Şimdi Ara

TÜBİTAK neden işletim sisteminde Linux'u temel almış?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
3.780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle linuxu kullanışlı bulduğumu belirteyim. Forumda linuxla ilgili konu da açmıştım.

Vikide ulusal işletim sistemi(!) ile ilgili şunlar yazılmış:
    quote:

2003 yılının önemli bir bölümünde ulusal bir dağıtımın gerekliliği, dünyada benzer uygulamalar, yazılım sanayisinin mevcut durumu ve eğilimleri araştırıldı. Ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayisinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelendi. Tüm bulgular ışığında, 2003 yılı yazında, bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturmanın yerinde bir karar olduğu sonucuna varılarak somut düzeyde planlama işine girişildi.

Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelendi, açık kaynak yazılım metodolojisi (yöntem bilimi) ve felsefesi ayrıntılı olarak çalışıldı. Hedef, bir dağıtım oluşturmanın ötesinde, bu dağıtımı sürekli kılabilecek düzenlemeci yapıyı da kurmak olduğundan yazılım sanayisinde, özellikle açık kaynak çerçevesinde, kullanılabilecek iş örnekleri irdelendi.

Bu incelemeler sonrasında, 2003 yılı sonbaharında, Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verildi.
    Herhalde böyle bir iş için ayrılan ödenek az değildir. Kültür Bakanlığının sitesinde Kirilden Latine dönüştürme yapan uygulamaya ayrılan paranın 250 bin dolar olduğunu öğrendiğimde adeta şok olmuştum. Bir çoğunuzun malumudur ki str_replace gibi fonksiyonlarla bu tür uygulamaların yazılması oldukça kolaydır. Söz konusu işletim sistemi olunca muhtemelen devlet bu işe kat kat fazla kaynak ayırmıştır.

Piyasada bireysel çalışmalara dayanan veya küçük ekipler tarafından hazırlanan bazı işletim sistemleri bulunuyor. Bunlar belki linux kadar gelişmiş olmayabilir ancak bir diskete sığabilen, kendisine göre masaüstü olan ve oldukça da hızlı çalışan işletim sistemleridir (onları siz de görmüş olabilirsiniz). Şimdi madem bireysel çalışmalarla veya 2-3 kişilik bir ekip çalışmasıyla böyle sistemler ortaya konabiliyor; o zaman Türkiye Cumhuriyeti'nde o kadar bilgisayar mühendisi, yazılımcı, donanımcı varken ve devlet de bu işe ödenek ayırmışken neden assembly diliyle ve C / C++ gibi programlama dilleriyle sıfırdan bir işletim sistemi yapılmadı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 19 Mart 2012; 19:10:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hbeton

Öncelikle linuxu kullanışlı bulduğumu belirteyim. Forumda linuxla ilgili konu da açmıştım.

quote:

2003 yılının önemli bir bölümünde ulusal bir dağıtımın gerekliliği, dünyada benzer uygulamalar, yazılım sanayisinin mevcut durumu ve eğilimleri araştırıldı. Ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayisinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelendi. Tüm bulgular ışığında, 2003 yılı yazında, bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturmanın yerinde bir karar olduğu sonucuna varılarak somut düzeyde planlama işine girişildi.

Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelendi, açık kaynak yazılım metodolojisi (yöntem bilimi) ve felsefesi ayrıntılı olarak çalışıldı. Hedef, bir dağıtım oluşturmanın ötesinde, bu dağıtımı sürekli kılabilecek düzenlemeci yapıyı da kurmak olduğundan yazılım sanayisinde, özellikle açık kaynak çerçevesinde, kullanılabilecek iş örnekleri irdelendi.

