Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (29. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
53.250
Cevap
265
Favori
4.115.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
106 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    SMW5 den pek ümidim yok. fransa 45 ms diye yazıyor . Ben daha kötü olacağını düşünüyorum. Kasımda tamamlanması lazımdı eser yok .
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Aslında dial-up kaybolmadı. Halen aktif. Özellikle endüstride kullanılan birçok eski makinede veya sistemde uzaktan kontrol donanımları dial-up üzerinden veri alışverişi yapıyor. Ve bu donanımları modernize etmek bazen çok pahalı bazende imkansız olduğu için endüstride kullanımı devam ediyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustifb

Yurtdışı çıkışlarında sorun yok, sorun yönlendirme sistemlerinin yanlış olması ve peering dediğimiz olay. Doların yükselmesiyle birlikte yurtdışı trafik ücretleride zirve yapmış vaziyette. Avrupa ülkeleriyle ilişkiler kötü bu yüzden yeni bir peering anlaşmasına yanaşmıyorlar. Bu yüzden Almanya'ya gidecek veri ilk önce peering anlaşması yaptığımız Hollanda'ya sonra Almanya'ya geçiyor. Birde ülkedeki yurtdışı çıkışlarını dengeleyebilmek için verileri sıkıştırıp gönderiyoruz/alıyoruz. Buda ping süresini artıran bir diğer etken. Ayrıca başka arkadaşta yazmış SMW5 yurtdışı çıkışı aktif oldu. Onuda İstanbul'a ve diğer şehirlere bağlamak için belediyelerden izin bekliyoruz.

Bu verileri sıkıştırıp gönderme-alma yönteminin teknik bir ismi varmı? Yüzdeye vurursak ortalama ne kadarlık bir sıkıştırma oranı gerçekleşiyor?

• benim anlamadığım şey türk telekom bu kadar yatırım yapıyor falan filan neden sol daha iyi internet hizmeti olarak ping olsun hız olsun her şeyde sol daha iyi çoğu yerde solun olduğu yerde insanlar türk telekomu seçmiyor artık adam 100 mpbs fiber aliyor testte 105 110 çıkıyor 130 alan bile var her türlü ek hizmet var turbo bilmem ne sayamadığım bir sürü şey var
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Veri merkezi bölümünde çalışmadığım için tam olarak teknik detayları bilmiyorum. Ancak yanılmıyorsam verilerin tamamını sıkıştırıp öyle gönderiyorlar. Buda biraz gecikmeye sebep oluyor. Düzeltilebilir mi? Evet tabii ki düzeltilebilir ancak daha fazla yurtdışı çıkışı ve daha çok peering anlaşması gerekiyor. Şu anda Frankfurt, Amsterdam, Milano, Viyana, Londra, Bükreş ve Sofya yurtdışı çıkışlarımız var. Frankfurt ile peering anlaşması bitti, bu yüzden Frankfurt verisi Milano yada Amsterdam üzerinden gidiyor. Sofya için olan yurtdışı çıkışı zaten Google'ın Bulgaristan veri merkezine gidiyor o hat Google'a olan veriyi zor taşıyor. Elimizde bir tek SMW5 yurtdışı çıkışı kalıyor, ancak ülkenin verisinin %95'i bizden çıktığı için sıkıştırma yöntemi biraz azaltılır ancak tamamen kesilmez.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Sıkıştırma yöntemi başarılı uygulanırsa iyi bir sistem olabilir bence. Gerçek zamanlı sıkıştırmayı yapmak için iyi bir işlem gücü gerekiyor olsa gerek.

Eskiden TT'un sitesinde toplam yurtdışı çıkış kapasiteleri yazardı. Artık yazmıyor vede hiçbir yerdede bu bilgi paylaşılmıyor nedense. Şuanda toplam yurtdışı kapasitesi kaç tbps, bilgi verebilirmisiniz?
    Superonline sıkıştırma kullanmıyor mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Sıkıştırma yöntemi ne kadar iyi uygulanırsa uygulansın belirli bir süre gecikme olur buda özellikle online oyun oynayan internet kullanıcıları için bir dezavantajdır. Hele karşı tarafta (örnek;Google) sıkıştırma yapıyorsa gecikmeler daha da artar. Ama az çok bu sektörü bildiğiniz için sıkıştırma uygulayan tek ülke değiliz.

Nedense artık yurtdışı çıkış miktarlarını belirtmiyorlar bu yüzden benimde rakam söylemem sorun olabilir. Ancak çift basamaklı rakamlara ulaşmak üzereyiz bunu söyleyebilirim.
  • Sorunun cevabı aslında basit. Modülasyon. Zira Turkcell sadece FTTB\Eth ve FTTB veridği için herhangi bir modülasyon kullanmıyor bu sebeple tam hızın üstünde hızlar gelebiliyor. Türk Telekom'da ise FTTC ve FTTB/VDSL, FTTB/Eth ve FTTH'ye g9re daha fazla olduğu için DSL ile verilen hizmetlrrde modülasyondan dolayı tam hız alınamıyor 1-2mbps'lik kayıp oluyor. Ha artık Türk Telekom artık FTTB'de (T17 üstü kabinlerde) VDSL vermeyecek Ethnernet verecek ve FTTB'de modülasyon böylece kalkacak ama FTTC tabi hep modülasyona mahkum ama 30a da dahi kayıp çok çok aza indirgenebiliyor tabi her yere 30a verebilmek için suncuları yenilemek lazım.

Ping konusuna gelince onun da cevabı eski sunucular, veri merkezi ile kabindeki port hızının farkliliğı, bakır omurga gibi etmenler sebebi ile böyle. Ancak Turkcell'de de nedense ping işi biraz şans işi ya düşük pingli kararlı bir bağlantınız oluyor ya da kararsız bir yükselip bir düşen pingler oluyor.

Birde bir yıl öncesinde caddeye iki adet yeni saha dolabı monte edildi ve öyle kaldı diğerleri değiştirilmedi nasıl yatırım bende anlayamadım ama 1.ayda dolacak taahhütüm 8 yıllık ttnet kullanıcısıyım aboneliğimi bitireceğim bu hizmete para ödeyemem arkadaş.
  • Arkadaşlar 3 bloktan oluşan sitemiz var. Site yeni, ctesi kabloları çekip apartman içine t19 kutu koydular. O zaman fiber kablosu takılı değildi şu an takılı. Elektrikte çekmişler ama aktif değil. Fiber orta bloğa geliyor. Burada kutudan yanlardaki 2 bloğa siyah kablo ile geçiyor (Bu siyah kabloda daha önceki yazılarınızdan anladığım kadarı ile bu da fiber kablo). Bizim bloğa gelen kutuyu resim olarak ekledim. Bugün komşumuz aradı telekomdan yarın başvurabilirsiniz demişler.

Aslında 5 aydır telekoma gidip geliyoruz, hep aynı şekilde "proje onayda, onay beliyoruz, bütçe bekliyoruz" deyip duruyorlardı. Ümidi kesmiştik. Bizim için süpriz oldu. Bağlantıyı yapan arkadaşlarla görüştüm, bizim proje çıkmış cihaz bekleniyormuş ama bu cihaz boşa çıktığından bizimde talebimiz olduğundan geçici olarak bunu takıp hizmete açacaklarmış. Daha sonra cihaz yine değişecek dediler. Zaten söylediklerine göre bu cihaz 16 daireye hizmet veriyormuş. Bizim 3 sitede toplam 30 daire var.

Altyapımız olmadığından 1-2 hafta öncesine kadar tooway uydudan internet kullanıyordum. Memnun kalmadığımdan üyeliğimi sonlandırdım. 1 hafta sonra üzerine bu olaylar gelişince heyecanlandık :) Ama bir yandan da bağlantı için 3-5 ay bekletirler mi diye tereddütüm de var. Telekomdaki projeyle ilgilenen mühendis arkadaşın dediğine göre kısa sürede (1 hafta gibi olacak).

*Forumda anladığım kadarı ile kutu takıldığı halde 3-5 ay sonra bağlanan arkadaşlar varmış. Bizde de böyle mi olur yoksa mühendis arkadaşın dediği gibi kısa sürede bağlanabilir mi?

