Şimdi Ara

TÜBİTAK neden işletim sisteminde Linux'u temel almış? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
3.780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ßæ

quote:

Orijinalden alıntı: hbeton

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ertanunver

en basitinden yaz bakalım bir internet tarayıcısı görelim. istediğin kadar para ve ödenek ayır şu an ki tarayıcılar kadar kaliteli iş çıkaramazsın. bu nedenle linux üzerinde insa etmek son derece mantıklı. bilim üzerine konarak ilerler. daha önce paralar harcanmışı varken neden boşuna kaynak tüketelim aynı şey için?

Veb tarayıcısı yazmak çok mu zor? Midori browser diye bir tarayıcı hiç duydunuz mu? Midori kaç kişi tarafından yazılmış? Böyle basit şeyleri örnek vermeyiniz...

Midori, Maxton, Comodo Dragon, Avant... Bunların hepsini gerçekten taayıcı olarak düşlüyorsan yanılıyorsun. Senin Tubitak'ın neden Linux kerneli kullanıyor dediğin gibi bunlar da kendi gerçekleme(render) motorunu kullanyor. Gerçekleme motoru hazırlamak oldukça zor bir iş. Hatta işletim sistemi yazmaktan sonra gelen belkide en zor iş. Sen bilmezsin ama gerçekleme motoru oluştururken standarların takibi vardır. Bunların implemente edilmesi, hazırladığın kodun farklı koşullarda nasıl tepki vereceğini test etmen lazım. Hazırladığın tarayıcı başka platformlarda kullanılacaksa kodu buna uygun planlaman lazım, javascript, css ve html dosyalarının indirilmesi ve parse edilmesi ve anlamlandırılması lazım. Hani bu iş Photoshop gibi bir resim düzenleme programı hazırlamaktan bile daha zor. (Photoshoptaki asıl zor yer ise piksellerin anlamlandırıp ilişkilendirilmesi)

O iletide yazdığım şeyi sonradan düzelttim bir sonraki iletime bakınız. Türkiye'de bir veb tarayıcısı için motor yazılamayacağını mı düşünüyorsunuz? Javascript, css, html dediğiniz kodlar neticede yorumlanan kodlardır. Yorumlayıcı çeşitleri bildiğim kadarıyla işletim sistemlerinden çok çok daha fazladır. Dolayısıyla bu fikrinize katılmıyorum. Belki böyle bir iş zaman alabilir ama yapılması mümkündür.

Ben yapılamaz demiyorum dikkat edersen. Yapılması zor diyorum. Sen ise neden yapılmıyor diye soruyosun. Ben de diyorum ki buna gerek duyulmuyor. Linux, yeni bir işletim sistemi oluşturmak için yeterli düzeyde kodu barındırıyor. Ben maaliyet diyorum. Sen bunu anlamıyorsun. Linux Kernel'ini 20 kişilik taze bir ekiple çat 1 senede ortaya çıkaramazsın. Çok daha fazla kişiyle elbet ortaya bir ürün çıkartabilisin. Sorun bu değil, belli sayıda geliştirici ve belli bir süre sonucunda hazırlanır. Asıl sorun bu işlemin maaliyeti. Ekibin giderleri ve araştırmalar için bütçe ayırman gerek. Buna ayıracağın ek bütçeyi varolan projeyi geliştirmede kullanabilirsin. Bu durumda ortaya çıkan ürünün kalitesi daha üst düzeyde olacaktır. Pardus ekibindeki geliştiricilerin bazıları aynı zamanda KDE geliştiricisi olarak KDE projesine destek veriyordu.

Web tarayıcısı meselesine ise katılmıyorum. Çeşitli yorumlayıcıların bulunması hazır kod kullanma durumuna girmiyor mu? Sen oradaki kodu/yöntemi kullandığında bu sıfırdan mı olacak peki?

Hazırlayanlar nasıl hazırlıyor diye soruyorsun. Bunlara örnek verdiğimi düşünüyorum. PC gibi genel bir şeye mi tasarlanıyor yoksa özel cihazlara yönelik mi tasarlanıyor. İkisi arasında fark olduğunu düşünüyorum.

