tt izin vermese turknet vae'yi kullanamazdım. bu da kullandıgım guncel internet |
Türk Telekom, neden kendi saha dolaplarını TürkNet ile paylaştırmıyor? (6. sayfa)
-
-
Hocam çok güzel açıklamışsınız, elinize sağlık.
-
Ufak bir düzeltme yapayım. 25 milyon fiber homepass 25 milyon insan değil, 25 milyon haneyi yani yaklaşık Türkiye'deki hanelerin %90'nından fazlasını kapsıyor. ŞAyet Nüfusa dayalı penetrasyon hesabı yapılırsa muhtemelen rahat 70 milyon çıkar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 1 Ocak 2021; 17:54:21 > -
Çok teşekkür ederim hocam.
-
SAYE dökümanı 2013 yılında hazırlandı ama o taslak dökümanın birebir uygulanabilmesi bence bugün mümkün değil, doğru değil. Haliyle SAYE'nin içeriğinin biraj makyajlanacağını düşünüyorum. Normalde bu sene içerisinde SAYE yürürlüğe girecekti ancak hem pandemi hem de SAYE'nin şartlarının tekrar belirlenme ihtiyacı bu süreyi uzattı, 2021 yılı içerisinde muhtemelen yürülüğe girer tahminimce.
SAYE tabii ki YAPA'dan farklı. Hız konusunda SAYE'de TurkNet, NMS profilleri üzerinde de (eğer bir değişiklik olmazsa) yetki sahibi olacağı için YAPA'da olduğu gibi dilediği indirme ve yükleme hızlarını tanımlayabilecek.
-
Hala fibersiz sahalar var mı var. Ama bu sahaların sayısı artık oldukça azaldı. Muhtemelen istisnalar haricinde bir iki sene içerisinde de fibersiz saha kalmamış olur muhtemelen. Yani en azından Türk Telekom için kounşabilirim fiber yatırımları yetersiz değil.
Upload hızları konusunda dediklerinizde haklısınız. Belki ortak kullanım endişesi ISS2leri böyle bir muameleye itiyor olabilir ama bence yeterli bir bahane de değil. Upload hızaları artmalı. Yani en azıdan 100Mbps için en az 20Mbps olmalı diye düşünüyorum.
TurkNet seçtiği yol için kızmıyorum, düşük maliyet, düşük yatırım. Bunun artısı ucuza daha nitelikli hizmetler alabilmek olsa da götürüsü performans oluyor. TurkNet ciddi yatırımlar yapmayı hedeflerse bu sefer fiyatlarını arttırıp, yüksek maliyet, yüksek yatırım, yüksek performans yolunu seçmek durumunda kalacak.
-
SAYE'de alternatif sağlayıcı, yerleşik sağlayıcının fiber kabinine kablosunu çekmiyor, cihazını koymuyor. Adından belli zaten Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim. Yani mevcuttaki yerleşik sağlayıcıya ait tüm aktif şebeke sanki fiziksel olarak paylaşılabiliyormuş gibi sanal olarak paylaşılır.
-
TurkNeti kötülemiyorum, dediğim gibi bu bir tercih. Ama şunu söylemem lazım, TurkNet bu fiyatları düşük maliyetli altyapısı sayesinde verebiliyor. Bu kötü bir durum da değil bilakis ucuza nitelikli hizmet arayanlar için oldukça iyi bir çözüm. ama TurkNet gidip büyük yatırımlar yapacağım derse artık altyapısında yatırım ve işletme maliyetleri artacak bu da ister istemez fiyatlara yansıyacaktır.