*İkincisi bina ile ilgilenen elektrikçi başka kutu takacağız falan birşeyler deyip duruyordu. Bunlar ethetnet jakı bile takmayı beceremeyen arkadaşlar olduğundan pek dikkate almadım ama daha önce hiç fiber bağlantısı görmediğimden de bilemedim.
    Fiber gelir diye dairemde cihazları koyacağım yere kadar cat5 çektrimiştim. Ama diğer dairelerde de çekili sanırım. Şimdi bizim daireden çıkan cat 5 direk telekomun resimdeki kutusuna mı takılacak. Yoksa elektrikçinin dediği gibi başka kutu falan da mı takılacak?

*Birde bu sistem daireye kadar mı fiber yoksa binaya kadar mı, modem alacak mıyım. Modemi Telekom mu verecek. Benim seçme şansım olacak mı?

Teşekkürler.
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

• böke B kullanıcısına yanıt
    Sizin şuanki durum istisna bir durum. Normalde T19 ile artık VDSL verilmeyecek Ethernet verilecek ama sizinki resmi olarak yapılan bir işlemmdeğil bu sebeple anladığım kadarıyla T19'dan diğer bloklara bakır kablo çekilip o blokların ankastresine bağlandı (yüklediğiniz fotoğraf) böylelikle VDSL2 verilecek. Ankastreden de ya binadaki dahili telefon kabloları ya da siz çektiyseniz ayrı bir kablo bağlanır.

Bunda bekleme olmaz bir hafta içinde bağlarlar zira resmi bir işlem olmadığı için kabinin test edilmesi gibi prosedürlerin uygulanmasına gerek yok.

Bu sistem FTTB/VDSL olacak ama (eskiden konulan kabinler haricinde) artık uygulamadan kalkmış bir sistem tabi size idarelik olarak kurdukları için mühim değil.

Daha sonra proje başladığında yeni kabinler gelir her binaya artık kabinin tipine göre sistem ya FTTB/Eth olur dairelre ethernet gider ya da FTTH olur dairelere fiber gider ama bu asıl projede olur şimdi koydukları T19 ile olmaz. Tabi asıl proje başladığında T19'u sökebilirler bu durumda yeni kabinin bağlantıları testler vs. derken yine 4-5 ay internetsiz kalabilirsiniz. Ama belki de asıl proje ile gelecek kabinler takılıp test süreci bitip aktif oluncaya kadar T19'u sökmezlerse hiç intrrnetsiz kalmazsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ö1f1

Sizin şuanki durum istisna bir durum. Normalde T19 ile artık VDSL verilmeyecek Ethernet verilecek ama sizinki resmi olarak yapılan bir işlemmdeğil bu sebeple anladığım kadarıyla T19'dan diğer bloklara bakır kablo çekilip o blokların ankastresine bağlandı (yüklediğiniz fotoğraf) böylelikle VDSL2 verilecek. Ankastreden de ya binadaki dahili telefon kabloları ya da siz çektiyseniz ayrı bir kablo bağlanır.

Bunda bekleme olmaz bir hafta içinde bağlarlar zira resmi bir işlem olmadığı için kabinin test edilmesi gibi prosedürlerin uygulanmasına gerek yok.

Bu sistem FTTB/VDSL olacak ama (eskiden konulan kabinler haricinde) artık uygulamadan kalkmış bir sistem tabi size idarelik olarak kurdukları için mühim değil.

Daha sonra proje başladığında yeni kabinler gelir her binaya artık kabinin tipine göre sistem ya FTTB/Eth olur dairelre ethernet gider ya da FTTH olur dairelere fiber gider ama bu asıl projede olur şimdi koydukları T19 ile olmaz. Tabi asıl proje başladığında T19'u sökebilirler bu durumda yeni kabinin bağlantıları testler vs. derken yine 4-5 ay internetsiz kalabilirsiniz. Ama belki de asıl proje ile gelecek kabinler takılıp test süreci bitip aktif oluncaya kadar T19'u sökmezlerse hiç intrrnetsiz kalmazsınız.

Hocam bu t11, t19, tib7, t21 vs nedir ne gibi farkları vardır?
    Bizim site acaba t19 mu, 4 sene önce konulmuştu kabin. Haliyle fttb olmasına rağmen vdsl üzerinden veriliyor. Acaba önceden konan fttb kabinler de zamanla değiştirilecek mi?

