Şimdi Ara

Türkiye'de neden bilime ilgi çok az? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
1
Favori
2.078
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Binali Yıldırım'ın videosunu izlediğimde elim ayağım titredi.Bunları söyleyen bir bakan,İzmir belediye başkan adayı.Eskiden evrene kafa yorma delirirsin,Allah'la ilgili mantıksız birşey söylersin yok düşünme kafayı yersin sadece inan falan.Artık o kadar kötü bir durumdayız ki teknolojiye bunu diyebiliyor bir bakan.O teknolojiyi başka ülkelerde biri yapıyor.Bizim bakan kullan,kafayı yorma yoksa delirirsin diyor.Gerçekten inanılmaz.Bunu üreten insan değil mi ? Sanki evren hakkında konuşuluyor,aslında evren hakkında böyle birşey konuşulması bile kötü fakat hadi dinleri yaratıcılık diyor %10'da olsa kabul edilir bir yanı var fakat bunun hiçbir mantıklı,doğru yanı yok.Bazı arkadaşlar 200 yıl demiş.Şimdiden bilinçlenmeye başlanılsa anca 300 yıla kadar aramızdaki geri görüşlü,eline kitap dahi almamış,bilim düşmanı insanları temizleriz ama buda mümkün görünmüyor gibi.Bu cahil insanların çocukları doğdu büyüyor.Onlarıda kendileri gibi yetiştiriyorlar.Onlarda çocuklarını öyle yetiştiriyor böyle gidiyor.Başka ülkeden teknoloji,bilimde çok ileride(!)insanlar büyükşehirlere yerleştirildi.İlerlememiz çok zor görülüyor.Öncelikle şu zihniyetten kurtulması lazım insanların.Birde şöyle bir olay var kitap konusunda.Edebiyat derslerinde insanlara zorla gidiyorlar bir insana hiç hitap etmeyen kitap okutabiliyorlar.İnsanlar kitaptan soğuyabiliyorlar.Bırakılsa herkes istediği bir kitabı zorunlu okuyacak dense gerçekten çok güzel olur.Bende geçmiş yıllarda kitap okumayı pek sevmezdim(orta okul yılları.Ondan önce çok severdim fakat orta okulda biraz değiştim)fakat sonra indirimden bir gazla kapağı hoşuma gitti diye bir kitap aldım ve kitabı aşırı sevdim.Böylelikle yıllardır kitap okuyorum.Kendimi elimden geldiğince geliştiriyorum.Liselerde insanlara zorla kitap okutturuyorlar.Kitaplar insanların hoşuna gitmiyor,kıvrana kıvrana okuyor.Böyle olunca insan kitaptan soğuyor.Eğitim sisteminin yanlışlığı herşeyi etkiliyor.Bilim konusunda gelişmemiz gerçekten çok zor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Impale

İnsanlar önem vermiyor.Herkesin kafasında para para para.Aileler,çocukları doktor olsun diye yırtınıyor.Mühendis olsun ne olursa olsun diyor.Çocuğu gram önemsemiyor.Ne fizikçiler,kimyacılar kayıp gidiyor doktor olup.Birde devletin bilime verdiği önem.Bir yazı okumuştum yurtdışında gidip büyük dereceler edinen insanlar vardı.Türkiye'ye döndüklerinde işsiz kalanları vardı aralarından.Ülkede yetişen mühendislerde çok yetkili değil bence.Otomotiv,uçak falan okuyorsun seni işçilerin başına falan geçiriyorlar.Üretkenlik yok hep tüketmek.Benimde okumak istediğim bölüm fizik ve okumaya kararlıyım fakat çevrem hep tepkili.Birde şöyle bir bakın temel bilimler bölümlerine.Hepsi düşük puanlı bölümler.Bir çok kişide bu bölümlere fizik,biyoloji,kimya okumaya gitmiyor puanları düşük diye tercih ediyorlar.Adam diyor işte Bilkentte okuyorum falan diyor sonuç olarak bölümü bırakıyor.Buda bir etken.Adam hadi 5-6 yıl sonra mezun oluyor uğraşa uğraşa sonra işsiz kalıyor haliyle.Bu tip insanlarda fikirlerinden caydırıyorlar okumak isteyenleri.Birde insanlarda tembellik var.Şimdi konu dışına bir konu açsam ve uzun fakat önemli bir yazı olsa çoğu kişi özet geç şunu yap bunu yap çok uzun nasıl okuyalım diyor.Elimden geldiğince bilim kitapları okumaya çalışıyorum ve bu konudaki her türlü dergiyi ediniyorum.Bazı kişiler diyor sorunlumusun kitap okunurmu.E ne bekliyorsun bu insanlardan ? Nasıl gelişebiliriz.İnsanlar okumaktan aciz.Sınıfımda kitap okuyan kişi sayısı 6-7 kişi.Rezilliğe bakar mısın ? Düşündükleri şey bilgisayar,Playstation,futbol.Zihniyetin değişmesi lazım böyle devam ederse hiçbirşeyin olcağı yok.Birde dediğiniz gibi bir olay var.Fizik okuyorsun,okulunda çok başarılı oluyorsun ve hemen başka ülkeye gidiyorsun.Kendi ülken senin için destek vermiyor başka ülkeler destekliyor.Şaka gibi.Benim çok aşırı canımı sıkan bir durum.Din öğretmenimden örnek vermek istiyorum.Biraz absürd bir örnek fakat halkın bir bölümü(%40 gibi) ile aynı düşüncede bu kadın.Kadın diyorki bilim atladığı en büyük nokta metafiziktir.Açıklayamadıklarını açıklar diyor.Açıkla diyorsun.Diyorki Allah yarattı.Bizimkiler burda Allah yarattı uğraşma kafayı bozarsın derken adamlar orda bisürü deney yapıyor.1000 yıl önce adama uçucaksın,cebindeki bir aletle bulunduğun yerden kilometreler uzağı ile görüşüceksin desen idam ederleri.Bu insanlar hala bu zihniyetteler.Bunlar benim kendi görüşüm.Gerçekten önemli bir konu fakat.İnsanlar tarafından umursanmıyor.Gelişmeyi, borçlara onlara bunlara dayandırıyorlar.

