Şimdi Ara

TÜBİTAK neden işletim sisteminde Linux'u temel almış? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
100
Cevap
1
Favori
3.780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Dracos

e madem kaşındın gösterelim bir değil birkaç tane hatta :) saldırı falan gaza gelmişsin kendi kendine yazık yani

öncelikle devlet işlerinde 14 milyon lira ayrılınca bütçeden bu paranın tamamı verilmez ilgili kuruma, verilen ve ayrılan iki farklı kavramdır ilk bunu öğren, sonra işletim sistemi nedir güzel kardeşim, sana göre bu konsepti çok merak etsem de bir bilgisayar mühendisi olarak bana göre senin kadar bu konuda boş birisi olmadığım için öyle kolay bir kavram degil, bu işin hafıza yönetimi var, scheduling yapısı var, deadlock önleme ve engelleme yapısı var, user ve kernel level thread kontrolü var, smp mimarisi var, kernel stabilitesi var, güvenlik var, orphan process kontrolü var, var oğlu var, öyle iki kavram öğrenip gelip onları satmakla olmuyor, assembly ile grafik arayüz kullanan bir hello world yazdırmak bile satırlar sürerken sen işletim sistemi yazacaksın tüm o gereksinimleri ve fazlasını sunan, hem de assembly ile yani tekrar teyid etmek için söylüyorum, kusura bakma da bunu söyleyen bilgisizin önde gidenidir ancak, ister üstüne alın saldırı de ister beni tübitak çalışanı ilan et vs. vs.

sonra gerçekten boş sallıyorsun, gecko webkit gibi motorlar cross platform olarak yazılır c++ ile, senin mantıkta bakarsak s40 ya da normal java telefon diye bilinen cihazlarda çalışması gerekirken bunun üstünde çalışmıyor ama ios ve android üzerinde çalışıyor işte, opera için mesela presto motorunun farklı bir implementasyonu kullanılıyor, bu kadar kolay olsaydı senin senaryo yazdığın gibi bu işler çok kişi yapardı bu işleri

ayrıca pardusta çok iş yapıldı, ilk sürümde monolithic kernel kullanan gentoo kullanılırken son gelinen halin ne olduğu ortada, gelişimi yadsınamaz şekildeydi, 3-5 kişinin her çıkan yeni ubuntuya veya başka bir distro üstüne yaptığı bir iki modifikasyon ile bir tutmak bile saçmalık bu projeyi, sana o 14 milyonun tamamı + 11 milyon daha verseler gene de beceremezsin bu işi, assembly ile arayüze sahip bir hesap makinesi yap desem onu bile yapabileceğinden şüpheliyim

quote:

bu işin hafıza yönetimi var, scheduling yapısı var, deadlock önleme ve engelleme yapısı var, user ve kernel level thread kontrolü var, smp mimarisi var, kernel stabilitesi var, güvenlik var, orphan process kontrolü var,
    Yapan nasıl yapıyor? Yoksa Türk mühendislerinin ve yazılımcılarının bunları yapmaktan aciz olduklarını mı düşünüyorsun?
    quote:

assembly ile grafik arayüz kullanan bir hello world yazdırmak bile satırlar sürerken sen işletim sistemi yazacaksın tüm o gereksinimleri ve fazlasını sunan, hem de assembly ile yani tekrar teyid etmek için söylüyorum
    İşletim sistemini %100 assembly ile yazacaklar diye bir kural yok. Assembly özellikle sistemin boot edilmesi gibi işlemlerde kullanılabilir. Ayrıca C / C++ gibi programlama dilleriyle kod yazarken içine assembly dilinde yazılmış kodu yerleştirmek de mümkündür. Ancak google'da ararsan %100 assembly ile yazılmış işletim sistemlerinin de olduğunu görebilirsin. Bunlar belki linux kadar gelişmiş değildir fakat kaç kişi tarafından ne kadar bütçeyle hazırlanmış?
    quote:

sonra gerçekten boş sallıyorsun, gecko webkit gibi motorlar cross platform olarak yazılır c++ ile, senin mantıkta bakarsak s40 ya da normal java telefon diye bilinen cihazlarda çalışması gerekirken bunun üstünde çalışmıyor ama ios ve android üzerinde çalışıyor işte, opera için mesela presto motorunun farklı bir implementasyonu kullanılıyor,
    Java ile c++ farklı şeyler. Java kodu Java telefon olarak bilinen cihazda çalışmıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin python programları portable yani taşınabilirdir ancak linuxta yazdığın python programını windowsta aynen çalıştıramayabilirsin. Ancak bazı satırlarda değişiklik yaptığında her iki işletim sisteminde de çalıştırman mümkündür.
    quote:

bu kadar kolay olsaydı senin senaryo yazdığın gibi bu işler çok kişi yapardı bu işleri
    Bu işleri zaten çok kişi yapıyor da senin haberin yok.
    quote:

ayrıca pardusta çok iş yapıldı, ilk sürümde monolithic kernel kullanan gentoo kullanılırken son gelinen halin ne olduğu ortada, gelişimi yadsınamaz şekildeydi, 3-5 kişinin her çıkan yeni ubuntuya veya başka bir distro üstüne yaptığı bir iki modifikasyon ile bir tutmak bile saçmalık
    Çok iş yapıldı diyorsun. Bizzat o projeye katılmış insanların yazdıkları eleştirileri okumuyor musun? O senin küçümsediğin dağıtımı kaç milyon insan kullanıyor? Ve kullanıcı dostu olarak bahsedilen bir dağıtım. Diğer yandan TÜBİTAK'ın dağıtımı ile ilgili yapılan eleştirilerden bir tanesi forumunda yapılan eleştirilerin silinmesi, eleştiri yapanların banlanması hatta "beğenmiyorsan windows kullan" bile denilmesi idi.
    quote:

bu projeyi, sana o 14 milyonun tamamı + 11 milyon daha verseler gene de beceremezsin bu işi, assembly ile arayüze sahip bir hesap makinesi yap desem onu bile yapabileceğinden şüpheliyim
    Yaparsam ne vercen?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 21 Mart 2012; 4:49:25 >

• Cevap veriyorum. Arge yapmak düşündüün kadar az bir parayla olmuyor. İşletim sisteminin çekirdeğini sıfırdan hazırlamak kolay bir iş değil. Linux çekirdeğinde bile binlerce kişinin yıllarca süren emeği var. Gelinen durum belli. Spesifik bir cihaza işletim sistemi yapmayacaksan işin çok zor. Burada temel mesele maaliyet ve gereklilik. Bence Tübitak'ın kernel hazırlamaması ve linux kerneli kullanması gayet mantıklı bir yaklaşım. Etraftaki şirketlere bak istersen, Google'ın binlerce çalışanı var, istese yazamaz mı işletim sistemi? Linux çekirdeği kullanıyor ve spesifik cihazlara özel tasarlanıyor. Yani cihaz çeşitliliği pc'ler gibi aşırı fazla değil. Blackberry, sadece mobil işletim yapan bir firma satın aldı. Kendi cihazlarına özel işletim sistemi yaptırıyor. Apple keza yine öyle, kendi cihazlarına özel.
  • @hbeton

Burada olayin iki yonu var, birincisi idari yonu ki Tubitak'in bu olayi duzgunce handle edemedigini dusunuyorum, ki su anda proje deadline a girmis durumda.Butceden ne ayrıldi, ne kadar iş için ne odendi bilmiyorum ama bu konuda da yonetimsel cok ciddi hatalar oldugunu dusunuyorum, ve bu kadar kaynak israfindan sonra bu işin sorumlularinin da ulkenin gercek yoneticisi olan milletine hesap vermesi gerektigini dusunuyorum.

Bir diger yonu ise teknik tarafi; Sıfırdan bir sistem yaz, uygulama gelistir, insanların tum alıskanlıklarını degistirip yeni bir sistemi ogrenmeye zorla, yeni kutuphaneler, yeni lisanslamalar olustur vs. bunlar zorlu surecler, ve su saatten sonra da boyle bir ise girismek bence de gereksiz. Pardus'u severim fakat bu projenin en basından beri hata oldugunu dusundum hala dusunuyorum. Bu kadar kaynagi daha sonuc odaklı bir projeye ayırabilirlerdi.

Neyse bu kadar sayfalarca da tartısmaya gerek yok, bu konular insana bir sey ogretmez aksine daha fazla can sıkar. Bir birinizi kırmayın, teknik konularda varsa sorularınız konusalim paylasalim, ama sacma sapan dialoglara girmek sizin ruh halinizi bozup motivasyonunuzu dusurmekten baska bir ise yaramaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: hbeton

quote:

Orijinalden alıntı: ertanunver

en basitinden yaz bakalım bir internet tarayıcısı görelim. istediğin kadar para ve ödenek ayır şu an ki tarayıcılar kadar kaliteli iş çıkaramazsın. bu nedenle linux üzerinde insa etmek son derece mantıklı. bilim üzerine konarak ilerler. daha önce paralar harcanmışı varken neden boşuna kaynak tüketelim aynı şey için?