Tarayıcı sıfırdan yazılacak diye bir kural mı var? Tarayıcı dediğiniz şey programdır işletim sistemi değil. Nedense tartışma işletim sistemi üzerinden değil programlar üzerinden devam ediyor.

Konunun çıkış noktası 'sıfırdan' bir ürünü ortaya çıkarmak değil mi? Tarayıcılar de işletim sistemleri de özünde programdır. Benimle aynı noktada olduğunu düşündüğün herhangi bir şey var mı?

İşletim sistemi ile uygulamalar arasındaki farkı bilmeyen insanlarla bu konuları tartışmak zor. CSD'yi gördükten sonra bu konuyu daha fazla uzatmayı düşünmüyorum. Projenin kendisi bana karşı çıkanlara cevap gibi zaten.

• Amma uzamış mevzu gereksiz yere. Yapılsa ne olur yapılmasa ne olur. Hazırın üstüne devam ettiler de ne oldu, 0 dan yazaydılar ne olacaktı. 3 kişi anca bakacaktı bu ne lan diye. Hepsini geç al Ubuntuyu, orta düzey kullanıcı için en idal linux dağıtımı, o bile windows karşında %1. Gereksiz gereksiz işlerlen uğraşmayın boşverin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 22 Mart 2012; 0:08:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 2smoke

Amma uzamış mevzu gereksiz yere. Yapılsa ne olur yapılmasa ne olur. Hazırın üstüne devam ettiler de ne oldu, 0 dan yazaydılar ne olacaktı. 3 kişi anca bakacaktı bu ne lan diye. Hepsini geç al Ubuntuyu, orta düzey kullanıcı için en idal linux dağıtımı, o bile windows karşında %1. Gereksiz gereksiz işlerlen uğraşmayın boşverin.
    Benim konuyu açmaktaki amacım biraz da kurumu eleştirmekti. Yerelleştirilmiş bir linux dağıtımı "ulusal işletim sistemi" diye lanse edildi. Bunun yerine gerçekten çalışılsa idi baştan bir işletim sistemi yazılabilirdi diye düşünüyorum.
  • Onda problem yok, halkın parası değil mi, nasıl çarçur edilir. Aha böyle yalandan bir proje başlatıp akıtırsın oraya paraları. Çalışanlar 3 kuruş maaş alır, kurum yada kurumun başındakiler köşeyi dönerler. aynı istanbulpark f1 pisti. 300m dolar harcarsın halkım ödediği vergilerden, sonra 25m dolar vermek zoruna gider başka ülkeler 40 verirken. Kendi forumlamızı yapacaz diyip milleti iyice kıçıylan güldürürsün, hadi formulaz falan desen neyse zaten yapıyor karadenizli gençlerimiz diyecem. Belediye başkanı da çıkar pazar yeri yapalım pisti der. O da olmaz kamyon yarışları gelir. Pistte ne asfalt kalır, nede kerb. Bu arada köşeyi dönen dönmüştür zaten. Ama pistten, ama pistin etrafındaki imardan.

Türkiyenin gerçeği budur. Takmayın kafanızı.
  • @hbeton

Gercekten calisildi. Fakat bunu anlayamayacak kadar teknik kapasiten yok ise lutfen tartismaya girme, konuyu sacma sapan boyutlara getirme. Bir browser devasa bir kod parcacigidir, iki satir html parse ettirmek browser yazmak demek degildir.

Bilmiyorsan sus adam sansınlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: evgind

@hbeton

Gercekten calisildi. Fakat bunu anlayamayacak kadar teknik kapasiten yok ise lutfen tartismaya girme, konuyu sacma sapan boyutlara getirme. Bir browser devasa bir kod parcacigidir, iki satir html parse ettirmek browser yazmak demek degildir.

Bilmiyorsan sus adam sansınlar.

