Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM 500-1000 MBPS İNTERNET KULLANICI DENEYİMLERİ (SPEEDTEST-FAST) (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.456
Cevap
41
Favori
95.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

O zaman deneme yanılma yöntemiyle alacağız paketi hocam. Önce 500. Desteklerse 1000. Desteklemezse geri dönmek için türk telekoma yazıp dururuz artık.

router - zyxel 3301. Turk telekomun verdigi cihaz. Wifi 6’ymis. Ont de onlarin. Kablo da dediginiz gibi cat5’tir yuksek ihtimalle. Muteahhit cat8 koyacak hali yok her daireye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.B.V. -- 30 Temmuz 2024; 21:7:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • K.B.V. kullanıcısına yanıt

1000'e abone olup da hattınıza en fazla 500 geliyorsa 500'lük pakete düşme hakkınız olmalı. Yok mu?

• Elektrikçime buradan selamlarımı iletiyorum. 1 saatte apartman şaft boşluğundaki eve giren elektrik kablo tünelinden eve, oradan da buatı dolanarak içeriden odaya kadar kabloyu (susta ile) çekti. Bir miktar fazlasını da çıkarttı. Umarım kablo zarar görmemiştir.

Kurulum için Telekom teknik abiler bekleniyor.

TÜRK TELEKOM 500-1000 MBPS İNTERNET KULLANICI DENEYİMLERİ (SPEEDTEST-FAST)

Kabloları bırakan telekom her kata daire sayısı kadar bu şekilde bir tomar kablo sarıp boşluklarda bırakmış. Büyük bir ihtimalle onlar da aynı şekilde çekilir düşüncesiyle bıraktılar ama elektrikçi kadar uğraşacaklarını da sanmıyorum. Muhtemelen buradan tekrar bina içine alıp kapı üzerini delerek sokmayı deneyeceklerdi, artık geldiklerinde nasıl yapıyorsunuz diye sorarım.

Bu arada üstteki kablolama için elektrikçiye 750TL bayıldım (Bir miktar fazla oldu sanki.) Ankara. Arayanlara yardımcı olursa diye yazıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hEro_ -- 31 Temmuz 2024; 7:37:24 >

Deneme yanılmaya gerek yok hocam. Bahsettiğiniz cihaz AX1200 destekliyor. Kablosuz cihazınızda en az bu standartı destekliyorsa görürsünüz. Ancak diyelim ki router ve cihazınız uyumlu, şartlar ideal (mesafe, sinyal yoğunluğu vs) bir yan oda da yine yüksek hızlara ulaşmak hayal oluyor. Şahsi fikrim sadece kablosuz kullanım için 1000 mbps paketi alınmaz. Kablosuzda yüksek hız için router ile aynı odada olmanız lazım, mesafenizin yakın olması lazım, çevrede baskın sinyal olmamalı, hem router tarafı hem istemci tarafı en az WiFi 6 standartını desteklemeli. WiFi 5'te destekliyor teorikte ancak gerçek dünyada zor. Bu arada kablosuz cihazlarınız nedir? Onlar ne destekliyor bakalım en azından.

• hEro_ kullanıcısına yanıt

FTTH'de 1000 istediyseniz 940 civarı gelir ama kablolu olarak. Bahsi geçen konu WiFi hızıyla ilgiliydi. 1000 paketten abonelik açınca alt paketlere düşülmüyor benim bildiğim. Ancak düşükten yükseğe geçebilirsin ve belirli bi süre içinde tekrar düşebilirsin.

Benim salonumda da priz grubu bu şekilde. Ancak ben biraz modifiye ettim. Data prizinden gelen 3 tane Reçber CAT6 kablo. Birisinden dsl hattı geliyordu, fiber gelince onu iptal ettim ve söktüm. Diğer iki kabloyu da yan odaya giden telefon kablosunu sökerek RJ45'e çevirdim. İkili RJ45 prizi aldım ve orayı çiçek gibi yaptım. Bitmiş halini çekmemişim nedense.

Diğer kutuyu ise fiberi kutu içinde sonlandırmak için aldım ve iyi ki öyle yapmışım. Fiber kablom normalde cat6 kabloların geldiği borudan geliyor. Orta göbek ile anten kısmının arasını delip oradan geçirip kutunun içine aldım bağlantıyı. Daha sonra pigtail kablo ile kaynaklanıp içindeki sokete takılıp kapağı kapatıldı. Sonlandırma kutusu ile ONT arasına 1 mt. fiber patch kablo alıp taktım.

• ru.celebi kullanıcısına yanıt

Tamamdır, ben ortadan dahil olunca kablolu ile 500 alınıyorsa anlamında yazmıştım. Eve 940 geliyor ama cihazlar wifi vs ile 500 alıyorsa yapacak bir şey yok :)

Mis gibi görünüyor, elinize sağlık. Ben de gönderdiğim fotoğraftaki düzende, fiber kabloyu 30cm civarı dışarıda kalacak şekilde kestireceğim. ONT'yi duvara (priz grubunun hemen bitişiğine) yapıştırıp (ya da vidalayıp) kullanırım diye düşünüyorum. 30cm civarı dışarı sarkan fiber kablo hafif eğimle sağ tarafa vidaladığım ONT'ye bağlanmış olacak. Duvardaki ONT'den de etherneti odanın diğer ucunda router'ı kullandığım alana kadar kablo saklama ile götüreceğim. Bunun için 10 metre Ugreen 6A aldım. Ev içinde plastik kablo kanalında gezdirmek de kolay oluyor bu kabloyu.

https://www.amazon.com.tr/dp/B07Z8R22HQ

10 metre ethernet yerine doğrudan fiber kabloyu odanın diğer köşesine götürmek de bir seçenek ama bu kablo çok kırılgan deniyor ona güvenemedim. Ne kadar erken sonlandırırsam o kadar güvenli geliyor bana :) Farklı fikirlere de açığım tabiki :)

Bu arada bir amatör sorusu sorayım. ONT'den ethernet kablosunu doğrudan router'a götüremiyor muyuz? Araya yine bir modem şart mı? Bu ONT modemin yaptığını yapıp fiber sinyali internete çevirmiyor mu zaten?

Yani ben normalde şöyle kullanacağım:

Fiber kablo -> ONT -> Turk Telekom Fiber Modem (bridge) -> Benim router (asus rt-ax86u)

Şöyle kullanamaz mıyım?

Fiber kablo -> ONT -> Benim router

Düzenleme: E zaten ONT dediğimiz fiberin modemiymiş. O halde ben TT modemini geldiği gibi çekmeceye atarım yedekte durur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hEro_ -- 31 Temmuz 2024; 9:38:38 >

Aynen hocam, o konuyu konuşuyorduk tam olarak :) Benim paket 1000 mesela ancak telefonum 433Mbps destekli, gerçek hayat testi 350 Mbps.

ONT kutusunda zaten vidalama şablonu var hocam. Vida ile kolayca sabitleyebilirsiniz ve güzel olur. Dediğiniz gibi en güvenli kullanım senaryosu bu şekilde olur veya kutuda sonlandırma olur. Bahsettiginiz kablo çok güzel ve şekil aldırması kolay. TT nin verdiği router ı kullanmaniza gerek yok. Benim gibi direk ONT + Asus olarak kullanabilirsiniz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İphone 13 , iphone 11 pro max, ipad air, ps4, projeksiyon( bu wifi 5), samsung ve lg tv’ler ama ikisi de 6 yillik. Model hatirlamiyorum. Bunlardan biri zaten kabloyla bagli. Genelde kullandigim cihazlar bunlar.

bir de cok fazla sayida wifi cihaz bagli. Robot supurge, 2 tane klima, philips hue hub’i, kediler icin su ve mama kaplari bile wifili.

hal boyle olunca sizin de dediginiz gibi sadece wifi kullanarak bana da 1000’lik paket pek mantikli gelmedi. Konuyu epeyce okudum. Genelde 500-800 mbit arasi hiz almislar wifi ile. Benim de evimde laptop ve bilgisayar yok. Modeme kablo baglayarak kullanacagim bir cihazim yok tv haric. Upload yapmiyorum. Dosya transferi, video yukleme, yayin vs yapmiyorum. Film dizi bile indirmiyorum bilgisayarim olmadigi icin. Onlari da platformlardan, yoksa iptv’den izliyorum. Ayda yilda bir oyun alirsam ps’ye onu indiriyorum. Ps’yi de zaten modemin oraya kurdugum icin 200 mbit hiz alabiliyorum simdilik ondan.

bu durumlarda 1000 mbit’in bana gereksiz oldugu kanisina vardim. 1000’lik biraz daha teknik konulara ve harici bilesenlere merakli olan kisiler icin, veya saglam bir bilgisayari olup canli yayin acarak oyun oynamak isteyen kisiler icin uygun. basit bir ev kullanicisi icin -benim gibi- 100 mbit bile yeterli aslinda. Ama sirf meraktan 500 mbit’lik pakete gececegim gibi. Olmazsa, fark hissetmezsem tekrardan 200’e donerim. Paket dusurmeye tt izin veriyorsa tabi.

Hocam senin kediler bile wifili maşallah :D

Sizin senaryonuzda IOT cihaz sayısı fazla, onlarda veri tüketen cihaz değil. TV'leri kablolu olarak bile bağlasanız portları çoğunun 100Mbps destekli.

Geçen sene dsl varken müşteri hizmetlerini arayıp bir üst pakete geçmiştim. Ancak hat tam olarak desteklemediği için tekrar alt pakete geçebilmiştim. Siz de mh'den onay alarak bu şekilde yapabilirsiniz.

Wifi’ye bayılıyorum. Evin kapısına wifi stickerı yapıştırcam :)

Epey yardımcı oldun hocam sağolasın. TT’den onay alarak 500’e geçeceğim bugün. Eğer wifi’de 480-500 civarı görürsem uzaya çıkarır o hız beni uzaya :)

edit ; bina da 6 aylık. Altyapı yoktu. Tam 5-6 ay boyunca, fiber gelene kadar, türk telekomun çekmediği evde magnet kullandım. Akşamları 3-4 mbit, gündüzleri 9-10 mbit. Fiyat da 800’dü sonra 1000 lira yaptılar. Fiber geldiği gün modemli odada uyudum. Komşulara çikolata dağıttım. Allah kimseyi magnet’e düşürmesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.B.V. -- 31 Temmuz 2024; 10:40:54 >

Cihazlarınız üst segment ancak tam olarak wifi taraflarının teknik özelliklerini bilmiyorum. Yine de istediğiniz hıza ulaşabileceklerini düşünüyorum.

• Merhabalar. 100 mbit fiberdeydim. MiM den arandım ve altyapının 500 mbit desteklediği ve avantajlı fiyatlarla 500 mbit güvenli internet paketine geçmek ister misiniz diye sordular . Fiyatlar 100 mbit paketinin fiyatına yakın olduğunu düşündüğümden kabul ettim. Sorunum şu;

hızımda herhangi bir artış olmadı. 20 temmuzdan beri 100/20 kullanıyorum. MİM ile görüştüm, onlinedan test yaptım ve sorun görünmüyor. MİM çalışanı yok modem şurda olmalı şöyle konumlandırmalı falan dedi. Evde tp-link mesh sistemi var 9 adet. x50, x50 poe ve p9. Sorun ne olabilir. Modeme bağlı mesh'in dibinden bile telefonda, pc de wifi den 100'ü geçmiyor hız. upload da 20 seviseyinde hep. Türktelekom bir tuşa basmayı unutmuş olabilir mi?Modem wifi kapalı, modem wifi den mi denemeliyim?

• mutabek M kullanıcısına yanıt

ONT'den sonra kullanılan routerın modeli nedir?

Evde değilim ama tp link archer c5v diye hatırlıyorum, modem ara yüzünde öyle yazıyordu sanırım. TT nin eski modemi

Bi yerde 100Mbps'lik eth portumu var diye sordum ama dediğiniz router modelinin portları gigabit, mesh sistemi de öyle. Bu durumda sanırım hız profiliniz güncellenmemiş. Online işlemlerden ticket açın arıza kaydı olarak. Teknik birim kontrol etsin en azından.

• Teşekkürler @ru.celebi. Umarım çözülür o şekilde.

Diyelim ki hadi bi yerde 100lük porttan dolayı trafik geçmiyor ancak 500'lük pakette upload hızı 40mbps olması lazım. Bu durumda hız testiniz 100/40 civarı çıkmalıydı.

Edit: online islemlerde paketiniz 500 olarak degismis mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ru.celebi -- 31 Temmuz 2024; 14:13:51 >
  • 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.