Şimdi Ara

Türkiye'deki cep telefonu ağı, deprem sonrasında sınıfta kaldı (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
272
Cevap
1
Favori
7.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Demek kötü sonuçlar doğuracak şidette bi deprem olsa haberleşemicez, rezillik
  • ABD ile yarışan veri hızı nedir lan. Biz 3G ile uğraşırken adamlar 4G yi bırakıp LTE ye geçtiler bile.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pasa_

Avea da deprem sonrasında arama yaptım konustum. Full çekiyordu. Bir sıkıntı yaşamadım. İstanbul da yaşıyorum

Yoo benim şebeke de full çekiyordu ama arama yapmıyordu. Avea.

• quote:

Orijinalden alıntı: Black Hawk.

quote:

Orijinalden alıntı: pasa_

Avea da deprem sonrasında arama yaptım konustum. Full çekiyordu. Bir sıkıntı yaşamadım. İstanbul da yaşıyorum

Yoo benim şebeke de full çekiyordu ama arama yapmıyordu. Avea.

Demek ki her operatörün aynı anda konuşma yapabilme sayısı kapasitesi var ve erken davrananlar konuşabilmiş.

• quote:

Orijinalden alıntı: ayduz

Yazılanların hemen hepsini okudum. Maalesef bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyoruz çoğumuz.

Çoğu insan demiş ki "altyapılarını bu gibi durumlar için hazırlasınlar". Değil özel sektör, hiçbir devlet sektörü hiçbir zaman böyle bir durum için yatırım yapmaz, yapmayacaktır da. Çünkü sizin isteğiniz aynen şuna benziyor. Ankara- İstanbul otoyolu 40 şerit gidiş, 40 şerit de geliş olsun. Böyle bir şeyin olması inanılmaz büyük bütçeler gerektirdiği gibi teknik olarak da imkânsıza yakındır. Hanginiz, "Aman düğün , nişan, bayram vs. olur, akrabalar yatıya ya da oturmaya gelirler" diyerek 3+1 ev yerine, 30 oda 10 salonlu bir ev almayı düşünürsünüz? Buna da aynı mantıkla bakmak lazım. Bazıları da sanki sadece ülkemize mahsus bir durummuş gibi yorum yapmış. Emin olun dünyanın her yerinde bu durum aynıdır.
    Sizin dediğiniz gibi bir durumda sorunsuz görüşme yapılabilmesi için mevcut kapasitenin en az 10 kat arttırılması gerekir. Bu ne demektir biliyor musunuz? Sadece Turkcell’in 100 Milyar $’dan fazla yatırım yapması gerektiği anlamına gelir. Tabi iş bununla da bitmiyor. Bunların gideri var, bakımı var, bakımını yapacak insan kaynağı ihtiyacı var, vs. Onu da bırakın, 2G’de teknik olarak mümkün değil. Çünkü bir istasyonun yayın yaptığı yere 10 istasyon kuramazsınız, frekanslar birbirine girer. Başka frekans kullanmak isterseniz ya cihazınız desteklemez ya da zaten başka kurum ve teknolojiler tarafından kullanılmaktadır. 3G’deki durumdan tam emin değilim ama onda da teknik olarak sınırlar mevcut. Onu da geçtim, koca mahalleye kurulacak ve evinizdeki televizyondan 10 kat daha az radyasyon yayan bir cihaz için işçiyi, polisi jandarmayı taşlayan adamlar, aynısından 10 tane kurulmasına razı olacaklar mı?
    Bu arada operatörlerde acil durum için öncelikli numaralar vardır. Örneğin ilin valisi, emniyet müdürünü , belediye başkanını vs. arayacak. Onların hatları santralde tanımlı olduğu için çağrıları önceliklendirilir ve konuşma gerçekleştirebilirler. Ayrıca uydu telefonu ve telsiz gibi bağlantılardan da faydalanırlar.
    Tamam kabul, hepimiz ailemizi sevdiklerimizi merak ederiz ve durumlarını öğrenmek isteriz. Peki, ulaştık diyelim ve alternatifleri bir değerlendirelim.

