Şimdi Ara

Türk tankına Japon motoru! (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
276
Cevap
3
Favori
9.888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kirpi cobra cok metmetcigin canini kurtardi.
    Ihalar geziyor bolgede.
    Cozum sureci safsatasi bitince goreceksiniz ne kadar elzem olduklarini. Cunku 3 kobra icin aylarca suru durduler ve deli paraya sattilar bize 2. el olarak.

siginak delici bomba hazir envanterde
    roketsan moduler zirh oldukca basarili muhtenelen bolgede kullanilacak.
    aselsanin urettigi insansiz sabit silah ve gozetleme sistemleri kalekollarda gorev yapacak. Ilk sehit her zaman gozetleme kulesindeki mehmetcik oluyor karakol baskinlarinda.

Yani bizde de iyi seyler var galiba hadi bakalim hayirlisi bugun yuzde 70 herli olur yarin hepsi yerli olur demek zor degil. Yabanci forumlarda elin yunani g.. korkusu sardi biz kendi icimizde ikna olamadik bazi seylere.

milgem
    daha bir kac gun once havuzlu cikarma gemisi ihaleri sedef tersanesine verildi. Ileride Dikey inis kalkis yapabilen f35 ile cok stratejik olacak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phaldor

quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

Kapak oluyorsak o muhteşem projelerde üretilen araçların operasyonlardaki görüntülerini de görelim.Laf çok icraat yok nerede tanklar nerede helikopterler?

Cirit'in terör olayları durulmadan önceki bir çok operasyonda kullanıldığı söyleniyor ama TSK'da conilerin yaptığı gibi Dope şarkıları eşliğinde ve "yeeahhaaa" naraları ile video hazırlama adeti pek yok hem zaten Atak helikopterleri daha yeni yeni giriyor hizmete durun hele Afganistan'da ABD askerleri helmet cam kullanarak sıcak çatışmaları kaydedip youtube'da paylaşıyor ama bizde o varyeteler pek olmaz

Siz bu işlerden anlayan birisine benziyorsunuz o roketler ve kısa menzilli füzeler eski projeler değil mi? Benim bildiğim bazıları 90'lı yılların sonlarına doğru çin ve israille ortak yapım projeler olduğu.
    Terörle mücadelede ise tsk personeli elindeki silaha mühimmata güvenmiyor.Mg-3 yerine keşke bixi olsa diyen astsubaylarla konuştum.Mühimmat stok listeleri bende vardı 43 yılına ait mermiler 50'li yıllardan kalma top ve havan mermileri dolu.Neredeyse en yenileri ak-47 mühimmatıydı 90'lı yılların üretimi.

• Whisper911 W kullanıcısına yanıt
    Burda kimse yapılana karşı çıkmıyor. Sadece toplama tank yapıp, "TÜRK TANKI" olarak lanse edilip, siyasi kazanç sağlanmaya çalışılıyor ki itiraz buna. Yoksa kimsenin düşmanlık yaptığı yok. Keşke tamamen yerli üretim silahlarımız olsa ama yok işte yok.
  • quote:

Altay tankı güneydoğuda destan yazdı değil mi? Atak helikopteri kaç operasyona katıldı? Bunların hepsinden yeterince orduda var zaten. Anka dediğin meretlerden bir tanesi karadenizde düşmüştü herhalde.Hürkuş dediğin o pervaneli uçak değil mi? Hani başbakanın resmi var kokpitinde altına da beyler ben saldırıyorum yazmışlar
    Benim gördüğüm askeriyede eski btrler ve 62-65 model man kamyonlar geziyor askerlerin ellerinde en yenisi 20 yıllık bir şarjör atamayan g3 tüfekler.Eski mühimmatlar yüzünden lav atarken çenesi dağılan astsubay kursiyeri. Sabah akşam patlamayan mühimmatları imha için patlatılan bombalar.O manlarla gezerken bozulup yolda kalan ve çalışırken naylon penceresi kapanmadığı için hasta olan ben.
    Gerçekten çok kalite çok muhteşem silahlar.Gecikmeden ortadoğuyu dümdüz etmeliyiz.Buradan girsek mısır sina yarımadasından çıkarız.Bunlarda hep son 10 yılda oldu ondan önce ordu yoktu zaten.