Hâlâ aynı üslubunu sürdürüyorsun. Benim maksadım kişisel tartışmaya girmek değil. Bilmiyorsan sus adam sansınlar türünden cümlelerin senin seviyeni belli ediyor. Bilmiyorum, belki öz özüne "hahaha nasıl laf çarptırıyorum" diyerek gülüyor olabilirsin ama bu yazılarınla öz şahsiyetini yansıtıyorsun. Herhalde browser'ın ne olduğunu biliyorum. HTML konusunu örnek olarak söyledim. Tarayıcı için motor yazmak hazır motoru kullanmaktan daha zor olduğundan bunu bir ekip halledebilir diye düşünüyorum. Yani bir veya bir kaç kişi HTML üzerinde çalışbilir, başkaları stiller üzerinde çalışabilir vs. Lafı evirip çevirip başka anlam yüklemeye çalışma.

• linux'u anlamalıyız öncelikle, linux birçok kişinin bir araya gelerek birşeyler oluşturmaya çalıştığı bir sistemdir. siz diyorsunuz ki C/C++/Assembly ile kendi çekirdeğimizi yapamaz mıydık?

hadi yaptık farzedelim, oldu güzel, fakat bunun tüm donanımlar için sürücüsü var, siz tüm donanımlar/sarf malzemeleri vs. için sürücü mü yazacaksınız? bunu es geçiyoruz sanırım..

not:konu güzel, fikir alış-verişi devam ederse takipçisiyim..
  • quote:

Orijinalden alıntı: emirilhan

linux'u anlamalıyız öncelikle, linux birçok kişinin bir araya gelerek birşeyler oluşturmaya çalıştığı bir sistemdir. siz diyorsunuz ki C/C++/Assembly ile kendi çekirdeğimizi yapamaz mıydık?

hadi yaptık farzedelim, oldu güzel, fakat bunun tüm donanımlar için sürücüsü var, siz tüm donanımlar/sarf malzemeleri vs. için sürücü mü yazacaksınız? bunu es geçiyoruz sanırım.. ]

not:konu güzel, fikir alış-verişi devam ederse takipçisiyim..

Zaten C ve Sistem Yazılımcıları Derneği Başkanı Kaan Aslan da yaptıkları işletim sistemi ile ilgili bilgi verirken "bir aygıt sürücüsü problemimiz var, onu çözmeye çalışıyoruz" demiş.
  • bir aygıt sürücüsü değil, milyonlarca aygıt sürücüsü var..

siz şimdi böyle bir çekirdek oluştursanız, ATI'nın ekran kartının sürücüsünü de siz yazmak zorundasınız, peki bunu nasıl yapabileceksiniz? firma dışından kimse bu sürücüyü yazamaz, çünkü belirli donanım özellikleri var, bunlara sadece o donanımı üreten firma hakim olabilir.. (emin değilim)

bakın şunu deseniz olur,

kendime özel bir bilgisayar kuracağım, tüm bilgisayarlarda aynı donanımlar olacak, tüm bilgisayarlarda aynı yazılımlar olacak, denilip özel bir sistem geliştirilebilir, böyle bir sistemin çekirdeği bir ekip çalışması ile yapılabilir.. bu alet Mac oluyor işte..

görüşlerinize saygı duyuyorum, fakat bir derneğin altından kalkabileceği bir iş değil bu..

• quote:

bir aygıt sürücüsü değil, milyonlarca aygıt sürücüsü var..

siz şimdi böyle bir çekirdek oluştursanız, ATI'nın ekran kartının sürücüsünü de siz yazmak zorundasınız, peki bunu nasıl yapabileceksiniz? firma dışından kimse bu sürücüyü yazamaz, çünkü belirli donanım özellikleri var, bunlara sadece o donanımı üreten firma hakim olabilir.. (emin değilim)

bakın şunu deseniz olur,

kendime özel bir bilgisayar kuracağım, tüm bilgisayarlarda aynı donanımlar olacak, tüm bilgisayarlarda aynı yazılımlar olacak, denilip özel bir sistem geliştirilebilir, böyle bir sistemin çekirdeği bir ekip çalışması ile yapılabilir.. bu alet Mac oluyor işte..

görüşlerinize saygı duyuyorum, fakat bir derneğin altından kalkabileceği bir iş değil bu..

Orada kastettiği bir tek aygıt değil, bir tek sorun... Bir tek aygıt sorunu var demek istemiş. Dernek neden yapamazmış, sonuçta bir çok yazılımı foundation adı altındaki oluşumlar hazırlıyor; bazı işletim sistemlerini de aynı şekilde foundation veya community adlanan oluşumların hazırladıklarını görebiliyoruz. 1980'lerin sonunda veya 1990'ların başlarında temeli atılmış bazı işletim sistemleri yeni yeni alpha sürümü çıkarıyor. Bir yerden başlamazsanız; biz yapamayız, dernek yapamaz, devletin kurumları yapamaz derseniz zaten daha baştan bu konularda hiç bir şey yapılmamasını kabul etmiş oluyorsunuz. CSD'nin temeli anladığım kadarıyla 2002'de koyulmuş, aradan 10 sene geçmiş ve hâlâ bir dağıtımı yok. Ancak bu konuyu araştırdıkça hakkında bir şeyler öğrenebildim. Proje hâlâ devam ediyormuş yani bir kenara bırakılmamış ve bu işletim sistemi inux programlarını çalıştırmakla birlikte sistemin ekstra özellikleri de olacakmış.

• dediğiniz iş için çok büyük bir topluluğa ihtiyaç var.. bu bir avuç insanın yapabileceği bir iş değil..

büyük bir topluluğu ve geliştiricisi olan linux çekirdeği varken, bu tür çalışmalar bir gruptan öteye gidemeyecektir.. buna milliyetçi bakış açısıyla bakmanızı anlayabiliyorum, fakat hakikaten biz milletçe şu linuxun esprisini anlasak, zaten bu tarz şeylere gereksinim duymayacağımızı göreceksiniz..

peki size bir soru soracağım? neden kendi çekirdeğimizi yazmalıyız? linux'un çekirdeğinin hali hazırda açık kaynaklı olmasına rağmen?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emirilhan -- 24 Mart 2012; 23:52:01 >
  • quote:

dediğiniz iş için çok büyük bir topluluğa ihtiyaç var.. bu bir avuç insanın yapabileceği bir iş değil..

büyük bir topluluğu ve geliştiricisi olan linux çekirdeği varken, bu tür çalışmalar bir gruptan öteye gidemeyecektir.. buna milliyetçi bakış açısıyla bakmanızı anlayabiliyorum, fakat hakikaten biz milletçe şu linuxun esprisini anlasak, zaten bu tarz şeylere gereksinim duymayacağımızı göreceksiniz..

peki size bir soru soracağım? neden kendi çekirdeğimizi yazmalıyız? linux'un çekirdeğinin hali hazırda açık kaynaklı olmasına rağmen?

Ben meseleye milliyetçi bakış açısıyla yaklaşmıyorum. Bu meselenin üstünde durmamın nedeni yaşadığımız ülkede bu konulara fazla önem verilmiyor ya da bu tür konuların sanki geçiştiriliyor olması. "Linux varken böyle bir şeyi neden yapalım?" sorusu da belki bu geçiştirmeciliğin bir parçasıdir. Linux var evet ama linux herkese uymayabilir veya belki sonuçta linuxtan çok daha hızlı çalışacak ve sistem kaynaklarını daha az kullanacak bir sistem ortaya çıkacaktır. En başından böyle bir fikir yürütmeyle bu işe karşı çıkılır mı? Yurt dışında yapılmış yüzlerce işletim sistemi denemesi var. Bunlardan bazıları "home made OS" adıyla anılıyor. Belki bu işletim sistemlerinin pek azı gelişmiş sistemler haline gelecektir ancak bu tür çalışmaları yapanlar bir işletim sisteminin nasıl çalıştığını diğer programcılara göre çok daha yakından tanıyıp bilebilirler. Ben C ve Sistem Yazılımcıları Derneği'nin çalışmasını "bir avuç insanın yaptığı iş" olarak düşünmüyorum. Sonuçta onların bu işletim sisteminin kodlarını herkese açmak gibi bir niyetleri bulunuyor. Bunu yaparlarsa belki Türkiye'de görmediği ilgiyi yabancılardan da görebilir.