Bu incelemeler sonrasında, 2003 yılı sonbaharında, Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verildi.
    Herhalde böyle bir iş için ayrılan ödenek az değildir. Kültür Bakanlığının sitesinde Kirilden Latine dönüştürme yapan uygulamaya ayrılan paranın 250 bin dolar olduğunu öğrendiğimde adeta şok olmuştum. Bir çoğunuzun malumudur ki str_replace gibi fonksiyonlarla bu tür uygulamaların yazılması oldukça kolaydır. Söz konusu işletim sistemi olunca muhtemelen devlet bu işe kat kat fazla kaynak ayırmıştır.

Piyasada bireysel çalışmalara dayanan veya küçük ekipler tarafından hazırlanan bazı işletim sistemleri bulunuyor. Bunlar belki linux kadar gelişmiş olmayabilir ancak bir diskete sığabilen, kendisine göre masaüstü olan ve oldukça da hızlı çalışan işletim sistemleridir (onları siz de görmüş olabilirsiniz). Şimdi madem bireysel çalışmalarla veya 2-3 kişilik bir ekip çalışmasıyla böyle sistemler ortaya konabiliyor; o zaman Türkiye Cumhuriyeti'nde o kadar bilgisayar mühendisi, yazılımcı, donanımcı varken ve devlet de bu işe ödenek ayırmışken neden assembly diliyle ve C / C++ gibi programlama dilleriyle sıfırdan bir işletim sistemi yapılmadı?

Tamam ama iş işletim sitemi ile bitmiyor ki, bu işletim sitemine onlarca program yazmak gerekecek. Yani zahmetli ve daha pahalı bir iş olur. Bence yeni bir işletim sistemi yazmaya gerek yok, şu pardusu adam gibi yapsınlar farklı masaüstü ortamlarını kullanan sürümlerini yapsınlar bence yeter.

• quote:

Orijinalden alıntı: adem369

quote:

Öncelikle linuxu kullanışlı bulduğumu belirteyim. Forumda linuxla ilgili konu da açmıştım.

quote:

Tamam ama iş işletim sitemi ile bitmiyor ki, bu işletim sitemine onlarca program yazmak gerekecek. Yani zahmetli ve daha pahalı bir iş olur. Bence yeni bir işletim sistemi yazmaya gerek yok, şu pardusu adam gibi yapsınlar farklı masaüstü ortamlarını kullanan sürümlerini yapsınlar bence yeter.

Biraz araştırma yaptım 2009'da inux tabanlı sisteme 3 yıllığına millî bütçeden 14.3 milyon TL ayrıldığından bahsedilmiş. İşletim sistemine onlarca veya yüzlerce program yazılması çok büyük mesele değil; en olmadı işletim sistemini assembly ile yazıp C/C++ ile bazı temel uygulamalar hazırlanabilirdi. Sonuçta sistemde eksikliği bulunan programların yerini doldurmak üzere açık kaynak kodlu yazılımları bir yorumlayıcı veya derleyici vasıtasıyla bu sistemde çalıştırmak mümkün olabilirdi. Bir çok linux uygulaması makine koduna çevrilmeden yorumlayıcılar kullanılarak windowsta kullanılabiliyor; linux programlarının bir kısmı da windowsa göre derlenerek kullanılmaktadır. Yani bunlar işin bahanesi gibi geliyor bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 19 Mart 2012; 21:11:54 >

• İşin bahanesi değil arkadaşım binlerce yazılım senin işletim sistemin için tekrar baştan yazılması gerekiyor... Mesela en basitinden bir skype ... Herkes skype gibi programları kullanmak isteyecektir eh linuxda bunun gibi uyumlu bütün programlar var boşuna vakit ve para kaybı yapmaktansa linux çekirdeği üzerinden geliştirmek en doğrusu... Çin bile öyle yaptı casusluk uygulamaları olabilir diye windows çalıştırmak istemeyen çin yönetimi kendi milli sistemleri için linux çekirdeğinden kendi işletim sistemlerini geliştirdi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: SysEdit

İşin bahanesi değil arkadaşım binlerce yazılım senin işletim sistemin için tekrar baştan yazılması gerekiyor... Mesela en basitinden bir skype ... Herkes skype gibi programları kullanmak isteyecektir eh linuxda bunun gibi uyumlu bütün programlar var boşuna vakit ve para kaybı yapmaktansa linux çekirdeği üzerinden geliştirmek en doğrusu... Çin bile öyle yaptı casusluk uygulamaları olabilir diye windows çalıştırmak istemeyen çin yönetimi kendi milli sistemleri için linux çekirdeğinden kendi işletim sistemlerini geliştirdi...

