Merhaba arkadaşlar. Yeni taşınacağım evimde Türk Telekom FTTH altyapısı var. Kablonet üzerinden 100 Mbps paket satın aldım ve perşembe günü Teknofix kurulum gerçekleştirecek. ONT cihazı zaten evimde takılı (Alt yapı çekilirken tüm dairelere takılmış.). Türktelekom ya da Teknofix'in getirdiği modem ya da routerlardan seçebileceğim - talep edebileceğim görece daha iyi olan bir model var mı? Yoksa getirdiklerini eğer iade edebiliyorsam (Aylık 20 Tl kira ücreti var taahhütümde) iade edip kendi satın alacağım router'ı mı kullanmalıyım? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aknskn -- 3 Ekim 2023; 21:11:44 > |
Türk Telekom güncel modem tavsiyesi
-
-
TpLink Deco M4 ikili paket. Tüm evde mesh ağı kurulmuş olur.
Hatta Türktelekomda hemen hemen aynısı var.
bireysel.turktelekom.com.trTürk Telekom'a Özel Kampanyalı Cihazlar | Türk Telekomhttps://bireysel.turktelekom.com.tr/cihazlar/modem-ve-internet/tp-link-mc12-mesh-wifiHer iki modelde gigabit portlara sahip. Tavsiye ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tcebeci1 -- 3 Ekim 2023; 22:53:14 > -
quote:
Orijinalden alıntı: tcebeci1TpLink Deco M4 ikili paket. Tüm evde mesh ağı kurulmuş olur.
Hatta Türktelekomda hemen hemen aynısı var.
bireysel.turktelekom.com.trTürk Telekom'a Özel Kampanyalı Cihazlar | Türk Telekomhttps://bireysel.turktelekom.com.tr/cihazlar/modem-ve-internet/tp-link-mc12-mesh-wifiHer iki modelde gigabit portlara sahip. Tavsiye ederim.
TpLink AX23 ve Mesh destekli bir menzil genişletici (RE300 gibi) ile sistemi tamamlayı düşünüyordum. Wifi6 gibi avantajları düşününce Deco mu daha mantıklı AX23 ve RE300 gibi bir sistem mi?
-
Decolarda wifi 6 olarak başlangıç seviyesi X20 ler var. Fakat 2 li sistemde fiyatı 3800 TL bandına çıkıyor.
Sizin düşündüğünüz AX router ve AC repeater ise toplamda 1800 TL civarı.
Kullanım alanında 1 WiFi 6 , 1 de WiFi 5 yayını olacak. Fakat yinede fiyat çok makul.
Kişisel görüşüm, WiFi 6 hevesiniz var ise sizin düşündüğünüz daha mantıklı. İki cihaz Mesh sistemi çatısı altında birleşecekleri için abuk sabuk sorunlar çıkmayacaktır diye düşünüyorum.
Gönül isterki cihazların ikiside saf kan kardeş olsun fakat Deco AX olduğunda gereksiz pahalı hale geliyor.
Keenetic firmasınında başarılı mesh sistemleri var. Onlarıda inceleyebilirsiniz.
İşin özü öyle yada böyle mesh sistemlerden taviz vermeyin derim. Çok rahat edersiniz.
-
Menzil genişleticiyi wifi6 seçmememin sebebi gerçekten biraz daha maliyeti azaltmak. En azından ana modem/rotuer'ı wifi6 olmasını istiyorum.
Şuanda aile evinde Archer VR300 ve Archer C50 kullanıyorum. Her ikisinde de Mesh özelliği yok ve evde 4 farklı wifi adı görünüyor. WDS köprüleme ile bir nebze azaltılabiliyor sanıyorum ama bir türlü yapamadım.
Mesh'den ödün vermeyi düşünmüyorum zaten, fiyatı da makul tutarak kullanabileceğim en mantıklı sistem AX23 ve RE300. Belki RE300 yerine biraz daha gelişmiş bir ürün bakabilirim.
