arkadaşlar tavsiyemwww.ieft.com.tr 'den bir davetiye alın,ücretsiz.bu haftasonu istanbul'da hilton oteli'ndeler.ben davetiyemi aldım,bir numara veriyorlar size,gidip o numarayı onaylatıyormuşsunuz orada.pazar günü gideceğim.
Ben yurt disinda okuyorum. Inan mühendis olmak icin Türkiye'ye göre daha zor bile diyebilirim. Yurt disinda üstelik sinavlar test seklinde degil. Yabanci diller cok daha iyi ögretiliyo onu söyleyebilirim ama bak Yoksa zorluluk ayni okul okumakdan bahsediyorsan.
Calismak ve is bulmak ise burda cok cok kolay Türkiye'ye göre. Cöpcü 1000€ maas aliyor, fakat hayat cok daha pahali. Ben mesela tatile gircem ocak ayinda 1 ay caliscam daha nerde karar veremedim ama zaaten cok firma var eleman ariyan ve en az 1000€ kesin maas aliniyor (asgari maas). 1000€ yaklasik haftada 35 saat calisma icin veriliyor mesela McDonalds'da
SADECE İLK MESAJI OKUDUM ŞUNU DİYECEĞİM:
ben lise 1'e geçtim bizim okula direk Hollanda'dan mezun olup gelen bir kız var.(yani burada yaşamıyormuş ama Türk) Hollanda'da liselere girerken sınav sistemi falan yokmuş.Karneye göre yerleşmiş bizim okula. Yani hollanda'da aldığı bir tür karne notuna göre denk düşen okul bizimkiymiş. Düşünün yani gerisini...
Avukat veya hakim olacak adam ne yapsın polinomları,fonksiyonları,integrali?Tıp okuyacak adamın Tarih dersiyle coğrafya dersiyle işi ne?Ya da sanatçı olacak adam niye matematik,fen dersleri görüyor? Anlam veremiyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: DeathWarrior
bu ülkeyi böylesine tiksinilecek hale getiren herkesin allah belasını versin, mezarınızda huzur bulamayın inş.
Çok haklısın.Bu güzelim vatanı bu kadar iğrenç tiksinç bir yer haline getirenleri toprak kabul etmez zaten.
quote:
Orijinalden alıntı: Arda_1905
Ben yurt disinda okuyorum. Inan mühendis olmak icin Türkiye'ye göre daha zor bile diyebilirim. Yurt disinda üstelik sinavlar test seklinde degil. Yabanci diller cok daha iyi ögretiliyo onu söyleyebilirim ama bak Yoksa zorluluk ayni okul okumakdan bahsediyorsan.
Calismak ve is bulmak ise burda cok cok kolay Türkiye'ye göre. Cöpcü 1000€ maas aliyor, fakat hayat cok daha pahali. Ben mesela tatile gircem ocak ayinda 1 ay caliscam daha nerde karar veremedim ama zaaten cok firma var eleman ariyan ve en az 1000€ kesin maas aliniyor (asgari maas). 1000€ yaklasik haftada 35 saat calisma icin veriliyor mesela McDonalds'da
Ülke neresi?Avusturya de de canını yiyim.
Güzel konu olmuş hemen şuraya ben de kaynak yapayım
Hemen hemen tüm yorumları okudum ve çıkardığım sonuç; Ekonomi..
Dünyanın hiçbir ülkesinde Lise düzeyindeki bir çocuğa;
Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Edebiyat, Tarih, Felsefe, Sosyoloji derslerinin bir arada verildiği sanmıyorum. Aslında bilmeden Einstein'lar yetiştiriyoruz haberimiz yok. Adam Tıp okumak istiyor dayıyorsun Edebiyatı, Felsefeyi. Sanata, Spora yönelmek istiyor dayıyorsun Matematiği, Fiziği... İşte bu saçmalığın sebebi ekonomi, birçok meslek grubu aç geziyor bu nedenle hiçbir aile çocuğunu bu alanlara yönlendirmek istemiyor herkes istiyor ki oğlum/kızım tıp okusun, mühendislik okusun, avukat olsun, öğretmen olsun bu nedenle gencecik beyinler saçma sapan, yaz tatilinde unutulacak, arkası gelmeyecek, okul bitince bir poha yaramayacak bilgilerle dolduruluyor. Oysa avrupa'da, amerika'da böyle mi ?
Türkiye'de inşaat işçisi asgari ücret düzeyinde maaş alıyor birçoğunun sigortası bile yatmıyor hiçbir hayat garantisi yok başında kaskı bile yok ama İngiltere'de basit bir inşaat işçisi Türkiye'de görünce "Ohaa" dediğin arabalara biniyor. Yazın dünyayı geziyor, tatil yapıyor.
Bu farklılığın sebebi ise gelirlerin eşit dağıtılmaması, ülke ne kadar gelişirse gelişsin, ekonomi ne kadar iyi olursa olsun bu sokaktaki vatandaşa, inşaatta çalışan işçiye yansımıyor, sadece zengini daha zengin yapıyor.
Sonuç olarak ekonomi düzelmedikçe eğitim düzelmez.
Bu konu hakkında ben de başımdan geçenleri ve gördüğüm tuhaflıkları sizlere aktaracağım. Sonuna kadar okuyabilirsiniz inşallah.
İlköğretim 6dan sonra babamın işi dolayısıyla Almanya'ya gittik. Almanya'da Gesamtschule'de (seviyesi bilinsin diye yazıyorum) 3 sene okudum. O 3 sene içinde hiç sıkılmadım, zorlanmadım... Ama öğrendiğim şeyler de gerçekten güzeldi. Demirlere nasıl delik açılır vs gibi uygulamalı dersler görüyorduk. Fiziği, kimyası, hepsi farklı sınıflarda uygulamalı anlatılıyordu. Neyse işte yine babamın işi dolayısıyla yeniden Türkiye'ye döndük. Buraya geldiğimde direk Lise'ye başlayabilme hakkım vardı.
Lise'ye gittiğimde ilk yıl acayip bocaladım. Hoca kümeler anlatıyor. Ama dur! Nedir "kümeler" ben ne bileyim... Fizik, kimya, matematik fiyasko. O kadar zor geldiki bana. Almanya'da rahat rahat giderken Türkiye'de çok zor bir öğretim...
Lise 1 geçtik, geldik lise 2, TM, MF çıktı başımıza. Mecburen TM seçtik. TM seçtik ama matematik, geometri peşimizi bırakır mı hiç? Lise 2 sonunda DİL bölümüne geçiş yaptım. İster inanın ister inanmayın DİL bölümünde bile tuhaf dersler vardı. Alakasız resmen. Edebiyat, Coğrafya, Tarih nedir? DİL bölümünde ne işime yarayacaktır? hemen söyleyeyim. Şu anda Üniversite 4.sınıfa gidiyorum. Hala bir yararını göremedim.
İlköğretimde, Lisede defalarca öğrendiğimiz ve çoğumuza bıkkınlık getiren, İnkılap dersi yine karşımızda. Türk Dili yine... Ders bulamamışlar da öylesine koyulmuş gibi. Daha bir çok tuhaf dersler var bir yararını göremedik. 4.cü yıla geldim arkama bakıyorum da o kadar yılda ne öğrendim ben? KOCA BİR HİÇ Mİ?
Verilen ödevler bile bir tuhaf. Abi ben çeviri yapacam. Almanca- türkçe çeviri yapacam. Aklı selim biri çıkıpta söylesin bana? Roman, hikaye, tiyatro nedir? sorusu benim neyime yarayacak çeviride?
Bunları zaten ilköğretimde, lisede öğrendiydik. Niye ısıtıp ısıtıp önümüze çıkarılıyor bunlar anlamış değilim.
Diyeceğim şu ki: İlköğretimden itibaren sırf kredi doldurmak amacı ile koyulan dersler ne işimize yarıyor? Her 3 senede bir aynı konuları işlemek zorunda mıyız?
quote:
benim baba 18-19 yaşlarında almanyaya gitmiş ailesiyle birlikte, dedemler geri dönmüş fakat amcamla babam orada kalmışlar ve eğitim görmüşler meslek okulunda. Babam sanayi elektrikçisi olmuş, amcam motor bölümü okumuş.. Okuyorken çalışmadıkları alan kalmamış nerdeyse; yeri gelmiş kömür ocağında, yeri gelmiş dökümhanede, yeri gelmiş otoyol çalışmalarında, yeri gelmiş inşaatlarda vinç operatörlüğü vs.. neyse sonunda okulları bitmiş... Amcam şu an BMW'de çalışıyor, en eski çalışanlarından biri diyebilirim. Daha bu yaz tatilinde sorduğumda 4400€ civarı maaş alıyor... işten ayrılsa kafadan 450-500k € bilmem ne parası alacağından bahsediyor...Gazetelerde bmw adına röportajlar veriyor yeri geldiğinde, yani ilerleyebildiği kadar ilerledi kendi alanında. Babam avrupanın en büyük süt ürünleri fabrikasında elektrikçi olarak çalışıyordu (MüllerMilch veya MuellerMilch). Komple tüm makinalardan veya arızalardan o sorumluydu, yeri geldiğinde yurtdışına yeni makinalar ve sistemler üzerine eğitime yolluyorlardı babamı. Adam fabrikadan dışarı zor çıkıyordu yanımıza yani eve gelebilmek için, bir makina 15-30dk'lığına arıza yapıp çalışmadımı firma için büyük kayıp demekti bu.. Saat kaç olduğu önemli değildi, uykusundan kalkıp gidiyordu fabrikaya eğer çağırılırsa arıza var diye. Ev ile fabrika arası mesafe 90km'di. Günde 4 kere gidip geldiği olurdu... Mühendislere eğitim veriyordu, hatta fabrikadaki mühendislerden daha çok maaş alıyordu fakat bunu söylemiyordu onlara (almanlar gıcık kapmasın diye) 2004 yılında istifasını verip Türkiye'ye dönüş yaptı, burada çiftlik falan kurdu şimdi kafasını dinliyor hayvanlarla tarlalarla vs.. aradan 1 yıl geçti, nerden bulduysalar babamın cep numarasını bulmuşlar (o numara benim üzerime kayıtlı) almanyadaki firmadan aradılar geri gel, istediğin ücreti vermeye razıyız falan diye, ardından konyadan sanayiden bir makine üreticisi aradı aylık 16milyar teklifte bulundu.. makinaları sattığımız ülkelere götürüp kuracaksın sadece diye, bunuda kabul etmedi. Ben baya bir kızmıştım, hatta tartıştık babamla uzunca niye kabul etmiyorsun teklifi diye... Kendimi bildim bileli başkaları için çalışıyorum, kafamı dinlicem geri kalan hayatımda dedi :) Yani diyeceğim şu'ki, eğer burada meslek lisesine gidip elektrikçilik okusaydı bir boq olamazdı bence. Adamlar harikülade eğitim veriyorlar, hatta yeri geliyor o alanın mühendisinden daha çok bilgili oluyorsun.. Maaş desen hak ettiğinin çok çok üzerinde veriyorlar. Eğitiminde ne edebiyat görmüş ne kimya ne felsefe ne başka birşey, sırf kendi alan dersini görmüş okula gittiği zamanlar ve o konuda uzmanlaşmış. Türkiyedeki eğitim'de aynı oyunlardaki gibi olmalı, oyunda baraka'ya tıklayıp oradan okçu ürettiğin zaman ortaya sadece okçu çıkıyor..Ama Türkiye'de, hem ok atabiliyor hem kılıç kullanabiliyor hem mühendis hem bilimci hem robot çıkıyor.. Savaş alanına geldiğinde ise, tüm yetenekleri orta seviyede olduğu için bir boqa yaramıyor.. Tek bir alanda uzmanlaşamıyor. Bu yüzden ülkenin ne üretimi istenilen düzeyde artıyor nede medeniyet olarak gelişiyoruz. Ortalığı, karma ne olduğu belli olmayan işsiz vasıfsız uzmanlaşmamış fakat okumuş insanlar kaplıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: DeathWing
quote:
benim baba 18-19 yaşlarında almanyaya gitmiş ailesiyle birlikte, dedemler geri dönmüş fakat amcamla babam orada kalmışlar ve eğitim görmüşler meslek okulunda. Babam sanayi elektrikçisi olmuş, amcam motor bölümü okumuş.. Okuyorken çalışmadıkları alan kalmamış nerdeyse; yeri gelmiş kömür ocağında, yeri gelmiş dökümhanede, yeri gelmiş otoyol çalışmalarında, yeri gelmiş inşaatlarda vinç operatörlüğü vs.. neyse sonunda okulları bitmiş... Amcam şu an BMW'de çalışıyor, en eski çalışanlarından biri diyebilirim. Daha bu yaz tatilinde sorduğumda 4400€ civarı maaş alıyor... işten ayrılsa kafadan 450-500k € bilmem ne parası alacağından bahsediyor...Gazetelerde bmw adına röportajlar veriyor yeri geldiğinde, yani ilerleyebildiği kadar ilerledi kendi alanında. Babam avrupanın en büyük süt ürünleri fabrikasında elektrikçi olarak çalışıyordu (MüllerMilch veya MuellerMilch). Komple tüm makinalardan veya arızalardan o sorumluydu, yeri geldiğinde yurtdışına yeni makinalar ve sistemler üzerine eğitime yolluyorlardı babamı. Adam fabrikadan dışarı zor çıkıyordu yanımıza yani eve gelebilmek için, bir makina 15-30dk'lığına arıza yapıp çalışmadımı firma için büyük kayıp demekti bu.. Saat kaç olduğu önemli değildi, uykusundan kalkıp gidiyordu fabrikaya eğer çağırılırsa arıza var diye. Ev ile fabrika arası mesafe 90km'di. Günde 4 kere gidip geldiği olurdu... Mühendislere eğitim veriyordu, hatta fabrikadaki mühendislerden daha çok maaş alıyordu fakat bunu söylemiyordu onlara (almanlar gıcık kapmasın diye) 2004 yılında istifasını verip Türkiye'ye dönüş yaptı, burada çiftlik falan kurdu şimdi kafasını dinliyor hayvanlarla tarlalarla vs.. aradan 1 yıl geçti, nerden bulduysalar babamın cep numarasını bulmuşlar (o numara benim üzerime kayıtlı) almanyadaki firmadan aradılar geri gel, istediğin ücreti vermeye razıyız falan diye, ardından konyadan sanayiden bir makine üreticisi aradı aylık 16milyar teklifte bulundu.. makinaları sattığımız ülkelere götürüp kuracaksın sadece diye, bunuda kabul etmedi. Ben baya bir kızmıştım, hatta tartıştık babamla uzunca niye kabul etmiyorsun teklifi diye... Kendimi bildim bileli başkaları için çalışıyorum, kafamı dinlicem geri kalan hayatımda dedi :) Yani diyeceğim şu'ki, eğer burada meslek lisesine gidip elektrikçilik okusaydı bir boq olamazdı bence. Adamlar harikülade eğitim veriyorlar, hatta yeri geliyor o alanın mühendisinden daha çok bilgili oluyorsun.. Maaş desen hak ettiğinin çok çok üzerinde veriyorlar. Eğitiminde ne edebiyat görmüş ne kimya ne felsefe ne başka birşey, sırf kendi alan dersini görmüş okula gittiği zamanlar ve o konuda uzmanlaşmış. Türkiyedeki eğitim'de aynı oyunlardaki gibi olmalı, oyunda baraka'ya tıklayıp oradan okçu ürettiğin zaman ortaya sadece okçu çıkıyor..Ama Türkiye'de, hem ok atabiliyor hem kılıç kullanabiliyor hem mühendis hem bilimci hem robot çıkıyor.. Savaş alanına geldiğinde ise, tüm yetenekleri orta seviyede olduğu için bir boqa yaramıyor.. Tek bir alanda uzmanlaşamıyor. Bu yüzden ülkenin ne üretimi istenilen düzeyde artıyor nede medeniyet olarak gelişiyoruz. Ortalığı, karma ne olduğu belli olmayan işsiz vasıfsız uzmanlaşmamış fakat okumuş insanlar kaplıyor.
Okurken kıskanmadım desem yalan söylemiş olurum.Aynı şekilde Türkiye'de meslek lisesinde okusa aylık 1000-1500 lira zor kazanırdı.Eğitim sistemi bu kadar çürümüş olmasaydı kimse vatanını terkedip yurtdışında okuma hayalleri kurmazdı.Bu ülkeyi bu hale getirenler geceleri nasıl uyuyorlar acaba...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme