Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (40. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53.317
Cevap
265
Favori
4.117.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
106 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3839404142
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Evet bunun gibi sorunlar var ancak Avrupa'da ki telekom şirketleri yani genel olarak batı tarafı bize teknolojileri kullandırtmak için bekletiyor, ve yüksek meblağ üzerinden kullanım hakkı veriyor. Bu yüzden Türk Telekom bir alternatif aradı geçtiğimiz yıl yapılan Korea Telecom işbirliği de tamamen bundan kaynaklanıyor. Amaç tamamen ITU alternatiflerini terketmek değil sadece alternatif bir seçenek oluşturulmak istenmesi.

Dediğiniz gibi şu anda bu çipleri bir tek Qualcomm üretiyor ve bizimde Qualcomm ile sözleşmemiz 2019 yılında sona eriyor. Qualcomm'un yanında ZTE'de bu çipleri üretmek için yetki aldı ancak henüz bir haber çıkmadı.

Diğer yandan bu işi sahaya döktüğümüzde nasıl performans vereceğini bilmiyoruz. Laboratuvar ortamıyla saha bir değil, bakırların durumu ortada. Ancak Türk Telekom bu deneme için bir miktar para harcadı, birçok hazırlık yapıldı. Bu yüzden bunu mutlaka pratiğe dökeceklerdir ama parayı bizden daha çok düşünüyorlar o yüzden Qualcomm muhtaçlığı durumunuda düşünüyorlardır.

Geriye dönük olarak bahsedildiği gibi 30a profilini destekleyen bir modemin bu teknolojiyide destekliyor. Yani aboneler bazında büyük bir değişiklik gerekmeyecek. Eldeki modemler üzerinde de Ar-Ge birimi gerekli çalışmaları zaten yapıyor.

• mustifb M kullanıcısına yanıt
    Korea Telecom üretici bir firma değilki sonuçta onlarda bir takım telekom altyapı üreticilerine muhtaçlar. Pek tabi TT'a göre teknolojiye daha çabuk ve ucuz ulaşabilme avantajları var, coğrafi ve ekonomik durumlarından dolayı. Buda onları teknolojileri deneyip kıyas etme, en verimlisini seçme avantajı veriyor. Eğerki batıdaki operatörlerle ortaklık yapamıyoruz diyorsanız bu daha anlaşılabilir sayılır TT için.

Aslında Huawei ve ZTE zaten Çin firması, altyapı tedarik etmede bunlarla bir sorun olacağını sanmıyorum. Avrupada Nokia ile mobilde yapılan birçok antlaşması var Türk Telekom'un. Nokia'nında bu yönde fazla zorluk çıkarmayacağına inanıyorum. Peki teknoloji ve altyapı sağlamada asıl sorun nerede. Sonuçta Qualcomm'da bir batı şirketi.
    Sonuçta Qualcomm'da bir batı şirketi. Ortaklık yapmamaları yönünden batıdaki telekom operatörlerini kastediyorsanız pek tabi bu doğru olabilir TT için. Ama altyapı tedarik yönünden batı şirketleri yoksa Huawei, Zte vs. firmalar var.

Birde bu Korea Telecom'la yaptığınız Giga Wire çalışması nedir. Sahadada uygulanıyor anladığım kadarıyla. Ne amaçlanıyor bu çalışmayla, şu an ne aşamada?

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 24 Aralık 2016; 20:49:11 >
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Bu çalışmayla baz istasyonları vasıtasıyla evlere fiber çekmeden yüksek hız vermeyi amaçlıyor. 2100 MHz ve 1800 MHz bandını birleştirerek evlere 400 Mbps'e kadar hız vermeyi amaçlıyor. Ama pek başarıya ulaştığı söylenemez. Özellikle akşam saatlerinde 400 Mbps'i görebilen yok, baz istasyonları aynı anda yüzlerce kişiye cevap vermekte zorlandığı için yüksek ping değerleri ve bağlantı kopması meydana geliyor. Tabii ki baz istasyonu kurmakla evlere fiber çekmenin maliyeti bir olmadığı için daha sık baz istasyonu koyarak sorunu çözmeyi amaçlıyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Man Of Earth

quote:

Orijinalden alıntı: Ö1f1

O sisteme VAE deniyor öyle TurkcellVDSL dahi kullanabilirsiniz.

Farklı firmanın altyapısını kullanıp ona göre ücret ödüyorlar demişti bayide ki arkadaş dediğiniz sistem bu heralde vallahi ben gerçek fiberi geçtim 25 mbps alsam yeter sabah 7 akşam 7 hız kotası olmayan paket kullanıyorum 100 mbps'e kadar alabildiğin en yüksek hızı veriyorlar benim de 8 mbps Ankara'nın merkezinde oturuyorum bir de 10 yıl oldu adsl de sürünüyorum

Bu arada üşenmeden cevap verdiğin için teşekkürler

Hocam cümle biraz garip olmuş. 100mbps ye kadar paketi alıp 8mbps mi kullanabiliyorsunuz?

Baz istasyonu sayısını ne kadar artırabilirki? Sonuçta yapılan yatırımlar ortada. Korea Telecom'un korede 200000 adet LTE baz istasyonu varmış, bunun yanında 140000 'de gigawifi hotspot noktası mevcutmuş. TT'un bu seviyeye gelmesi şuanda imkansız. Zaten baz istasyonu sayısını smallcell kullanarak çoğaltılmazsa normal cep telefonu abonesine bile yüksek hız verilmesi bir noktadan sonra zor.

Verizon firması 2017'nin sonlarından itibaren sabit internet abonelerine last-mile'de 5G small-cell baz istasyonları ile internet hizmet vermeyi planlıyormuş. Artık aboneye kadar kablo yatırımı işi yavaş yavaş terkediliyor gibi. Operatörler hem mobile hem sabite yüksek yatırım yapmaktansa iki kanalada avantaj sağlayacak kablo yatırımı yapmak istiyorlar. Her aboneye ayrı kablo çekmektense small-cell lere kadar fiber çekilerek, daha geniş alanda hem sabit hemde mobilde daha fazla aboneye hizmet götürebilme projeleri var operatörlerin.

Kusura bakmayın konuşkanızı bölüyorum ama yani bu kablosuz teknolojiler ile internet işi beni ürkütüyor açıkcas8 zira ne kadar gelirşirse gelişsin her zaman sabit bağlantı daha önce. Belki bugün bireysel olarak alabileceğimiz maksimum hız 1gbps seviyelerinde ama bir 15-20 sene sonra belki de satandartlaşmış olacak 1 gbps o zaman da kablosuz teknolojiler gelişse de yine kablo dahanönde olacak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    ilk 2020 de çıkacak 5g için şuanlar 5-7-10gbit ler havada uçuşuyor 20gbit i bulur gibi şuanki baz istasyonlarının yarısı bile bunu desteklese kabloya pek gerek kalmaz gibi o yüzden turkcell ve vodafone oaş ile baz istasyonlarına fiber götürmeye çalışıyolar tt nin o konuda pek sıkıntısı yok :)
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Zaten verilemsz demiyorum ama korktuğum şu bu sistemi Telekomünikasyon firmalarının ciddi ciddi Kablo yerine düşünmesi.

Hocam düzgünce oturtabilirlerse sistemi neden olmasın alın modemi yanınıza tatilemi gidiyorsunuz götürün arabadamı ihtiyacınız var taşıyın yanınızda her yerde internetiniz olsun türkiyedeki kazı izinleri belediyeler vergiler zorluklar göz önüne alınınca gayet mantıklı geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cagriyil

quote:

Orijinalden alıntı: Man Of Earth

quote:

Orijinalden alıntı: Ö1f1

O sisteme VAE deniyor öyle TurkcellVDSL dahi kullanabilirsiniz.