Hocam yazınızı utanasıkıla okudum . Malesef ülkemizdeki durum bu . Böyle olmaya devam ederse sonumuz belli .

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben bir arkadaşın babasındn dinledim. Almanya da bu uçakşirketinde mi ne çalısıyordu. Adam diyor ki orada işini bitirmeyen adam asla bırakmaz.İsterse mesai saati dolsun. Extra çaışır evine geç gider o isi bırakır diyor. Ama Türkiye de durum çok farklı. Aam ben kendimi kurtarayım yeter diyor. Bilim konusunda da herzaman böyle. Tubitaka mesaj attım, durumu açıkladım.ben biyoloji blimiyle ugraşıyorum, işin para kısmında değilim dedim. Özel eğitim alıp üleme hizmet etmek istiyorum dedim. Cevap geldi aynen şu şekil. Bilim alanında tercih yapan ve lys sıralaması ilk 5000 kişi olanlara aylık 2000 tl verilecek diyor. Böyle mi olur bilime teşvik? Ben çok tanıdım bilime aşık olan insan. Ya yemin ederim adam garsonluk yapıyor. Biri de işsiz. Çok büyük kayıp bu ülke için.. Artık teknolojik savaş var. Kim bilime önem veriyorsa o kazanıyor. Okullarda görmek istemediğim dersler var. Ya bırakta herkes ilgilendiği dersi görsün.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlkokula başlangıçtan itibaren insanlara okumayı para kazanacak beceri edinmek olarak aşılayan bir sistemde kişilerin merak duyması için gözünü ayrıca açması, ekstra efor sarfederek açması gerekiyor. Ailen ya da çevren buna uygun mantaliteye sahipse istediğin yere ulaşabilirsin. Fakat çevren kötümserse, bilmi ilmi kenara bırak, en çok para getirecek meslek neyse onu ol, ne istediğin umrunda olmasın istek karın doyurmaz şeklinde düşünüyorlarsa işin normalden daha zor olur.

İlgi çok aslında. Ama ilgini çekenlere yatırım çok az. Bilimsel kaynak ve öğreti sayısı aslında fazlasıyla yeterli. Ama bunlara erişmek için biraz kesenin ağzını açmak lazım. Dil bilmek lazım. Türkçe çeviri yanlı yayınlar yerine (bilimsel kitap yazmış birisinin kitabın yarısını misyonerlikle geçirmesi, her açıklamanın yanına kendi inancını karıştırması gibi yersizlikler) orijinal kaynakları okumak her daim faydalıdır.

