Şimdi Ara

Türkiye'de neden bilime ilgi çok az? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
1
Favori
2.090
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: shegonos

quote:

Orijinalden alıntı: Neuroxena

quote:

quote:

Lisede felsefe dersinin ilk konusunda şöyle bir şey geçiyordu: "Felsefenin Antik Yunan'da başlamasının nedeni insanlar temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra felsefeye yönelmişlerdir. Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanınca felsefeden bahsedilebilir." İşte Türkiye'de de durum bu tabi dinin de etkisi çok fazla, insanlar en küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorlar, hala Atatürk'e söven var neymiş "Ülkenin dini islamdır" maddesini anayasadan kaldırmış. Ülke bir canlı mı da dinini seçebilsin diyorum cevap veremiyorlar. Ülkenin dini diye bir şey olamaz insan seçer inanacağı dini, Türkiye bunu bile anlayamayacak acizlerle dolu. "En küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorsunuz bu kadar kırılgan bir dini inanmaya değer görmüyorum" dedim birine adam üstüme yürüdü Düşünün nasıl bir gelenekten gelenlerle yaşadığımızı, böyle bir ortamda bilimin gelişmesi imkansız.

Demek ülke bir canlı mı Hee türkçe derslerini pek takip edememiş siniz heralde orada anlatılmak istenen içindeki insanlar olmasın sakın başka yere bakmayın arkadaşlar bu kardeşin mesajı anlatıyor okuyan cahilleri bunun için bişe olmuyor aydın dediğimiz kesim halktan ayrı durdukça devletinden önce kendi çıkarlarını korudukca bu arkadas gibi akıllılar şekilleniyor malesef

Ben müslüman değilim, bu ülkede müslüman olmayan bir sürü insan var. Ülkenin dini olamaz laikliğe aykırı bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sını okuyup öyle gel ayrıca kimin cahil olduğu belli oluyor hemen din lafı geçince gözünüz dönüyor.

Edit : He şimdi dersin anayasayı kabul etmiyorum Atatürk yazdı kafirler yazdı dersin. İran'a gidebilirsin kimse zorla tutmuyor şeriatı doya doya yaşarsın insan taşlayıp cennete gider 72 tane huriyi kaparsın
    Ayrıca devlet halk için vardır, devlet gibi bir yapının oluşma nedeni halkın çıkarlarını korumaktır. İnsanların çıkarı değil devletin çıkarı önemli diyerek faşist olduğunu da itiraf etmişsin.

Cahillikden ne anlıyorsunuz bi soylesenize durduk yere benim değer verdiğim bir şeye sataşırsan tabii atliycam. Ayrıca ıran a git felan diyip şu saçma diyaloğu baslatma. Dinini merak etmedim ne olursa olsun beni bağlamaz. Bu ülkede başka dinlere inananlar veya hiç inanmayanlar olabilir kimse karışamaz sadece tebliğ görevini yapar yapan en fazla. Ama su bak dediğin anayasa ne üzerine bi bak he :) demokrasi çoğunluğun seçimlerine önem vermez mi ? Bu ülkede çoğunluk müslüman değilde benim mi haberim yok

Demokrasi her koşulda çoğunluğun dediğini yapamaz, evrensel ahlak kurallarına göre yanlış bir şey her türlü yanlıştır çoğunluğu kullanarak bunu demokrasi adı altında kabul ettiremezsiniz. Ülkenin %98'inin dini islam sayılıyor bunların arasında ben de varım, daha yeni doğmuşken kimliğime yazılmış normalde büyüyüp dinimi kendim seçmem gerekiyordu. Bu şekilde dini islam gözüken ama müslüman olmayan birçok kişi var. Bunlar olmasa bile halkın %98'i müslüman olsa bile sen o %2'yi yok sayamazsın. Ülkenin dini hiçbir zaman belli bir din olamaz, devlet işleri dine göre yönetilemez ama bu cümleleri anlayacağını hiç sanmıyorum. Daha "devlet, anayasa, cumhuriyet" gibi temel kavramları bilmiyorsun kusura bakma bu şekilde senle tartışamam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neuroxena -- 8 Mayıs 2014; 20:49:58 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Lisede felsefe dersinin ilk konusunda şöyle bir şey geçiyordu: "Felsefenin Antik Yunan'da başlamasının nedeni insanlar temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra felsefeye yönelmişlerdir. Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanınca felsefeden bahsedilebilir." İşte Türkiye'de de durum bu tabi dinin de etkisi çok fazla, insanlar en küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorlar, hala Atatürk'e söven var neymiş "Ülkenin dini islamdır" maddesini anayasadan kaldırmış. Ülke bir canlı mı da dinini seçebilsin diyorum cevap veremiyorlar. Ülkenin dini diye bir şey olamaz insan seçer inanacağı dini, Türkiye bunu bile anlayamayacak acizlerle dolu. "En küçük eleştiriyi bile kaldıramıyorsunuz bu kadar kırılgan bir dini inanmaya değer görmüyorum" dedim birine adam üstüme yürüdü Düşünün nasıl bir gelenekten gelenlerle yaşadığımızı, böyle bir ortamda bilimin gelişmesi imkansız.