Linuxta açık kaynak kodlusu yapılmışsa bunu kendi işletim sisteminize uyarlayabilirsiniz. Firefox, OpenOffice.org gibi yazılımlar nasıl hem linuxta hem windowsta çalışıyorsa o kadar bütçeyle o kadar mühendisle, yazılımcıyla bu tür yazılımları kendi işletim sisteminize uyarlamanız mümkündür.

• Ayrıca piyasadaki bir çok messenger programının klonları var ve bazılarını tek bir programcı yapmış. Bu bakımdan verdiğiniz örnek bu soruyu cevaplamıyor.
  • quote:

quote:

İşin bahanesi değil arkadaşım binlerce yazılım senin işletim sistemin için tekrar baştan yazılması gerekiyor... Mesela en basitinden bir skype ... Herkes skype gibi programları kullanmak isteyecektir eh linuxda bunun gibi uyumlu bütün programlar var boşuna vakit ve para kaybı yapmaktansa linux çekirdeği üzerinden geliştirmek en doğrusu... Çin bile öyle yaptı casusluk uygulamaları olabilir diye windows çalıştırmak istemeyen çin yönetimi kendi milli sistemleri için linux çekirdeğinden kendi işletim sistemlerini geliştirdi...

Linuxta açık kaynak kodlusu yapılmışsa bunu kendi işletim sisteminize uyarlayabilirsiniz. Firefox, OpenOffice.org gibi yazılımlar nasıl hem linuxta hem windowsta çalışıyorsa o kadar bütçeyle o kadar mühendisle, yazılımcıyla bu tür yazılımları kendi işletim sisteminize uyarlamanız mümkündür.

Programcılık yapan insanlar en çok kullanılan sistemlere yönelik programlar yapmak isterler yoksa biri bir işletim sistemi icat etmiş hemen ona bir klon yapalım diye kimse uğraşmaz... Hasbelkader ben de 2 program yazdım ve birazcık bu işlerle haşır neşir oldum... O yüzden uyarlama filan gibi şeyler olmaz Tübitak en doğrusunu yaparak linux tabanlı bir sistem geliştirdi...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Programcılık yapan insanlar en çok kullanılan sistemlere yönelik programlar yapmak isterler yoksa biri bir işletim sistemi icat etmiş hemen ona bir klon yapalım diye kimse uğraşmaz... Hasbelkader ben de 2 program yazdım ve birazcık bu işlerle haşır neşir oldum... O yüzden uyarlama filan gibi şeyler olmaz Tübitak en doğrusunu yaparak linux tabanlı bir sistem geliştirdi...

Benim anlatmaya çalıştığım şu: bir tek programcı bile bir messenger programınının klonunu yapabiliyorsa devletten ödenek alan bir kurum elinin altındaki o kadar personelle bahsettiğiniz programın klonunu veya aynı işi yapan başka bir programı kolaylıkla yazdırabilir. Ayrıca açık kaynak kodlusu varsa onu çalıştırmak için program hangi programlama dili ile yazılmışsa o dilin yorumlayıcısı veya işletim sistemine göre derlenmesine yönelik derleyicisi yazılabilir. Yani tek tek bütün programlar yazılmayacak olsa bile böyle bir imkan da söz konusudur.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Biraz araştırma yaptım 2009'da inux tabanlı sisteme 3 yıllığına millî bütçeden 14.3 milyon TL ayrıldığından bahsedilmiş. İşletim sistemine onlarca veya yüzlerce program yazılması çok büyük mesele değil; en olmadı işletim sistemini assembly ile yazıp C/C++ ile bazı temel uygulamalar hazırlanabilirdi. Sonuçta sistemde eksikliği bulunan programların yerini doldurmak üzere açık kaynak kodlu yazılımları bir yorumlayıcı veya derleyici vasıtasıyla bu sistemde çalıştırmak mümkün olabilirdi. Bir çok linux uygulaması makine koduna çevrilmeden yorumlayıcılar kullanılarak windowsta kullanılabiliyor; linux programlarının bir kısmı da windowsa göre derlenerek kullanılmaktadır. Yani bunlar işin bahanesi gibi geliyor bana.

en olmadı işletim sistemini assembly ile yazsalardı demek, sen assembly ne onu öğren önce de sonra öneri sun ortalığa bence, bilgisizliğini ortaya çıkarıp rezil olma ortalıkta söyleyerek bunu, benden de sana öneri bir bilgisayar mühendisi olarak

• quote:

Orijinalden alıntı: Dracos

quote:

quote:

quote:

quote:

en olmadı işletim sistemini assembly ile yazsalardı demek, sen assembly ne onu öğren önce de sonra öneri sun ortalığa bence, bilgisizliğini ortaya çıkarıp rezil olma ortalıkta söyleyerek bunu, benden de sana öneri bir bilgisayar mühendisi olarak

Assemblynin ne olduğunu programlamaya daha yeni başladığım zamanlardan beri (1998 veya 1999'dan beri) biliyorum. Sen benim neyi bilip neyi bilmediğimi nereden bilebilirsin? Böyle kişisel saldırıda bulunmak yerine bir şeyler biliyorsan konuş. Yazdıklarımda assembly ile ilgili hatalı ne var? Bana bir tane hata göster; gösteremiyorsan tartışmayı kişiselleştirmeye çalışmaktan başka bir şey yapmıyorsun demektir.

• Bu arada en olmadı dediğim kısım assemblyden ibaret değil. İlk önce ne demek istendiğini bir anla da ondan sonra saldırıya geç hiç olmazsa.
  • en basitinden yaz bakalım bir internet tarayıcısı görelim. istediğin kadar para ve ödenek ayır şu an ki tarayıcılar kadar kaliteli iş çıkaramazsın. bu nedenle linux üzerinde insa etmek son derece mantıklı. bilim üzerine konarak ilerler. daha önce paralar harcanmışı varken neden boşuna kaynak tüketelim aynı şey için?
  • Herhalde bu konuları yıllardır araştırmışlığımız var. Google'a your own OS yaz karşına assembly dili ile C çıkıyor mu çıkmıyor mu bir bak. Ben programlamaya MS-DOS'ta başladım sonradan Windows altında programlamaya geçtim. Daha o zamanlardan merak ediyordum bu işleri. İşletim sisteminin ne olduğunu dün öğrenip bugün tıraş yapmaya kalkmıyorum. Burada sorduğum soruyu ciddi ciddi sordum. O kadar kaynak, iş gücü ve zaman harcanan linux tabanlı işletim sistemi ile ilgili çalışmaların durma noktasına geldiğinden bahsedenler bile var. Sanki linux olmadan sıfırdan bir işletim sistemi yapmak imkansızmış; linuxun sağladığı imkanlarla çok büyük işler yapılmış gibi yorumlar yapılması çok saçmadır ki böyle yorumlar yapanlarla çokça karşılaşabiliyoruz. Türkiye'ye internetin geldiği sene Güney Kore yönetimi bir karar alarak teknolojiyi devlet politikası haline getirmiş... O zamandan bu zamana kadar Güney Kore ne aşamaya geldi bizde hâlâ ulusal(!) işletim sistemi konusunda tartışmalar yapılıyor. Ve devletin bir çok kurumu nedense Microsoft'a para ödemeye devam ediyor. Bir çok devlet kurumunun veb sitesi bile php ile hazırlanabilecekken asp kullanılarak hazırlanmış. Yukarıda belirttiğim gibi Kirilden Latin harflerine dönüştürme yapan yazılım için 250 bin dolar gibi bir kaynak ayrılmış (o da ASP tabanlı). Güya devlet kurumlarında linux yaygınlaştırılacaktı. 3 yıl önce TÜBİTAK'ın linuxu için 3 yıllığına ayrılan 14,3 milyon TL'den sonra bugün gelinen nokta nedir? Devletin harcadığı para bizim cebimizden çıkan para demektir. Bu zikredilen rakamlar sadece basit birer örnek. Bir araştırsak belki neler çıkar daha...

