@NT2L Hocam çok güzel açıklamışi kesinlikle katılıyorum. TurkNet'in Gbps'lik tarifesi zaten baştan başa reklam. Kullananadan çok konuşan var, varsın ellerindeki bir avuç gbps abonesinden tamamen zarar etsinler ne yazar. Öte yandan TurkNet tamamen maliyet odaklı iş yapıyor ve ne kadar FAVÖK marjı ile iş yaptıklarını bilmiyoruz. Telekom da Turkcell de FAVÖK marjlarını %50'ler civarında tutmak zorundalar büyümeye devam etmek istiyorlarsa. ADSL'de zaten ülkemizde kullanılan modülasyonlarla maksimum 1.2Mbps upload verilebilir. |
Türk Telekom, neden kendi saha dolaplarını TürkNet ile paylaştırmıyor? (5. sayfa)
-
-
İzin vermeyen kim, al kabloyu al kabini döşe. Kazı izni sorunları da bir seneyi aşkındır istisnalar hariç çözülmüş durumda. Siz zahmet etmeyin ben peşin peşin cevabı vereyim. Üç kuruşa beş köfte olmaz da ondan. Türk Telekom, Turkcell gibi firmalar senede yaklaşık 1 milyar USD yatırım yapıyorlar hatta Telekom ekonominin iyi olduğu seneler 1 milyar EUR'yu aşan yatırımlar dahi yaptı. Unutmadan ekleyeyim bu yatırımlara lisans ödemeleri dahil değil. Haliyle böyle bir maliye iyi bir performans getiriyor ancak bu da müşteriye yüksek fiyat olarak yansıyor. TurkNet ise bunun tersine az hatta neredeyse hiç yatırım, düşük maliyet, düşük performans üçlüsünü seçmiş. Olay tamamen bundan ibaret. TurkNet de eğer başlasın yatırıma fiyatlarının bu seviyelerde kalamayacağı aşikar.
-
Onun da modeli var
Mayıs 2018'de Türk Telekom, BTK, Telkoder ve Alternatif İşletmeciler arasında Türk Modeli isimli bir protokol imzalandı. Bu protokle göre İşletmeciler altyapılarının olmadığı bölgelerde maliyeti bölüşerek ya da kiracı firma tamamen yüklenerek altyapı kurdurabiliyorlar ve kiracı işletmeci bu altyapıyı uzun süre kira ödemeden kullanabiliyor. Yani TurkNet Telekom ile anlaşıp dilediği yere Türk Telekom'a fiber erişim altyapısı çektirebilir, inşaat maliyetini yapacaklar anlaşmaya göre ya bölüşürler ya da tamamen TurkNet karşılar karşılığında ise kurulan altyapıyı TurkNet 10-15 sene gibi uzun vadede ücretsiz ya da indirimli olarak kullanır.
-
Yani ileride, evimin hemen 100 metre ilerisindeki eski tip DSLAM olmayan saha dolabı, TürkNet'in kendi DSLAM'larını barındıran saha dolabı ile değişir mi? -
Türk Telekom, kazık bir firma. Aynı şekilde Turkcell'de öyle. TürkNet, her daim ucuz olacak ve TürkNet'te elinden geldiğince yüksek oranda yatırım yapıyor zaten. Türk Telekom ve Turkcell'i bana savunuyorsunuz. Neden derseniz; Türk Telekom'un 1 yılda 1 milyar Euro yatırım yaptığını söylediniz ama biz haticeye değil, neticeye bakarız. Türkiye'de hala benim gibi ADSL maduru sayısızca insan var. Ülkemiz genelinde çekilen fiber optik hat miktarı oldukça yetersiz. Türk Telekom ve Turkcell şirketleri tamamen göz boyamadan ibarettir. Hatta, bizim millet kalkınma yapmasaydı, şu an Türk Telekom hala utanmadan kazık fiyatlarla 100 GB gibi kotalı tarifeler satmaya devam edecekti. Türk Telekom, kendi ADSL altyapısında bile 800 Kbps Upload vererek hızları limitliyor. VDSL'de ise sırf Corona virüs sebebiyle çok şikâyet geldiği için Upload'ı 8 Mbps veriyor ama o da geçici olarak. Sonrasında yine çağ dışı 4 Mbps Upload hızlarına maruz bırakılacaklar. Türk Telekom, müşterisini düşünmüyor. TürkNet'te ise, örneğin santrale yakınsan, TürkNet zaten ADSL ve VDSL'de Upload limiti yapmıyor. Santralin verdiği kadarını alabiliyorsun. Ben evinde fiberi olmamasına rağmen, bakır kablolar ile TürkNet VDSL2 YAPA kullanıp, 80 Mbps Download, 35 Mbps Upload alanı gördüm... Ping'te 10 ila 15 arasında yani gayet uygun... Türk Telekom'lu olanlar ise 8 Mbps Upload'a takılıyorlar ve fiyatlar, TürkNet'inkinden daha yüksek oluyor. Ayrıca, biz 2007 yılından, 2018 yılına kadar Türk Telekom ev internet abonesiydik. Babamın, Türk Telekom ile yaşadığı şikâyetlerı saysam bitmez. Adamı nasılda çileden çıkarıyorlardı... TürkNet'e geçince, rahatladık...