1- Son 10 yilda oldu diyen var mi?
    2-Altay tanki seri uretime gecti mi
    3-Altay tankinin doguda ne isi var
    4-Atak helikopteri su siralar teslim aliniyor ki asil parti bir sure daha gecikebilir oyuncak uretilmiyor zorlu projeler.

Silahli kuvvetlerin elinde eski araclarin ve muhimmatlarin olmasi bugun iyi seyler uretme cabasina nasil engel olur?
    su pervaneli ucak dedigin seyi egitim ucagi oldugunu bizim bu ucaklar icin cok para harcadigimizi dusundun mu.
    Tsk envanterindeki bir cok arac gerecin kati kurallar sayesinde aslinda bir cok ordudan cok daha iyi harbe hazirlik seviyesinde oldugu. O sayilarina bakip sidik yaristirdiginiz ulke envanterlerindeki araclarin ucaklarin hepsi aktif saniyorsunuz degil mi.

Sizin kafayla hic birsey yapmilmaz elinde yuzunde patlayan silahlar 30 yil sonrada kullanilir. Bu gune kadar modernlesme asamasinda gecikme yasamis bir orduyu bir gunde mi modern hale getireceksin. Envantere girdikce hersey duzelecek. Ordu da kuculecek ama bu planlar on yillar neticesinde olacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: k2fg9

Burda kimse yapılana karşı çıkmıyor. Sadece toplama tank yapıp, "TÜRK TANKI" olarak lanse edilip, siyasi kazanç sağlanmaya çalışılıyor ki itiraz buna. Yoksa kimsenin düşmanlık yaptığı yok. Keşke tamamen yerli üretim silahlarımız olsa ama yok işte yok.

toplama tank dediginiz tank yakin gelecekte motoruda dahil turk yapimi olarak ordu envanterine girecek.Etox gibi degil arkadaslar karistirmayin . Sadece ihalesi yillar suruyor testleri yillar sürüyor o kadar buyuk projelerde teknik yardim yada bazi parçaların hazir alimi kadar normal.bir sey yok.

Siyasi olarak pay cikarma cabasi olabilir. Bakin cok net soyluyorum birakin oyu gunahimi vermeyecek biri olarak soyleyebilirim ki savunma sanayi konusunda reklam yapma hakkina biraz abartsalarda sahipler . Kim ne derse desin bizlerin bu projelerle gurur duymamiz gerekir.Binlerce muhendisi iscisi alin teri dokuyor. Bu hizla gidersek bu isten ulke olarak ciddi paralar kazanabiliriz.

• @Indigo

Burası siyasetin yeri değil biliyorum ama söyleyeyim yine de,mevcut iktidarı günahım kadar sevmem oy vermediğim gibi akıl sağlığım yerinde oldukça vermeyi de düşünmüyorum..

Gelgelelim askeri projeler bay Erdoğan'ın ancak gidip açılışında,tanıtımında gösteriş yapacak kadar bilgi sahibi olduğu,tüm isterlerin TSK tarafından ortaya konulduğu ileriye dönük ve teknik projeler..Terörle mücadelede istisnalar hariç hiçbir zaman ana muharebe tankı kullanılmamıştır kullanılamaz da,kandil dağlarına tank sokamayacağımızı veya 4 bin metre yükseklikte kurulu Perihan karakolunda tank konuşlandıramayacağımızı takdir edersiniz Tank geliştirme ve üretim sürecini yerlileştirmekteki amaç bu kabiliyeti elde ederek kendi ihtiyaçlarımıza uygun,istediğimiz zaman üzerinde değişiklik yapabileceğimiz ve Alamanlardan alınan tanklara kıyasla daha düşük maliyetle bu işi çözmek..Tek büyük sorun motor daha doğrusu güç grubu ama o konuda bazı çalışmalar var..İlk partide olmasa bile sonraki parti üretimlerde yarı milli veya tamamen milli bir motor kullanma niyeti var..

Atak helikopterleri eskiyen ve hizmete yetişmekte zorlanan Cobra ve SuperCobra helikopterlerinin yerini alması,daha gelişmiş kabiliyetlere sahip olması için geliştirilen bir helikopter..Mangusta'nın ürettiği standart A-129'lardan farklı olarak ABD'nin geliştirme aşamasında aşırı pahalı olduğu için vazgeçtiği Comanche helikopterleri için üretilen motoru seçtik (güneydoğudaki yüksek rakımda standart A-129 motorları yetmeyeceği için) tüm aviyonikler ve görev bilgisayar yazılımını kendimiz geliştiriyoruz,bunun en büyük avantajı farklı cephaneler için ve farklı görev senaryoları ile karşılaşıldıkça yazılımı istediğimiz gibi esnetebileceğiz..

Milgem korvetleri ile yeni nesil savaş gemisi yapımı konusunda ciddi bir tecrübe kazandık,var olan tecrübemizi ileri taşıdık..Bu konuda asıl hedef TF-2000 hava savunma fırkateyni'ni kızaktan indirebilmek ama o konuda alınacak çok yol var..Şu anda gündemde olan şey havuzlu çıkarma gemisi (LPD) inşaası ki bu bahsettiğimiz gemi 20-25 bin ton gibi bir tonaja sahip ,12-15 civarında tank,8-10 arası helikopter ve bin civarında personel taşıyabilecek bir gemi..Muhtemelen % 100 yerli üretim olmayacak ama Ruslar'ın bile bu sınıftaki gemi(leri) Fransızlardan aldığını düşünürsek çokta üzülmemize gerek yok..

Daha çok şey yazarım benzeri ama gereksiz uzar mesajım..Kısaca şunu demek istiyorum aslında,ordunun silah,araç-gereç tedariki teröre göre yapılmaz..Terör bir iç güvenlik konusu olduğundan ve gayri nizami olduğundan kendine has ihtiyaçları var fakat hiç bir zaman bir ülkenin ordusu kuvvetlerini teröre göre şekillendirmez..Yani emin olun Altay geliştirilirken veya t-129 için umtas geliştirilirken amaç bölücü terör örgütü değil..Onlar için cirit,t-129'un erken dûhul versiyonu,kirpi mrap,cobra taktik tekerlekli araç vs.vs yetiyor da artıyor bile..Ha tabi anka göreve başladığında hemen anka b için çalışmalara hız verilecek (silahlı anka için) o da ayrı bir sevinç benim için..

• quote:

quote:

quote:

Kapak oluyorsak o muhteşem projelerde üretilen araçların operasyonlardaki görüntülerini de görelim.Laf çok icraat yok nerede tanklar nerede helikopterler?

Cirit'in terör olayları durulmadan önceki bir çok operasyonda kullanıldığı söyleniyor ama TSK'da conilerin yaptığı gibi Dope şarkıları eşliğinde ve "yeeahhaaa" naraları ile video hazırlama adeti pek yok hem zaten Atak helikopterleri daha yeni yeni giriyor hizmete durun hele Afganistan'da ABD askerleri helmet cam kullanarak sıcak çatışmaları kaydedip youtube'da paylaşıyor ama bizde o varyeteler pek olmaz

Siz bu işlerden anlayan birisine benziyorsunuz o roketler ve kısa menzilli füzeler eski projeler değil mi? Benim bildiğim bazıları 90'lı yılların sonlarına doğru çin ve israille ortak yapım projeler olduğu.
    Terörle mücadelede ise tsk personeli elindeki silaha mühimmata güvenmiyor.Mg-3 yerine keşke bixi olsa diyen astsubaylarla konuştum.Mühimmat stok listeleri bende vardı 43 yılına ait mermiler 50'li yıllardan kalma top ve havan mermileri dolu.Neredeyse en yenileri ak-47 mühimmatıydı 90'lı yılların üretimi.

Cok dogru. Hatta Emekli Pasa Erdal Sarizeybek 93-95 doneminde envanterimizde olan silahlar ile teroristlerdeki silahlarin farklarini anlatiyor kan uykusu belgeselinde.
    En sonunda Rahmetli Ozal ve Esref bitlis pasaya tek tek yerlere dizip anlatmislar ve para verin bizde Iraktan silah alalim diyerek nasil daha duzgun silahlara sahip olduklarini anlatir.
    aldiklari silahlar da teroristlerde olan tutukluk nedir bilmeyen bixi keles rpg7 vs.
    20 sene gecti neden hala g3 derseniz kesinlikle haklisiniz. Ihale ve brokrasi bizde cok yavaş isliyor. Son dönemde daha ivme kazandi. Yeni silahlarin seri uretimiyle ordunun kanayan yarasi muzelik g3 ler rafa kalkacak.

• ülkeleri için gece gündüz çalışan dh muhendis topuluğu olaya el atmış güzel gelişmeler bunlar.

• Hala %100 muhabbeti yapanlar var. Madem bilmiyorsunuz araştırın hiç bir ülke askeri bir şeyi %100 kendi üretimi malzemelerle yapamaz illaki başka ülkelerden temin ettiği şeyler vardır. Hatta discovery channel'ın amerikada atak helikopteri ve savaş uçaklarının üretim sürecinin belgeselleri var orada bile kaç tane ülkeden parça temini yapıldığı gösteriliyor.

Burada aselsanın yapmak istediği şey yapabildiği kadar şeyi türkiyede üretip, tankı vs. birleştirilip satmak veya kullanmak. Sonuçta sen 1 liralık şeyi 10 liraya türkiyede üretiyorsan kendin yapmana gerek yok ithal eder kullanırsın. Sonuçta devlet bu kurumlara sınırsız kaynat sağlamıyor. Herşeyin fabrikasını kurup kalifiye elaman yetiştirip üretime başlasın.
  • quote:

quote:

quote:

Çin'le ortaklığımız 90'lı yıllara dayanıyor ama meyvelerini 2000'lerin ortasından sonra vermeye başladı,bizim amacımız aslında Çin'den hazır füze almak değil teknolojiyi almak..Yıldırım füzeleri 250 km'nin üzerine çıkması planlanmayan (aslında çıkabilir fakat uluslararası anlaşmalar nedeniyle 250 km üzeri menziller balistik füze sayılıyor ve bu durum başımızı ağrıtacağından fazla zorlamıyoruz bu konuyu) fakat katı yakıt ve roket teknolojisi konusunda birikim elde etmemize yarayan füzeler keza uzun menzilli hava savunma ihalesinde de en çok direttiğimiz konu teknoloji transferi ve bu konuya Rusya ne de ABD bir milim bile yanaşmıyor..Yani Çin ile stratejik bir ortaklığımız var,ABD çomak sokacaktır illa ki bir yerde ama o an gelene kadar ne kopartırsak kârdır..

Tüfek meselesi MKE'nin beceriksizliği yüzünden zaman kaybettiğimiz sancılı bir konu..Milli piyade tüfeği geliştirme ve üretme konusundaki irade yeni değil çoktan beri var..MKE bu konuda güya çalışıp çalışıp en sonunda milletin önüne bildiğiniz hk-416 çıkardı tanıtım toplantısında,hatta öyle ki Alamanya'dan gelen HK-416 tüfeklerinin üzerine MKE ismini çakıp tanıtım toplantılarında sağda solda gösterdikleri söylenir,nette resimler bile mevcuttu bir ara..Tabi bu durum özgün ve ihtiyacımızı karşılayan bir tüfeği kendimizin üretmesinden ziyade lisans parası ödeyip kalitesiz çakma tüfekler üretmemize yol açacaktı (tıpkı G-3'lerde olduğu gibi) bu nedenle vazgeçildi Mehmetçik-1 faciasından ve yeni bir çalışma başlatıldı (arada bir de T-50 konusu yaşandı MKE'de diye hatırlıyorum ama ona gece gece hiç girmeyeyim )

