Hangi dağda kurt öldü bilmiyorum ama Telekom bizim mahalleye fiber getirdi. Ne başvuru yaptım ne de peşinde koştum. Kavga dövüş etmeden binaya kadar çektiler, kutulamayı yaptılar, evlere çıkacak ince fiber kabloları da apartman boşluğuna kadar kablo saklama ile götürmüşler. Meraktan alt yapı sorguladım ve telekom tarafında fiber aktif olarak göründü. TurkNet'te telekom altyapılı VDSL kullanıyorum, 60mbit alabiliyordum. Telekomun fiber alt yapısını farklı şirketlerde (TurkNet gibi) en fazla 100mbit kullanabiliyormuşuz. Kahrolsun tekel, size para yedirirsem namerdim dedim ve yaklaşık bir saat sonra dayanamayıp telekomu arayarak 1000'lik aboneliğe başvurdum :)) Zorla modem satmaları hiç hoşuma gitmedi, ben bulurum fiber modem sizinkiler kötü oluyor diyorum illa modem alacakmışım, telefondaki operatorler modem seçtirmeden sonraki sayfaya geçemiyorlar. Neyse, hepsiburada 500TL çeki, TurkNet göçünden 500 lira vereceklermiş, online başvuruda 200 lira düşüyormuş, ıvır zıvır derken 15 ay taahhüt aylık ortalama 950TL civarına 1000 başvurumu yaptım. Uzun yıllardır taahhüt kelimesi hayatımda yoktu, yeniden teslim olmak iyi hissettirmedi :) Şimdi kapıma gelip kimlik doğrulayacaklarmış, ardından teknik abiler gelip eve kablo çekip ONT sonlandırmasını vs yapacaklarmış. Bu sürecin bu kadar sorunsuz ilerlemesi hiç aklıma yatmıyor, nerede sorun çıkacak acaba diye bekliyorum. En büyük tedirginliğim kuruluma gelecek teknik abilerin laf söz dinlemeden berbat bir kablolama yapmaları, kırıp dökmeleri. Bu şekilde davranmadan, temiz bir şekilde istediğim odaya kadar götürürler diye umuyorum. Telefonda konuştuğum hanımefendi 1000'e en yakın hızı alabileceksiniz görüyorum burada dedi, göreceğiz bakalım. Umarım bu hafta içinde tamamlanır. |
TÜRK TELEKOM 500-1000 MBPS İNTERNET KULLANICI DENEYİMLERİ (SPEEDTEST-FAST) (64. sayfa)
-
-
Başka abonelerden talep gelmiş olabilir veya bölgenizdeki altyapı artık yetersiz geliyordur. Bütçesi de onaylanınca dönüşüm kapsamına alınmıştır.
Telekom FTTH altyapıda 1000 Mbps hız sunan firmalar da var. Gigaspeed gibi. Bu hızın port ücreti yüksek olduğu için diğer operatörler pek satma taraftarı değil. TurkNet'te tek fiyat politikası olduğu için 100+ hızları TT altyapısında bilinçli olarak vermiyor.
Router şimdilik zorunlu, yakında o zorunlulukta kalkıcak. Fiyat şu anda pahalı gibi görünebilir ancak yılbaşındaki zamlardan sonra yine ucuz kalacaktır. 15 ay kafanız rahat olur ödeme konusunda.
Fiber kablo dairenizin önüne bırakıldı ise kendiniz router'ı konumlandıracağınız yere çekin, istediğiniz gibi gizleyin, istediğiniz yerden geçirin.
Hizmetiniz hayırlı olsun şimdiden.
-
Teşekkürler arkadaşlar. 200’de kalmayı, olmadı uygun fiyat denk gelirse en fazla 500’e çıkarmaya karar verdim şu anda. 1000 çok fazla gelecek bana.