• Ben de birşey sorayım, projenin amacı "işte yaptık" mı olmalı? yoksa "kullanılabilen bir işletim sitemi yaptık" mu olmalı? İkisinin arasında şöyle bir fark var, sizin dediğiniz gibi assembly kullanarak işletim sistemciği yazarsınız sıfırdan araya c katarsınız c++ katarsınız, görsellik olmaz basit hatalarla sistem çöker ama sonuç şudur "İŞTE YAPTIK", bir diğer yandan linux üzerine geliştirmeler yazarsınız, linux kadar köklü bir işletim sistemi yapmak oldukça zor bana göre de, görsellik olur, hatalara çözüm getirebilirsiniz, yazılımlar konusunda derdiniz az olur, geliştiricelere uygun bir ortam olur, ha bunun üstüne derseniz ki bunda windows kodu da çalışsın o zaman çeviricileri kurarsınız işletim sisteminize büyük bir sektör olan oyun sektörünü de dahil etmiş olursunuz, sonuç olarak "kullanılabilecek" bir işletim sisteminiz olur kullanılsada, kullanılmasada. Bu da benim görüşüm.

• Bunu söyleyenin işten haberdar olmadığı belli.

Linux taban alınmadan bir işletim sistemi yapılması çok zor olur. Ben size sadece bir örnek vereceğim.

Bütün yazımları v.s. unutun tek derdimiz driver olsun.

Her gün onlarca yazıcı,klavye v.s. donanım çıkıyor. Bunlar Win,MacOs ve Linux uyumlu oluyor. Linux tabanlı dağıtımlarda problem olmaz ancak kendi tabanımız oolursa şuan piyasada olan binlerce hatta onbinlerce ürüne driver yazılacak. Günümüz de çıkanlara da yazılacak. Bunlar için bir sürü mühendis lazım. Ancak kullanım oranı artarsa firmalar driverları yazabilir. Bu da yıllar alır.

Hadi bunlar yapıldı (ki çoook zor) bu sefer yazılımlar problem olacak.

Ayrıca Linux çekirdeği açık kaynak kodlu olduğu için herşey ortada ve Pardus kendisi de destek veriyor buna. İnternet tarayıcı v.s. neyse, çekirdek yazmak ayrı bir olay. Linux taban alınmadan bu projenin başarılı olma ihtimali. Çook büyük bir bütçeyle %0,000000......000001

• Linux'ın kaç yaşında olduğunu bilmek,sadece çekirdeğin bile kaç satıra ulaştığını bilmek yeterli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sse

Linux'ın kaç yaşında olduğunu bilmek,sadece çekirdeğin bile kaç satıra ulaştığını bilmek yeterli.

eir işletim sistemi yazılmaya hiç başlamasa eldeki kod sayısı 0'dır. Başladıktan sonra belki 20 yılda tamamlanır ama neticede bir yerlerde başlanmış oluyor. Böyle bir hazırcı anlayışı anlayamıyorum. Linux varken olmazmış...
  • quote:

Linux'ın kaç yaşında olduğunu bilmek,sadece çekirdeğin bile kaç satıra ulaştığını bilmek yeterli.

hala programcının birine laf anlatmaya mı çalışıyorsunuz siz ya
  • quote:

quote:

eir işletim sistemi yazılmaya hiç başlamasa eldeki kod sayısı 0'dır. Başladıktan sonra belki 20 yılda tamamlanır ama neticede bir yerlerde başlanmış oluyor. Böyle bir hazırcı anlayışı anlayamıyorum. Linux varken olmazmış...

Abicim linux varken olmaz denmesinin sebebi tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok gibi bişey demek bence. Adam vermiş sana çekirdeği, içinde sürücü desteği de mevcut.( Belkide en kötü yanı bu :) ) Şimdi kim kalkıp 20 senesini buna ayırsın. Adam bugün 20 yaşında başlasa ki TR de 20 yaşında bu işe aklı erecek adam bir elin parmaklarını geçmez, 40 yaşında yaptıkları işletim sisteminin ilk alfa sını yayınlamaya kalktıklarında hüsrana uğrarlar. Böyle düşünmek lazım. 20 sene sonra windows/linux/mac nereye gelecek bir düşünsene. Kim taksın senin işletim sistemini.

• Üfff amma uzattınız bu gereksiz konuyu...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.