vala turnet'in bizim binaya koyduğu kutu üzerine "bu binada 1000Mbps hız var" yazısına göre sizin bu dolap 10bin felan verir sanıyorum. |
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2671. sayfa)

-
-
Bu, daha önce verilen cevaptaki gibi oldukça eski bitr Saha Dolabıfdır (Tip-5). Bunların içinde VDSL (bakır altyapılı sistemdeki) abone portları olan DS-LAM kartları bulunur. Tip-5'e kadar santraldan fiber optik kablo gelir, Tip-5'den (yani DS-LAM kartlarından) abonelere bakır kablo dmetleri çekilir. Yakın zamanlarda bu Tip-5'lerin içindeki DS-LAM kartlarının bazılarının sökülmesi ve boşalan hacme OF Çatısı (Optik Fiber Çatısı) kurularak bunlar çift amaçlı olarak dönüştürülüyor; yani aynı zamanda OFSD dolabı olarak da kullanılıyor. Bizim oturduğumuz Site (İstanbul, Etiler Çamlık Bölgesi) FTTH altyapısı için aynen böyle bir kısmen dönüştürülmüş Tip-5'ten yararlanmakta.
Metro Ethernet altyapı için genelde Telekom Santralından aboneye doğrudan fiber optik kablo çekilmekte.
-
"Fiberi çektiler"den kastınız nedir? Binmaya, genellikle turuncu renkteki kalınca FO kablo çekildi mi? Binaya bu kablonun girecedği ve binadaki abonelere daıtım sağlayacak OFDK dediğimiz kutu takıldı mı? OFDK'dn abonelere OBK dedigimiz ince dahili tesisat fiber optik kablolar çekildi mi?
T.Telekom bu 3 ayrı işi ayrı ayrı taşeronlara yaptırdığından eşgüdüm sağlanamıyor ama "bir yıl" olarak ifade edilen süre her halükarda kabul edilmeyecek kadar uzun...
-
Valla hocam kafam karıştı ya da şöyle söyleyeyim : Manisanin bir ilçesinde yaşıyorum burada 1000mbit hiz alacagima dair inancim az :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Köyde de alırsınız ama ne zaman
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam kendi adima sadece aktivasyon kaldi sanirim. Hala inanasim gelmiyor alabilecegime o hizi
Bize o kadar yokluk gösterdiler ki 20 önce okulda öğretilen fiberin en uyduruk hali olan GPON u 2025 yılında mucize sanıyoruz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Aynen ben de ona şaşıriyorum. Magnette 15mbps kullanirken eger 1000mbps hiza gecersem daha da sasiricam bu kadar kolay olmasina
-
Hayır, aynı. Altyapı sorgu sitelerinden mesela Göknetten sorup bakabilirsiniz. Bazı operatörler maliyeti yüksek olduğu için 1000 desteklemediğini söylüyor ama doğru değil.quote:
Orijinalden alıntı: whistle4545
Aslında hocam kafama takilan bir sey var. Yukarda da sordum size evet alabilirsiniz diye cevapladiniz. Oturdugum apartmana kurulan duzenek bu. Arkadasim farkli bir ilde altyapisi fiber olan bir evde oturuyor ancak aradiginda gigabit alamazsiniz onu etkileyen seyler var uzaklik kablo vs demişler. Kafam hala karisik acikcasi o altyapı ve bu altyapi farkli mi ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A287741AC -- 31 Mart 2025; 18:42:2 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: whistle4545
Aslında hocam kafama takilan bir sey var. Yukarda da sordum size evet alabilirsiniz diye cevapladiniz. Oturdugum apartmana kurulan duzenek bu. Arkadasim farkli bir ilde altyapisi fiber olan bir evde oturuyor ancak aradiginda gigabit alamazsiniz onu etkileyen seyler var uzaklik kablo vs demişler. Kafam hala karisik acikcasi o altyapı ve bu altyapi farkli mi ?
20km mesafe içinde bir ahır olduğunu düşün, bu ahırın içine OLT, Acsses Switch koy, soğutmalarını eksiksiz yap, fiberi bu km aralığında ahırdan ahıra bile aktarabilirsin. Tabi daha uzun mesafeler için mesela 40, 80, 100km gibi durumlarda repeater kullanılıyor orası ayrı bir durum
Bu tarz 1:8 çoklama yapılan binalarda satüre olmuyor genelde 1GE paket alınıyor, tabi sahadaki extra çoklama durumunu da bilmek lazım. Mesela benim bir arkadaşa fiber gelmişti ama onda uç örnek olarak binada 1:32'lik PLC kullanıyordu, kim bilir sahada kaç çoklama yapılmıştı. Çünkü 2 ay boyunca 100mbps üstü paket alamadı. Daha sonrasında ya Combo OLT'ye upgrade yaptılar, ya da sahadaki çoklamayı düşürmüş olmalılar ki, 2 gün internetsiz kaldıktan sonra 1GE paket satışı açılmıştı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam fazlaca teknik anlatmışsın teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla 1000mbit konusunda endise edeceğim bir durum yok.
Evet. Benim verdiğim örnek (100mbps üstü alınamaması) uç bir örnek. Dolayısıyla sizin bunu yaşama ihtimaliniz çok çok düşük merak etmeyin. Hani böyle birşey oldu diyelim, en fazla 2 gün internetsiz kalırsınız, çözülür.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bilgi için teşekkürler hocam. metro için fiber alt yapıyı çektiler. evin içine kadar turuncu kablo çekildi. 5 bin tl aldılar. metro etherneti bağlamak için hangi cihazları almak gerekiyor onu araştırıyorum
sizce router özellikli sfp bağlantısı bulunan cihaz almak yeterli midir?
-
Bizim sitede vdsl bile 13 Mbps iken biz 100 Mbps fibere geçtik rahat 1000 Mbps de veriyor da para fazla geldi 100 yeter dedim
KUTU BU
-
Müşteri hizmetlerinin her dediğine bakmayın. Fiberde uzaklık vs kavramı yok.
-
Bir yıldır şu şekilde bekliyor, hepsini geçtim üst yönetimden araya adam koydum gene kimse sallamadı. Her şey hazır binaya kablosu çekilmiş kutu koyulmuş sonlandırılmış. Sistemde Alt yapı yok gözüküyor başvuruyorsun sıraya aldık diyor bekletiyor haha :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertcangokgoz -- 1 Nisan 2025; 13:8:34 > -
Vay be gıcır gıcır duruyor kesin İstanbul'dur
-
Sizin durumunuz ilginç ama bana göre ürkütücü. Binaya 32 portlu OFDK konulmuş, demektir ki 20-25 civarı FTTH abonesi potansiyeli var. Abonelere çekilmiş OBK demeti de bunu teyid ediyor. Ancak OFDK'da fibernet aktif değil. Ama binadaki altyapı tamamen halledilmiş....
Yanınızdaki veya çok yakınınızdaki binalarda aynı sorun var mı?
Bence sorun sizin bölgeye hizmet veren Telekom Santralındaki OLT kapasitesiyle ilgili. Herhalde Santral altyapısı yetersiz ama her nedense bir yıldır da bir tevsiat görmemiş.
-
Mahallede toplam 112 Bina var, 21 Tanesinde FTTH aktif(sorgulamada gördüm) geri kalanlarda tahminen bu şekilde kurulu bekliyordur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X