-
Yani SAYE bir nevi, VAE'nin alternatif sağlayıcılara YAPA gibi tam yetki ile altyapının kiralanarak verilmesi mi? -
Hemen hemen öyle diyebiliriz. Tabi bazı farklılıkları da var ama temelde VAE ile YAPA'nın harmanlanmışı gibi düşünebilirsiniz. Ama tam yetki muhtemelen olmaz lakin en azından hızları alternatif sağlayıcıların kendilerinin belirleyebileceğini düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 1 Ocak 2021; 18:33:26 > -
Bence TürkNet SAYE kullanmaya başlarsa, altyapının desteklediği en yüksek Download ve Upload hızlarını verebilir? Böylece YAPA'dan hiç farkı olmaz. Yani bak ben kilitsiz Download ve Upload tercih ediyorum. Modemi açıp kapadığında, sana ulaşan o hız değerlerinde değişimleri görebilmek...
23 Aralık 2020 tarihinde TürkNet YAPA geldi ama YAPA'dan öncede aynı santralden hizmet alıyordum ve elbette TTNET'in ADSL'si, TürkNet'in ADSL'inden daha yavaş bir Upload'a sahipti çünkü limit vardı. Download tarafıda yavaştı biraz. Lakin, sence bu sene içerisinde, evimden 100 metre ilerideki o saha dolabı değişir mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 1 Ocak 2021; 18:37:45 > -
Evet eğer SAYE'de bir değişiklik olmazsa verebilecek tabii şunu belirteyim SAYe Alternatif Sağlayıcı için YAPA'dan daha maliyetli.
Muhakkak bir vakit değişir istisnai bir durum olmadıkça ama ne zaman değişir onun cevabını ben veremem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 1 Ocak 2021; 18:55:52 > -
Nedense SAYE denildiğinde aklımda VPN gibi birşeyler canlanıyor. SAYE'nin pinge herhangi bir olumsuz etkisi olur mu? -
Olmaz. VAE de olsa, YAPA da olsa SAYE de oolsa omurgayı hizmet aldığınız alternatif sağlayıcı sağlayacağı için değişen bir durum olmaz ping süresinde.
-
Ben ping ile alakalı uzun bir süreden beri sorun yaşıyorum. Aşağıda detaylıca anlattım...
Biz TürkNet'e ilk 2018 Yılının Haziran ayında geçtik. O zamanlar da şuan olduğu gibi aynı ev aynı altyapıdaydık. Pingim ortalama 10-11 arasıydı. IP Adresim ise, yaşadığım yere oldukça yakın şehirleri gösteriyordu. 2019 Yılından itibaren ise, pingim ortalama hep aynı serverda 34 ila 35 arası kaldı. Diğer tüm serverlerde de devasa kalıcı ping artışı oldu. O zamanlar TTNET'in altyapısı varken FastPath verilmişti ve ping 34 civarındaydı. Eskiden FastPath'te 10-11 arasıydı. 23 Aralık 2020'de ise TürkNet bizi aktif altyapısı olan YAPA'ya geçirdi. Santral mesafesi ve kablolar birebir aynı. Aynı sunucudan 44-43 ping aldım çünkü Interleaved vermişlerdi. Ama benim derdim FastPath veya Interleaved değil. TürkNet, bana uzun süredir yanlış rota veriyor. Traceroute sorunu olduğunu düşünüyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim? IP Adresim, sürekli beni Istanbul'da gösteriyor. Eskiden Söke veya Kuşadasında gösterirdi çünkü Didim'de yaşıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 2 Ocak 2021; 0:49:51 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Ö1f1Hala fibersiz sahalar var mı var. Ama bu sahaların sayısı artık oldukça azaldı. Muhtemelen istisnalar haricinde bir iki sene içerisinde de fibersiz saha kalmamış olur muhtemelen. Yani en azından Türk Telekom için kounşabilirim fiber yatırımları yetersiz değil.
Upload hızları konusunda dediklerinizde haklısınız. Belki ortak kullanım endişesi ISS2leri böyle bir muameleye itiyor olabilir ama bence yeterli bir bahane de değil. Upload hızaları artmalı. Yani en azıdan 100Mbps için en az 20Mbps olmalı diye düşünüyorum.