Veb tarayıcısı yazmak çok mu zor? Midori browser diye bir tarayıcı hiç duydunuz mu? Midori kaç kişi tarafından yazılmış? Böyle basit şeyleri örnek vermeyiniz...

Midori, Maxton, Comodo Dragon, Avant... Bunların hepsini gerçekten taayıcı olarak düşlüyorsan yanılıyorsun. Senin Tubitak'ın neden Linux kerneli kullanıyor dediğin gibi bunlar da kendi gerçekleme(render) motorunu kullanyor. Gerçekleme motoru hazırlamak oldukça zor bir iş. Hatta işletim sistemi yazmaktan sonra gelen belkide en zor iş. Sen bilmezsin ama gerçekleme motoru oluştururken standarların takibi vardır. Bunların implemente edilmesi, hazırladığın kodun farklı koşullarda nasıl tepki vereceğini test etmen lazım. Hazırladığın tarayıcı başka platformlarda kullanılacaksa kodu buna uygun planlaman lazım, javascript, css ve html dosyalarının indirilmesi ve parse edilmesi ve anlamlandırılması lazım. Hani bu iş Photoshop gibi bir resim düzenleme programı hazırlamaktan bile daha zor. (Photoshoptaki asıl zor yer ise piksellerin anlamlandırıp ilişkilendirilmesi)

• quote:

Orijinalden alıntı: ßæ

Cevap veriyorum. Arge yapmak düşündüün kadar az bir parayla olmuyor. İşletim sisteminin çekirdeğini sıfırdan hazırlamak kolay bir iş değil. Linux çekirdeğinde bile binlerce kişinin yıllarca süren emeği var. Gelinen durum belli. Spesifik bir cihaza işletim sistemi yapmayacaksan işin çok zor. Burada temel mesele maaliyet ve gereklilik. Bence Tübitak'ın kernel hazırlamaması ve linux kerneli kullanması gayet mantıklı bir yaklaşım. Etraftaki şirketlere bak istersen, Google'ın binlerce çalışanı var, istese yazamaz mı işletim sistemi? Linux çekirdeği kullanıyor ve spesifik cihazlara özel tasarlanıyor. Yani cihaz çeşitliliği pc'ler gibi aşırı fazla değil. Blackberry, sadece mobil işletim yapan bir firma satın aldı. Kendi cihazlarına özel işletim sistemi yaptırıyor. Apple keza yine öyle, kendi cihazlarına özel.

Tekrar soruyorum yapanlar nasıl yapıyor? Dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılmış değişik işletim sistemleri bulunuyor. Şimdi bizde devlet bu işe kaynak ayırmış, o kadar devlet üniversitesinde bilgisayar mühendisliği ve programlama ile ilgili başka bölümler bulunuyor, böyle bir şeyin yapılması çok mu zor? Google linux çekirdiğini kullanıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir. Google sıfırdan işletim sistemi çıkaramaz gibi bir fikri kabul edilebilir bulmuyorum.

• quote:

quote:

quote:

en basitinden yaz bakalım bir internet tarayıcısı görelim. istediğin kadar para ve ödenek ayır şu an ki tarayıcılar kadar kaliteli iş çıkaramazsın. bu nedenle linux üzerinde insa etmek son derece mantıklı. bilim üzerine konarak ilerler. daha önce paralar harcanmışı varken neden boşuna kaynak tüketelim aynı şey için?

Veb tarayıcısı yazmak çok mu zor? Midori browser diye bir tarayıcı hiç duydunuz mu? Midori kaç kişi tarafından yazılmış? Böyle basit şeyleri örnek vermeyiniz...

Midori, Maxton, Comodo Dragon, Avant... Bunların hepsini gerçekten taayıcı olarak düşlüyorsan yanılıyorsun. Senin Tubitak'ın neden Linux kerneli kullanıyor dediğin gibi bunlar da kendi gerçekleme(render) motorunu kullanyor. Gerçekleme motoru hazırlamak oldukça zor bir iş. Hatta işletim sistemi yazmaktan sonra gelen belkide en zor iş. Sen bilmezsin ama gerçekleme motoru oluştururken standarların takibi vardır. Bunların implemente edilmesi, hazırladığın kodun farklı koşullarda nasıl tepki vereceğini test etmen lazım. Hazırladığın tarayıcı başka platformlarda kullanılacaksa kodu buna uygun planlaman lazım, javascript, css ve html dosyalarının indirilmesi ve parse edilmesi ve anlamlandırılması lazım. Hani bu iş Photoshop gibi bir resim düzenleme programı hazırlamaktan bile daha zor. (Photoshoptaki asıl zor yer ise piksellerin anlamlandırıp ilişkilendirilmesi)