Daha sonraları operasyonel birliklerin çoğuna HK-33 dağıtıldı,tam olarak isteneni veremese de G-3'lerden daha yeni ve sorunsuz olmaları dolayısıyla kullanılıyor halen..Şu sıralar yeni tüfeğin testleri yapılıyor ve peyder pey dağıtımına başlanacak (öncelikle terör bölgelerindeki silahlar değişecek) fakat tabi eldeki G-3'lerin tamamen emekli olması ve tüm askerilerin eline yeni milli tüfekleri alması yılları bulur hatta operasyona gidecek yani sıcak çatışmaya girecek veya girme ihtimali olan askerler hariç yeni milli piyade tüfekleri iç bölgelerdeki rutin hizmetlere verilmeyebilir bile..Demem o ki yüzbinlerce yeni tüfek bir anda dağıtılıp G-3'ler toplanmayacak elbette..Bu arada orijinal Alaman üretimi G-3'lerin tabiri caiz ise köpek gibi çalıştığını da söyleyeyim,bizim MKE'nin lisans altında ürettiği hurdalar ise tam bir felaket..Öyle felaket ki bizim ürettiğimiz G-3'lerin bir iskandinav ülkesine satılıp (ya Norveç ya İsveç olsa gerek tam hatırlayamadım) sorun çıkınca iade edildiği gibi bir şeyler duymuştum ama tam detayını anımsayamadım şimdi..

• Tanka japon motoru olsa ne olur RR motoru olsa ne olur, neden hep bos taraftan bakıyorsunuz, bir seyler yapılıyor güzelde oluyor ama dünden bugüne hop olacak şeyler değil.

Zaten dışında kalmış olduğumuz bir yarışta biz piste girmeye çalışıyoruzki neden şöyle değiliz neden böyle değiliz vsvs. nasıl bir negatifliktir.

Uzun uzun laf anlatmaya çalışmayacağım kısaca,

Evet ordunun elindeki envanter o kadar eski malzemeler içerirki şahsen 1917 yapımı tüfekleri, greslerinde görmüş biriyim.

Bu konunun üzücü kısmıdır, ancak sevindirici yanı bunun farkına varılmış ve bu durumdan kurtulmak için faaliyete geçilmiş olunmasıdır.

Bu devirde %100 madein xyz diye bir silah bulunmamaktadır.

Her parça belli oranlarda başka ülkelerden alınır satılır.

Önemli olan kritik parçaların ve sistemlerin size ait olmasıdır/sahip olmanızdır.

Örneğin (çok gündemde olduğu için) görev bilgisayarının kodlaması önemlidir Türkiye yardıra yardıra vura kıra tırmalaya tırmalaya hellerden başlayarak bu kapıyı kırdı, en son Ankara'da denemeleri yapılıyordu.

İtalyanlar teknoloji transferi, üretim yeri ve lisans sorunu çıkarmadıkları için caziptiler, sağda solda arada yazılıyor çiziliyor "işte bunlar eski nesil zati agusta batıyordu kıyak oldu vıdıvıdı.."

agusta zor durumdaydı bizde istediğimizi aldık, 5-6 sene önce bize gönderilen agusta ile şimdikinin arasında dağlar kadar fark var ve cihaz %90 a kadar farklı yani biz o eski nesli alıp baştan yarattık daha da iyi

olacak ki bu da başlangıç için çok iyidir.

F4 ler zaten envanterden kaldırılma sürecinde modernizasyonu eski antlaşmaların gereği hatta parası verilip tam yapılmayan ya da memnun kalınmayan güncellemeler vardı diye hatırlıyorum yani F4 ler

emanette envanterde devlette çok meraklı değil 40 senelik uçaklara.

F16'ların yerine geçecek F35'lerin full versionunu abd kimseye vermiyor zaten, dünyaya dağıtılan light version, bundandır ki milli uçak geliştirelim diye çalışmalar başlatıldı.

Kundağı motorlu obüslerimiz (motorlu hareketli top) var 40km ye atış yapıyor, bunların temelinide Almanlar vermedi koreden aldık başlangıçta şimdi motor hariç tüm sistemlerini çatır çatır üretiyoruz.

vsvs. uzar gider.

silah teknolojisi zırt diye geliştirilmez, dünyayıda yeniden keşfetmeye gerek yok bugün yüzde bilmem kaçı alınır yarın bu çözülür geliştirilir onuda yaparız.