Hedefini koyduğuna inanıyorsan kafanı karıştırmayacak, acaba doğru mu yapıyorum diye düşündürmeyecek şeklinde o yola girmen ve çıkmaman gerekiyor. Çevrenin yorumunu önemseme. Hocalarını dahi yeri geldiğinde önemseme. Bu ülkede hoca olmak için ekstra bir şeyler yapmak gerekmiyor. Bir çok hoca kendi olamadığını ya da kendisi oraya gelirken çektiklerini öğrencisine yansıtma eğilimindedir. Şevk kırmak bir numaralı özellikleridir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Magnussen -- 29 Mart 2014; 14:14:15 >

• Sermaye , destek , yeterli eğitim yok.
  • Hocam daha dün akşam forumda açtığım konu ;

http://forum.donanimhaber.com/m_89936756/f_//tm.htm#89936756

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blackkan -- 31 Mart 2014; 22:05:42 >
  • Ülkemizde bilime gerçekten önem verilmiyor. İnsanlar sadece tüketmeye yönelik çalışıyor. Üretmek isteyenin umutlarını kırıyorlar, hor görüyorlar. Destek olacaklarına köstek oluyorlar. Gelişmiş ülkelerden çok gerideyiz. Belki de 1 asır gerideyiz. Bu ülkenin aklını başına toplayıp bilime önem vermesi gerekiyor. İlk önce sanayi toplumuna, oradan da bilgi toplumuna basamakları hızlıca tırmanarak geçmeliyiz.

Yukarıda İslam ile bilimi karşı karşıya getirmeye çalışanlar olmuş. Genel dinler adına değil, sadece İslam adına konuşuyorum. İslam ile bilimin çakıştığı bir nokta bulamazsınız. İslam bilime engel değildir. Öyle olduğunu düşünüyorsanız yeterince bilgi sahibi değilsiniz demektir.
  • Sorun islamiyette değil. Sorun bilim-teknoloji deyince cebindeki cep telefonun marka ve modelini sanan, eğitimi sadece kendi karnını doyurmak için millete aşılayan sistemde. Gavur dediğimiz zihniyet akla fikre gelmeyecek işlerle uğraşıyorken biz kendi tohumumuzu bile geliştiremiyoruz. Gidişat hiç iyi değil.

• w_wallace kullanıcısına yanıt
    burda ölümüne dini karalamışsınız, öneri yok hareket yok karalama var.
    evet türkiyenin oldukça geri kaldığını, tv nin boş şeylerle doldurulup hükümet lehine yayınlar yayınlatdığını kabul ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: brhmrsln

burda ölümüne dini karalamışsınız, öneri yok hareket yok karalama var.
    evet türkiyenin oldukça geri kaldığını, tv nin boş şeylerle doldurulup hükümet lehine yayınlar yayınlatdığını kabul ediyorum.

Komik ve boş bir msj olmuş,ama genede cevap vericem kisaca.

Birincisi bu konuda en cok tez ortaya koyan,öneride bulunan aslinda benim heralde ama anlamak,kabullenmek istemeyene karalama gibi görunuyor heralde.

Hangi konuda öneri aradin oda geniş bir konu.Sanirim en temel sorunda bu toplumla-dinle nasil adam akilli bilim yapilir sorusuma bir öneri aradiniz.Sorunun cevabini ztn vermişim YAPİLAMAZ,ztn sorunun icinde dikkat ederseniz "akil" kelimesi geciyor,dogmatik bir yapida akil yurutulemez.

Başka bir konuda öneri istiyorsan mesela,kuran karini gerekirse döv diyor ben sev diyorum.Secim yapmak senin elinde.Ya saygi,sevgi ile ilişkini kurarsin,onunda senin gibi ve eşit bir birey oldugunu kabul edersin yada irgatin,hayvanin gibi davranir sopayla islah etmeye calişirsin eşini.(hatta üstune birkac kadin daha alirsin,bolbol cocuk yaparsin kadinin hayati evde cocuk bakmakla gecer)

Beyefendi Konunun bilim olduğunu sanıyordum ahlaksa yaşantıysa mesele inanmayanların ( hepsi değil ) rezillikleri diz boyu

• Türkiye'de bilime olan ilginin azlığının sebebi tamamen parasaldır. Türkiye'den bilimadamı vs. çıkmıyor sanmayın, gayet güzel bilimadamları yetişiyor ve işe yarar olanların hepsi akın akın yurtdışına kaçıyor. Bugün araştırma görevlilerinin aldığı maaşın ilkokul mezunu polislerle yarışmasını geçtim bu insanların yaşam garantisi yok. Araştırma görevlisi doktorasını teslim ettiği gün kendisine iş aramak durumunda. Çalışsın kendini geliştirsin Doçent kadrosu alsın diyecek olanlar varsada birazcık araştırıp gelmelerini tavsiye ederim.