-
EVET! ÜLKEMIZDE ADSL2+ ANNEXA YAYGIN OLARAK VERILIYOR VE EN FAZLA 1.2 MBPS CIVARI UPLOAD ALMAK MÜMKÜN AMA TÜRK TELEKOM, ADSL'DE 800 KBPS LIMITLEME YAPIYOR! TÜRK TELEKOM'UN NE KADAR CİMRİ BİR FİRMA OLDUĞUNU BURADAN ANLAMAK ZOR DEĞIL. DÜŞÜNSENE ALTYAPIN BERBAT VE ADSL MADURUSUN. ELINDEKI IMKANLAR KISITLI YANİ. MODEMINE GIRIP BAKTIGINDA, SANTRAL ÇIKIŞI UPLOADIN 1200 KBPS AMA SANA VERILEN 797-800 KBPS ARASI. NEDEN? ÇÜNKÜ SAYIN TÜRK TELEKOM'UN OLMAYISICA CANI OYLE ISTIYOR DIYE!!! -
Yani TürkNet, kendi DSLAM cihazına Türk Telekom'un fiberini bağlayabilecek ve bunu saha dolabı üzerinden yapabilecek mi? Bana bazıları SAYE'yi unutun demişti. Olmayacakmış öyle birşey. SAYE Olayı, 2013 yılında konuşulmuş ama hala gerçekleşmemiş. -
10 Gbps simetrik internet istemek hayal değil. İsviçre'de evinde 10 Gbps simetrik interneti, 330-340 TL'ye kullanan var. Bana tam fiyatı İsviçredeki arkadaş söylemişti. Neden olmasın?
Bu arada, TürkNet GigaFiber abonelerine Upload'ı geçici olarak 1000 Mbps veriyor. 6 Ay gibi bir süresi varmış sanırım. Süre dolunca, 150 Mbps veriyorlar Upload'ı. Kalıcı olarak 1000 Mbps veremezler mi? Yurtdışında İsviçre'de arkadaş her ay 330-340 TL ödeyerek 10 Gbps yani 10.000 Mbps simetrik fiber internet kullanıyor evinde. TürkNet'te de neden olmasın? :/ -
Arkadaşlar, TürkNet'i kötülemekten vazgeçin. Hiçbir firma size 270 TL'ye 1000 Mbps hızında fiber vermez.
TürkNet, kendi kazancına göre elinden geldiği kadar fazla yatırım yapmaya başladı zaten.
Sizin bana ne demeye çalıştığınızı anlıyorum ama bu düşüncelerinize katılmıyorum. Siz, ileride TürkNet büyük bir firma olunca, Türk Telekom gibi hız limitleyen ve pahalı fiyatlar sunan bir firma olacağını iddia ediyorsunuz. Ama ben ise hayır diyorum. Peki neden? TürkNet'in, yüz binlerce aboneleri, "Biz asla hız limitlemesi yapmayız ve olabildiğince uygun fiyatlarla internet sunarız" olarak TürkNeti tanıdı ve güvendiler (ben dahil). Dolayısı ile, misal diyelim TürkNet, Türk Telekom gibi hızları limitlemeye ve interneti fahiş fiyatlarla satmaya başladı diyelim. İstese de, bunu yapamaz ki eğer yaparsa, müşterilerinden çok büyük şikâyetler almaya başlar. Çünkü TürkNet, kendi altyapılarında ADSL/VDSL ve GigaFiber'de bize altyapının desteklediği en yüksek Download ve Upload hızlarını vermek ve bunu yaparkende, fiyatları uygun tutma sözü vermiştir. TürkNet'i biz en başından beri böyle tanıdık yani. Ayrıca, TürkNet'in internet abonelerinin zihniyeti ile, Türk Telekom abonelerinin zihniyeti aynı değil. Ülkemizde Türk Telekom kullanan abonelerin çoğu yetişkin veya yaşlı oluyor ve genelde Upload limitlemelerini ve fiyatların yüksek olmasını umursamıyorlar çünkü o tip insanlar şöyle düşünüyor; "Sosyal medya açılsın, dizilerimi izleyim bana yeter" kafasındalar. TürkNet abonelerinin zihniyeti ise, tamamen farklı. Çoğu benim gibi düşünüyor. Yani, TürkNet eğer ileride sizin dediğiniz gibi olumsuz işler yapmaya kalkarsa, bu durum kısa bir süre içinde TürkNet abonelerinin tepkisi ile engellenebilir. Ama ben TürkNet'in zaten olumsuz işler yapacağını düşünmüyorum. TürkNet'in diğer şirketlerden tamamen bağımsız bir politika izlediğine inanıyorum ki bu iyi birşey.
