Anlıyorum ama daha basit düzeyde de anlatamam... Binanızın bodrumuna ya da kapı girişine bir bakının orada yeni takılmış gibi gözüken, içine turuncu kalın bir kablo giren kutu var mı (üzerinde maviyle Türk Telekom baskılı)? Varsa, birkaç yönden fotoğraflarını yollayınız. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 8 Eylül 2024; 19:50:49 > |
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2616. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
-
Bugün şunu anladım tt mh kafası güzel
Arayıp fiber geldi ama henüz sinyal verilmedi acaba aboneliğimi geçire bilir miyim diyorum kadın yarına kurulum randevusu veriyor diyorum sinyal yok nasıl kuruluma gelecek ekip anlamıyor üstüne mevcut internette gider diyor
Çözemediğim olmayan sinyale nasıl kurulum yapacak bu ekip şaka gibi
-
Bu altayapı işleri artık içinden çıkılmaz bir hale geldi, Fiber giden yerlerde eski DSL veya DOCSİS altyapıyı devredışı bırakmıyorlar, abonleri zorla taşıyamıyorlar, bakıyorum eski binalarda DSL abone var, TT Fiber abone var, Türksat Kablo DOCSİS abone var, üstüne bir de Turksat Fiber getirmiş çok lazım gibi, zaten TT Fiber getirmiş Turksat niye getiriyor ?? Gitsinler sadece VDSL olan benimki gibi evlere getirsinler.
Binaların üstü kablodan geçilmez oldu, her yerde sarkıyor kablolar, binaların girişi santral odası gibi 4 tane kutu, internet altyapısı tam bir felakete doğru gidiyor, yakında mahalle ortalarına direk dikerler oraya koyarlar işte Fiber kutusunu, biz de çamaşır ipi gibi kablolarla bağlanırız, üstüne de çamaşır asarız güzel kurur.
-
Fiber olan bölgede DSL abonelerini zora sokuyorlar aslında. Örneğin kablo koptuğunda birkaç gün sonra geliyorlar, kabin arızalandığında keza aynı ama internet üzerinden çok elzem iş yapmıyorlarsa amaan birkaç gün bekleriz diyorlar. Zate FTTC kabinler kendi kendilerini bitirecekler 15 yılı dolduran kabinlerin çoğu eski ADSL sistemleri kadar sorun çıkarıyor. Yani 2010'da konulan bir kabinin bi 10 yıl daha dayanması mümkün değil dayansa da işletme maliyeti çok yüksek olur.
Keza artık kazı maliyeti de çok yüksek diye eğer menhollerdeki kanallar tıkalıysa hiç kazmadan en yakın direkten gün yüzüne çıkarıp havadan geçiriyorlar. Günlük kepçe kiraları OLT'lerin aylık elektrik faturasıyla aynı seviyeye gelmiş. Kepçe kiralamak yerine havadan geçirmek çok daha kolay.
-
Bizim burası da aynı durumda. FTTH var, yanında da eski bakır ankastre duruyor hatta üzerinde abone de var. Yani FTTH geldi ise bu eski kutuyu sökseler iyi olur aslında ama duruyor yani senelerdir kimsenin söktüğü ettiği de yok. Altyapı sorgulaması yapınca hem vdsl2 gösteriyor hem ftth yani istediğimden alabilirim şu an.
-
Siz bir de Hindistan'daki fiber şabekelerini (havai hat olanlarını) görseniz halimize şükredersiniz!!!
-
Hayır o iş o kadar kolay daha doğrusu "esnek" ve "çift cinsli" olmuyor. Diyelim ki binada fi tarihinden beri VDSL var (ve hatta internet kullanmayanların bakır altyapı üzerinden sabit telefonları var). Binaya Fiber dönüşümü yapılıp FTTH getiriliyor. İsteyen FTTH'a geçiyor, varsa sabit telefonları da VoIP olarak çalışacak şekilde bu FTTH hattına tanımlanıyor. Ama istemeyen eski halinde devam ediyor. Sadece o binaya yeni gelen birisine (sabit telefon hattı dahil...) artık bakır altyapıdan abonelik verilmiyor.
-
Siz daha iyi bilirsiniz yalnız FTTC kabinler bulunduğum bölgede 12-13 senelik 15 senelik kabin bile biliyorum. Geçenlerde TT çalışanları kabinleri fotoğraflıyorlardı bu gidişle 10-15 sene daha ömürleri var gibi geliyor. Forumda doğru düzgün dsl muhabbeti yok FFTB olan binaya FTTH altyapı geldi diyen mi dersin binamda Türksat- TT- SOL- Türknet - Vodafone fiber altyapısı var hangisine geçsem diyen mi dsl konuşan bir azınlık var zaten o azınlığın çoğu da geçim derdinde. Ülkede zengine fiber gitti fakire gitmesi için çok acele edileceğini düşünmüyorum.