Sırf birşeylere muhalefet olmak, ya da yapılan çalışmaları verilen emekleri küçümsemek beğenmemek hor görmek vs.

ayıptır...

ha illede bir konu lazımsa,

2003 çuval olayında sülaymaniyede el konulan malzemeler arasındaki kriptolu cihazlar nerdeymiş kim niye el koymuş ona bakın.

Ercan Kuruoğlu kazasına bakın.

1945'te yağmalanan nazi silah teknolojisine bakın ne deniz altılar ne hayalet uçaklar göreceksiniz...

• quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

"Türk" tankı

Türk Malı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73181344B -- 30 Aralık 2013; 22:27:43 >
  • quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ex_silver

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ex_silver

quote:

Orijinalden alıntı: ahmtıl

hava savunma sistemleri bizi 2 ye katlar...kara gücü bize denk...bizde ki savunma gücü çoğu da eski amerikan teknoloji..iranın rus gücü ...en kötü örneği..iran hava sahasında amerikan insansız hava aracını indirdi...bunu yapan teknoloji türkiye de yok..

Sizin dünyadan haberiniz yok:D İran senelerdir ambargo altında.Yaptık bulduk dedikleri maketler dünyada alay konusu.1950 lerden kalma sovyet parçalarıyla donatılmış bir ordu.Geçeceksiniz.

BU savunma sanayii ile ilgili ira konusunda sağda solda böyle konuşursanız zor duruma düşersiniz:D

İRanın en güçlü yanı füzeleri.O kadar.Ne kara ne hava ne donanma konusunda Türkiyenin yarısı kadar bile gücü yoktur.
    Akdenizdeki en büyük ve güçlü donanma da Türkiyede dir.

Pakistan ordusuda İrandan çok daha iyidir mesela

Amerkan insansız hava aracının düşürüldüğünü nereden biliyorsunuz?.Düşmüşte olabilir kendisi.İHA lar için bu çok olası bir durum dünyada.Zaten vurulsa öyle tek parça bulunabilir miydi?:D

İran ambargo altındaysa bile rusya ve çin satış yapmıyor mu sanki? Şu an ambargo var diye türkiye bile iranla ticaret yapmıyor mu? Halkbankasına niye operasyon yapıldı? Dünyada bir tek abd mi silah satıyor? Silah envanterine bakarsan iranın elinde eskiden kalma f-14 savaş uçağı bile türkiyede f-4 ve f-16 var başka birşey yok.
    Türk ordusu da 1950-60 yıllarının abd silahlarıyla donatılmış bir ordu.O f-4 uçaklarıyla zamanında dedem uçmuş hala kullanılıyor.

F-4 ler en son modernizasyonuyla hala önemli bir silahtır..Elimizdeki f-16 lar ise en son modern f-16 lardır block diye geçer.Amerika bile kullanır mesela.

Şuan en son jenerasyon f-35 leri beklyoruz tek sorun bizim kendi yazılımımızda diretmemiz.

Ayrıca kendi savaş uçağımızla ilgili çoktan çalışmalar başlatıldı.Tasarım çalışmaları bitmek üzere.

Bir amerika rusya vs değilsin ama şuan elindeki hava gücü bölgendeki en iyi hava gücüdür.

Donanma zaten en iyisi.Şuan en önemli eksik ülke için Uzun menzilli füze ve füze savunma sistemi.

O f-35 projesinde bir yamukluk var. Peki f-16 deyip duruyorsunuz.Modernize ediliyormuş abd kullanıyormuş.Tabi kullanır adamlarda fabrikası var binlerce üretmiş, bunları kullanır tabi.Gerekirse daha iyilerini de kullanır.Adamların elinde f-22 var istese kullanır ama maliyeti yüksek.Bu dünyada bir tek abd mi silah üretiyor? Rusyanın süper silahları var.Bir devlet görevlisi gidip şunların uçaklarına bakalım acaba ne alabiliriz dedi mi? Rusyanın elinde abd uçaklarının muadili var hem de daha iyileri bile var.Gidip rusyanın son teknoloji pak-fa uçağına niye talip olmadık? Şart yok birşey yok ver parayı al uçağı.