Ayrıca şu konuya bir bakın derim:
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/143836068#143836068
İsviçre'de 10 Gbps simetrik interneti 40CHF yani ayda 330 TL'ye alan adamla alakalı olarak:https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/147224975#147224975
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 31 Aralık 2020; 22:0:36 >
-
TürkNet, oldukça yeni bir firma sayılır. Her ne kadar eski yıllarda kurulmuş olsa da, daha yeni yeni bilinmeye başlıyor ve yeni yeni gelişiyor. TürkNet'in altyapının desteklediği kadar Download ve Upload hızlarını verdiği bu politikayı neden Türk Telekom ve diğer şirketler de uygulamıyor peki?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 31 Aralık 2020; 22:31:27 > -
Hocam söylemek istediklerinizi çok iyi anlıyorum ancak bu konuda çok şaşıracağınız şeyler söyleyeceğim.
Öncelikle Türk Telekom'da bana sorarsanız pazarlama ve reklama daha fazla bütçe ayırmalılar, Telekom tam bir pazarlama beceriksizi firma bana kalırsa. En güzel örneği 25 milyon fiber homepass'e rağmen fiber abone sayısının sadece 5.2 milyon olmasıdır, Turkcell'de fiber homepass 3.5 milyon fiber abone ise 1.6 milyon, rakamlar her şeyi anlatıyor. Turkcell pazarlama konusunda çok daha iyi.
İşin doğrusu, bu pazarlamaya ve reklama harcanılan paralar altyapıya harcanan paraların yanında devede kulak. Üstte dedim ya Telekom tam bir pazarlama beceriksizi diye, Ronaldo bu duruma şahane bir örnek. Ronaldo'ya verilen 2 milyon EUR çok bir bütçe değil. Bu parayla belki ufak bir nahiye, belki nüfusu az bir ilçe fiberlenebilir, yani aslında 2 milyon EUR para değil ama sen derdini vatandaşa anlatmayınca, anlatmaya teşebbüs etmeyince sanki bu paraya devasa altywapılar döşenebilecekmiş zannediliyor, haklı olarak. Türk Telekom (Turkcell de buna yakın) yatırıma senelik aşağı yukarı 1 milyar USD harcıyorlar. Bu yatırımların Türk Telekom'da kırılımı ağırlıkla Sabit, Mobil ve İştirakler şeklinde. Pastadan en büyük payı sabit altyapı yatırımları, ondan sonra Mobil şebeke yatırımları ondan sonra da iştirak yatırımları alıyor. Özellikle fiber yatırımları 2.Paul döneminden sonra ciddi bir artış gösterdi, senede 30 bin km civarı fiber döşenip 3-4 milyon fiber homepass elde edilemeye başlandı. Yani yatırımlar konusunda ben Telekom'u hele ki şu son 4 senelik süreçte hiç bir şekilde kusurlu görmüyorum. Beni fanatik zannetmeyin sakın, ben olanları söylüyorum, eksiklere gelince gerektiğinde en ağır lafları da söylemekten çekinmem. Bugün 3.Çeyrek sonunda fibere erişebilen hane sayısı 25 milyona yükseldi yani kabaca neredeyse fibersiz saha kalmadı. Tabi elbette bu 25 milyon hanenin hepsi aynı erişim türüne sahip değil FTTC/B/H olarak ayrılıyorlar, zaten yatırımlar durmayacağı için gerektiği noktalarda FTTx erişim türlerinin birbirine revizyonu yapılmakta, yapılmaya da devam edecektir. Laf aramızda 8 senedir FTTB/DSL olarak fibe kullanıyorum. Nasipse yakın zamanda FTTH'ye dönüşüm çalışmaları bitecek.
