Şimdi Ara

Türk Telekom 10-16-20 Mbps VDSL port seçenekleri neden çıktı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Eskiden VDSL tabanlı tarifeler ve port yapılandırmaları 24 Mbps ile başlardı. Tabii öncesinde 20 Mbps de görmüştüm fakat sonradan 24 olarak güncellenmişti. Fakat Türk Telekom'un BTK'ya onay için gönderdiği yeni port yapılandırmalarında 10, 16 ve 20 Mbps VDSL gördüm.

Açıkçası bu durum benim garibime gitti. Çünkü 10 ve 16 Mbps hızlar genelde ADSL ile verilirdi. Eğer bir bölgeye VDSL verilebiliyorsa tarife ve port seçenekleri 24 Mbps ile başlardı. Bunun nedeni ise VDSL hizmet verilebilmesi için o bölgede Türk Telekom Tip 3, Tip 7, Tip 23, Tip 9, Tip 5 gibi FTTC kabinleri olması veya hizmet alınacak binada Türk Telekom FTTB/T11 kutu olması gerekiyor. Ve ben VDSL hizmet alınabilen hiçbir bölgenin 24 Mbps ve üstü hızları desteklemediğini görmedim. Keza ben de 75 Mbps VDSL kullanıyorum.

Ayrıca VDSL hizmet için modemin de VDSL destekli olması gerekiyor. Bir de sokağa kadar fiber gelince genellikle ADSL üzerinden 16 Mbps hız rahatlıkla verilebiliyor. Şanslı evlere ise 20 Mbps ADSL dahi verilebiliyor. Yani sırf yüksek upload hızı için VDSL'e geçecek olanlar zaten yüksek download hızı olmasını da istedikleri için 35 Mbps ve üstü tarifelere geçiyor.

Bu nedenle 10-16-20 Mbps VDSL benim garibime gitti.

Ancak nispeten iyi bulduğum bir nokta daha var. Türk Telekom'un BTK'ya onay için gönderdiği belgede geçen 10 Mbps VDSL tarifesinin upload hızı 4 Mbps. Türk Telekom eskiden 100 Mbps kullananlara dahi 2 Mbps upload veriyordu. Hatta DH Forum'da 2017 yılında bir konu açılmıştı. O konuda bir kullanıcı Türk Telekom altyapısı üzerinden 1000 Mbps fiber aldığını söylemişti. Fakat upload hızı 4 Mbps idi. Yani Türk Telekom'un eskiden 1000 Mbps kullanıcılarına ancak verdiği upload hızı şimdi 10 Mbps VDSL tarifeye gelecek gibi görünüyor.

Yine de genel olarak 10-16-20 Mbps VDSL bana ilginç geldi.

Türk Telekom neden 10-16-20 Mbps VDSL port tarifelerini çıkardı?

• İnsanlar çok ucuza internet istiyorlar, 10mbit yeter diyenler var. Bu insanlara ADSL ile vermek yerine VDSL ile verecekler artık. O yüzden çıktı bu seçenekler.

Ayrıca VDSL ile 24 hız altında kalan yerler bile var. Mesela ben şu an santrale 1100 metre uzaktayım, bana VDSL verseler 20mbit civarında gelecek. Keşke verseler, en azından uploadım 0,7 mbit yerine 2 mbit falan olurdu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 12 Temmuz 2022; 23:52:14 >
  • ailemin evde 12 mbps adsl vardı onu bile vdsle cevirdiler. o hızda bile vdsl veriyorlar yani. artık adsl i bitirecekler yavaş yavaş. modem destekliyorsa otomatik geçiş yapıyorlar

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu dediğiniz gerçekten mantıklı geldi. Çevremde 16 Mbps paket kullanıcıları var, mahallemize VDSL gelmeden önce ADSL kullanıyorlardı. Şimdi yine 16 Mbps paket ile devam ettikleri için ADSL ile devam ettiklerini düşünüyorlar fakat Speedtest yaptığımda 0.66-0.70 Mbps yükleme hızı yerine 3.5-3.9 Mbps yükleme hızı çıkıyor. Ayrıca bir evde de Türk Telekom internet bağlatılmış, hat sahibi hızını bilmiyor. Ben de modem arayüzüne girip baktım, 16 Mbps indirme hızlı ve 4 Mbps yükleme hızlı VDSL hat görünüyordu. Yani eskiden beri hep ADSL kullanan tüm tanıdıklarım artık VDSL kullanıyor. Artık dediğiniz gibi ADSL'i bitirmek istiyorlar.

ADSL gerçekten günümüzde çok yetersiz. En fazla 20 Mbps indirme hızı alınabiliyor. O da fiber gelen DSLAM kabinleri evinize çok yakınsa mümkün oluyor. Onun dışında genelde 16 Mbps'e kadar çıkılabiliyor. Yükleme hızı tarafında ise teorik olarak 1.4 Mbps limit var. Pratikte ise bu limit 1 Mbps civarında. Bu nedenle Türk Telekom'un BTK'ya ilettiği yükleme hızı değişiklikleri öncesinde tüm ADSL tarifelerde 800 Kbps yükleme hızı sunuluyordu. Şimdi ise 1000 + (kbps cinsinden indirme hızı / 1024) kbps yükleme hızı vermeyi düşünüyorlar. O da her evde sağlıklı çalışacak mı göreceğiz.