Demek ülke bir canlı mı Hee türkçe derslerini pek takip edememiş siniz heralde orada anlatılmak istenen içindeki insanlar olmasın sakın başka yere bakmayın arkadaşlar bu kardeşin mesajı anlatıyor okuyan cahilleri bunun için bişe olmuyor aydın dediğimiz kesim halktan ayrı durdukça devletinden önce kendi çıkarlarını korudukca bu arkadas gibi akıllılar şekilleniyor malesef

Ben müslüman değilim, bu ülkede müslüman olmayan bir sürü insan var. Ülkenin dini olamaz laikliğe aykırı bir durumdur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sını okuyup öyle gel ayrıca kimin cahil olduğu belli oluyor hemen din lafı geçince gözünüz dönüyor.

Edit : He şimdi dersin anayasayı kabul etmiyorum Atatürk yazdı kafirler yazdı dersin. İran'a gidebilirsin kimse zorla tutmuyor şeriatı doya doya yaşarsın insan taşlayıp cennete gider 72 tane huriyi kaparsın
    Ayrıca devlet halk için vardır, devlet gibi bir yapının oluşma nedeni halkın çıkarlarını korumaktır. İnsanların çıkarı değil devletin çıkarı önemli diyerek faşist olduğunu da itiraf etmişsin.

Cahillikden ne anlıyorsunuz bi soylesenize durduk yere benim değer verdiğim bir şeye sataşırsan tabii atliycam. Ayrıca ıran a git felan diyip şu saçma diyaloğu baslatma. Dinini merak etmedim ne olursa olsun beni bağlamaz. Bu ülkede başka dinlere inananlar veya hiç inanmayanlar olabilir kimse karışamaz sadece tebliğ görevini yapar yapan en fazla. Ama su bak dediğin anayasa ne üzerine bi bak he :) demokrasi çoğunluğun seçimlerine önem vermez mi ? Bu ülkede çoğunluk müslüman değilde benim mi haberim yok

Demokrasi her koşulda çoğunluğun dediğini yapamaz, evrensel ahlak kurallarına göre yanlış bir şey her türlü yanlıştır çoğunluğu kullanarak bunu demokrasi adı altında kabul ettiremezsiniz. Ülkenin %98'inin dini islam sayılıyor bunların arasında ben de varım, daha yeni doğmuşken kimliğime yazılmış normalde büyüyüp dinimi kendim seçmem gerekiyordu. Bu şekilde dini islam gözüken ama müslüman olmayan birçok kişi var. Bunlar olmasa bile halkın %98'i müslüman olsa bile sen o %2'yi yok sayamazsın. Ülkenin dini hiçbir zaman belli bir din olamaz, devlet işleri dine göre yönetilemez ama bu cümleleri anlayacağını hiç sanmıyorum. Daha "devlet, anayasa, cumhuriyet" gibi temel kavramları bilmiyorsun kusura bakma bu şekilde senle tartışamam.

Paşa gönlün bilir bişe kaybedeceğimi sanmıyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bunun birçok sebebi var.
    İnsanların hazıra alışması,eğitimin yetersiz kalması vb. durumlar bilimde geri kalmamıza neden oluyor.
  • Cunku vatandasin cogunun durumu yetmiyor evlatlarini okutmaya. Belki srn verebilirsin o unv harclarini ama 800 lirayla gecinen adam veremez. Sorun devlette, egitimi tumden parasiz yapip cocuklara dersleri sevdirmeli. Ayrıca bilime yatirim az, en eski egitim sistemlerinden birini kullaniyoruz, gecenler gordum liseye gecis sistemi gene degiscekmis boyle bi sistemden ne beklersinki? Sonra niye bilim az niye araba bile yapamiyoz bu yuzden iste

• Bence insanlar kısa yoldan işimi yapıp paramı alayım derdinde.Bilimle falan uğraşmak insanın bir ömrünü alır.O yüzden itibar az bence.
  • AB projeleri olsun, Kalkınma ajansları olsun, TUBİTAK - KOSGEB vb. gibi kuruluşlar olsun, Özel sektör ve ya Üniversiteler olsun..

Zibilyon tane bilimsel iş geliştirilebilecek ve bundan maddi kazanç sağlayabilecek imkan var Türkiye'de.

Sorun insanlarımızı buna teşvik etmek , o noktaya getirebilmek..

Bu arada Devlette sorun aramak kadar bizim millette de sorun arayın . Kimse oturduğunuz yerde ayağınıza gelmez.
  • https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=92049520&p=1

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • öyle hocam zevk haline getirmezse kimse ilgilenmez bilimle. ömrün gidiyor ama bir bakıma da yeni şeyler keşfetmeye çalışıyorsun. yeni bir şey bulduğun zaman belki de ömrün boyunca kazanamayacağın parayı da getirebilir bilim.
  • Devletin bilimsel projelere daha çok önem vermesi gerek. Uluslararası projelere katılması gerek. Fen edebiyat fakültelerine yatırım yapması gerek.

Açıkçası ben küçüklüğümden beri hep fizik okumak istemişimdir. Ancak şimdi Türkiyenin durumunu daha net görebildiğimden vazgeçtim. Öyle bir durumdayız ki forumlarda Fen-edebiyat fakülteleri ne işe yarıyor kapatılsınlar diye konular açıldığını gördüm.
  • Bir başka noktadan bu konuya ben de değinmek istiyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde yayınlanan en prestijli bilim dergisi TÜBİTAK'ın çıkardığı "Bilim ve Teknik" dergisidir ve bu dergi de uzun yıllar boyunca yayın yaptı. Fakat gelin görün ki derginin internet sayfası en son 2007 yılında yenilenmiş ve bu da nereden baksanız 7 yıl yapıyor bu durum da ihmalin bir göstergesi'dir. Bildiğiniz gibi 7 yıl internet'e göre 700 yıllık bir zamana denktir ve derginin 2014'e yaraşır bir şekilde web sitesine ihtiyacı vardır.
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
  • quote:

Orijinalden alıntı: tolga509

AB projeleri olsun, Kalkınma ajansları olsun, TUBİTAK - KOSGEB vb. gibi kuruluşlar olsun, Özel sektör ve ya Üniversiteler olsun..

Zibilyon tane bilimsel iş geliştirilebilecek ve bundan maddi kazanç sağlayabilecek imkan var Türkiye'de.

Sorun insanlarımızı buna teşvik etmek , o noktaya getirebilmek..

Bu arada Devlette sorun aramak kadar bizim millette de sorun arayın . Kimse oturduğunuz yerde ayağınıza gelmez.

Biraz fazla abartmişsin veya fazla pozitifsin hocam.

Dedigin teşvikler son 5yilda iyikötu bir hal aldi.Ama o teşvikler genelde iş kurmaya yöneliktir.

Egitim tabandan yukari kadar bilimsel degil,gerekli imkanlar eksik.Herşey teorik,ezbere ilerlemeye devam ediyor.Unide cogu hoca ezberlemiş bir kitabi sana onu anlatiyor,az dişinda birşey sorarsan seni tersler hatta takar(cnk kendiside bilmiyor),özetle eleştiriye tamamen kapaki bir sistem var,siyasette şuan tamamen kapali,ister inan ister inanmayin batmaktalar ve ülkeyede zarar veriyorlar.

Ama bizim toplum girişimci bir toplumda degil.Cnk henüz bireysellik gelişmemiş hatta toplumcuda degiliz.Aslinda yuzdeye vurdugumuzda ciddi bir oran hala irgat,maraba psikolojisinde.

Bunlari aşmak icinde en etkili arac egitimdir tabiki.Egitim bir cok şeyi cözer,suçu azaltir,iş imkanlarini artirir,demokrasiyi geliştirir,bilimi ilerletir vsvs.

Ekleme:Bu arada dedigin kurumlar,devlet vs hala nitelikli vatandaşina sahip cikmiyor,kiymetini bilmiyor.Beyin göçü devam etmekte,bizzat bircok şey yaşadim,tubitakta az saatler gecirmedim,sistem aksak yani.

Ekleme2:Tutucu,muhafazakar,dar kafali yapi heryerde,cizginin dişina cikmani istemiyorlar,seni heryerde teşvik yerine engelliyorlar.Rektöre bu şartlar altinda bilim fln yapilmaz diyorsun,adam bilim kelimesini duyunca bir şaşirma geciriyor ve susuyor.Bürokraside bilime sürekli darbe vuruyor.

Ekleme3:Bilim para ikilimine girdigimizi görmekte ülkedeki seviyeyi,şartlarin nasil oldugunun ispati.Genelde Gerekli refah düzeyinde olmadigimiz ve gecim sıkıntisi oldugu icin boyle duşunuluyor.İdealinde bilime odaklanirsin ve kafan gecim yönunden rahat olur,buda refahla saglanir tabiki.

Ayrica nüfus planlamamiz olmamasi ciddi bir sorunumuz,ztn egitemedigimiz fazla bir nufusu daha da artirmaya calişiyoruz,buda cahalet,işsizlik,kalabalik,kirlilik,suç oranini vs'yi artiriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 22 Mayıs 2014; 13:41:27 >

• bence bunun devlet desteğiyle falan alakası yok.insan isteyince çalışınca hangi ülkede olursa olsun yapar.örneğin amerika,teknolojiye verilen destek büyük ama insanların içinde ilgi var merak var çalışma isteği var.3-4 kişi bir araya geliyor bir ürün tasarlıyor şirket kurup satıyorlar ürünlerini.yani içinde istek merak olmayınca devlet her türlü desteği versede olmuyor bişey.
  • Arkadaşlar bunun bence bir çok nedeni var japonlara bakın. Adamlara hiroşima faciası yaşadı şuan teknolojide en ileri ülke ama vatandaşlarının karakterine bakın hepsi disiplinli vs.vs. bizde ise tam tersi. Devlet zoruyla bilim yürüyor. Keşke daha da yürüse.
  • üşengeçlik,küçümseme vs vs.
  • rasathaneleri günah diye kapatan bir milletiz biz
  • Allah'ın işine karışılmaz

• Bu ülkede niçin bilime önem az biliyormusun çünkü atatürkçülüğü tam anlamıyla benimseyemedik...millet olarak çağdaş medeniyetler seviyesini aşmayı bırak oraya ulaşabilmiş deiliz zaten bu gün üniversite okuyan bir genç kendini geliştirmeyi düşünmekten çok alacağı diplomayı düşünüyor.bir memur 1 saat evine geç gitse kıyamet kopar ama japonyada adamlar 12 saat mesayi yapıyor buna kitap okumakta dahil o yüzden bilime az önem doğuyor bu ülkede. bir şeyleri değiştirmek için çok geç değil aslında mühim olan tek şey okumak okumak okumak...ötesi cehaletten başka birşey değil

• Herşeyi tanrının yaptığını düsünüyorlar dolayısıyla bilime gerek duymuyorlar
  • quote:

Nesil farkı var. Göreceksiniz bizim çocuklarımız son derece bilimsel, eleştirel ve demokratik olacaklar.

Emin misiniz? Geçen gün bir haber vardı, silikon vadisinin CEO'ları çocuklarını elektronik araçların kullanılmadığı, derslerde örgü örme vs. el becerilerinin geliştirildiği aktiviteler yapılan okullara gönderdikleri yazıyordu. Yeni nesil bilimsel cihazlarla yetişiyor diye bilime ilgili olacak sanmayın.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.