Ümit Önal'ın 7.5 milyon km fiber ifadesini söylemesi de tam bir PR faciasıydı bana kalırsa. Çünkü Türk Telekom kendi ürünlerini, hizmetlerini, altyapısının ve markasının PR'ını yapmakta çok aciz. Yukarıda söylediğim gibi 8 senedir FTTB/DSL altyapı üzerinden fiber kullanıyorum. Ama ülkemizde milyonlarca hane FTTC/B/H olarak fibere erişebildiklerinden habersiz bir şekilde sadece ADSL altyapısı var zannedip haklı olarak Telekom'a kızıyorlar. Telekom'un fiberleştirdiği sahalarda müşterilerini bilgilendirmesi lazım. Yani işin kısacası ülkemizde (internette dolaşan bazı yalan içerikli -kasıt taşıdığını düşünmüyorum- bilgilerin de tesiriyle) Türk Telekom altyapı yatırımı yapmıyor, fiber miktarı ve homepass oranı (homepass kavramını pek kimse bilmez gerçi) düşük algısı var, halbuki öyle değil, Türk Telekom Avrupa'nın sayılı Telekom şirketleriyle denk bir fiber ve homepass miktarına sahip hatta ülkemizde fiber homepass içerisindeki FTTH homepass oranı %20'lerde ki bu oran bir çok Batı Avrupa ülkesinden ileride (örneğin British Telecom'un 2019 senesinde Gbps seviye hizmet verebileceği kısaca Gbps modülasyonlu FTTC, FTTb/Eth ve FTTH homepassi yalnızca 500 bin civarında idi, Türk Telekom'da bu sayı 2019'da 6 milyondan fazlaydı). Tamam altyapı konusunda önemli bir eksikliğimiz yok ancak algımız kötü, muhtemelen bu algıyı düzeltmek de maksadıyla devasa gözüksün mantığıyla 7.5 milyon km ifadesini kullandı geçen sebe başında. Neyse ki bu facianın farkına vardılar da terkardan lif değil fiber uzunluğunu söylüyorlar. Eklemek isterim buradan bizim aldığımız hizmetler Batı Avrupa ülkelerinden daha ileride manası çıkartmamak lazım.
Ülkemizdeki temel sorun fiber altyapının pazarlanmıyor oluşu yani reklamının yapılmıyor oluşu (Tv'lerde fiber reklamı göstermeyi kastetmiyorum, lokal bazda kastım) ve pazarımızdaki alım gücünün düşüklüğü. Bu konuda da geçen gün CTO Yusuf Kıraç aslında çok iyi niyetle doğru bir laf etti ama yine potu kırdı. İnternet yavaş değil, insanlar tercih etmiyor hızlı paketleri dedi. Son derece haklı ama bunu sebeplerini söylemeyince bu laflar tam bir PR faciasına dönüşüyor. İnsanlar yüksek hızlı paketleri almıyorlar çünkü:
1)Fiber erişim altyapısına sahip olduklarını dolayısıyla yüksek hızlı paketleri kullanabileceklerinden habersizler, kimse bunu bilgisini vermiyor.
2)Alım gücü düşük olduğu için yüksek hızlı paketleri almaya insanların gücü yetmiyor.
Sabit ARPU 3Ç'20'de Telekom'da 57TL yani 10EUR bile değil. Hal böyle iken Türk Telekom fiyatları nasıl indrisin, müşteri de nasıl alsın. Burada suçlu ne Türk Telekom ne de müşteriler. Suçluyu da konuşmak için forumda başka bir bölüm var
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 1 Ocak 2021; 4:59:56 >
-
Tabii ki, TurkNet talep eder ve Türk Telekom'la fiyattır, maliyettir gibi konularda anlaşırlarsa evet, hatta daha ötesini söyleyeyim bunu fTTH olarak bile yapabilirler. Bu modelle Vodafone için altyapı döşemişti Telekom hatta.
