Şimdi Ara

TÜBİTAK neden işletim sisteminde Linux'u temel almış? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
3.780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • "OS X"in "Linux"dan türediğini ve çaldığını düşünen insanların olduğu bir forumda ve ülkedeyiz bunu hatırlatmak istiyorum öncelikle.

Bununla birlikte şahsi düşüncemdir, hiçbir Linux dağıtımı bir "OS X", "Windows" seviyesine çıkamaz, buna ne şartlar elverir ne de yazılım ve donanım üreticileri. "Korsana hayır" diyen bir kullanıcının rahatlıkla yükleyip kullanabilceğei bir işletim sistemidir Linux; yoksa OS X'i bırakıp da Linux kullanacak adam macera peşindedir, daha iyi olduğu için değil, farklı bir arayüz görmek için yükler.

Ezcümle, Linux istediği kadar geliştirilsin ve biz istediğimiz kadar tartışalım, gelişme katsayısı düşüktür ve düşük kalacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dmitri Karamazov -- 2 Nisan 2012; 1:57:10 >
  • zorlasa ilk başlarda başarısız da olsa yapılabilirdi kendi çekirdeğimiz. Bunu göze alamadılar. Zaten şuanki pardusu karıştırmadığınız sürece problemsiz gibi gözükür. Örneğin tarayıcı kuracaksınız kütüphanede aylardır artmayan uygulama sayısı bir de üstüne üstlük bu uygulamalar eski sürüm. 2009 sürümünde de 4000küsürdü şimdi de öyle. Destek yok. Pisi diye bir uzantı yapmışlar diğer dağıtımların çoğuna uyan programlar pardusa uymuyor. Sırf senin kıytırık os ve uzantın için mi senin için gelişim yapacaklar ayrıyaten. Ya sen uyumlu yapacaksın ya da hiç bulaşma. Drive sorununu daha yeni çözdüler.. Ubuntu ve Pardus hemen hemen aynı zamanda çıktı. Farkı görüyorsunuzdur şimdi.
  • Türkiye gibi ekonomisi riskli bir ülkede hiçbir kurum özel veya devlet olsun kısa dönemde kar etmeyeceği işe girmez
  • quote:

Orijinalden alıntı: Batuhan Kılıç

Türkiye gibi ekonomisi riskli bir ülkede hiçbir kurum özel veya devlet olsun kısa dönemde kar etmeyeceği işe girmez

BATUHAN KILIÇ@

Kesinlikle haklısınız.

hbeton @
    Sizin bahsetmiş olduğunuz gibi çekirdeği ve işletim sistemi yerli olan kaç ülke var ki ?
    Çok değil daha kısa bir süre önce Rusya bile kendi işletim sistemini yapacağını söylemişti. Tabi Lınux çekirdeğini kullanarak.
    KAYNAK :http://www.pclabs.com.tr/2010/10/29/rusyadan-windowsa-veda-ulusal-isletim-sistemi-icin-dugmeye-basildi/
    Amacım siz eleştirmek değil ama Türkiye gibi bir ülke neden böyle bir riske girsin ki?
    Buna harcanacak para ile elimizde var olan çekirdeğin üzerine daha güzel şeyler katabiliriz. Böylelikle sadece ülkemize değil dünya içinde faydalı olabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xmonte -- 11 Nisan 2012; 10:30:08 >

• işletim sistemi olsun veya bu tarz bilişim sektörüyle alakalı büyük projeler olsun neredeyse hiçbiri herhangi bir devletin ya da güçlü bir firmanın hadi biz de bunu yapalım diye yaptığı şeyler değil, bu yüzden devlet destek olsun da özgün bir işletim sistemi ortaya çıkarılsın demek saçma, üstelik kendi bakanlığıyla alakalı konuda bile ne dediği belli olmayan bakanlar var bu ülkede, pardus a bile biraz destek verildiyse ona bile şükretmek lazım
  • İşletim sistemi çekirdeği yazmak çok güçlü bir ekip ister ve yazılması yıllar sürer.

Diyelim ki sistem çekirdeği yazdık ya verim alınamazsa ve beklentileri karşılamazsa.

Sonuç olarak bu sistem çekirdeğini yazacak olan geliştiriciler de evine ekmek götürüyor. Başka maliyetler de var tabi ki.

O kadar para harcanıp verimli bir çekirdek yazılamasa veya hiç bir şekilde başarı elde edilemezse bu halk harcanan paradan dolayı o geliştiricileri vatana haini bile ilan eder.

İnsanlar böyle bir işe giriştiğine de pişman olurlar.

Ayrıca bugün microsoft nasıl bir dünya devi oldu? Arkasına aldığı destek sayesinde.

Ünlü donanım üreticileri ATI,INTEL, IBM,AMD,NVIDIA, ASUS gibi birçok firma desteğini vermeseydi Microsoft bu kadar büyük bir dev olamazdı.
  • Hocam adamın trol olduğu baştan belli. Hala cevap veriliyor.

Bu arada yine engin bilgi kaynakları Linux'un ne kadar tu kaka bir işletim sistemi olduğunu gevelemeye başlamış.

MS ile Mac para mı ödüyor anlamıyom ki!?
  • Bende yeni aldığım HP notebook sayesinde kısa süre önce Linux Suse yazılımı ile tanıştım, fena değil, Windows uygulamaları da çalışsa daha güzel olur.

quote:

Bu iş için öyle araçlar yapılmış ki herhangi bir programlama bilgisi olmayan insanların bile "yerli dağıtım" diye lanse ettikleri dağıtımlar ortalıkta dolaşmaya başladı.

hbeton, Tübitakın ürettiği yerli Linux yazılımı dışında başka yerli Linux yazılımı ne var? Google arama motoruna "yerli Linux yazılımı" yazdım sadece Pardus çıktı.

Konu içinde Google bile Linux yazılımı kullanıyor demişsiniz, telefonlarımızda kullandığımız Google Android bir Linux yazılımı mı?

Kusura bakmayın bu konularda acemiyim, hayatımda ilk kez bu hafta zoraki olarak Linux yazılımı kullanmaya başladım ve anca araştırdığım kadarıyla konuya çok az hakimim. Hatam varsa affola.

• quote:

Orijinalden alıntı: DHTR
    telefonlarımızda kullandığımız Google Android bir Linux yazılımı mı?

Öncelikle şu "yazılım"a açıklık getirelim. Linux, temel bileşeni Linux çekirdeği olan bir işletim sistemi. Android bir Linux yazılımı değil, Linux çekirdeğini temel alan bir çekirdek kullanan bir işletim sistemi.
    quote:

Windows uygulamaları da çalışsa daha güzel olur.

Her işletim sisteminde o işletim sistemi çekirdeği için hazırlanmış yazılımlar çalışır. Dolayısıyla, emülatör veya benzeri yazılımlar kullanmadan bir işletim sisteminde çalıştırmak mümkün değildir. Kaldı ki, çalıştırsanız bile düşük performansla çalıştırırsınız. Windows altında Linux uygulamalarını çalıştırmak için cygwin, Linux altında Windows uygulamalarını çalıştırmak için WINE ya da PlayonLinux kullanabilirsin. Ancak dediğim gibi, hem performans düşük olur, hem her uygulamayı çalıştıramayabilirsin.
    Ayrıca kısa süre içinde fark edeceksin ki bırak Windows uygulamalarını çalıştırmayı, farklı bir dağıtım için hazırlanmış bir Linux uygulamasını bile kendi sisteminde çalıştıramazsın. Hatta çoğu zaman kullandığın sürüm (mesela openSUSE dağıtımının 12.1 sürümü) için özel hazırlanmış paketlerden başkasını kullanamazsın. Tabi bunu yapmak için özel bir çaba sarf etmeyeceksin. Paket yöneticisinde (senin dağıtımında YAST) her şey kurulmak için hazır bekliyor.
    quote:

Tübitakın ürettiği yerli Linux yazılımı dışında başka yerli Linux yazılımı ne var? Google arama motoruna "yerli Linux yazılımı" yazdım sadece Pardus çıktı.

Yapılmış sayısız Linux dağıtımı var. Birçoğu başka bir dağıtımın üzerinde ufak değişiklikler yapıp tekrar paketlenmesinden ibaret, yani dağıtım demek o üzerinde tonla insanın uğraştığı dağıtımlara hakaretten başka bir şey olmaz. Pardus bunu yapmayıp bağımsız bir dağıtım yarattığından dolayı büyük iş başardı diyebiliriz; kendi uygulamalarını yazdı, onbinlerce paketin derlenmesi ve paketlenmesi ile uğraştı... Diğer yerel Linux dağıtımları için aynı şeyi söyleyemeyiz ama.
    Truva, Lapis, Turkix, Boreas ve Turkuaz Linux Türk olduklarını duyduğum Linux dağıtımları. 2-3 tane daha duymuşluğum vardı ama inan hiç aklıma gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _memet -- 17 Nisan 2012; 7:24:11 >

• memet verdiğin bilgiler için teşekkürler. O zaman benim kullandığım Linux Suse yazılımı değil Linux Suse dağıtımı diye mi geçiyor? Bu senin dediğin openSUSE ile bendeki Suse Linux Enterprise farklı 2 dağıtım mı?

Ben Linuxları ücretsiz diye duymuştum ama makineyi açınca aynı Windows altında olduğu gibi lisans kaydı istedi. Bu özellik sadece benim kullandığımda mı var? Kaydı yaptım ama anladığım kadarıyla bu ücretli bir yazılım.http://www.suse.com/products/desktop/how-to-buy/ sitesinde baktığımda hiçte az olmayan bir ücreti olduğunu görüyorum.

Çok olacak ama ben Linux Pardus için yazılmış bir programı Linux Suse altında kullanamaz mıyım? Eğer kullanamıyorsam bunların hepsine neden Linux deniyor?

Benim konuma ilgi olmadığı için bende Linux Suse öğrenip kullanmaya karar verdim. Hazır ebooklara bakıyorum, tavsiyeniz varsa iyi olur.

İlgilenmek isteyenler için benim konumhttp://forum.donanimhaber.com/m_59856677/mpage_1/f_/key_//tm.htm

• quote:

İlgilenmek isteyenler için benim konumhttp://forum.donanimhaber.com/m_59856677/mpage_1/f_/key_//tm.htm

Oradan devam etsin, bir bütünlük olsun diye cevap alıntı ile diğer konuya atıldı
  • Tüpü-Tak 'tan daha ne bekliyorsunuz ki !?
  • Bu konuyu açtığım zaman bazıları beni oldukça eleştirmişti. Şimdi TÜBİTAK'ın dağıtımının geldiği noktada konuyla ilgili olarak neler düşünüyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hbeton

Bu konuyu açtığım zaman bazıları beni oldukça eleştirmişti. Şimdi TÜBİTAK'ın dağıtımının geldiği noktada konuyla ilgili olarak neler düşünüyorsunuz?

Bişey değişmedi. Pardus Türkiye'nin milli Linux dağıtımidir. Tübitak'taki yönetim değişikliğinden dolayı daha çok community halinde ilerliyor şu an. Ne gibi bir yorum yapmamizi bekliyorsun?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kirmik

quote:

Bu konuyu açtığım zaman bazıları beni oldukça eleştirmişti. Şimdi TÜBİTAK'ın dağıtımının geldiği noktada konuyla ilgili olarak neler düşünüyorsunuz?

Bişey değişmedi. Pardus Türkiye'nin milli Linux dağıtımidir. Tübitak'taki yönetim değişikliğinden dolayı daha çok community halinde ilerliyor şu an. Ne gibi bir yorum yapmamizi bekliyorsun?

TÜBİTAK'ın dağıtımı için o kadar para ve zaman harcandı. Şimdiye kadar kullanılan sistem bırakılıp bir başka dağıtıma biraz ayar çekilerek yeni sürüm çıkarıldı. Türkiye'nin millî dağıtımı gibi sloganımsı lafları bırak da işin teknik kısmıyla ilgili yorum yap.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kirmik

quote:

TÜBİTAK'ın dağıtımı için o kadar para ve zaman harcandı. Şimdiye kadar kullanılan sistem bırakılıp bir başka dağıtıma biraz ayar çekilerek yeni sürüm çıkarıldı. Türkiye'nin millî dağıtımı gibi sloganımsı lafları bırak da işin teknik kısmıyla ilgili yorum yap.

ne merak ettiğini adam gibi sorarsan ben de adam gibi cevaplarım. tübitakla, pardusla ne bileyim linuxla ilgili sayfalarca yazı döşeyecek bilgim var ama halim ve vaktim yok.

• Pisi tabanlı Pardus gayet başarılı idi. Pardus 2012 sürümü bence en iyi son kullanıcı odaklı Linux dağıtımı idi.

Ancak geliştirici ekibi dağıldıktan sonra tekrar oluşturulan ekiple gelişitirilen deb tabanlı Pardus'u hiç beğenmediğimi söylemeliyim.

Gelelim ilk mesajda sorulan soruya; Pardus Wiki'de şöyle bir yazıya yer verilmiş.

quote:

Neden Linux, neden her şeyi en baştan yazmıyoruz?

Gerek Linux çekirdeği, gerekse KDE masaüstü ortamı ve kullandığımız diğer özgür yazılımlar (Mozilla Firefox web tarayıcı, LibreOffice ofis seti gibi), dünya çapında çok sayıda geliştirici ve katkıcı tarafından uzun bir çalışma sürecinin sonucunda bugünkü olgunluklarına ulaşmıştır. Bu çalışmaları yinelemek bize para ve zaman kaybından başka bir şey sağlamayacaktır. Linux bizim için, bilişim dünyasının bugünkü seviyesine hızla erişmemizi ve üzerine kendi özgün katkılarımızı koyarak, bu seviyeyi aşmamızı sağlayacak bir sıçrama tahtasıdır.

Ben de bu yazılana aynen katılıyorum. Şimdi Firefox veya Chromium gibi mükemmel tarayıcılar ve LibreOffice gibi süper bir ofis paketi varken bunları kullanmamak gereksiz uğraş olur.

• Pardus Wiki'de "Neden Linux, neden her şeyi en baştan yazmıyoruz?" sorusuna verilen cevap gerçekçi değil. Orada sayılan yazılımlar açık kaynak kodlu olduğu için farklı işletim sistemleri tarafından kullanılabilir; nitekim kullanılıyor da.
  • 2smoke kullanıcısına yanıt
    Biz bu konuyu tartıştığımız sıralarda FETÖ'den henüz cemaat olarak bahsediliyordu. Sonrasında TÜBİTAK'taki FETÖ'cüler de ortaya çıkmaya başladı. Şimdi merak ediyorum acaba bu işe ayrılan paralar FETÖ'cülere mi akıtılıyordu?
  • hbeton H kullanıcısına yanıt
    bunu yanlış yere sordun... adamları 24 saat izleyenler varsa bilebilir... forum kullanıcılarını istihbaratçı sanıyorsun heralde...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.