TurkNet seçtiği yol için kızmıyorum, düşük maliyet, düşük yatırım. Bunun artısı ucuza daha nitelikli hizmetler alabilmek olsa da götürüsü performans oluyor. TurkNet ciddi yatırımlar yapmayı hedeflerse bu sefer fiyatlarını arttırıp, yüksek maliyet, yüksek yatırım, yüksek performans yolunu seçmek durumunda kalacak.
hayal alemindesiniz, adsl hala %70'in mecburen kullanmak zorunda olduğu bir fosil teknoloji, bizim apartmana asla fiber çektiremedik çünkü telekom yatırım yapmayacağını söyledi, vdsl2 olsa ona razıyım ama o da YOK. yıllardır süren bir port sorunu var, fosil adsl bile bağlatamayanlar var, bazı kişiler superbox veya bizimnet gibi wifi sağlayacılara yöneldi, çatılar wifi anten çöplüğüne döndü
-
Valla hocam ben hayal aleminde değilim, sayılara dayanarak konuşuyorum. Tabii şu noktada belki kafalar karışmış olabilir fiber homepass deyince yalnızca FTTH akla gelmemesi lazım, FTTC/B/H olarak tamamı buna dahildir. FTTB/H 6.9 milyon. FTTC homepass 18 milyon
Sayılarla alakalı şüpheniz varsa kurumsal iletişim biriminin mail adresini de yazayım, dilerseniz danışın. ttmedyailiskileri@turktelekom.com.tr
Hocam sizin sorununuzu biliyorum, maalesef uzun yıllardır ADSL kullanıyorsunuz ve kötü bir ADSL'e mahkumsunuz üstelik. Umarım en kısa zamanda bölgenize fiber gelir.
=======
@XpressMusic34 hocam sizin düşünceniz nedir? Tavsiyeniz ne olur bu konuda?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 2 Ocak 2021; 19:25:54 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba hocam.
@Engink forum arkadaşımız, veriler btk pazar verileri sayfasında yayınlanıyor her çeyrek. Aynı zamanda operatörler medya sayfalarında da paylaşıyor rakamları. Size vdsl gelmediğini forum olarak hepimiz biliyoruz ve elbette daha önce de ifade ettiğim gibi umarım kısa sürede gelir. Yani bu biraz şuna benzer, bizim bir kg baklava alacak paramız yok diye, dükkanlarda satılan baklavalara bakıp kim alıyor bunları sen ben o alamıyorsak dememek lazım. Zira her malın bir alıcısı var, dükkanın sahibi hepsini satıyoruz dediğinde inanasımız gelmese bile verdiği bilgiyi referans olarak almalıyız, doğrulatma şansımız varsa bilgiyi elbette bu da iyi bir yöntem olacaktır.
Uzun lafın kısası, rakamları yayınlayan btk ve operatörler. Biraz şişirme bilgi desek bile doğruluk payları yüksek. Port olmaması, abonelik verilmemesi, altyapı ve üstyapı konusundaki hantallık her zaman eleştirilebilir ama @ö1f1 hocamız rakamlara dayalı bilgi vermiş, teyit edilmek istenirse zaten her yerde de yayınlanan veriler.
Bir taraf çok yatırım alıyor, diğer taraf alamıyor diyorsanız da haklısınız. Tüketici olarak bizlere düşen taleplerimizi düzenli olarak işletmecilere ve ilgili kurumlara iletmek.
Umarım 2021sizin yılınız olur.
-
@XpressMusic34 Hocam değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim, çok güzel açıklamışsınız.
@engink hocamla birebir pek bir samimiyetimiz olmasa da forumda çok aşina olduğum birisi kendisi, pek çok yorumunu dak eyifli takip ederim. Haberleşme bölümünden de internetinin yıllardır çok sorunlu olduğunu biliyorum, üzülüyorum da, keşke elimden daha fazlası gelse bu sorunu çözebilsem.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X