Şimdi Ara

Türkiye’de popüler olan Çinli e-ticaret uygulaması için ‘kötü amaçlı yazılım’ iddiası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
2
Favori
4.460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye’de popüler olan Çinli e-ticaret uygulaması için ‘kötü amaçlı yazılım’ iddiası
    Çinli e-ticaret şirketi PDD Holdings tarafından işletilen çevrimiçi e-ticaret uygulaması Temu, son dönemlerde ABD dahil olmak üzere Türkiye’de de giderek popüler hale geliyor. Temu’nun bu hızlı yükselişi ise Arkansas Başsavcısı Tim Griffin’in dikkatini çekti. Griffin, Temu’ya yönelik açtığı davada uygulamanın kullanıcı veriler üzerinden para kazanan “kötü amaçlı yazılım” taşıdığı ifade edildi.

Temu için kötü amaçlı yazılım uyarısı

ABD’deki Arkansas eyaletinin başsavcısı olan Tim Griffin, Temu’nun yasaları ihlal etmekle suçladı. Griffin, "Temu bir çevrimiçi alışveriş platformu olduğunu iddia ediyor, ancak tehlikeli bir kötü amaçlı yazılımdırdiyerek uygulamanın kullanıcının cep telefonundaki neredeyse tüm verilere eriştiğini söyledi. Apple App Store ve Google Play Store'da 100 milyonlarca indirmeye sahip olan bir numaralı alışveriş uygulaması için bunlar çok ciddi iddialar. Temu, yaptığı açıklamada dava karşısında şaşırdıklarını ve kendilerini savunacaklarını söylüyor.

Türkiye’de popüler olan Çinli e-ticaret uygulaması için ‘kötü amaçlı yazılım’ iddiası
    Griffin’in Temu için yaptığı 'işlevsel olarak kötü amaçlı ve casus yazılım’ iddiasının gerçeliliği dava sonucunda belli olacak. Öte yandan başsavcının iddiaları oldukça şiddetli. Uygulamanın baştan aşağıya kasıtlı olarak kullanıcının telefonundaki tüm verilere erişmek için tasarlandığını, cihazlardaki veri gizliliği ayarlarını geçersiz kılabildiğini ve Temu’nun izinsiz veri toplama işleminden para kazandığı belirtiliyor.

Pinduoduo ile olan ilişki

Griffin, iddialarını desteklemek için Google Play Store'un 2023'te "uygulamanın Off-Play sürümleri" ile ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle PDD’nin Pinduoduo uygulamasını askıya aldığına işaret ediyor. Temu’nun ise Pinduoduo'dan modellendiği iddia ediliyor. Ayrıca Apple'ın veri takibi konusunda zorunlu gizlilik kurallarına uymadığı için Temu'yu App Store'dan geçici olarak kaldırdığı da belirtiliyor. Araştırmacılar, Pinduoduo'nun diğer uygulamalardaki etkinlikleri izlemek, bildirimleri kontrol etmek, özel mesajları okumak ve ayarları değiştirmek için kullanıcıların telefonlarındaki güvenliği atlamak üzere programlandığını tespit etmişti.

Ayrıca Bkz.Apple, iOS 18 RCS desteğini sunmaya başladı

Griffin'e göre Temu, kullanıcıları yanıltıcı indirimli ve kaliteli ürün vaatleriyle kandırıyor ve kullanıcıların oturum açmasını sağlayan, fırsatlar için çark çevirmek gibi bağımlılık yaratan özellikler ekleyerek mümkün olduğunca çok kullanıcı verisine erişmeye çalışıyor. Griffin'in Temu'ya karşı açtığı dava şimdilik sadece Çinli alışveriş uygulamasının veri toplamayı durdurmasını ve sivil cezalar ödemesini talep ediyor. Davada ise herhangi bir somut kanıta yer verilmiyor.

Temu’dan açıklama

Bir Temu sözcüsü Ars Technica’ya verdiği demeçte davadaki iddiaların internette dolaşan yanlış bilgilere dayandığını ve tamamen asılsız olduğunu söylüyor: "İddiaları kategorik olarak reddediyoruz ve kendimizi şiddetle savunacağız." Bununla birlikte Temu sözcüsü, "Yenilikçi bir tedarik zinciri modeline sahip yeni bir şirket olarak, bazılarının bizi ilk bakışta yanlış anlayabileceğini ve hoş karşılamayabileceğini anlıyoruz" ifadelerini kullanırken uzun vadede bu incelemelerin kendileri için faydalı olacağını söylüyor.

Kaynak:https://www.theverge.com/2024/6/26/24186673/arkansas-ag-lawsuit-temu-pinduoduo-malware
    Kaynak:https://arstechnica.com/tech-policy/2024/06/shopping-app-temu-is-dangerous-malware-spying-on-your-texts-lawsuit-claims/

• Verilerimizi kullanmayan kaldı mı?
    Temu son zamanlarda çok tutunca birilerinin dikkatini çekmiş ya da savcının kargosu geç gitmiş.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Klasik ABD Çin rekabeti gibi geldi bilemiyorum. Malum abd ya benimsin ya toprağın mantığı ile hareket ettiği için. Her yol mübah onlara. Bakalım ne olacak.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Haberdeki ifadeye bakın: "telefonlarındaki güvenliği atlamak üzere programlandığını"

Bir uygulama eğer cihaz rootlu/jailbreak değilse cihazdaki güvenliği atlıyorsa en büyük suçlu işlemciyi üretenler, işletim sistemini yazanlardır.

• E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum. Sapına kadar googılıda suçlasın o iki yüzlü Amerikan savcısı.

• haayydeee

• Haberi baştan sona okurken bile kendi içinde kıvrana kıvrana geberiyor o başsavcı denen şey

Aldığı izinler zaten işletim sisteminin izin verdiği izinler ki bu izinleri isteyebiliyor
    Yani senin kullandığın izinleri kullanıyor :)

Eee o zaman sıkıntı tam olarak nerede de bu savcının zırvalamasını dinliyoruz :) :)

Ne acınası ve ezik bir devlet oldu lan bu Abd

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 28 Haziran 2024; 21:54:47 >
  • İşletim sistemlerinin kendisi truva atı olmuş bir uygulama güvensiz diyorlar şaka galiba. gugıl amca ms amca elma amca hepsi abd şirketi olunca onlara ses yok tabi.

Her android güncellemesinde gizlilik ayarlarının yeri kasıtlı olarak değiştirilmiyor demeyin gülerim. Tüm ayarları gezersin alakasız bir yerde hala kimlik toplayan bir ayar bulursun. Kullanıcıyı bezdirme politikası ile insanları bile isteye razı etmeye çalışmak çok normal bir davranış sanki.

Tüm ayarları kapatıncada gider teknik veri toplar yinede istediğini alır orası ayrı, foto çekersin meta data çıkarır alır, konum kapatırsın baz istasyonu verisini alır, kısaca alır yani. Ama bu çoh normal tabi, çinli yaparsa tü kaka.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 28 Haziran 2024; 22:0:9 >
  • Noldu ya Amazon u mu geçti :)

• Bu ABD ne zaman birşeyden korksa onları kötülüyor

• Huawei'de aynısı yapıldı, sivrilen firmaların başını ezmek alışkanlık oldu.

• Varsa da başkasından da duymak isterim, ABD ile Çin arasında ticari savaş varken ABD'li kaynak ne kadar objektif yorum yapar bilemeyiz.

2 alışverişim oldu toplu gönderme sistemlerinden memnun kaldım, fiyatlar da gayet hesaplı Aliexpresse göre.

• Amazonu geçemez

• ABD Çin savaşı yakındır. Adamlar son 20-25 yılda şahlandılar resmen. Türkiye yüzyılı dedik Çin yüzyılı oldu

• Amerikan marka ve ürünlerini eze eze giriyor çinliler; bunun önlemini alıyorlar. Sanırım sistematik olarak birçok pislik amazon’un herr köşesinde var dava açan yok ??

• Veri çekiyor. Tarama yapıldı. O kötü değil bütün uygulamalar hemen hemen aynı dikkat edilmesi gerekiyor

• Yalnız site gayet güzelmiş. Alışveriş yapılır buradan. Fiyatlar da on numara...

Tek sıkıntı bu Asyalılar'ın bitmek bilmez polyester takıntısı, tam cilt kanserlik :) :)

İpekle benzer histe bir ürün olduğu için sanırım

• Ben hic bir seye izin vermedim ve kullaniyorum. Bunlarin sirketleri onemini kaybettikce iyice eziklenmeye basladilar.

• herkezin verisini beleşe her yerde bulurum bu sorun değil ver ayari

• Dün Opera'da reklam olarak koymuşlardı. Len bu ne diyorum Temu, hayır ismi çağrışım da yaptı, tanıdık geldi sanki derken demek ki bu haber sekmesini açıp okuyamadan bıraktığım için buradan tanıdık gelmiş. Neyse zaten böyle site reklamlarını sildiğim için Temu'yu da sildim tabii.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.