Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2670. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53.417
Cevap
269
Favori
4.137.204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
106 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 26672668266926702671
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aslında bu xDSL için kullanılan Tip kabinlerin hepsini pasif hale -OFSD'ye çevirerek- daha fazla haneye fiberde getirebilirler. Telekomun en olur olmadık yerde bile santralleri ve içinde boşta duran OLT'ler de var.

Mesela bizim santral bir AVM'nin içindeki PTT'de ve ortalama 70m2. 2 tane Nokia 7360 OLT, bir adet Authentication için ZTE ZXR serisi Smart Router mevcut.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi Bayramlar Ahali.

• WDMDC W kullanıcısına yanıt
    Veremezler, üstünde hizmet alanlar var ve bakırın toplanması için ayrı olmaları gerekiyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: WDMDC

Aslında bu xDSL için kullanılan Tip kabinlerin hepsini pasif hale -OFSD'ye çevirerek- daha fazla haneye fiberde getirebilirler. Telekomun en olur olmadık yerde bile santralleri ve içinde boşta duran OLT'ler de var.

Mesela bizim santral bir AVM'nin içindeki PTT'de ve ortalama 70m2. 2 tane Nokia 7360 OLT, bir adet Authentication için ZTE ZXR serisi Smart Router mevcut.

Artık o kadar çok santral yok Ümraniye'de 7 tane santral vardı 4 tane kaldı. OLT'ler boşta durmuyordur duruyorsa o santral boşaltılma aşamasında onay bekleniyordur. 70 m2'de iyi bir alan Buradaki AVM içinde 15-20 m2 yerde 2 Edge Router, 3 OLT, 1 DSLAM, 1 Switch olan yer var. Odanın içinde en fazla 1 kişi çalışabiliyor.

• Öncelikle hayırlı bayramlar inşallah tüm forum en kısa zamanda bu hızlarda internete kavuşur, ben hiç beklemiyordum fiber gelmesini vdsl 85 mbps hız alıyorum yıllardır 17 mart günü bir baktım mahallede fiber kablo döşüyorlar turuncu kablodan aynı gün 4 kat üstü bütün binaların içine kadar kabloları çekip bıraktılar bizim bina 5 kat 10 daire, aynı hafta içinde 20 mart günü şansa denk geldim kutuyu bağlarken sordum çok sürmez dedi almanız 25 mart salı günü akşam kontrol ettigimde alt yapıada gözükmeye başladı ertesi gün telekom bayinden abonelik için başvurdum bizim buralarda kutudan daireye kadar kendileri çekmiyorlarmış kablo verip gitti telekom personeli ben de aynı gün kendim çektirdim güzelce yine aynı gün içinde gelip modemi kurup bağlantıyı sağladılar. Bana huawei ont ve zyxel ex3501-t0 router verildi bir sıkıntı yaşamadım şu ana kadar ama bu kadar hızlı fiber gelip kullanmayı hiç beklemiyordum telekom şaşırttı beni 17 martta başlayan işlemler 26 martta kullanmaya başlamamla 9 günde her şey tamamlandı.

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

• Bizim sahadaki FTTB/DSL'i OFTK besliyordu. Bu OFTK'ları kaldırıp menhol koyarak fiberi getirdiler FTTB DSL'de AON şebeke ki herkes kullanıyordu. Az biraz internetsiz kaldılar. Sahaya gelen çok corelu turuncu FOY'un veya Drop kablolunun hiç bir maliyeti yok. DSLAM'ın olduğu kabinden santral'e giden prensibal hattın (çoğu bölgede) yolu var. Buradan santral'e giden dark fiberleri bile OLT'ye bağlayarak halledilir. Gerekirse getirmek istesinler.

• mustifb M kullanıcısına yanıt

Şişli perpa'nın içinde de vardı orası daha büyük bir alandı. (muhtemelen 90m2) zannederim orası PoP noktasıydı. İçinde Acsses Switch'ler, IXR Core Router ve Edge Router'lar vardı. Şuanda nasıl durumda bilmiyorum. Belki de onları satıp yine Nokia'nın SR12 veya SR7 Core Router'ını almışlardır 

• quote:

Orijinalden alıntı: WDMDC

Şişli perpa'nın içinde de vardı orası daha büyük bir alandı. (muhtemelen 90m2) zannederim orası PoP noktasıydı. İçinde Acsses Switch'ler, IXR Core Router ve Edge Router'lar vardı. Şuanda nasıl durumda bilmiyorum. Belki de onları satıp yine Nokia'nın SR12 veya SR7 Core Router'ını almışlardır 

TT için IXR, SR1, SR7, SR12 Edge Router olarak kullanılıyor. Core Router olarak SR12e, SR7s ve SR14s kullanılıyor. Yalnız Şişli Perpa'nın içi öyle doluysa Şişli merkez santraline bir şey kalmıyor. Zaten genel olarak Avrupa tarafında TT'nin kiraladığı alanlar daha büyükken Anadolu yakasında nisbeten daha küçük alanlara yerleşmişler. Acıbadem POP noktası da mesela çok büyük değil ki orası POP noktasının yanı sıra veri merkezi olarakta kullanılıyor. Zamanında çok zeki bir arkadaş bütün santralleri kapatalım Anadolu yakasındaki tüm cihazları Acıbadem'e, Avrupa yakasını Gayrettepe'ye koyalım demişti ona Acıbadem'in sadece Z1'deki DC alanını gösterdik Z2'ye girmesine gerek kalmadı fikrinden vazgeçti.  

Ben L3 Cihazlarda IXR ve bütün SRs'leri de Core Router olarak kullanıyorlar diye düşünüyordum. Core Router olarak Nokia'nın XRS'i de var bildiğim kadarıyla. Bir de Huawei NetENAR serisi cihaz var. Bu, Edge Router mi Core Router mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WDMDC -- 30 Mart 2025; 12:57:19 >
  • WDMDC W kullanıcısına yanıt

XRS'lerin ömrü bitti şu anda Türkiye genelinde sadece Ümraniye'de kaldı. Huawei'nin core routeri sadece Bursa ve Kayseri'de kullanılıyor NE8000 serisinden sizin dediklerinizde eskilerden yani tasfiye halindeki cihazlardan.

Sizinle başka bir konuda konuştuğumuzda TT'de çalıştığınızı söylemiştiniz hocam. Hangi bölümdeydiniz, Transmisyon şebeke yönetimi bölümü falan mı? Baya bilgilisiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustifb

XRS'lerin ömrü bitti şu anda Türkiye genelinde sadece Ümraniye'de kaldı. Huawei'nin core routeri sadece Bursa ve Kayseri'de kullanılıyor NE8000 serisinden sizin dediklerinizde eskilerden yani tasfiye halindeki cihazlardan.

Hocam peki benim eskişehirden riotun sunucularına pingim 8 ms. Tracert attığımda eskişehir-ulus-acıbadem sıralamasını izliyor ancak istanbuldaki öbür sunuculara pingim 13-14 ve acıbadem yerine gayrettepeden çıkıyor bu aradaki fark sizce neden olabilir.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • msdos34 M kullanıcısına yanıt
    Telekom CEO’su 5 marttaki konuşmasında 2030 yılına kadar bütün hanelere fiber gelmesini bekliyorum dedi yani önümüzdeki yıl gelmezse hiç gelmez demek pek doğru olmaz.
    Arkadaşında dediği gibi ülke geneli pek bir hızlanma yok geçmiş seneden gelen ufak bir hızlanma var ancak halen yeterli düzeyde olduğunu düşünmüyorum.

• Alp-1905 A kullanıcısına yanıt

Yani bende 2023 de her haneye 100 Mbps vaadini hatırlatırım. Benim demek istediğim altyapı imtiyazından dolayı olan gelişmelerden dolayı hani 2026 yılında biten imtiyazı söylüyorum. Bir şeyler dönüyor demek istedim aslında. Bakın 100 Mbps vaadini hatırlayın ve bugün hala adsl kullananlara bakın. Ayrıca Kablonet'in vaadi de var 2025 yılında 1 milyon yeni haneye kendi altyapısı ile ulaşmak olan. Yıl sonu hatırlarsak konuşuruz.