Her ne olursa olsun ADSL tamamen yetersiz. ADSL ile alınan indirme hızı kullanıcıya yetse bile yükleme hızı neredeyse kimseye yetmiyor. 1 Mbps yükleme hızı ile Discord'da ekran paylaşmak veya herhangi bir platformda görüntülü görüşme yapmak bile işkence. Yükleme hızı yetmediği için görüntü kalitesi yerlerde sürünüyor. Sanki 2005 yılındaymışız gibi 240p'den hallice görüntü kalitesi oluyor. Ayrıca 1 Mbps yükleme hızı ile Twitch'de yayın yapmak imkansız. Çünkü 720p 30 FPS Twitch yayını yapmak için 3000 kbps bitrate vermek gerekiyor. Bu da en az 4 Mbps yükleme hızı gerektiği anlamına geliyor.

Gerçekten de VDSL'e geçiş iyi olmaya başladı. Görünen o ki 8 Mbps ADSL kullanıcılarını bile altyapı geliştirmeleri sonrasında VDSL'e geçirecekler. Muhtemelen onlar için bu 10 Mbps VDSL tarife var diye düşünüyorum. 10 Mbps VDSL'de yükleme hızı 3 Mbps ile başladı, eğer yükleme hızı değişikliği onaylanırsa 4 Mbps olacak. Yani eski 8 Mbps ADSL müşterisi olanlar bile VDSL'e geçirilince 720p 30 FPS Twitch yayını yapabilecek.

Ben 75 Mbps VDSL kullanıyorum ve 8 Mbps yükleme hızım var. Rahatlıkla 1080p 60 FPS Twitch yayını açabilirim. 6000 kbps bitrate ataması gerekiyor ve bu da yaklaşık 7 Mbps yükleme hızı gerektiğini gösteriyor. 8 Mbps yükleme hızı gayet yeterli olacaktır. Yükleme hızı değişikliği sonrasında ise 10 Mbps yükleme hızım olacak ve interneti gayet keyifle kullanacağım. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf6554 -- 13 Temmuz 2022; 1:35:22 >

• 1000 metre altındaki ADSL aboneleri VDSL'e geçiriyorlar ama 1000 metre üzerini geçirmiyorlar. Ben 1100 metreden ADSL alıyorum, hattım VDSLe geçse belki 20mbit alacağım ama geçirmiyorlar.

• ucuzun ucuzunu verebilmek için.

• miskindvd kullanıcısına yanıt

Benim 909 metre, yıllardır geçirmiyorlar vallaha :D

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • By_Alesia B kullanıcısına yanıt

Bugün 20 kere müşteri hizmetlerini aradım, 2 kere arıza kaydı bıraktırdım. Şimdi de internet kablosunu çıkardım ve internet koptu diye arıza kaydı bıraktım. Başka türlü saha ekiplerine ulaşamıyorum. Evime geldiklerine söyleyeceğim

500 metrenin üzerinde VDSL ile ADSL'in performansı aynıdır o yüzden geçirmezler. 1100 metreden 20 Mbps almanız için DSLAM'da tek abonenin siz olması gerekir. Biraz da hatta verilen elektrik artırılırsa 20 Mbps alırsınız.

• mustifb M kullanıcısına yanıt

Hiç de öyle değil, benim 800 metreden VDSL alan arkadaşım var ve 30 mbit hız alıyor. ADSL olsa 16da kalırdı.

Ayrıca şöyle bir olay var, benim bulunduğum yer bir köy ve kablom tek başına geliyor. Başka hatlar yok, bu yüzden kabloda parazit yok. Bana VDSL verirlerse ben 25mbit hız bile görebilirim. Hem VDSL verirlerse upload hızım 2-3 falan olacak . Şu an 797 kbit upload ile çile çekiyorum, whatsapptan atığım hareketli gif bile 15 saniyede anca gidiyor.

Hocam bizim bölgeye kabin gelmeden 1420mt, 16mbit VDSL bağlantı sağlanabiliyordu.

• ressi1 kullanıcısına yanıt

Ben de onun için uğraşıyorum zaten, eğer birkaç gün daha başaramazsam gidip saha dolabının önüne masa sandalye atıp beklemeye başlayacam artık. Ekipleri kovalamaktan bi hal oldum

Vaktiniz varsa direk santrale uğrayın, en hızlı ve kesin çözümü öyle sağlarsınız.

Bu arada ben Türknet yapa müşterisi idim belki de ondan veriyorlardı.

• ressi1 kullanıcısına yanıt
    Siz Yapa olduğunuz için vermiş Turknet, Türk Telekom vermiyor işte 😥

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.