O iletide yazdığım şeyi sonradan düzelttim bir sonraki iletime bakınız. Türkiye'de bir veb tarayıcısı için motor yazılamayacağını mı düşünüyorsunuz? Javascript, css, html dediğiniz kodlar neticede yorumlanan kodlardır. Yorumlayıcı çeşitleri bildiğim kadarıyla işletim sistemlerinden çok çok daha fazladır. Dolayısıyla bu fikrinize katılmıyorum. Belki böyle bir iş zaman alabilir ama yapılması mümkündür.

• quote:

quote:

bu işin hafıza yönetimi var, scheduling yapısı var, deadlock önleme ve engelleme yapısı var, user ve kernel level thread kontrolü var, smp mimarisi var, kernel stabilitesi var, güvenlik var, orphan process kontrolü var,
    Yapan nasıl yapıyor? Yoksa Türk mühendislerinin ve yazılımcılarının bunları yapmaktan aciz olduklarını mı düşünüyorsun?
    quote:

assembly ile grafik arayüz kullanan bir hello world yazdırmak bile satırlar sürerken sen işletim sistemi yazacaksın tüm o gereksinimleri ve fazlasını sunan, hem de assembly ile yani tekrar teyid etmek için söylüyorum
    İşletim sistemini %100 assembly ile yazacaklar diye bir kural yok. Assembly özellikle sistemin boot edilmesi gibi işlemlerde kullanılabilir. Ayrıca C / C++ gibi programlama dilleriyle kod yazarken içine assembly dilinde yazılmış kodu yerleştirmek de mümkündür. Ancak google'da ararsan %100 assembly ile yazılmış işletim sistemlerinin de olduğunu görebilirsin. Bunlar belki linux kadar gelişmiş değildir fakat kaç kişi tarafından ne kadar bütçeyle hazırlanmış?
    quote:

sonra gerçekten boş sallıyorsun, gecko webkit gibi motorlar cross platform olarak yazılır c++ ile, senin mantıkta bakarsak s40 ya da normal java telefon diye bilinen cihazlarda çalışması gerekirken bunun üstünde çalışmıyor ama ios ve android üzerinde çalışıyor işte, opera için mesela presto motorunun farklı bir implementasyonu kullanılıyor,
    Java ile c++ farklı şeyler. Java kodu Java telefon olarak bilinen cihazda çalışmıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin python programları portable yani taşınabilirdir ancak linuxta yazdığın python programını windowsta aynen çalıştıramayabilirsin. Ancak bazı satırlarda değişiklik yaptığında her iki işletim sisteminde de çalıştırman mümkündür.
    quote:

bu kadar kolay olsaydı senin senaryo yazdığın gibi bu işler çok kişi yapardı bu işleri
    quote:

ayrıca pardusta çok iş yapıldı, ilk sürümde monolithic kernel kullanan gentoo kullanılırken son gelinen halin ne olduğu ortada, gelişimi yadsınamaz şekildeydi, 3-5 kişinin her çıkan yeni ubuntuya veya başka bir distro üstüne yaptığı bir iki modifikasyon ile bir tutmak bile saçmalık
    Çok iş yapıldı diyorsun. Bizzat o projeye katılmış insanların yazdıkları eleştirileri okumuyor musun? O senin küçümsediğin dağıtımı kaç milyon insan kullanıyor? Ve kullanıcı dostu olarak bahsedilen bir dağıtım. Diğer yandan TÜBİTAK'ın dağıtımı ile ilgili yapılan eleştirilerden bir tanesi forumunda yapılan eleştirilerin silinmesi, eleştiri yapanların banlanması hatta "beğenmiyorsan windows kullan" bile denilmesi idi.
    quote:

bu projeyi, sana o 14 milyonun tamamı + 11 milyon daha verseler gene de beceremezsin bu işi, assembly ile arayüze sahip bir hesap makinesi yap desem onu bile yapabileceğinden şüpheliyim
    Yaparsam ne vercen?

quote:

İşletim sistemine onlarca veya yüzlerce program yazılması çok büyük mesele değil; en olmadı işletim sistemini assembly ile yazıp C/C++ ile bazı temel uygulamalar hazırlanabilirdi.

bunu dedikten sonra ben %100 yazılsın diye bir kural yok falan diye kıvıran da sensin, konuşmak için konuş bakalım

quote:

Java ile c++ farklı şeyler. Java kodu Java telefon olarak bilinen cihazda çalışmıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir.

çeşitli nedeni falan olmaz, çalıştığı jvm farklıdır, nerdeyse alayı eclipse üzerinde geliştirilir farklı jvm lere hitap ederler

quote:

O senin küçümsediğin dağıtımı kaç milyon insan kullanıyor?

ben birşeyi küçümsediğimi sanmıyorum, algı kapasiten bu kadarsa bilemem de monolithic gentoo kullanılırken distronun son halinde kernel ve sistemin genel yapısına bakarak gelinen nokta demişim, gentoo rezil falan dediğimi sanmıyorum yani

quote:

Yaparsam ne vercen?

oo neler neler vermem ki, aç google ı calculator asm source code yaz yapıştır buraya dünyaları vereyim yani

quote:

merak ettim şimdi bak, göstersene şu yapanlardan bir tane kendine özgü kerneli falan farklı işletim sistemleri olanlardan, visopsys harici elle tutulur birşey gösterebilecek misin merak ediyorum, onunda hiçbir driver ve elle tutulur bir programı olmaması gerçeği yok sanki ortada, geç bu saçma sapan konuşmaları yani, türkiyede hatta şu an dünyada bu işin devleri yani ücreticileri potansiyeliyle cezbeden en büyükler haricinde sıfırdan bir işletim sistemi yaratıp verim alman imkansız değilse de çok zor bir durum, koltuğa oturup klavyeye geçince şunu bunu yapardınız demekle yürümüyor bu işler, ağzı olup konuşan yeterince çok adam var zaten bu ülkede

• quote:

quote:

quote:

şimdi buna da 14 milyonu bana verseler ben bile yapardım der, mevlana boşuna dememiş senin bildigin karşıdakinin anlayacagı kadardır diye

• quote:

Orijinalden alıntı: evgind

@hbeton

Burada olayin iki yonu var, birincisi idari yonu ki Tubitak'in bu olayi duzgunce handle edemedigini dusunuyorum, ki su anda proje deadline a girmis durumda.Butceden ne ayrıldi, ne kadar iş için ne odendi bilmiyorum ama bu konuda da yonetimsel cok ciddi hatalar oldugunu dusunuyorum, ve bu kadar kaynak israfindan sonra bu işin sorumlularinin da ulkenin gercek yoneticisi olan milletine hesap vermesi gerektigini dusunuyorum.

Bir diger yonu ise teknik tarafi; Sıfırdan bir sistem yaz, uygulama gelistir, insanların tum alıskanlıklarını degistirip yeni bir sistemi ogrenmeye zorla, yeni kutuphaneler, yeni lisanslamalar olustur vs. bunlar zorlu surecler, ve su saatten sonra da boyle bir ise girismek bence de gereksiz. Pardus'u severim fakat bu projenin en basından beri hata oldugunu dusundum hala dusunuyorum. Bu kadar kaynagi daha sonuc odaklı bir projeye ayırabilirlerdi.

Neyse bu kadar sayfalarca da tartısmaya gerek yok, bu konular insana bir sey ogretmez aksine daha fazla can sıkar. Bir birinizi kırmayın, teknik konularda varsa sorularınız konusalim paylasalim, ama sacma sapan dialoglara girmek sizin ruh halinizi bozup motivasyonunuzu dusurmekten baska bir ise yaramaz.

Yani TÜBİTAK linuxu kullandı yine gelinen nokta ortada. Bir de sıfırdan bir işletim sistemi yapmaya kalksalardı netice ne olurdu bilemiyorum. Ben bu başlığı linuxu eleştirmek için açmadım zaten. Devletin elinde imkan verken neden parayı ve iş gücünü yeni bir linux dağıtımı yapmak için kullandılar? Acaba işin kolayına mı kaçıldı? Birileri ödenekten parayı alıp yan gelip yattı mı? Günümüzde linux dağıtımı yapmak gittikçe kolaylaşıyor; veb üzerindeki bir ara birimi kullanarak kendi linux dağıtımınızı yapıp yine veb üzerindeki sanal makinada test ederek indirebiliyorsunuz. Durum böyleyken TÜBİTAK'ın dağıtımının bu kadar abartılmasını da anlamıyorum. Şimdi bu projenin bitebileceğinden veya sadece kurumsal sürümler halinde devam edebileceğinden bahsediliyor. 2011 sürümü desteklenmiyor şu an için kullanabileceğiniz destekli bir sürüm yok. Bu yıl içinde yeni bir bireysel sürüm çıkacağına dair bir bilgi de yok. Bir çok kullanıcısı başka dağıtımlara yönelmiş durumda.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dracos

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Yaparsam ne vercen?

quote:

İşletim sistemine onlarca veya yüzlerce program yazılması çok büyük mesele değil; en olmadı işletim sistemini assembly ile yazıp C/C++ ile bazı temel uygulamalar hazırlanabilirdi.

bunu dedikten sonra ben %100 yazılsın diye bir kural yok falan diye kıvıran da sensin, konuşmak için konuş bakalım

quote:

Java ile c++ farklı şeyler. Java kodu Java telefon olarak bilinen cihazda çalışmıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir.