Bu arada, diğer cevaplarınıza ve sorularınıza da nasipse yarın cevap vermeyi planlıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 1 Ocak 2021; 5:2:56 > -
Bunu FTTH olarak nasıl yapacaklar ki? TürkNet'in kendisinin fiber optik kablo çekmesi ve kendisine ait OLT cihazının olması gerekmez mi? Bizi 23 Aralık'ta TürkNet YAPA ADSL'ye geçirdi çünkü Türk Telekom santralinden 1.9 KM uzaklığım var ortalamada yani ona yakın bir değer. TürkNet, kendi DSLAM'ını Türk Telekom'un santral binasına yerleştiriyor ve o cihaza Türk Telekom'un fiber optik kablosu bağlanmıyor mu? Çünkü YAPA ADSL/VDSL'de, Türk Telekom'un hız limitlemeleri kalkıyor çünkü tüm kontrol TürkNet'in oluyor ve TürkNet, altyapının desteklediği en yüksek Download ve Upload hızlarını veriyor. Ancak, senin dediğin Türk Telekom'un FTTH fiberini, direk TürkNet'le paylaşması işi nasıl olacak? Yani Türk Telekom'un evime kadar fiber optik kablo çekmesinden ne farkı olacak? Öyle olursa, VAE olmaz mı? Yani Türk Telekom'un limitlemeleri olan bir fiber.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 1 Ocak 2021; 5:22:9 >
-
Türk Modelinde kurulan altyapının mülkiyeti yerleşik sağlayıcıya aittir, alternatif sağlayıcı yapılan işbirliği sayesinde altyapının kurulum maliyetini karşılayacağı veya maliyete ortak olacağından dolayı uzun vadeli olarak kurulan altyapıyı ücretsiz olarak kira bedeli ödemeksizin kullanabilir. Yani TurkNet, Telekom ile anlaşıp Türk modeli ile FTTH getirecek olursa tüm altyapı Türk Telekom'a ait olur, TurkNet ise bu altyapıyı ücretsiz kullanır. Türk Telekom da TurkNet'e eğer santralde YAPA uygulanırsa yani santralde TurkNet'în L2 trafiği yönlendirebilecek bir cihazı varsa sahadaki fiber erişim şebekesinden gelen TurkNet trafiğini TurkNet'in L2 cihazına yönlendirir. DSLAM olmaz ama, ancak TurkNet3in YAPA getirdiği santrallere sadece DSLAM değil L2 de kuruyordur, sorun çıkmaz. Sayet santralde TurkNet'in cihazı yoksa Türk Telekom en yakın TTN'de (Trafik Teslim Noktas) trafiği TurkNet'e teslim eder.
Bu arada zannediyorum ki siz YAPA modeli için anlayamadığınız bir kaç nokta var. YAPA'da alternatif işletmeci hiç bir şekilde Türk Telekom'un fiber erişim şebekesinden ve sokaklardaki fiber kabinlerinden yararlanamaz. YAPA'de alternatif sağlayıcı yani burada TurkNet santrale kendi DSLAM'ını kurar, ucuna da Türk Telekom'un fiberini değil, sahaya giden bakır kablolarını bağlar. Yani YAPA'da TurkNet aboneleri hiç bir şekilde içine elektrik ile çalışan Türk Telekom cihazını kullanmadan TurkNet'in santraldeki DSLAM2'ına erişir.
------------
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 1 Ocak 2021; 5:24:9 >
-
En son ki yazınızda beni tam anlayamamışsınız. Benim demek istediğim, ben şu an TürkNet'in aktif altyapısı yani YAPA'dayım ya hani. Bende şunu sordum; TürkNet, Telekomun santraline koyduğu kendi DSLAM cihazına, Türk Telekom santralindeki Türk Telekom'a ait fiber optik kablo, TürkNet'in santraldeki DSLAM'ına mı bağlanıyor? Yani YAPA'daki fiber kısım, hala Türk Telekom'un mu demek bu? -
Duruma göre değişir. Eğer TurkNet fiberini santrale kadar getirmiş ise TurkNet'in fiberi bağlanır. Yok eğer getirmemiş ise TurkNet o santralde fiberi bulunan bir sağlayıcıdan kapasite kiralama-kiralık devre tutarak trafiği en yakın TTN'de kendi şebekesine devralır. Santral ile TTN arasındaki kapasite kiralama-kiralık devre hizmetini Türk Telekom'un kendisinden de alabilir, söz konusu santralde altyapısı bulnan başka bir sağlayıcıdan da alabilir. Kimin altyapısından kiralık devre tuttuysa onun kablosu bağlanır.
SAYE'de de böyle olacak. VAE'de ise TTN'ye kadar Telekom taşır. -
TürkNet Forumundaki bir arkadaş, bana SAYE ile ilgili bir PDF dosyası atmıştı. 2013 Yılında yazılmış ve konuşulmuş bir olay SAYE. Ancak, yıl oldu 2021 ve hala SAYE denilen olay yürürlülüğe girmedi bile. Bu arada, SAYE demek, YAPA demek değil galiba. SAYE Gelirse, Türk Telekom'un kendi altyapısındaki Upload hızı artacak ama TürkNet YAPA'daki gibi santralin desteklediği en yüksek hızı olduğu gibi vermeyecekler sanırım. SAYE'de Upload üst limiti 16 Mbps olacak diyorlar? -
tek bir abonelik alıp tüm apartman hatta tüm mahalle ortak kullanabilme potansiyelimiz var
düşük upload bunu engelliyor, diğer ülkelerde böyle bir şey yok
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X