Sonuç olarak "Türkiye'de bilim yok çünkü islam var" demek yanlış. Türkiye'de bilim yok çünkü bilimde para yok 2+2=4 bu kadar basit.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 31.taner

Türkiye'de bilime olan ilginin azlığının sebebi tamamen parasaldır. Türkiye'den bilimadamı vs. çıkmıyor sanmayın, gayet güzel bilimadamları yetişiyor ve işe yarar olanların hepsi akın akın yurtdışına kaçıyor. Bugün araştırma görevlilerinin aldığı maaşın ilkokul mezunu polislerle yarışmasını geçtim bu insanların yaşam garantisi yok. Araştırma görevlisi doktorasını teslim ettiği gün kendisine iş aramak durumunda. Çalışsın kendini geliştirsin Doçent kadrosu alsın diyecek olanlar varsada birazcık araştırıp gelmelerini tavsiye ederim.

Sonuç olarak "Türkiye'de bilim yok çünkü islam var" demek yanlış. Türkiye'de bilim yok çünkü bilimde para yok 2+2=4 bu kadar basit.

Kesinlikle katılıyorum

evet din dogma dır.. din kişisel rahatlığı da sağlar ama biz dinden bir fayda beklemiyoruz, nasıl bilimin gelişmemesi dine bağlanır ki, türkiyedeki sistem yanlış he siz buna değinmişsiniz evet ama " bu ülkeden dini atmadıkça " gibi komik kalıplarla olmamış bu. öneri olarak dini atmayı komik buluyorum.

• Lisede felsefe dersinin ilk konusunda şöyle bir şey geçiyordu: "Felsefenin Antik Yunan'da başlamasının nedeni insanlar temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra felsefeye yönelmişlerdir. Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanınca felsefeden bahsedilebilir." İşte Türkiye'de de durum bu tabi dinin de etkisi çok fazla, insanlar en küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorlar, hala Atatürk'e söven var neymiş "Ülkenin dini islamdır" maddesini anayasadan kaldırmış. Ülke bir canlı mı da dinini seçebilsin diyorum cevap veremiyorlar. Ülkenin dini diye bir şey olamaz insan seçer inanacağı dini, Türkiye bunu bile anlayamayacak acizlerle dolu. "En küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorsunuz bu kadar kırılgan bir dini inanmaya değer görmüyorum" dedim birine adam üstüme yürüdü Düşünün nasıl bir gelenekten gelenlerle yaşadığımızı, böyle bir ortamda bilimin gelişmesi imkansız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neuroxena -- 8 Mayıs 2014; 15:47:40 >

• Emin olun cehalet, din veya tutuculuk bilime engel değil. Şu 75 milyonluk ülkenin bilimde ilerlemesi için 75.000 kişi yani nüfusun 1000'de biri yeterde artar bile ama asıl nokta bu 75.000 kişiye hem ortalamanın üzerinde yani bugünün değerleri ile en az 5.000TL maaş vermeniz hemde yapacakları işlere kaynak aktarmanız lazım. Bilim pahalı ve zaman gerektiren bir iştir buda Türk mantığına ters. Türk mantığı bugün parayı yatırıp 1 yıl sonra kar etmeye dayalı. Halbuki bilimsel gelişme için parayı bugün yatırırsınız anca 10-15 yıl sonra kar edersiniz ve hatta edemiyebilirsinizde. Koç, Sabancı, Doğuş, Doğan aklınıza gelen holdingler dinci oldukları için mi teknolojiye yatırım yapmıyor? Tabiki hayır, adamların tek kriteri yatırımın kendini amorti etme süresi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 31.taner -- 8 Mayıs 2014; 16:18:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Neuroxena

Lisede felsefe dersinin ilk konusunda şöyle bir şey geçiyordu: "Felsefenin Antik Yunan'da başlamasının nedeni insanlar temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra felsefeye yönelmişlerdir. Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanınca felsefeden bahsedilebilir." İşte Türkiye'de de durum bu tabi dinin de etkisi çok fazla, insanlar en küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorlar, hala Atatürk'e söven var neymiş "Ülkenin dini islamdır" maddesini anayasadan kaldırmış. Ülke bir canlı mı da dinini seçebilsin diyorum cevap veremiyorlar. Ülkenin dini diye bir şey olamaz insan seçer inanacağı dini, Türkiye bunu bile anlayamayacak acizlerle dolu. "En küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorsunuz bu kadar kırılgan bir dini inanmaya değer görmüyorum" dedim birine adam üstüme yürüdü Düşünün nasıl bir gelenekten gelenlerle yaşadığımızı, böyle bir ortamda bilimin gelişmesi imkansız.

