Konuyu fazla uzatmadan forumdaki bir arkadaştan alıntıladığım mesaj üzerinden sözde bildirim sorunlarına cevap vermek istiyorum..Bu konuyu keşke daha önce açsaydım diyorum ama yeni merak edip araştırdım.Ama forumlardan filan değil kendi yöntemlerimle.Ne TÜRK forumlarında ne de yabancı forumlarda 1 tane bile doğru cevap görmedim.1 yıl önce açılmış postlar bile var.Herkes güncelleme bekliyor :)
Bildirim sorunu demek, miui arayüzünün kafasına göre canı istediği telefonda bildirimleri bildirmesi, bazen bildirmemesi, bazen bildirip ötmemesi, bazen bildirip şaka yaptım nanik diyerek geri çekmesi, bazen geç bildirmesi, bazen de bunları bazı uygulamalarda karışık yapması problemidir :) xiaomi kullanan herkesin hangi telefon olursa olsun bugün ya da yarın başına gelecek bir şeydir. Bunun telefonla alakası olmayıp, tamamen miui yazılım sistemiyle alakası vardır, gelecek olan miui 11 ile umutlar had safhada olması rağmen benim pek ümidim yoktur :)
Canı istediği telefonlarda bildirimleri bildirmesi,bazen bildirmemesi,bildirip ötmemesi,bazen de bunları bazı uygulamalarda karışık yapması: Öyle bir durum yok.Eskiden telefonda yüklü olan tüm uygulamalar default olarak ki bu bir haber uygulaması dahi olsa hiç farketmez,bildirimde bulunurdu.Ki çok kullanışlı bir yöntem değildi bu.Yani whataspp bildirimlerini bile görmek istemeyen insanlar var.O yüzden ki gelişen teknolojiyle beraber gelen güncellemelerle buna çözüm bulundu.Telefonundaki yüklü olan tüm uygulamalar için ayrı ayrı bildirim alıp almamak istemediğinizi seçebiliyorsunuz, kilit ekranında görüntülensin mi görüntülenmesin mi seçebiliyosunuz. Bildirim ışığı yansın mı yanmasın mı seçebiliyosunuz..
Diyelim ki farklı iki kişide aynı şartlar altında instagram uygulaması yüklü. İkisinde de tüm izinler açık.Ama birine bildirim geliyor,diğerine gelmiyor.Neden acaba?Telefonlarımızda androidle beraber gelen adaptive pil tasarruf modu var bildiğiniz gibi.Yani kullandığımız uygulamarın sıklık yöntemine göre uygulamaların arka plan verilerini kısıtlayıp bataryadan tasarruf etme yöntemi.Buna ek olarak Miui arayüzünin kendi Miui pil optimizasyonu da var.Yani bir nevi çift katmanlı pil tasarrufu. Yani sen telefonuna instagram uygulaması yükledin. 10 gün boyunca hiç açmadın,veya çok nadir açıyorsun.Telefonun diyor ki tamam bu kullanıcı bu uygulamayı çok sık kullanmıyor, önemsemiyor, o zaman ben bu uygulamadan gelen bildirimlerle kullanıcıyı rahatsız etmiyim, hem ben daha fazla iş yapmamış,hem de bataryadan tasarruf etmiş olurum..Üstelik Cpu'yu niye boşuna çalıştırayım diyor.Madem öyle ben bu uygulamanın bildirimlerini hafızamda tutayım.Eğer olur da bir gün kullanıcı uygulamaya tıklarsa bildirimleri toptan bir kerede hepsini gösteririm.O yüzden siz uygulamayı açınca o ana kadar gelmiş olan tüm bildirimler gelmeye başlıyor.Bunun sebebi bu işte.Eskiden,eski teknolojide,yüklediğin bir uygulamaya aylarca tıklamasan bile bildirimlerin gelirdi.Telefonun zeki değildi o kadar çünkü,1 ay boyunca bir uygulamaya tıklamamışsan onu kullanmıyosun demektir.Ama uygulama her defasında bildirimde bulunup,yukarıya simgesini koyar,bildirim,ışığını yakar,kilit ekranında belirtir,ve en önemlisi tüm uykuya yatırmış olan sistem uygulamarını uykudan uyandırıp telefonu senin hazır hale getirir.Sen de bildirim çubuğunu aşağı indirip bildirimi sağa kaydırıp silersin.Hem seni rahatsız eder, hem de telefonun kendisi fazladan iş yapmış olur.Ama tamamen aynı şartlar altında diğer kişi uygulamayı sık kullanırsa ona bildirimler sorunsuz gelmeye devam eder.