Keenetic firmasında ne yazık ki ürün modellerine uzak kaldığım için çekiniyorum. Eğer bana önerebileceğiniz bu tarzda set olursa değerlendirebilirim.
-
RE300 ün yerine varsa TpLink AX mesh özellikli bir menzil arttırıcı çok daha iyi olur. Mümkün oldukça özellikleri birbirine yakın sistemler daha avantajlı olacaktır.
Fiber internetiniz olduğu için mesh sistem şemsiyesi altında çok alt seviye cihazlara yönelmedikçe pek sorun yaşamazsınız.
Hatta belkide şimdilik sadece router işinizi görebilir. Menzil genişleticiye ihtiyaç duyarsanız sonradan alırsınız. Eviniz çok katlı veya çok büyükse yeterli gelmez.
Keenetic başlığından güncel cihazları sorabilirsiniz. Sonuçta mesh sistemini ilk bulan firma diye biliyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tcebeci1 -- 4 Ekim 2023; 13:22:35 > -
Tamamdır, ayriyeten araştıracağım. Yardımınız için teşekkür ederim.
-
Hocam tekrar konuyu hortlatıyor olacağım ama içim rahat etmedi.
TÜRK TELEKOM Zyxel EX3301-T0 modem taktılar. Belki iyi cihazdır fakat aklıma mesh üzerinden 2'li sistem kurmak olduğundan Tp-Link AX23'ü sipariş verdim. Fakat aklıma takılan soru şu. Ben AX23'ü direkt ONT'ye takarak kullanabiliyorum değil mi. Yani bildiğim kadarıyla evet fakat paketi açıktan sonra iade edememe korkusu yaşamamak adına teyit etmek istedim. @tcebeci1
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aknskn -- 10 Ekim 2023; 0:31:20 > -
Doğrudur hocam. Yeni aldığınız routerı ONT cihaza bağlayıp kullanabiliyorsunuz.
Zyxel i kullanmaya gerek kalmıyor.
-
Kablonet ile görüştüm. Modemi dilekçe sonrası iade edebiliyormuşum. O şekilde yapacağım. Daha sonra da bir menzil genişletici ile sistemi tamamlarım.
-
quote:
Orijinalden alıntı: aknsknKablonet ile görüştüm. Modemi dilekçe sonrası iade edebiliyormuşum. O şekilde yapacağım. Daha sonra da bir menzil genişletici ile sistemi tamamlarım.
Meshten taviz vermemenizi tavsiye ederim.
-
Aynı fikirdeyim. Daha önce de söylemiştim, işle evinde o hatayı yaptım ne yazık ki. Her iki cihazda ikişer (2.4 + 5 Ghz) SSID göründüğü ve evin her noktasında ayrı ayrı çektiği için bazen işkence oluyor. Mesh destekli bir menzil genişleteci alacağım kesin fakat ne yazık ki Wifi6 destekli olanlar AX23'ten daha pahalı. O sebeple RE300 gibi bir cihaz düşünüyorum.
-
Bahsettiğiniz gibi RE300 daha mantıklı olur.
Meshe bağlıyken bütün network tek bir cihaz varmış gibi çalışıyor. Bu sayede inanılmaz stabil bir WiFi yayını gerçekleşiyor.
-
RE300'den emin değilim ama AX23'ün kurulum videosunu izlediğimde 2.4 ve 5Ghz ağlarının aynı isim altında otomatik bir şekilde çalışabiliyor olması dikkatimi çekti. Hem bu şekilde tek isim altında görünmesi hem de mesh sistemi ile rahat edeceğimin farkındayım.
Belki AX23 tek başına yetecektir ama yine de her odada kesintisiz keyif sürebilmek adına yapacağım yine de.
-
Ben 2,4 Ghz ve 5 Ghz ağını farklı isimlerle fakat aynı şifre ile kullanıyorum. Daha doğrusu kullandığım modemin default ayarları bunu tavsiye ediyor.