1. Herhangi bir sorunları yoktur. İçimiz rahatlar ama şebekeyi boşuna meşgul etmiş oluruz.
    2. Deprem sebebiyle oluşan cam kırıkları, eşya düşmeleri, korku ve panikten kaynaklı durum yaşanmış olabilir. Yakınsanız gider hastaneye götürürsünüz. Ama zaten yakınsanız ve gidebilecek durumunuz varsa telefonu meşgul etmeye gerek duymazsınız. Ayrıca durumları ağır değilse kendi imkânlarıyla da bir yerlere gidebilirler. (Hastane vs.)
    3. Allah korusun en kötü senaryo, bina çökmüşür. Bu durumda zaten çoğu kimse telefonu kendi vücuduna yapışık olmadığı için telefona ulaşma imkânı olmayacaktır. Hadi diyelim ulaştınız ve durumları gerçekten kötü. Ondan sonra ne yapacaksınız? Yakındaysa bir üstteki senaryo geçerli ki dediğim gibi aramaya ihtiyaç duymadan da kontrol edebilirsiniz.

Uzaktalarsa da yola düşeceksiniz ki bu durumda da trafik olacağı için ulaşmanız zor olacaktır. Ulaştınız diyelim bireysel olarak yapabileceğiniz şeyler çok kısıtlı olacaktır.
    “112’yi ararım” diye düşünebilirsiniz. Birincisi 112’yi arasanız bile size en yakın istasyona bağlanacağı için bir faydası olmayacaktır. Şimdiye kadar yazdıklarımın hepsini geçtim. 112, 155 vs bir yerleri aradınız. Onlara ulaşabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Oradaki operatör sayısı bu yükü kaldırabilecek midir? Ya da santraline aynı anda kaç çağrı gelebiliyordur? Gördüğünüz gibi iş sadece GSM operatörlerine bağlı bir durum değil.

Benim tavsiyem bu gibi acil durumlarda çok önemli bir durum varsa öncelikle 3G üzerinden haberleşme denenmeli. Eğer sesli görüşme yapamıyorsanızhttp://www.turkcell.com.tr/servisler/turkcell-guvenlik gibi bir uygulama üzerinden internet vasıtasıyla üstelik yerinizi de tam koordinatlarıyla bildirerek ilgili kurum ya da kişilere ulaşabilirsiniz. Onun haricinde sevdikleriniz ve de yakınlarınızla iletişim için sms ya da whats app tarzı uygulamaları tercih etmelisiniz. Unutmayın ki yaptığınız her gereksiz çağrı, belki de onlarca canın kaybolmasına neden olacak.

arkadaş güzelce cevap vermiş

" 2G’de teknik olarak mümkün değil. Çünkü bir istasyonun yayın yaptığı yere 10 istasyon kuramazsınız"

frekans kirliliği olusturacagından konuşma bile yapamazsınız . bunun yerine sahaların kapasitesini arttırmanız lazım , buda ek maliyet artı olarak normal olan günlerde boşa kullanılmış kaynak demektir . 1 gün afet olacak gerilakan günler o kapasite boş boş duracak , tak çalışsın sistemler değil bunlar kurarsın öyle durur. mobil saha getirilebilir bunlarda sınırlı sayıda zaten .

3g içinde durum farklı değil düzgün bir servis saglanması için max 3-4 tane saha aynı yere servis verebilir fazlası gene kirlilige sebep olur ve konuşmada kesilmeler , veya baglanamamalar olur .

bu durumda 2 secenek var , ya normal olarak planlaması yapılacak ve afet zamanında yogunluk oldugunda mühendisler parametrik değişikliklerle konuşma kalitesini aşagıya çekip kapasiteyi arttıracaklar (ki yapılan bu ) , bunun için o adamlar gece uyandırılıp iş başı yaptırılıyor her operatör bunu yapar bilginize . sadece zaman alır anında olmazbu iş , inceleme yapılır blok olan sahalar bununur ve kapasitesi arttırılır . en kısa zamanda çözmekle sorumludurlar ( kandiller , bayramlar , konserler senlikler içinde bunlar yapılır . tabi bunların zamanı belli oldugundan önceden planlı şekilde yapılabilmektedir)

yada çok büyük bir bütçe ayrılıp kapasite arttırılır ve normal seyirde olan günlerde (yılın büyük bölümü) atıl olarak bu kapasite boşta bekler , ayrıca bunada para keserler , bi vergi koyarlar cep tel faturanız daha bi kabarır .

"Onu da geçtim, koca mahalleye kurulacak ve evinizdeki televizyondan 10 kat daha az radyasyon yayan bir cihaz için işçiyi, polisi jandarmayı taşlayan adamlar, aynısından 10 tane kurulmasına razı olacaklar mı?"

ayrıca bırakın yeni saha kurmayı olan sahalar bile halk tepkisi , belediye anlaşmazlıkları falan diye sökülüp duruyor , ankarada durum bu , diğer illerdede farklı oldugunu düşünmüyorum .

ilk önce sunu düşünün , evinin önünde veya çatısında , yan binanda , okulunun yanında hastanenein yanında baz istasyonu istiyormusun ?
    eger "ben cep telefonum hep çeksin istiyorum , heryerde herzaman konuşmak iştiyorum, afet gibi normalin 10-20 katı yogun durumlarda bile " diyorsan, bu baz istasyonunua ok diceksin , bunun kaçarı yok .

ben bu işin içinde olan bir insanım ve ben yakınımda baz istasyonu istemem ( kanıtlanmış bir zararı yok , bilimsel makale flan , halen araştırma safhasında çünkü göreceleli olarak yeni bir teknoloji) zaten btk koydugu kurallar içinde okullara hastenelre belirli uzaklıklarda olması gerekiyor ayrıca anten yönü direkt olarak bir yaşam yerine bakamaz . butun sahalar inceleniyor açılmadan önce . ki böylede olası gerekli . bu durumda varsın internet hızım biraz yavaş olun , çok yogun zamanlarda ulaşamamış olayım önemli değil . kullandıgınz sitem bir afet sitemi değildir , özel bir iletişim ağıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Will -- 29 Mayıs 2014; 10:34:23 >

• Adam haklı. Zelzele selfiesi çeker millet twit atar boşuna hattı meşgul eder.

Göçük altındayım ssli diye konu açılır bizim forumda.
  • söylediklerinize kısmen katılıyorum.Benim şahsi tepkim şunadır.Bangır bangır bağırıp +6000 fazladan çekim noktası var diye reklam yapacaksın ancak doğal afet olunca sistemin "patates" olup cortlayacaksın.
    biz yeni şebeke veya istasyon yada tabirinizle"40 şeritli" otoban istemiyoruz son 10 yılda dikilen şebekeler neden kapasitesi bu kadar düşük yük altında patlıyor bunu soruyor açıklama bekliyoruz.Ve açıklamamızda kardeşim ya en hafif en azından metin mesajı çekebilecek kadarda mı dar kapasiteler? 2004 yılında falan vardı bu o zamanki Telsim'de.Akşam saatlerinde arama hak getire mesaj atamazdık gitmezdi/gelmezdi
    şimdi gelelim en çok sinirlendiğim sorulara

1. Herhangi bir sorunları yoktur. İçimiz rahatlar ama şebekeyi boşuna meşgul etmiş oluruz.
    cvp:YAV kardeşim Allah göstermesin annen eşin/sevgilin baban vs oturdukları yerde deprem olsa aramayacakmısın yada aman şebeke meşgul olmasın bişi yoktur nasıl olsa 3 oparatörde kazansın Allah bunlara zeval vermesin mi dersiniz?

2. Deprem sebebiyle oluşan cam kırıkları, eşya düşmeleri, korku ve panikten kaynaklı durum yaşanmış olabilir. Yakınsanız gider hastaneye götürürsünüz. Ama zaten yakınsanız ve gidebilecek durumunuz varsa telefonu meşgul etmeye gerek duymazsınız. Ayrıca durumları ağır değilse kendi imkânlarıyla da bir yerlere gidebilirler. (Hastane vs.)
    cvp:Adana'dan İStanbul'daki arkadaşıma o sırada ışınlanmam mı gerekiyor? yine yakınsam o sırada yerini öğrenmem gerekmez mi? İlla depreme evde yakalanılacak diye kaide mi var?

3.Allah korusun en kötü senaryo, bina çökmüşür. Bu durumda zaten çoğu kimse telefonu kendi vücuduna yapışık olmadığı için telefona ulaşma imkânı olmayacaktır. Hadi diyelim ulaştınız ve durumları gerçekten kötü. Ondan sonra ne yapacaksınız? Yakındaysa bir üstteki senaryo geçerli ki dediğim gibi aramaya ihtiyaç duymadan da kontrol edebilirsiniz.
    cvp:99 depreminde bir insana nasıl ulaşılmıştı biliyormusunuz? çocugun gameboy'u varmış deprem anında bardaktaki su el atarisine dökülünce kısa devre olup ses çıkarmaya başlamış ve ekipler o ses aracılığıyla ulaşmıştı ne acıklı durumdu.
    Çoğu zaman cep telefonumuz bulundugumuz yerdedir ulaşma ihtimalimiz olabilir en azında şebeke takip edilebiliyor yani onlarca seçenek var

Operatörlerin açıklamasına gerek yok zaten onların "gönüllü" avukatlıgına soyunun milyonlarca insan var

• quote:

Orijinalden alıntı: PARS BİLİŞİM

söylediklerinize kısmen katılıyorum.Benim şahsi tepkim şunadır.Bangır bangır bağırıp +6000 fazladan çekim noktası var diye reklam yapacaksın ancak doğal afet olunca sistemin "patates" olup cortlayacaksın.
    biz yeni şebeke veya istasyon yada tabirinizle"40 şeritli" otoban istemiyoruz son 10 yılda dikilen şebekeler neden kapasitesi bu kadar düşük yük altında patlıyor bunu soruyor açıklama bekliyoruz.Ve açıklamamızda kardeşim ya en hafif en azından metin mesajı çekebilecek kadarda mı dar kapasiteler? 2004 yılında falan vardı bu o zamanki Telsim'de.Akşam saatlerinde arama hak getire mesaj atamazdık gitmezdi/gelmezdi

cvp:YAV kardeşim Allah göstermesin annen eşin/sevgilin baban vs oturdukları yerde deprem olsa aramayacakmısın yada aman şebeke meşgul olmasın bişi yoktur nasıl olsa 3 oparatörde kazansın Allah bunlara zeval vermesin mi dersiniz?

cvp:Adana'dan İStanbul'daki arkadaşıma o sırada ışınlanmam mı gerekiyor? yine yakınsam o sırada yerini öğrenmem gerekmez mi? İlla depreme evde yakalanılacak diye kaide mi var?

3.Allah korusun en kötü senaryo, bina çökmüşür. Bu durumda zaten çoğu kimse telefonu kendi vücuduna yapışık olmadığı için telefona ulaşma imkânı olmayacaktır. Hadi diyelim ulaştınız ve durumları gerçekten kötü. Ondan sonra ne yapacaksınız? Yakındaysa bir üstteki senaryo geçerli ki dediğim gibi aramaya ihtiyaç duymadan da kontrol edebilirsiniz.
    cvp:99 depreminde bir insana nasıl ulaşılmıştı biliyormusunuz? çocugun gameboy'u varmış deprem anında bardaktaki su el atarisine dökülünce kısa devre olup ses çıkarmaya başlamış ve ekipler o ses aracılığıyla ulaşmıştı ne acıklı durumdu.
    Çoğu zaman cep telefonumuz bulundugumuz yerdedir ulaşma ihtimalimiz olabilir en azında şebeke takip edilebiliyor yani onlarca seçenek var

Operatörlerin açıklamasına gerek yok zaten onların "gönüllü" avukatlıgına soyunun milyonlarca insan var

Sizin az yük sandığınız şey Türkiye'nin en az beşte birinin konuşmaya çalışması. Ve bunun şu anki teknolojilerle optimum bir çözümü yok, yapılsa bile maliyeti yüzlerce milyar dolar.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ayduz

quote:

Orijinalden alıntı: PARS BİLİŞİM

söylediklerinize kısmen katılıyorum.Benim şahsi tepkim şunadır.Bangır bangır bağırıp +6000 fazladan çekim noktası var diye reklam yapacaksın ancak doğal afet olunca sistemin "patates" olup cortlayacaksın.

Sizin az yük sandığınız şey Türkiye'nin en az beşte birinin konuşmaya çalışması. Ve bunun şu anki teknolojilerle optimum bir çözümü yok, yapılsa bile maliyeti yüzlerce milyar dolar.

Türkiye'nin 5 te 1'i 15.2 milyon ederki buda "en temel" iletişim için "text message" için yeterli kapasiteleri yokmudur yani? peki o zaman Çin,Hindistan,ABD gibi nufüsun bu kadar yoğun olduğu bölgelerde iletişim nasıl gerçekleşiyor sırasıyla mı?
    3G görüntülü görüşmeden bahsetsek anlarım ortada devasa Datalar çıkar (gerçi normal zamanda herifler 3G'den aciz)

• SMS'de şöyle bir handikap var. Normal bir günde,ki buna kandil ve bayramlar da dahil, sms'de kolay kolay sorun yaşanmaz. Fakat aynı anda aynı bölgeden çok sayıda çağrı ve sms talebi gelince yine sıkıntı yaşanıyor. Bunun nedeni sms kanalı aynı zamanda çağrı yaparken kullanılan sinyallerin de taşındığı kanal. Acil durumlarda bu kanalların sayısı artıyordur mutlaka ancak bu sefer de konuşma kanalları azalacağı için yine sıkıntı.
  • Kapsama alanı 99,99 olsa 00,01 alanda ben olurum sıkıntı yok.
  • Baz istasyonu istemezükçülere selam olsun
  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.