Bir de şöyle bir sorum var. Ev dubleks. Alt katta salon ve mutfak. Üst katta 2 oda var. Modem salonda. Salonda 220 , mutfakta 190 civarı alıyorum alt katta. Üst katın bir odasında 130, en köşe odada ise 80 civarı alıyorum. Elimde 4 tane mercusys halo s12 vardı. Mutfak ve diğer 2 odaya birer tane kurdum. O hep sabit 100 mbit veriyor. Modemli odada da 100, yukarılarda da 100. Tp link deco ile bu mercusys aynı mantık mıdır ? Deco biraz daha mı iyidir ?
Ben asıl tt’nin bana verdiği zyxel ex 3301-t0 cihazı yenilemek istiyorum. Yazlık yerlerde yaşadığım için hep 8-16 mbit internetlerle idare ettim. Sadece 2 yıl önce 100 mbit internetim olmuştu. Kendimi nasa’da gibi hissediyordum. Daha önce görmeyince İnsan heves ediyor işte 500-1000’lere :)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Mustafa abim saygılar,
seninle aynı modeme sahip olan, ama donanım farkı olan o kişi benim. Techno’daki yardımların için teşekkürler. Müsait olduğum zaman zyxel modemin arka bağlantılarının fotoğrafını atacağım sana.
Bir konuyu açıklığa kavuşturayım: T.Telekom size "modem" SATMIYOR. Sadece kiralıyor. Siz bu adresinizden taşınırsanız, o cihazı Telekom'a (ya da hizmet aldığınız alternatif ISS'e )iade ediyorsunuz.
Yine de FTTH hattınız şimdiden hayırlı olsun.
-
Teşekkürler. Foto atmaya da aslında gerek yok. Zyxel'in arkasında dörtlü ve sarı renkte RJ-45 soketleri olmalı. Eğer WAN girişi ayrı ise bu zaten 5. ve muhtemelen mavi veya gri renkte bir RJ-45 soketidir. Bendekinde sadece bu dörtlü sarı RJ-45 dizisi var ve ilk olan RJ-45 soketi de WAN girişi (zaten üzerinde WAN diye de yazıyor), diğer üçü LAN.
Ama her ikimizdeki Zyxel'de LAN1,2, 3, (4) diye LAN çıkışlarının ayrı ayrı yeşil LED'lerle gösterimi yok.
Bilgilerinize.
EDIT / DÜZELTME : İhtiyarlık işte, birşeyleri karıştırmışım. Bendeki Zyxel'de de mavi RJ-45 WAN girişi ve 4 adet sarı RJ-45 LAN bağlantısı var. Behsettiğim 1 + 3 (WAN + LAN) konektörleri yakın zamanda yan binada oturan komşuma verilen yeni Huawei HGW'de bulunuyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 30 Temmuz 2024; 12:0:50 > -
Bilmiyordum, düzeltme ve bilgilendirmeler için teşekkürler.
Fiber kablo daire önünde değil. Bina boşluğunda bir yerlerde, diğer ucunu henüz bulamadım :)) Evin kapısının dış üzerinde dairenin buatı var, oraya kadar getirip buattan içerideki odaya kadar çekmelerini isteyeceğim. Umarım kanal dar vs diyerek kaçmazlar, bakacağız artık :)
Fiyat aslında pahalı görünmedi. VDSL'de 60 alıyordum ve 450 lira civarında ödüyordum. Şimdi her şey yolunda giderse 15 kata yakın hızlanacak ve 900 civarı ödeyeceğim. Yani bu fiyata 3 yıl taahhüt deseler bu enflasyonda yaptırmayı düşünebilirdim :)
-
Buattan yürüteceklerini pek sanmam. Genelde daire kapısından delik açıp en kısa mesafeden salona getiriyorlar. Başlarında dursanız iyi olur. Sarı renkli OBK kabloların içinde tel olmadığı için borulardan yürümüyor. Ben dış ortam fiber kablo buldum telli ve 2 core olanından, kendim kutudan salonuma kadar buat içinden yürüttüm.
Evet, bu ortamda taahhüt iyidir. Temmuz 2025'e kadar 530 ₺ fiyatla 1000 Mbps kullanımına devam edeceğim ben mesela. Ancak ben 2023 Temmuz'da taahhüt yaptığımda 24 aylıktı teklifler, bir sonraki zamda 18 ay'a düştü, bu temmuz zammında ise 15 ay'a düşürdüler. Sanırım bir sonraki zamda artık 12 aylık olacak :) FTTH'de altyapı problemi olmayacağı için taahhüt bozma derdi de olmaz.
-
Herkese başka paket çıkıyor. Sizden sonra tt uygulamasına baktım 760 tl’ye( ortalaması 760 yapıyor) 18 ay taahütlü 1000 mbit paket öneriyor bana. 12 ay taahhutlu 780 tl.
Aklımda hic 1000’lik yoktu ama aklıma düstü.
500 mbit ( 18 ay) 680 tl.
500 mbit (12 ay) 680 tl.
taahhut bitiminden sonra tt’de istedigimiz pakete gecebiliriz degil mi ? Diyelim 1000’lik tahhut bitti. 100’luge gecebiliyoruz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.B.V. -- 30 Temmuz 2024; 12:1:53 >
TTNet'de taahhüt süresi içinde bir üst pakete geçebilirsiniz ama taahhüt sonu süreniz değişmez. Alt pakete inmek isresniz cezai durum ortaya çıkar! Sadece taahhüdün son 4 ayı içerisinde başladığınız pakete inebiliyorsunuz. (Bu durum 24 aylık taahhütlerde oluyordu, şimdi 24 ay işi artık kalmadığından belki bunu 3 hatta 2 aya bile indirebilirler...)
Örneğin ben taahhüde 200'lük paketle başlamıştım. Sonra bir ara on-line 500'e yükselttim. Tabi gelecekteki zamları dikkate alarak, ihtiyacım da olmadığından, 200'e geri dönmek için son 4 aylık sürecin başlamasını bekledim. O süreç başladıktan kısa bir süre sonra cezasız olarak paketi 200'e indirttim ve akabinde taahhüdü bitirip yeni taahhütle ve 18 ay olarak yine 200'le 2025 sonuna kadar devam edecek hale girdim.
Taahüdünüzü son gününe kadar kullandıktan sonra ise güncel tariflerden istdiğiniz paketle devam edebilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 30 Temmuz 2024; 12:53:22 >
-
İncecik bir kablo için koca duvarı delip evin içinde de kablo kirliliği yapmak da berbat bir yöntem :/ Evin içinde tavanda, kapı üstlerinde kablo gezdirmeyi söylemiyorum bile :) Ama dediğiniz gibi %99 ihtimalle uğraşmayacaklar. Ben yaptırırım diyip süreci durdurursam da tekrar çağırmak vs bir sürü iş. Neyse bekleyeyim bakalım. Bugün kapıya kurye geldi kimlik onayı verdim, 72 saatte kuruluma gelecekler dedi.
İçime sinmedi, elektrikçimi aradım durumu anlattım. Onlar uğraşmaz duvarı delip geçirir, onlardan önce yaparız onlar da gelince ucunu takar dedi. Gelip deneyecek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hEro_ -- 30 Temmuz 2024; 16:10:15 > -
Yeni binalarda zaten her daireye obk çekilmesi zorunlu olduğu için onlarda problem olmuyor ancak sonradan dönüşüm yapılan yerde bu problem var maalesef. Mevcut uygulamaya da hak veriyorum bir yandan. Her daireye en temiz şekilde kablo çekilmesi ciddi zaman kaybı, ekipler kurulumlara zor gidiyor zaten. İki ucu değnek kısaca :) Şöyle bir şey yapılabilirsiniz belki. Kapı girişinizdeki buattan sonlandıracağınız buata kadar bir kılavuz kablo hazırlayın önden. Ekipler geldiğinde size tahsis edilen kabloyu hemen kendiniz çekin imkanınız varsa. Onlar kutudaki bağlantıyı yaparken sizde halledersiniz. Ya da geldiklerinde kablonuzu gösterecekler, kurulumu da ertelettireceksiniz. Aklıma başka bir yöntem gelmedi.
Siz de benim gibi takıntılısınız anlaşılan :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ru.celebi -- 30 Temmuz 2024; 16:17:48 > -
Düzeltmenize istinaden hocam o zaman elektrikçiniz gelsin. Zaten kabloların hangi daireye göre ayarlandığını bilir. Bi tanesini çeksin sizin daireye. Ekipler önce evdeki bağlantıyı yapar. Lazer cihazını bağlayıp aşağıdaki kutudan ucunu rahatça bulur. Ekipler kablo çekme derdinden kurtulur, sizinde içinize siner. Mutlu mesut bu hikaye biter :)
-
Evet bu tip çalışmaları bir kere yapayım en doğrusu en temizi olsun diye yaklaşırım hep.
Bina 2015 yapımı. Ne eski ne yeni ama elektrikçi tanıyor binayı. Telefon kablosunun kanalını kullanırız bence dedi, yarın öğlene öğlene belli olur :)
-
Aklınızda olsun...
Size verilmiş OBK nasıl bir kablo bilmiyorum ama genelde bunlar pervazları ya da süpürgelikleri biraz kanırtarak arkalarında gizleniyor.
Benim evde zamanında yapılmış kanal içinden Türksat'ın (Kablonet'in) koaksiyel kablosu giriyordu. OFDK da onların dağıtım kutusunun yakınlarında bir yere takılabildi. OFDK'dan eve çekilen 2*3mm kesitli siyah ve sert (içinde çelik tel olan) OBK dışarıdan ve evin içinden hiç gözle görülmeyecek şekilde ONT'nin ve HGW'nin duracağı yere kadar çekildi. Ev içinde kablo kanalı dahi yok.
-
Teşekkürler, aklımda tutarım. Süpürgeliği düşündüm (ev içinde ethernet dolandırmak için de kullanıyorum) ancak karşı odaya atlayamayacağım bir bölüm var maalesef. Sanıyorum o yöntem olmayacak.
Fotoğraf demişken kablonun fotoğrafını atayım.
Benim konumla ilgisiz ama bu da sokaktaki dolap, 1-2 ay önce fiberi çekerlerken çekmiştim :)
-
Ont’den router’a giden sıva altı ethernet kablosunun iyi olup olmadığını nasıl anlarız ? Cat 6, cat7 ?
Ont-router arası 3-4 metre var. Burada sıva altı ethernet var. Hızı 1000 mbit’e çıkarsak, wifi’de 1000 alabilir miyiz ? TT, alamazsanız hız düşürürüz diyor ama buradaki bazıları tt tarafında 900 hız görünürken, ben speed test’de 500 alıyorum ama paket düşürmediler demiş. Bu da risk.
Teknik ekipten birisi de 1000 zor, 700 falan alırsın diyor. Öyle olursa 500 mbit paket daha mantıklı değil mi ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.B.V. -- 30 Temmuz 2024; 19:44:57 >
Mütahit koyduysa onu cat5 tir cok yuksek ihtimal ancak kisa mesafede cat5e'den de 1gbps trafik geçer. Onu dert etmeyin. WiFi'dan 940 Mbps almaniz icin router ve kablosuz cihazinizin bir takim gereksinimleri karsilamasi gerekir ancak gercek kullanimda maksimum hizlari pek yakalayamiyoruz maalesef. Kablosuz tarafi tamamen cihazlara bağlı ancak kablolu olarak 940 mbps civarlarini mutlaka görürsünüz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Kablosuz kaç görebilirim hocam ? Etken durumlar nedir ? Diyelim 1000’liği tam göremedim. 500’lükte tam hız görürüm değil mi öyle olursa ?
Sayısız etken var hocam. Uzun bir konu gerekirse açıklarız ancak cihaz ve router desteklemiyorsa yine 500ü göremezsiniz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X