• quote:

Orijinalden alıntı: ertanunver

en basitinden yaz bakalım bir internet tarayıcısı görelim. istediğin kadar para ve ödenek ayır şu an ki tarayıcılar kadar kaliteli iş çıkaramazsın. bu nedenle linux üzerinde insa etmek son derece mantıklı. bilim üzerine konarak ilerler. daha önce paralar harcanmışı varken neden boşuna kaynak tüketelim aynı şey için?

Veb tarayıcısı yazmak çok mu zor? Midori browser diye bir tarayıcı hiç duydunuz mu? Midori kaç kişi tarafından yazılmış? Böyle basit şeyleri örnek vermeyiniz...
  • Belki diyeceksiniz Midori bir IE veya Firefox ayarında değil. Ama onu yazan bildiğim kadarıyla sadece bir kişi... Ayrıca veb tarayıcısını sıfırdan yapacaksınız diye bir kural yok. Baştan beri söylüyorum Firefox ve daha bir sürü yazılım hem windows hem de linux altında çalışabilmektedir. Mesele onu kendi işletim sisteminizde çalıştırabilecek bir yorumlayıcının veya derleyicinin bulunması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 20 Mart 2012; 3:49:01 >
  • Sonradan hatırıma geldi Midori Webkit kullanılarak hazırlanmış. Webkit, Gecko gibi motorlar kullanarak Linux, Windows ve Mac OS altında çalışan yazılımlar yapılabiliyorsa Türk mühendislerinin ve yazılımcılarının hazırlayacağı bir işletim sisteminde de bunlar kullanılabilir.

Benim söylediklerim belki bir çoklarına saçma veya ters (?) geliyor olabilir. Önümüzdeki bir kaç sene içinde assembly dili ile yazılmış işletim sistemlerinden biri veya bir kaç tanesi Türkiye'de çok meşhur hale gelirse ondan sonra burada yazdıklarımı tekrar okursanız ne demeye çalıştığımı o zaman daha net anlayabilirsiniz.
  • kendi kendine tezini çürütüyorsun yalnız. tarayıcı yazarken daha önce yapılmış bir temelden yola çıkılarak yapılabilir dedin. aynısı işletim sistemi için de geçerli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ertanunver

kendi kendine tezini çürütüyorsun yalnız. tarayıcı yazarken daha önce yapılmış bir temelden yola çıkılarak yapılabilir dedin. aynısı işletim sistemi için de geçerli.

Yazılım konusundaki bilginiz ne düzeyde bilmiyorum ama interpreter (yorumlayıcı), compiler (derleyici), library (kütüphane) gibi kavramlar var. Bir programcı program yazarken sıfırdan da program yazabilir, kütüphaneleri kullanarak da program yazabilir veya daha önce yazılmış açık kaynak yazılımlar üzerinde değişiklik yaparak da program yazabilir. Bir de işletim sistemi için söylediğim şeyle yazılım için söylediğim şeyi birbirine karıştırmayın. Bir işletim sistemi yazıldıktan sonra işletim sisteminde kullanılmak üzere çeşitli programlama dillerinin yorumlayıcıları ve derleyicileri hazırlandığında açık kaynak kodlu yazılımlar (dikkat edin, işletim sisteminin kendisi değil, yazılımlar) işletim sistemine uyarlanıp çalıştırılabilir. Örneğin python programları yorumlayıcı kullanılarak çalıştırılmaktadır; Linuxta da windowsta da MAC OS'ta da çalıştırılabilmektedir. İşletim sisteminiz için python yorumlayıcısı hazırlandığında ne kadar açık kaynak kodlu python programı varsa hepsi sizin işletim sisteminizde çalıştırılabilir. OpenOffice.org JRE kullanıyor (JRE'nin kendisi de GPL ile dağıtılmaktadır) o halde JRE'yi kendi işletim sisteminize taşıdığınızda OpenOffice.org da sizin işletim sisteminizde çalıştırılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 20 Mart 2012; 19:03:49 >