Mesh sayesinde 5 Ghz kapsama alanı sorunu kalmadığı için cihazlara sadece 5 Ghz WiFi yi tanıttım. 2,4 Ghz boşta çalışıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tcebeci1 -- 10 Ekim 2023; 22:41:50 > -
Haklısınız, hiç bu açıdan düşünmemiştim. Aile evinde kullandığım sistemde Mesh desteği olmadığı için yeni sistemde de aynı problem olacakmış, 5Ghz kapsama alanı yeterli gelmeyecekmiş gibi hissediyorum.
Ev o kadar büyük olmadığı için dediğiniz gibi sadece 5Ghz bandı yeterli olur gerçekten.
Fakat aklıma takılan diğer sorun Türk Telekomun modemini iade edeceğim fakat Kablonet benden hiç bir evrak istemiyor. Sadece modemi kutusu ve kimlik fotokopisi ile birlikte göndermemi istiyor. En azından bir dilekçe vs. ister diye düşünmüştüm.
-
@tcebeci1 Bugün Kablonet tarafından arandım ve Mac adresi zorunluluğundan dolayı modemi iade edemeyeceğimi söylediler. AX23'ü zaten aldım. TürkTelekomun verdiği Zyxel EX3301-T0 MPro Mesh adında kendi mesh sistemini destekliyor. AX23'ü ana cihaz yaparak Zyxel'i Mesh ile bağlayıp menzil genişletme olarak kullanma şansım var mı?
Açıkçası sanmıyorum ama yine de bir şansımı denemek istedim. İkisi de Wifi6 destekli olması güzel avantaj olurdu.
-
quote:
Orijinalden alıntı: aknskn@tcebeci1 Bugün Kablonet tarafından arandım ve Mac adresi zorunluluğundan dolayı modemi iade edemeyeceğimi söylediler. AX23'ü zaten aldım. TürkTelekomun verdiği Zyxel EX3301-T0 MPro Mesh adında kendi mesh sistemini destekliyor. AX23'ü ana cihaz yaparak Zyxel'i Mesh ile bağlayıp menzil genişletme olarak kullanma şansım var mı?
Açıkçası sanmıyorum ama yine de bir şansımı denemek istedim. İkisi de Wifi6 destekli olması güzel avantaj olurdu.
Mesh sistemi için cihazların ikisininde aynı marka olması gerekiyor.
AX23 ü iade edip Zyxel marka mesh destekli bir cihaz alınabilir. Örneğin ZYXEL WX3100-T0 AX1800 WİFİ 6 Gigabit MProMesh Menzil Genişletici. Bu sayede iki Zyxel mesh sistemi kurabilirsiniz.
Onun dışında AX23 ile Zyxel EX3301-T0 mesh olmayan bir sistem kurulabilir. Tabi bu bağlantı ile kesinlikle mesh sisteminin avantajları olmayacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tcebeci1 -- 12 Ekim 2023; 12:50:50 >
-
Hatta HB sitesinde yorumlarda denk geldim, bir kişi yukarıda tavsiye ettiğim şekli ile kullanımını anlatmış;
"Modemim zyxel dx 3301 mpro mesh özellikli onun için bu ürünü aldım. ( ZYXEL WX3100-T0 AX1800 WİFİ 6 Gigabit MProMesh Menzil Genişletici) yi Modeme kablo ile bağlayip açıyorsunuz, ışıklar sa itlenince çıkarıp, mesh cihazini yerine götürüp fişi taktığınızda otomatik bağlanmış oluyor. Mpro mesh uygulamasi ile de şifreleri ve bağlı cihazları yönetebiliyorsunuz. Çekim gücü çok iyi. Paketim 50 modemin yanında 45 mbps alıyorum. Meshten sonra en uzak noktada 39 mbps çekim gücü var."
-
Cumartesi günü bana da kuruluma gelecekler. Hangi cihazı taktıklarını sorduğumda TP-Link Q60 diye cevap verdi ancak böyle bir cihaza hiç ulaşamadım. Q60 olarak bahsettiği cihaz iyi midir, ya da arkadaş cihazın ismini yanlış aktarmış olabilir mi? Ona göre kendime bir cihaz almam gerekiyor, bilgisi olan var mı?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X