Hangi Pak-Fa'yı parayı basıp alıyorsunuz durun allah aşkına biraz yavaş gidin

Henüz operasyonel olmamış ve testleri devam eden,Rusya'nın bile 2020'ye kadar ancak ve ancak 60 adet alabileceği (şu anda söylenen sayı bu,seri üretimin 2016'da başlayacağı ve 2020'ye kadar 60 adet T-50'nin envantere gireceği biliniyor tabi programda aksama olmazsa) TurAf'ın imkân ve kabiliyeti ile uyuşmayan bir uçağı nereye neyi veripte alıyorsunuz durun gözünüzü seveyim..Her daim sizinle çıkar çatışması olan burnunuzun dibindeki Rusya'nın,hala geliştirmeye çalıştığı stratejik bir savaş makinesi olan 5. nesil bir savaş jetini "bize maliyeti 150 ama size 130'a olur" diyerek galerici mantığı ile satacağını mı düşünüyorsunuz,eğer bu iş bu kadar kolay olsaydı ABD F-22 projesi gibi astarı yüzünden pahalı bir projeye mali ortak bulur sırtındaki parasal kamburu atardı ama hayır ne yaptı ABD adeta bir ihraç malı gibi F-35'leri üretti (görev tanımı ve kabiliyetleri açısından F-22 ve F-35 belki farklı uçaklar ama burada cümlenin özü F-22 gibi kritik bir teknolojiyi ABD'nin kimseye vermeye yanaşmayacağı) Uzun menzilli hava savunma ihalesine giren adayların teklif ettiği sistemlerin,o ülkelerin kendi kullandığı orijinal sistemler mi olduğunu düşünüyorsunuz,ihalede teknoloji transferi-ortak üretim vb koşullarda niye diretiyoruz sizce ?

Altay projesi,Milgem,Atak helikopter projesi,Kirpi MRAP üretimi vb konularda %100 yerliliği sağlayamasakta eskiye nazaran büyük oranda (belki %60-65'ler mertebesinde) ihtiyaçlarımızı sağlayabilir hale geldik..Ezelden beri kendi motorunu üretememiş bir ülke olarak "tankın motoru ecnebi,o zaman o tank yerli olmaz ki..Hıh" mantığıyla bu işler yürümez..Dünyanın ilk 3 ekonomisinden biri olan ve teknoloji konusunda bize yüz defa tur bindirecek Japonya'nın bile birçok alanda (özellikle hava kuvvetleri) kendi çözümünü üretemediğini ve ABD'den hazır alım yapmak zorunda kaldığını unutmayalım (2.dünya savaşı sonrası Japonya'nın dört başı mahmur bir ordu kurması yasak fakat o yasak bugün kalksa bile Japonya askeri açıdan bir dünya devi olamaz kolay kolay köprünün altından çok sular aktı geçen 70 yılda) Bu nedenle her hazır alımda ihale şartnamesini maksimum teknoloji transferi sağlayacak şekilde katı hazırlıyoruz ve bu sayede mümkün olduğunca know-how açığımızı kapatmaya çalışıyoruz..Tıpkı 2.dünya savaşı bitiminde ABD'nin ataç operasyonu (Operation Paperclip) ile Nazi Almanya'sının roket uzmanlarını (başta Wernher von Braun olmak üzere) kendi saflarına katması ve onun çalışmaları sayesinde V2 roketlerini temel alarak roket teknolojisini geliştirerek bir yerlere gelmesi gibi..

Sözün özü ülkelerin ve dünyanın geleceğini belirleyecek kritik askeri ürünler ve teknolojiler "pazarlık sünnettir ne istiyon sen buna" mantığı ile alınmaz,vermezler..Biz bu teknoloji ve ürünleri geliştirmek ve üretmek konusunda çok geri kaldığımız gibi ABD-Rusya (Sovyetler Birliği) ikilisi soğuk savaş nedeniyle belki bir asırda alınacak yolu 40 yılda katettiler..Bizim çok geride olmamazdan ziyade bu iki ülkenin ziyadesiyle ileride olması durumu söz konusu..

Ekleme : Hala İran'ı süper güç zanneden dostlar,kardeşler,abiler var forumda..Sağdan sodan aşırıp üzerine de biraz kendisi çalışarak elde ettiği konvansiyonel denilemeyecek bir füze yeteneği var hepsi bu..Hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinin esamesi okunmaz olası bir savaşta..Bir ara İran Hürmüz'ü kapatmaktan dem vuruyordu,eğer böyle bir şeyi başarabilecek donanımı varsa dakika durmasın hemen kapatsın..Diyelim ki kapattı dediğini yaptı yada yeltendi,İran denilen devlet tarihin tozlu sayfalarına gömülür..Batı sömürücülüğünden nefret eden biri olarak söylüyorum İran'da taş üstünde taş kalmaz,o işler öyle acem palavrası sıkmak kadar kolay değil..

Anlatamazsın,Anlamazlar

• Eleştirirken biraz mantıklı bakmak lazım bazı şeylere.

Diyelim bizim bu tanka ihtiyacımız var,her bir parçasını yapabiliyoruz ancak motoru üretemiyoruz.

Şimdi senelerce bekleyip para döküp bu tanka 10x maliyetle motor üretip tamamen türk malı demek mi mantıklı yoksa;

motoru belli anlaşmalar ile satın alıp x maliyete getirip ihtiyacımızı karşılamak mı?

Tabi bir yandan üretim için çalışmalar yapılsın derseniz haklısınız ancak yok neden dışardan alıyoruz vb. bence mantıklı değil.

Aynı durum her sektörde geçerli bence.Sen bir ürün için geçerli bazı parçaları hem ucuz hemde kaliteli olarak temin edebiliyorsan, tamamen benim üretimim demek için o parçaya arge yapmamalısın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Night Hawk

quote:

Orijinalden alıntı: 355GTS

quote:

Orijinalden alıntı: Night Hawk

Bir araştır bakalım nelerimiz varmış.

he canım he

UMTAS

OMTAS

Çocuk gibi cevap vermeden önce göz atsaydınız keşke.

şakamısın panpa?
    Bunlarımı gösteriyorsun var derken :)
    GOOGLE BOSTON DYNAMICS
    sonra gel Türkler şunu yaptı taammmıııı

• Birileride demiş Siyaseti karıştırmayın allah aşkına ülkenin savunmada geri kalmasının en büyük nedeni hükümettir sen kalkıp askerden korkup hepsini içeri atarsan
    http://www.denizhaber.com/HABER/34513/1/savunma-sanayii-lpd-projesi-havuzlu-cikarma-gemisi-ihale-sedef-desan-rmk-milgem.html
    LİNKTEKİ gibi tüm ihaleleri en iyiye değilde YANDAŞA verirsen irandan bile kötü olmaya mahkumsun! Daha beter olur inşallah TÜRKİYE

RTE paşam meydanlarda amerikaya gider yapıyor SIKARSA İncirliği kapatsın SIKARSA kovsun ABD büyükelçisini buradan
    Unutmadan Amerika İranla dost durumda şuan yeni gelen yönetimle arası çok iyi savaş gibi bir durumun olması içten bile değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Betfair -- 30 Aralık 2013; 8:53:23 >

• F35in full versiyonu diye birsey de duymus olduk simdi hadi hayirlisi

• S2000 motoru
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmtıl

Türk tankı değil güney kore tankıdır...

+1 Babam Tank-palette çalıştığı dönemde Fırtına diye bir obus yapılmıştı 'Türk Malı' diye . Bütün teknolojisi Güney Kore'den alınmıştı. Sonra devlet tank yapmaları için kendi fabrikasına değilde 'Otokar' firmasına vermişti görevi yanlış hatırlamıyorsam bu tank da onun ürünü.
    Ama yukarıda arkadaşında belirttiği gibi iktisadi düşünmek lazım bence. Alanında en iyi olduğumuz şeyleri üretip iyi olmadıklarımızı iyi yapanlardan almamız ekonomimiz için daha yararlı olur kanısındayım. Ancak o iyi olmadığımız alanlarda kendimizi geliştirip en iyi olma şansımız varsa da sonuna kadar desteklerim..
  • olsun la başımızdakiler parayı çarçur edeceğine tank üretilsin. Aslında gönül isterki "LAZER TEKNOLOJİLERİ, Güdümlü Roketatar" geliştirelim.
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.