• Meselenin şu yönü de var: Bazı linux dağıtımlarını 4-5 kişi hazırlıyor ve bu işi çok düşük paralarla yapıyorlar. Bir kısmı bağış topluyor bir kısmı bağış da toplamıyor. Bu dağıtımların TÜBİTAK'ın dağıtımını kullanışlılık bakımından ve kullanıcı sayısı geçtiğini görebiliyoruz. O halde bu kadar para, bu zaman, bu kadar iş gücü neden harcandı? 2004'ten bu tarafa aynı para ve iş gücüyle çok daha farklı işler yapılamaz mıydı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hbeton -- 20 Mart 2012; 19:01:52 >
  • e madem kaşındın gösterelim bir değil birkaç tane hatta :) saldırı falan gaza gelmişsin kendi kendine yazık yani

öncelikle devlet işlerinde 14 milyon lira ayrılınca bütçeden bu paranın tamamı verilmez ilgili kuruma, verilen ve ayrılan iki farklı kavramdır ilk bunu öğren, sonra işletim sistemi nedir güzel kardeşim, sana göre bu konsepti çok merak etsem de bir bilgisayar mühendisi olarak bana göre senin kadar bu konuda boş birisi olmadığım için öyle kolay bir kavram degil, bu işin hafıza yönetimi var, scheduling yapısı var, deadlock önleme ve engelleme yapısı var, user ve kernel level thread kontrolü var, smp mimarisi var, kernel stabilitesi var, güvenlik var, orphan process kontrolü var, var oğlu var, öyle iki kavram öğrenip gelip onları satmakla olmuyor, assembly ile grafik arayüz kullanan bir hello world yazdırmak bile satırlar sürerken sen işletim sistemi yazacaksın tüm o gereksinimleri ve fazlasını sunan, hem de assembly ile yani tekrar teyid etmek için söylüyorum, kusura bakma da bunu söyleyen bilgisizin önde gidenidir ancak, ister üstüne alın saldırı de ister beni tübitak çalışanı ilan et vs. vs.

sonra gerçekten boş sallıyorsun, gecko webkit gibi motorlar cross platform olarak yazılır c++ ile, senin mantıkta bakarsak s40 ya da normal java telefon diye bilinen cihazlarda çalışması gerekirken bunun üstünde çalışmıyor ama ios ve android üzerinde çalışıyor işte, opera için mesela presto motorunun farklı bir implementasyonu kullanılıyor, bu kadar kolay olsaydı senin senaryo yazdığın gibi bu işler çok kişi yapardı bu işleri

ayrıca pardusta çok iş yapıldı, ilk sürümde monolithic kernel kullanan gentoo kullanılırken son gelinen halin ne olduğu ortada, gelişimi yadsınamaz şekildeydi, 3-5 kişinin her çıkan yeni ubuntuya veya başka bir distro üstüne yaptığı bir iki modifikasyon ile bir tutmak bile saçmalık bu projeyi, sana o 14 milyonun tamamı + 11 milyon daha verseler gene de beceremezsin bu işi, assembly ile arayüze sahip bir hesap makinesi yap desem onu bile yapabileceğinden şüpheliyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dracos -- 21 Mart 2012; 2:50:46 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.