Demek ülke bir canlı mı Hee türkçe derslerini pek takip edememiş siniz heralde orada anlatılmak istenen içindeki insanlar olmasın sakın başka yere bakmayın arkadaşlar bu kardeşin mesajı anlatıyor okuyan cahilleri bunun için bişe olmuyor aydın dediğimiz kesim halktan ayrı durdukça devletinden önce kendi çıkarlarını korudukca bu arkadas gibi akıllılar şekilleniyor malesef

• din
  • quote:

Orijinalden alıntı: shegonos

quote:

Lisede felsefe dersinin ilk konusunda şöyle bir şey geçiyordu: "Felsefenin Antik Yunan'da başlamasının nedeni insanlar temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra felsefeye yönelmişlerdir. Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanınca felsefeden bahsedilebilir." İşte Türkiye'de de durum bu tabi dinin de etkisi çok fazla, insanlar en küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorlar, hala Atatürk'e söven var neymiş "Ülkenin dini islamdır" maddesini anayasadan kaldırmış. Ülke bir canlı mı da dinini seçebilsin diyorum cevap veremiyorlar. Ülkenin dini diye bir şey olamaz insan seçer inanacağı dini, Türkiye bunu bile anlayamayacak acizlerle dolu. "En küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorsunuz bu kadar kırılgan bir dini inanmaya değer görmüyorum" dedim birine adam üstüme yürüdü Düşünün nasıl bir gelenekten gelenlerle yaşadığımızı, böyle bir ortamda bilimin gelişmesi imkansız.

Demek ülke bir canlı mı Hee türkçe derslerini pek takip edememiş siniz heralde orada anlatılmak istenen içindeki insanlar olmasın sakın başka yere bakmayın arkadaşlar bu kardeşin mesajı anlatıyor okuyan cahilleri bunun için bişe olmuyor aydın dediğimiz kesim halktan ayrı durdukça devletinden önce kendi çıkarlarını korudukca bu arkadas gibi akıllılar şekilleniyor malesef

Ben müslüman değilim, bu ülkede müslüman olmayan bir sürü insan var. Ülkenin dini olamaz laikliğe aykırı bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sını okuyup öyle gel ayrıca kimin cahil olduğu belli oluyor hemen din lafı geçince gözünüz dönüyor.

Edit : He şimdi dersin anayasayı kabul etmiyorum Atatürk yazdı kafirler yazdı dersin. İran'a gidebilirsin kimse zorla tutmuyor şeriatı doya doya yaşarsın insan taşlayıp cennete gider 72 tane huriyi kaparsın
    Ayrıca devlet halk için vardır, devlet gibi bir yapının oluşma nedeni halkın çıkarlarını korumaktır. İnsanların çıkarı değil devletin çıkarı önemli diyerek faşist olduğunu da itiraf etmişsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neuroxena -- 8 Mayıs 2014; 18:42:23 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: shegonos

quote:

Ben müslüman değilim, bu ülkede müslüman olmayan bir sürü insan var. Ülkenin dini olamaz laikliğe aykırı bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sını okuyup öyle gel ayrıca kimin cahil olduğu belli oluyor hemen din lafı geçince gözünüz dönüyor.

Edit : He şimdi dersin anayasayı kabul etmiyorum Atatürk yazdı kafirler yazdı dersin. İran'a gidebilirsin kimse zorla tutmuyor şeriatı doya doya yaşarsın insan taşlayıp cennete gider 72 tane huriyi kaparsın
    Ayrıca devlet halk için vardır, devlet gibi bir yapının oluşma nedeni halkın çıkarlarını korumaktır. İnsanların çıkarı değil devletin çıkarı önemli diyerek faşist olduğunu da itiraf etmişsin.

Cahillikden ne anlıyorsunuz bi soylesenize durduk yere benim değer verdiğim bir şeye sataşırsan tabii atliycam. Ayrıca ıran a git felan diyip şu saçma diyaloğu baslatma. Dinini merak etmedim ne olursa olsun beni bağlamaz. Bu ülkede başka dinlere inananlar veya hiç inanmayanlar olabilir kimse karışamaz sadece tebliğ görevini yapar yapan en fazla. Ama su bak dediğin anayasa ne üzerine bi bak he :) demokrasi çoğunluğun seçimlerine önem vermez mi ? Bu ülkede çoğunluk müslüman değilde benim mi haberim yok

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.