Farklı firmanın altyapısını kullanıp ona göre ücret ödüyorlar demişti bayide ki arkadaş dediğiniz sistem bu heralde vallahi ben gerçek fiberi geçtim 25 mbps alsam yeter sabah 7 akşam 7 hız kotası olmayan paket kullanıyorum 100 mbps'e kadar alabildiğin en yüksek hızı veriyorlar benim de 8 mbps Ankara'nın merkezinde oturuyorum bir de 10 yıl oldu adsl de sürünüyorum

Bu arada üşenmeden cevap verdiğin için teşekkürler

Hocam cümle biraz garip olmuş. 100mbps ye kadar paketi alıp 8mbps mi kullanabiliyorsunuz?

Evet hocam paket 100 mbps kadar hangi hızı alabilirsen benim altyapı da 8 mbps destekliyor fiber gelince 60 desteklerse 60'a 100 desteklere 100'e geçebileceğim geçen gün fiber kazısı yaptılar bakalım.

• kablosuz baglantıda online oyun oynatacaksa neden olmasın interneti sadece facebook twitter dizi film şeklinde düşünmeyin online oyunda +100 150 pingi geçtimi oyun oynayamazsın kablosuzda bunu nasıl saglayacaklar
    Ürkmenizi gerektirecek bir durum yok. Kablo kullanımı yine devam edecek. Ancak daha verimli şekilde kullanımı amaçlanıyor. 5G teknolojilerinin yenilik getirme anlamında 2G-3G-4G ile kıyas etmeyin. 5G'de kablosuz iletişim teknolojilerinin tam manasıyla sınırları zorlanacak. Japonların 100Gbps deneyleri var 5G'de.

Hanelere yeni yapılan kablo yatırımları fiber olmadıkça ileriye dönük bir avantajı olmayacak zaten. Bir noktadan sonra bakırında sınırı var. Hatta fiberin bile mevcut son araştırmalarda shannon limit hız sınırlarına yaklaşıldı.

Eğer ben evimde 100Mbps internet olmasını istiyorsam ve bu hızıda mobil operatör kabloluyla aynı fiyat ve şartlarla stabil olarak sağlıyorsa bu şekilde internet hizmeti almamın benim için hiçbir farkı yok.

15-20 seneye emin olun iletişim teknolojilerinde çok şey değişecek. Dünya nüfusu çok hızlı artıyor ve insanlar sürekli mobilize oluyorlar. Sabit altyapılar insanların bu mobilize hareketlerine cevap vermede yeterince hızlı adapte olamıyorlar. Bundan dolayı aynı teknolojilerin farklı şekillerde kullanımı gündeme geliyor. Burdada anlatmak istediğim buydu.

Mesela şuan 1Tbps toplam bantgenişliği kapasitesi olan uydular imal ediliyor. Bu değer tek bir uydunun verebildiği bir bantgenişliği. Buradan yola çıkarak ve asıl konumuz olan fiber konusunu dağıtmadan kablosuz teknolojilerin 10 sene sonra nerelere varabileceğini siz tahmin ediniz.

Zaten bizde de bütün çalışmalar bu yönde, özellikle her aboneye fiber kablo kısmı sadece bizim ülkemizde değil bütün ülkelerde bel büken iş olarak görülüyor. Çünkü adamlar yüzbinlerce dolar harcıyor ve maliyetini 1-2 yıldan önce çıkaramıyor. Bu yüzden ilk önce FTTC teknolojisi geliştirildi, Japonya Güney Kore ve Avrupa'nın en gözdesi bu. Ama mobilde verilebilen hızlar görüldükten sonra ve mobilin kolaylıkları görüldükten sonra aboneye fiber yatırımları neredeyse durdu.

Türk Telekom fiber yatırımına zaten geç başladı, ülkede her aboneye fiber getirmek bizim firmaya göre bir iş değil. Bu Korea Telecom anlaşması sırf bu yüzden hatta. Hem VDSL alanında hemde mobil alandaki çalışmaları tam bize göre. Şimdi bizdeki Giga 4.5G ülkede sadece 115 baz istasyonunda var ama bunun sayısıda artırılıyor. Birde evlere baz istasyonu üzerinden yüksek hızlı internet vermeye çalışıyorlar, bunun pilot uygulamasında her aboneye sabit seviyede bir hız verilemedi. Ancak baz istasyonu sayısı, sinyal toplama (small-cell) baz istasyonlarını artırınca başarılabileceği düşünülüyor. Zaten Türk Telekom'da artık mobil-sabit yatırımları birleşti. Bir yere fiber çekiyorsak oradaki baz istasyonuda ona göre güçlendiriliyor.

• NitroNos kullanıcısına yanıt
    hocam turknet yavaş çalışyor
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]
    Tabi yani bu tutumumun belk ileride cok yanlış olacağı ortaya çıkacak. Sonuçta mobile kesinlikle karşı değilim zaten 5-10 sede hayatımıza kattıkları ayan beyan önümüzde ama sabit kullanımın olduğu yerlerde de mobil sistemlerin kullanımın düşünülmesi açıkcası kafamı karıştırıyor. İnşallah ileri de telekomünikasyon sektörünün temel sistemleri ne olacaksa olsun biz bu sistemlerin liderliğini yapalım tabi mevcut durum göz önündeyken biraz boş bir beklenti oluyor ama sektöre ülkemizde gereken değer verilirse olabileceğine dair umutlarım var.

Sabit internet her zaman yerini koruyacaktır.
    Ping,hız,sinyalizasyon.
    Mobilde sabit bir ping değeri yakalanamaz şayet devamlı yüklenildiğinde ping'de dalgalanma olacaktır.
    Hız abone ile orantılı olarak mevcut altyapı ile ne kadar sabit bir hız garantisi ile baz istasyonlarından alınacaktır tartışılır.
    Sinyalizasyon Her yerde maksimum derecede 4G veya 5G sinyali almak mümkün olabilir.Nüfusu az olan ilçeler veya köyler gibi şu anda 3G ile bağlanan yerlerin 5G ile ne kadar ileri gidilecektir.

• Bireysel olarak fiber yatırımlarının azaltılmasının en büyük örneği Google Fiber. Şirketi kapattı adamlar. İşçilerin büyük kısmı çıkarıldı ya da wireless internet alanında çalışacakları şirkete kaydırıldı.
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Bence bundnw ayrı bir husus ama İSS'ler interneti aktif olmasını bekleyen, başvuru yapmış ama altyapısı olmayan, port bekleyen aboneler için 3G dahi olsa bir hizmet vermlei bence aylık sabit ijternet tarifelri üzerinden.

• Ben Türkiyede bakır şebekenin tamamen kaldırılıp yerine fiber şebeke kurulma sürecinin en az 15-20 seneyi bulacağını tahmin ediyorum şuanki şartlarda. Bu işe devlet direk el atmadan tüm şebekenin FTTH olması mümkün değil Türkiyede.

Kablosuz network teknolojileri yüksek hızları bireysele ulaştırma noktasında gerçekten çok başarılı bir seviyeye geldi. Ülkemizde LTE hizmetinin başlamasıylada bu farkedilebiliyor. Birçok abone ilk defa 100Mbps+ internet hızıyla LTE sayesinde tanıştı. Kablosuz teknolojilerin kısa ve orta vadede abone tarafına hem sabit hemde mobilde yüksek hızda interneti kısa sürede götürme noktasında çok önemli bir seçenek olarak öne çıkacağını düşünüyorum. Özellikle Türkiyede fiberi geçin bakır altyapılarda temel xDSL hizmetlerini verebilmek için bile çok büyük yatırıma ihtiyaç var. En azından Türk Telekom'un imtiyaz süresi bitmeden evvel, tüm hanelere xDSL veya mobil sistemlerle 100Mbps interneti ulaştırma hedefi olmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 27 Aralık 2016; 12:58:26 >

• 
Sayfa: önceki 3839404142
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.