çeşitli nedeni falan olmaz, çalıştığı jvm farklıdır, nerdeyse alayı eclipse üzerinde geliştirilir farklı jvm lere hitap ederler

quote:

O senin küçümsediğin dağıtımı kaç milyon insan kullanıyor?

ben birşeyi küçümsediğimi sanmıyorum, algı kapasiten bu kadarsa bilemem de monolithic gentoo kullanılırken distronun son halinde kernel ve sistemin genel yapısına bakarak gelinen nokta demişim, gentoo rezil falan dediğimi sanmıyorum yani

quote:

Yaparsam ne vercen?

oo neler neler vermem ki, aç google ı calculator asm source code yaz yapıştır buraya dünyaları vereyim yani

quote:

merak ettim şimdi bak, göstersene şu yapanlardan bir tane kendine özgü kerneli falan farklı işletim sistemleri olanlardan, visopsys harici elle tutulur birşey gösterebilecek misin merak ediyorum, onunda hiçbir driver ve elle tutulur bir programı olmaması gerçeği yok sanki ortada, geç bu saçma sapan konuşmaları yani, türkiyede hatta şu an dünyada bu işin devleri yani ücreticileri potansiyeliyle cezbeden en büyükler haricinde sıfırdan bir işletim sistemi yaratıp verim alman imkansız değilse de çok zor bir durum, koltuğa oturup klavyeye geçince şunu bunu yapardınız demekle yürümüyor bu işler, ağzı olup konuşan yeterince çok adam var zaten bu ülkede

Bak ben çok basit bir şey söylüyorum: Assembly ile yazılmış işletim sistemleri mevcut bunların sayısı az ve Türkiye'de fazla bilinmiyor. Hazırlayan ekibe bakıyorsun isimlerini yazmışlar 4 - 5 kişilik ekip işi. Belki diyeceksin bu işletim sistemleri linux ayarında değil. Ben de diyorum ki böyle bir işletim sistemini 4-5 kişilik bir ekip çok büyük paralar harcamadan yapabiliyorsa o kadar parası, adamı, kurumları olan devletin imkanlarıyla gelişmiş bir sistem yapılamaz mıydı? Onlar %100 assembly kullanmış. Evet assembly ile kod yazmak zordur her ne kadar makro vs. ile işler biraz kolaylaşsa da zor. Onun için C/C++ gibi bir programlama dili ile kod yazıp bazı hallerde Inline Assembler yöntemi veya assembly ile hazırlanmış kütüphaneler kullanılabilir. Sen habire konuyu kişiselleştirmeye yönelik yazıyorsun. Benim yazdıklarım sanki imkansız bir şey neden bu kadar karşı çıkıldığını anlamıyorum. Google'a yaz operating system written entirely in assembly bu aramayla en azından 2 veya 3 tane işletim sistemi bulabilirsin. C / C++ ile yazılmış işletim sistemleri de var. Avrupalısı, Amerikalısı, Uzak Doğulusu yapıyor da Türkiye'de neden bu işlerin yapılabileceğini kabul etmiyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 21 Mart 2012; 11:25:13 >

• Yaptığın işletim sisteminde hiçbir program çalışmaz da ondan...Senin kıytırık işletim sistemin için kimse oturup günlerce kod yazmaz hazır sistemler dururken... Bana niye herkes karşı çıkıyo diye soruyorsun nehirler hiç bir zaman tersine akmaz arkadaşım işte o yüzden... Seninki ütopya...
  • quote:

Orijinalden alıntı: SysEdit

Yaptığın işletim sisteminde hiçbir program çalışmaz da ondan...Senin kıytırık işletim sistemin için kimse oturup günlerce kod yazmaz hazır sistemler dururken... Bana niye herkes karşı çıkıyo diye soruyorsun nehirler hiç bir zaman tersine akmaz arkadaşım işte o yüzden... Seninki ütopya...

Sanki ben kendim işletim sistemi yapamaz mıyım diye sordum (ki öyle bir soru bile sormuş olsaydım verebildiğin cevap bu mudur?)
  • Yabancı forumlarda kendi işletim sistemimi nasıl yapabilirim gibi soru soranlar olmuş. Buradaki soru TÜBİTAK hakkında olmasına rağmen verilen cevaplar bir tek kişinin işletim sistemi yapma fikrine karşılık verilen cevaplardan çok çok farklı.
  • off gereksiz bir tartışma bu. sana mantıklı nedenler anlatılıyor ama sen hiç birşeyi kabul etmiyorsun. web tarayıcı yapmak kolay bir şeymiş. güleyim bari.
  • quote:

off gereksiz bir tartışma bu. sana mantıklı nedenler anlatılıyor ama sen hiç birşeyi kabul etmiyorsun. web tarayıcı yapmak kolay bir şeymiş. güleyim bari.

Hazır bir motoru kullanarak bir kişi bile tarayıcı yazabiliyor. Motor içinse bir ekip kurulabilir. Şahsen ben tek başıma motor kullanmadan basit bir tarayıcı yazabilirim (en azından html kodlarını yorumlayıp gösterebilir). Bir kaç programcı birleşsek daha gelişmiş bir tarayıcı da yazabiliriz. İşin içinde bilgisayar mühendisleri de olursa sonuç daha da farklı olabilir. O kadar değişik işletim sistemleri var sanki web tarayıcısı onlar için sorun olmuş da Türkiye'de yapılan işletim sisteminde sorun olacakmış gibi konuşuyorsunuz.
  • C ve Sistem Programcıları Derneği'nin ilk yerli işletim sistemi ve derleyici gibi projeleri varmış. Demek ki onlar böyle bir şey yapabileceklerini düşünmüşler.
  • quote:

CSD İşletim Sistemi Hakkında

CSD, C ve Sistem Programcıları Derneği (CSD) tarafından geliştirilmekte olan 32 bit, çokişlemli (multiprocessing & multithreaded) preemptive, birden fazla işlemciyle çalışmayı destekleyen, grafik tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. İşletim sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi C ve Sistem Programcıları Derneği'nde oluşturulan bir proje grubunun eşliğinde yürütülmektedir. Projenin tahmini süresi iki yıldır.

CSD, GNU lisansı (GPL) altında geliştirilmekte olan açık bir sistemdir. İşletim sisteminin ayrıntılı tasarımsal özellikleri geliştirme süreci içerisinde proje grubu tarafından -öneriler de dikkate alınarak- dinamik bir biçimde belirlenmektedir.

CSD'nin çekirdeği bir Linux türevi değildir. Ancak Linux sistemlerini büyük oranda destekleyecek biçimde geliştirilmektedir. Linux ortamında çalışan programların büyük çoğunluğu, çalıştırılabilen kod üzerinde bir değişiklik yapılmadan CSD sisteminde de çalıştıralabilecektir. Sistem klasik console çalışmasının yanı sıra çekirdek ile birleştirilmiş bir grafik çalışma da sunacak biçimde geliştirilmektedir.

CSD pek çok donanım mimarisine taşınabilecek biçimde tasarlanmaktadır. CSD, yaygın pek çok işletim sisteminin dosya sistemini desteklemenin yanı sıra kendine özgü yeni bir dosya sistemine de (CSDFS) sahip olacaktır. CSDFS üzerindeki çalışmalar devam etmektedir.

CSD tamamen Internet ortamında geliştirilen bir proje değildir. Projenin geliştirilmesinden C ve Sistem Programcıları Derneği'nce kurulmuş olan CSD-Sistem Grubu sorumludur.

CSD basit bir Linux dağıtımı değildir. Yeni bir çekirdek yani gerçek işletim sistemidir. CSD ülkemizde geliştirilecek ilk gerçek işletim sistemi olma iddiasındadır. Bu proje kapsamında makaleler, seminerler ve tartışma platformları yoluyla geniş bir bilgi birikiminin elde edileceği umulmaktadır.

Projenin hedeflerinden birisi de ülkemizde bu tür çalışmaların özendirilmesidir.
    Bu proje sanıyorum TÜBİTAK'ın projesinden daha eski. TÜBİTAK bu projeyi ele alsaydı belki sonuç daha farklı olabilirdi. Onsuz da bu proje yukarıdaki gibi yorumlar yapan insanların düşüncelerinin değişmesinde az da olsa etkili olabilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

O iletide yazdığım şeyi sonradan düzelttim bir sonraki iletime bakınız. Türkiye'de bir veb tarayıcısı için motor yazılamayacağını mı düşünüyorsunuz? Javascript, css, html dediğiniz kodlar neticede yorumlanan kodlardır. Yorumlayıcı çeşitleri bildiğim kadarıyla işletim sistemlerinden çok çok daha fazladır. Dolayısıyla bu fikrinize katılmıyorum. Belki böyle bir iş zaman alabilir ama yapılması mümkündür.

Ben yapılamaz demiyorum dikkat edersen. Yapılması zor diyorum. Sen ise neden yapılmıyor diye soruyosun. Ben de diyorum ki buna gerek duyulmuyor. Linux, yeni bir işletim sistemi oluşturmak için yeterli düzeyde kodu barındırıyor. Ben maaliyet diyorum. Sen bunu anlamıyorsun. Linux Kernel'ini 20 kişilik taze bir ekiple çat 1 senede ortaya çıkaramazsın. Çok daha fazla kişiyle elbet ortaya bir ürün çıkartabilisin. Sorun bu değil, belli sayıda geliştirici ve belli bir süre sonucunda hazırlanır. Asıl sorun bu işlemin maaliyeti. Ekibin giderleri ve araştırmalar için bütçe ayırman gerek. Buna ayıracağın ek bütçeyi varolan projeyi geliştirmede kullanabilirsin. Bu durumda ortaya çıkan ürünün kalitesi daha üst düzeyde olacaktır. Pardus ekibindeki geliştiricilerin bazıları aynı zamanda KDE geliştiricisi olarak KDE projesine destek veriyordu.

Web tarayıcısı meselesine ise katılmıyorum. Çeşitli yorumlayıcıların bulunması hazır kod kullanma durumuna girmiyor mu? Sen oradaki kodu/yöntemi kullandığında bu sıfırdan mı olacak peki?

Hazırlayanlar nasıl hazırlıyor diye soruyorsun. Bunlara örnek verdiğimi düşünüyorum. PC gibi genel bir şeye mi tasarlanıyor yoksa özel cihazlara yönelik mi tasarlanıyor. İkisi arasında fark olduğunu düşünüyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ben yapılamaz demiyorum dikkat edersen. Yapılması zor diyorum. Sen ise neden yapılmıyor diye soruyosun. Ben de diyorum ki buna gerek duyulmuyor. Linux, yeni bir işletim sistemi oluşturmak için yeterli düzeyde kodu barındırıyor. Ben maaliyet diyorum. Sen bunu anlamıyorsun. Linux Kernel'ini 20 kişilik taze bir ekiple çat 1 senede ortaya çıkaramazsın. Çok daha fazla kişiyle elbet ortaya bir ürün çıkartabilisin. Sorun bu değil, belli sayıda geliştirici ve belli bir süre sonucunda hazırlanır. Asıl sorun bu işlemin maaliyeti. Ekibin giderleri ve araştırmalar için bütçe ayırman gerek. Buna ayıracağın ek bütçeyi varolan projeyi geliştirmede kullanabilirsin. Bu durumda ortaya çıkan ürünün kalitesi daha üst düzeyde olacaktır. Pardus ekibindeki geliştiricilerin bazıları aynı zamanda KDE geliştiricisi olarak KDE projesine destek veriyordu.

Web tarayıcısı meselesine ise katılmıyorum. Çeşitli yorumlayıcıların bulunması hazır kod kullanma durumuna girmiyor mu? Sen oradaki kodu/yöntemi kullandığında bu sıfırdan mı olacak peki?

Hazırlayanlar nasıl hazırlıyor diye soruyorsun. Bunlara örnek verdiğimi düşünüyorum. PC gibi genel bir şeye mi tasarlanıyor yoksa özel cihazlara yönelik mi tasarlanıyor. İkisi arasında fark olduğunu düşünüyorum.

Tarayıcı sıfırdan yazılacak diye bir kural mı var? Tarayıcı dediğiniz şey programdır işletim sistemi değil. Nedense tartışma işletim sistemi üzerinden değil programlar üzerinden devam ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 21 Mart 2012; 21:17:26 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Tarayıcı sıfırdan yazılacak diye bir kural mı var? Tarayıcı dediğiniz şey programdır işletim sistemi değil. Nedense tartışma işletim sistemi üzerinden değil programlar üzerinden devam ediyor.

Konunun çıkış noktası 'sıfırdan' bir ürünü ortaya çıkarmak değil mi? Tarayıcılar de işletim sistemleri de özünde programdır. Benimle aynı noktada olduğunu düşündüğün herhangi bir şey var mı?

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.