Bazen bildirip ötmemesi, bazen bildirip şaka yaptım nanik diyerek geri çekmesi, bazen geç bildirmesi: Telefonun sessizde ve masanın üzerinde duruyor. Bir bakıyosun bildirim ışığı yanıyor. Belli yani bir şey var. Arama mı, mesaj mı,twitter mı,var bir şey yani.Ekranı açıp bakıyorsun ahmet whataspptan mesaj atmış.Bildirim çubuğunu aşağı indirip okuyorsun,ama cevap vermek istemiyorsun veya müsait değilsin. Bildirimi sağa bile atıp kapatmadan ekranı geri kilitliyorsun. 2 saat sonra bir bakıyorsun bildirim ışığın hala yanıyor. Ekranı açıyosun bakıyorsun tühh hala aynı bildirimmiş.Meğer bildirime basmadığın için yanıyormuş ki öyleydi.Yani 2 saat boyunca telefonun boşuna bildirim ışığını yaktı, bildirimi kilit ekranında gösterdi, yukarıda simgesi durdu.Yine fazladan kaynak tüketimi,batarya tasarrufu yok vs..Çünkü elindeki telefon senin o bildirimi görüp görmediğini bilmiyor.Ve keşke senin için hangi bildirimlerin önemli olup olmadığını anlayabilsem diyor.Yeni gelen güncellemeler ile tamamen aynı şartlar altında telefonun nasıl davranırdı peki. Bildirim çubuğunu aşağı indirdin.Mustafa whataspptan yazmış, cevap vermek istemiyosun. Ama bu defa sen bildirime tıklamasan bile telefonun senin o bildirimi gördüğünü anlıyor.O yüzden diyor ki bu kullanıcı bu bildirimi gördü, o zaman ben boşuna aynı bildirimle bu kullanıcıyı rahatsız etmiyim, kilit ekranında da göstermiyim, ışığı da yakıp söndürmiyim sürekli. Bazı modellerde aldığı güncellemeye göre yukarıdaki bildirim simgesini dahi kaldırıyor.Çünkü gördün artık.Eğer ahmet o anda durmadan mesaj atıyosa ve sen sürekli bildirim çubuğunu aşağı indirip bildirime tıklamadan telefonu kapatıyosan eğer bu durumda ne oluyor peki.Yapay zeka o kadar ilerledi ki,kullanım alışkanlığına göre yani telefonun tuttuğu istatistiklere göre,kısacası diyelim ki bildirim geldikten ortalama 15 dakika içerisinde bildirimlerine bakıyorsun veya tıklıyorsun. Bu süre zarfında telefon o bildirimi bir süre ekranda tutuyor. Bu vatandaş yine sağa atacak,bakmadı bildirimine.Bildirim simgesini geri çekiyim ben o zaman diyor. Boşuna iş yapmamış olurum.Ve bu istatistikler bir kaç günlük sürede değil yani uzun kullanımlar sonucunda netleşiyor. Sebebini tam olarak bilmiyorum öğrenemedim ama whataspptan veya diğer uygulamardan vd bildirim gelirse eğer,bildirim geldiği gibi bildirim simgesi yukarıda ve kilit ekranında beliriyor ama bildirim sesi 0.5 saniye gecikme ile geliyor.Ki bunun çok çok büyük bir sorun olduğunu bile düşünmüyorum.
Bazı telefonlarda bildirim sorunu olup,bazılarında olmaması,hatta aynı model içerisinde dahi farklılıklar olmasının sebebi ise gerekli güncellemeyi almamış olmamalarından ya da kullandığı Miui sürümünden kaynaklanıyor.
Yani tüm bu sorunların önüne geçmek için adaptive pil tasarrufu,geliştirici ayarlarından miui optimizasyonunu,miui pil tasarruf modlarını,uygulama arka plan verisini kısıtlamamanız gerekiyor. Ya da eski teknoloji barındıran bir custom rom atıp eski kullanım alışkanlıkları kullanmanız veya hiçbir şey yapmadan sadece yeni teknolojiye ayak uydurmanız lazım..Çünkü Elimizdeki telefonlar akıllı telefonlar ve daha da akıllı olmaları lazım zaten amaç bu.Kısacası insanların sorun diye nitelendiriği şey tamamen kullanım alışkanlarından dolayıymış.
Miui 11 ile umutlar had safhada evet ama tüm insanlar bekliyor ki çok menü olsun, bildirim çubuğu 4*5,5*7 özelleşebilsin. Bir sürü tema renk modu olsun.Bildirim ışığı yine yansın. Ekrana 10 farklı saat çeşidi atabileyim. Şimdiden söyliyim bunların çoğu olmayacak..Amaç bunlar olsa şu an miui 20 sürümünde filandık.En iyi yazılım en az donanım ihtiyaç duyan yazılımdır. Miui 11 ile daha az kaynak tüketimi,telefonunuzun kullanım sıklığını daha doğru istatistiklerle takip eden geliştirmeler,daha az Cpu frekansı ile daha hızlı uygulama açılışları gibi geliştirmeler olacaktır..
Örneğin eskiden bildirim çubuğunu aşağı çekince ekranın aşağıda geri kalan kısmı olduğu gibi duruyordu..Kaç kişi bildirim çubuğunu aşağı kaydırıp diğer eliyle de ekranın geri kalan kısmına dokunmaya çalıştı:) Aynı parlaklık seviyesinde ekranın aşağı kısmı çalışıyordu.Boşuna iş yani,batarya,kaynak vs..Şimdi ise telefonun bildirim çubuğunu aşağı indirdiğini biliyor,yani işin bildirim çubuğuyla.Mobil veriyi açacaksın veya telefonu sessize alacaksın. Bu yüzden ekranın geri kalan kısmını karartıyor. Cpu dan ve bataryadan tasarruf yapmak için.Yani çoğu yerde bildirim çubuğunu aşağı çekince ekran kararıyor deyip,bunu bir sorun teşkil edip diye rom atan insanlar var.Bu sorunu da bir kaç yerde okuduğum için arada yaziyim dedim. Gerekli incelemeyi yaptıktan sonra optimizasyonun bu şekilde yapıldığını gördüm.Kısacası telefonumuz ne zaman çalışıp,ne zaman çalışmayacağını,neyi kapatıp neyi kapatmaması gerektiğini,bir iş için ne kadar güç gerekli olduğunu gün geçtikçe daha iyi anlıyor. Yani çok daha akıllı..Okuyan okumayan herkese teşekkür ederim.Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur..