Şimdi Ara

Türkiye'deki cep telefonu ağı, deprem sonrasında sınıfta kaldı (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
272
Cevap
1
Favori
7.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bırakın depremi. ben insanların biraz yoğun olduğu yere girince internet gidiyor daha da yoğunlaşırsa hat kopuyor.
    yer : ankara
    hat : avea
  • O zaman istanbuldaki yolları da akşam trafiğine göre yapmak gerek bu mantıkla. Ne saçma düşünüyosunuz...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç kimse 50 yılda bir yaşanan bir duruma uygun arz sağlamaz. Bu zaten ekonomik olmaz. Yapılan haber son derece saçma. Kimsenin sınıfta kaldığı yok.

Böylesi afet durumlarında telefon ve ulaşımı kilitlemeyecek kadar bilinçlenemedik hala.
    Gölcük'te yaşadıklarımızdan ders alıp Düzce'de ilk ulaşımı kontrol altına almıştık.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • diğer ülkelerle yarışır hale geldik ,bizi çekemiyorlar

diyenler bu durumlarda yok oluyorlar

gerçi fanatik olunca gözler görmüyor ,ne anlatsak boş

bu konuyu da mı başbakana bağladınız diyenler birazdan gelir ,öyle ya bizim başbakanımız millete dayılanmak dışında bir görevi yok ki ,deprem olur onu ilgilendirmez ,madende 300 küsür kişi ölür onu ilgilendirmez ,yahu o zaman niye başbakan seçiliyor ,gidelim servis sağlayıcılarına oy verelim ,inşaat sektöründekilere oy verelim ,maden sahiplerine oy verelim

böylece hiç değilse hesap sorabiliriz
  • quote:

Orijinalden alıntı: pasa_

Avea da deprem sonrasında arama yaptım konustum. Full çekiyordu. Bir sıkıntı yaşamadım. İstanbul da yaşıyorum

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik konuştu

• Güzel ve yerinde bir haber olmuş Mustafa bey, teşekkürler.
  • 4 çekiyor 5 çekiyor derler bizde nahh çekiyor deriz.

• Onlara sorsan Dünya'nın en iyileri biziz.
  • Tabi ya normal.
    Genişliğe gel.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Elsa

Ben her zaman 50TL'lik paket aldığım için fark etmiyor

Bu arkadaşı neden eksilediniz?
    Ince görmüş olayı. Her zaman 50 liralık benzin alıyorum abi ben, zammı hissetmiyoruz diye dokunduran bir cümle.

• Yazıklar olsun.

• İlginç bir detay ama normal aramalar çalışmamasına rağmen 3G, yani hücresel çalışıyordu. Bence büyük küçük herkese Viber tarzında internet üzerinden konuşma yapılabilecek programların kullanımı öğretilmesi lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: lido

sanki normal zamanlarda sınıfı geçiyorlarmış gibi başlık

+1

• japonyada depremden 3 dakika önce cep telefonlarına mesaj geliyor deprem olacak diye
  • Avea da Turkcell de sınıfta kaldı bu konuda. Ne mesaj atılıyordu, ne de arama yapılıyordu. Turkcell'in alt yapısı daha iyi de, yüklenme fazla olduğundan Avea'dan farkı kalmıyor.
  • ağır bir depremde zaten ulaşabileceğimiz pek insan kalmayacak istanbul'da. (ist için konuşuyorum.) Ben annemle rahat rahat konuştum ama aradı hemen beni.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Olay sadece baz istasyonu sayısı değil, baz istasyonu sayısı işin bir boyutu. Bu görüşme trafiğini kaldıracak santral sayısı ve kapasitesi de önemli. Tüm operatörler kendi ihtiyaçlarından yüksek yükü kaldırabilecek santrallere ve altyapıya sahip, bölgesel olarak yetersizlik olan bölgeler olabilir tabi. Ancak hiçbir operatör tüm abonelerinin aynı anda arama yapıp İnternet kullanabileceği bir şebekeye sahip değil ki bunun için yatırım da yapmazlar kolay kolay.

Bu tür santraller çok pahalı yatırımlar ve işletmesi de masraf demek. Bundan dolayı hiçbir operatör böyle olumsuz durumları düşünerek böyle yatırımlar yapmıyor. Kullanıcı gözüyle böyle bir yatırım yapılması gerekli gibi geliyor ama böyle bir operatör sahibi olsam ben de yapılmasına izin verirmiydim, kapitalist gözüyle bakınca izin vermezdim gibime geliyor. Bu tür santraller kullanıcı sayısı ve ihtiyaçlara göre belirleniyor. En fazla santral şu anda Turkcell'de var, ancak abone sayısı ile oranlandığında diğer operatörlerden az çıkabilir, tam bilmiyorum.

Mesela Turkcell'in Trakya'da Çorlu'da bir santrali var diye biliyorum, deprem anında en yakın bölge olarak anında devre dışı kalır bu santral. Sonra İstanbul'daki santralleri de devre dışı kalır, diğer operatörlerle arabağlantı noktaları vs. de iki taraflı olarak devre dışı kalabiliyor zaten.

Ayrıca santrallerdeki farklı birimler farklı görevler yerine getirir. Mesela telefon görüşmesi yapılamazken İnternet'e bağlanılabildiği yazılmış. Kapasite olarak İnternet daha fazla bant genişliği harcasa da o anda yük altında olan kısım ses iletişimi ile ilgili birimler ki İnternet için olan ağ geçitleri vs. yük altında olmadığından iş görebiliyor.

Ha yapılsa sağlayacağı fayda ortada. Büyük İstanbul depremi gibi beklenen olaylarda böyle şeylere çok daha fazla ihtiyaç olacağı ortada. Faydası da olacağı ortada ancak Dünya üzerinde bile bunu yapan operatör yoktur. Hani aynı operatörün tüm abonelerinin aynı anda görüşme yapabileceği bir şebeke zor.

Bu arada deprem olunca Tekirdağ'dan Hakkari yönüne Turkcell ile arama yapamamış evdekiler. Turk Telekom yönünden Turkcell'e de yapılamamış. 13.39'da ilk Turkcell üstünden ulaşabildiler yine bana.

Yukarıda bir arkadaş da çok güzel bir örnek vermiş. 300 kişi kapasiteli lokantanızda normal olarak 50 kişi ağırlıyorsanız ve sadece bir gece 300 kişi geliyorsa lokantanızda devamlı 300 kişiyle ilgilenen garson barındırırmısınız demiş. Mobil operatörlerdeki olay da bu. Santralleri kursunlar diyelim, artacakları masrafları yine bizden çıkaracaklar.

Böyle anlarda tek bunlara güvenmemek gerek. Deprem olacağı uzun zamandır bekleniyor, herkes kendi kişisel deprem planını yaptı her şeyi halletti de mi operatörlerin eksiklerini söylemeye başladık? Onlar da bizim gibi yapıyor işte.

Vallahi harika yazmissin helal.

• normal bence. 3G, H+ protokolüne sahip baz istasyonları aynı anda 128+128=256 tane müşteriyi kaldıracak kadar kapasitesi var. çözümse; aynı yere 4-5 tane istasyon kurulmasından ya da 4G LTE'yi aktif etmekten geçiyor, gerçi bu altyapı onu da kaldırmaz ya neyse..
  • Japonya'da depremden sonra gelen tsunami felaketinde, ardından gelen nükleer santralin hasar görüp sızdırması olayından sonra bile insanlar duyarlılıklarını gösterip acil durumda olan öbür insanları ve kendi ailelerini düşünüp, paniğe kapılıp hemen yakınlarını aramadılar. Allah korusun bi yakınınız göçük altında kalsa ilk önce sizi mi arar yoksa acil yardımı mı? Bunu toplum olarak düşünmemiz gerek. Japonya'da gördüğüm bi haberde adamlar bütün telekom altyapısının gelişmişliğine ve güvenilirliğine karşın zor durumda kalan insanlar acil yardıma -eğer yapabiliyorlarsa- telefonla ulaşılabilsin diye en az ilk 72 saat içinde kendi telefonlarını kullanmadılar; sokaklarda kurulan tekil sabit hatlı telefonları kullandılar. Sonuç olarak bizim yaptığımız yakınlarımızı kurtarmak değil onlara zarar vermek.

• Arkadaşlar Samsung Nexus tel var hala arama yapamıyorum. Çağrı geliyor ama ben arama yapamıyorum.

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.