-
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için hocam
-
https://forum.donanimhaber.com/isletmeciler-bakim-calismasi-yapiyor-mu-ss-li--65052111-12
Bu konuyu anımsarsınız hocam
-
-
-
Şimdi sahadaki TT ekipleri bu kabinlerin bir bu kadar daha dayanamayacağını çünkü işletme maliyetlerinin sürekli yükseldiğini söylüyor. Kendi açımda 4 yıldır yaşadığım bölgedeki kabinlerin hepsi 2011 yılında yapılmış Huawei sahası ve özellikle bu yıl çok arıza vermiş durumda. Ama bölgede FTTH'de olduğu için TT ekipleri pek sallamıyor, FTTH olmasına rağmen hala VDSL'de devam eden kitle de 1-2 haftalık internet kesintisini umursamıyor.
Tabii 2009'da konulan ama hala hiç arıza çıkarmayan ZTE ve Alcatel sahalarda var. Ki bu 2009'da konulan kabinlerin bazıları VDSL 17a'yı bile desteklemez mesela o kadar eski DSLAM'ları var. Huawei'lerin daha fazla arıza yapmasının sebebininde ısı olduğunu düşünüyorum cidden yani cihazlar hangi model olursa olsun çok ısınıyor. Daha kötüsü ZTE arıza yapsa bile müdahale edemezsiniz içerisindeki parçalar bulunmaz, arayüze gireyim deseniz ya Çince'dir ya da şimdi komut verirsiniz ertesi sabaha ancak girersiniz.
Huawei ve ZTE'leri bilmiyorum ama Alcatel ürünleri için 15 yıl ömür veriyor. Yani elbette ömründen daha uzun süre kullanırsınızda kullanmak mantıklı olur mu? Hoş TT hala 2004-2006 yapımı Alcatel santral ekipmanlarını kullanıyor. Dediğiniz gibi zaten sosyoekonomik seviyesi belli olan kesime FTTH getirdik bu kabinlerde gittiği yere kadar gitsin diyebilirler. Ki mecbur diyecekler çünkü 2009'da kurulan kabinlerin ömrü bu yıl doldu ee bu yıl içerisinde ülke genelindeki tüm Alcatel kabin olan yerlere FTTH getirmek mümkün olmadığına göre en az 20 yıl kullanılacak. Hatta 90'ların sonundan kalma ilk kombo ADSL -PSTN portların hala santrallerde kullanıldığını düşünürsek bu kabinlerde de 30 yılı görenler olacaktır. Tabii elektrik fiyatlarının izin verdiği ölçüde...
-
DSL konuşan kalmadı çünkü artık bu rezalete diyecek bir şey bulamıyoruz, BTK raporlarına göre halen 10 milyondan fazla DSL abone var ve bu neredeyse internet aboneliklerinin 3te 2si demek. Bu ülkede i,nternete bağlanan 3 kişiden 2si halen DSL kullanıyor.
-
-
Bizim sadece kablolar çekilince (kutu yoktu 3 ay sonra takıldı) 1 ay sonra fiber var göründü zaten. Olay orada görünmesi değil aslında. Mesela kutu takıldı sinyal yok hala
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 14 Eylül 2024; 3:18:29 > -
Yuh kutu plastik kelepçeyle takılır mı ya üstelik yağmur gelecek yerde
bari içeri koyun gerçi bizimki de dışta ama kapı üstünde koruma duvarı var ben görsem içeri bile takın derdim de tabi laf anlarlarsa
-
Bizde sadece kablolar takıldı kutu 3 ay sonra takıldı ama sadece kablo takılıyken 1 aya fiber var göründü dediğim gibi olay görünmesi değil. Önceki sayfada yazdım en son kutuda takılınca arayıp ADSL aboneliğimi fibere geçire bilirsen yapayım deyip aradım komedi mh bizim eve sinyal var mı yok mu haberi yok bana ertesi güne randevu veriyor sinyal yok diyorum nasıl ekip modem kurulumu yapıp ayarı yapacak cevap yok hala robot gibi randevu sayıklayıp gün veriyor üstüne ADSL aboneliğinden fiber aboneliğine geçerseniz ADSL olan hatta kesilir diyor yahu kutu da sinyal yok diyorum aloo
-
Fiber verdiler de biz mi istemedik
diyeyim bari mecburen adsl abonesi olan biri olarak
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X