• Msevinc kullanıcısına yanıt

Merhaba. bize de fiber bağladılar ama hangi iss ye başvurayım bilemedim. bu hızın aylık ücreti ne kadar?

• msdos34 M kullanıcısına yanıt

İmtiyaz ile fiber altyapının çok ilgisi yok hatta imtiyaz ile ilgili mutlaka bir garanti aldıklarını düşünüyorum. Diğer türlü milyonlarca dolar harcayıp Türkiye genelinde network şebekesini yenilemeye girişmezlerdi. Düşünsenize kiracısınız ve 1 yıl sonra evden çıkacağınızı biliyorsunuz ama kombiyi, mutfak dolaplarını yeniliyorsunuz. Çok saçma olur nihayetinde 1 yıl sonra gideceksiniz. Aynısı TT içinde geçerli hadi kapasitesi yetersiz ite kalka cihazları değiştirmelerini anlarım ama hala en dolu halinde 4 Terabit boş kapasite varken, sırf 20 yılı doldurdu diye cihaz değiştirmek çok mantıksız. Birde TT'den bahsediyoruz yani bu adamlar ADSL2+ desteği bile olmayan NEC marka DSLAM'ları hala kullanıyor.

• Alp-1905 A kullanıcısına yanıt

Bu ülkede vaatlere çok kulak asmamak lazım 2020'de 5G'ye geçiyorduk 2023'de her haneye 100 Mbps veriyorduk. Bırakın 100 Mbps'i hala 8 Mbps alamayan insanlar var. 2030 yılında başarabilecekleri tek şey ADSL'i piyasadan kaldırmak olur.

Dediklerinize katılıyorum, benim orada demek istediğimde arkadaş gelecek senenin sonuna kadar gelmezse bilinki oraya Çekilmeyecek dediği için belirtmek istedim nasıl zamanında vdsl dönüşümleri yapıldıysa bu da eninde sonunda yapılacak yapılmak zorunda bunu vurgulamak istedim.
    Zaten sözleşme yenilenince belli bir fiber çekme şartı koyulacak diye biliyorum.

3 Hafta önce Ümit Önal altyapıya tekrar talibiz diye röportaj verdi, 2 gün önce ise ulaştırma bakanı imtiyazı uzatmayı düşünüyoruz dedi hoş iş yine senin dediğine gelir üstad ne olursa olsun bizi yani son kullanıcıyı olumlu etkileyecek bir şey olmaz o kesin.

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

Aslına bakarsanız bende aksini düşünmüyorum hele ki kimsenin asgari müşterekte anlaşamadığı durumda en iyisi eski düzen devam etmektedir. Her ne kadar bu sistem çalışmasa da çalışıyorsa dokunma mantığı ile ilerler.

Belki de ilk vdsl kabinleri görece çok yakın olan bir semtte başladı. Bana vdsl gelmesi 10 seneyi buldu. Şimdi bütün alternatiflerin olduğu binaya TT fiber çekiyordu FTTB leri FTTH ye çeviriyor millet adsl ile vdsl ile boğuşuyor.

Sizi tenzih ederim bu vaatleri gerçekçi bulup benim sözlerim abartı diyelim. Bunun hesabı daha önce yapıldı forumda. Ne olacak 2030 da. Mesela dolar 1₺ olup çılgınlar gibi yurtdışından ekipman mı alıcaz veya dolar sabit kalıp bizim alım gücümüz mü artacak 50 Mbps internete bile herkese 5000₺ fatura çok rahat ödeyecek firma gelirleri artıp fiber mi yaygınlaşacak. Birazcık ekonomi ile hesap çok basittir. Hadi hepsini bir kenara bırakalım bu FTTH ne zaman ülkede başladı ortalama yaygınlaşma hızını nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi msdos34 -- 30 Mart 2025; 21:57:15 >

• 
Sayfa: önceki 26672668266926702671
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.