• cagriyil C kullanıcısına yanıt
    Tip serisi FTTC
    T serisi FTTB oluyor.

T serisinde numara arttıkça kabinin özellikleri artıyor. Artık T17 altı kabin koymuyorlar zira T17 altı Ethernet desteklemiyor. T17 üstü kabinler ise artık VDSL kullanmayacak diye biliyorum. Ethernet kullanacak. Tabi bu yeni konulan kabinler için diyorum eskiden koyulmuş T17 ve üstü kabinleri de zamanla Ethernete geçireceklerdir. Ancak kötü olan durum şu T17 altı kabinler şuan akibetleri meçhul. Onları VDSL ile devam ettirmek zorundalar Ethernet desteklemediği için ama kabinler çok fazla bir zaman geçmeden yetersiz kalacaklar belli T17 altı için tabi bunlar. Bakalım ne yapacaklar.

• Bu türk telekom fiber altyapı çekti halen dolap koymadı.
    Bunların fiber çektiğine bile inanamamıştım zaten sonuca ulaşamayınca bir anlamı kalmıyor en azından fiberi dolaba bağlasalarda hızlarımız artsa dolap koyacaklarıda yok dolar yükselmiş ıvır zıvır daha önce neden akılları başlarına gelmemiş dolar yükselince mi bahane buldular.
    Yan binadaki t21 fiber altyapı çapraz bina'ya çekmişler bize gelince 12 mb hızlara mahkum bırakılıyoruz.
    Fiber çektin bari eski dolaba bağlada hızımız yükselsin.
    Bıktım bu Tırt Telekom'dan

• Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Biz zaten fiber gelsin illa demedik hatta internet olsun da 8 mbite bile razıyız dedik. Ama onların planı bu şekilde olduğundan böyle sanırım.

Açıklamanıza göre sevindirici haber. Hipernet oluyor sanırım, onda da fiberle aynı tarifeler var. Fiyatlarda aynı. Zaten 50mbps üstü fazla. O bile kota ve upload oranından. Yoksa 24 mbit dl, 2 mbit Ul, 200 gb kota bile yeterli.

Yarın gidip başvuru yapacağız bunun öncesi verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kabin değişiminde dediğiniz gibi yine internetsiz kalırsak o sıkıntılı.
    Hayırlısı...

Resim orta bloğa giriş.(fiber kablo takılmamış hali)
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

• quote:

Orijinalden alıntı: Ö1f1

Tip serisi FTTC
    T serisi FTTB oluyor.

T serisinde numara arttıkça kabinin özellikleri artıyor. Artık T17 altı kabin koymuyorlar zira T17 altı Ethernet desteklemiyor. T17 üstü kabinler ise artık VDSL kullanmayacak diye biliyorum. Ethernet kullanacak. Tabi bu yeni konulan kabinler için diyorum eskiden koyulmuş T17 ve üstü kabinleri de zamanla Ethernete geçireceklerdir. Ancak kötü olan durum şu T17 altı kabinler şuan akibetleri meçhul. Onları VDSL ile devam ettirmek zorundalar Ethernet desteklemediği için ama kabinler çok fazla bir zaman geçmeden yetersiz kalacaklar belli T17 altı için tabi bunlar. Bakalım ne yapacaklar.

Kabini / kutuyu bulsam üstünde hangi model olduğu yazar mı?
  • böke B kullanıcısına yanıt
    Esasında bu sistemle dahi iyi bir deneyim yaşanabilir. Hayırlı olsun diyeyim. Fibernet de olur Hipernette hiç bir fark yok FTTB'de hipernet de verdikleri oluyor. Ayrıca kalkmadıysa önerim 35mbps 100GB AKN'li tarife.

• cagriyil C kullanıcısına yanıt
    Yazar. Bir üstteki mesajdaki fotoğrafta olduğu gibi sol tarafta metal bir plaka var orada yazıyor.

• NitroNos kullanıcısına yanıt
    Sizinki de çok şanşsız bir durum olmuş. Zaten fiber çekmemişlerdi bir de çapraz binadaki ne mi çekmişler. 9ylesyse buna ayrımcılık denir.

• 
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.