Şimdi Ara

Türklerin bilgisiz tüketim toplumu olduğu gerçeği (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
3.816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
69 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Genel izlenimim benim de bu yönde. Ülkede her şeye talep var bu kadar talep olunca da fiyatlar ürünün değeri ve maliyetinden bağımsız yükseliyor. Sonrada bu fiyatlar çok yüksek diye ağlanıyoruz. Tabi ki fiyatların yüksek olmamasının tek sebebi talep değil, vergiler vs. de var fakat toplumca bir şeyi boykot edip fiyat düşüremiyoruz.
  • Ne yapalım kendi telefonumuzu mu üretelim ? Zaten geliri düşük bir toplumuz ve her sene değiştirmek gibi bir imkanımız yok . Bu nedenle insanlar 1 kere aldımı en güvenebilceklerini almaya çalışıyorlar . Bu olayların yurtdışında da oluyor indirim günlerinde .
    Edit : Mağazaya ölümüme dalmak davranışını bende doğru bulmuyorum . Yaşanan olayın sıradanlığından bahsediyorum .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yusuf_Ozkan -- 26 Kasım 2019; 17:41:55 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Doğru ama eksik. Sadece Türkiye değil her ülkenin vatandaşı cahildir. Amerika'daki herkesi kültürlü sanmak da vahim bir olay. Ayrıca bir ülkede sürekli kendini tenzih edip yaşadığı memleketteki insanları kötüleyen varsa o ülke daha vahimdir. Ulan sen ne yapıyorsun?

Sanal alemde özellikle çok fazla. Yalnızlıktan dolayı gömülüyorsunuz youtube gibi sitelere. 15 dakikalık videolar izleyip fikir sahibi oluyorsunuz.
  • Bir şeyi sürekli gösterir ama onu ulaşılamaz kılarsan o şey değerli hale gelir ve hep istenir. Daha fazlası istenir, sürekli bu düşündürülür ve amaç/takıntı/hırs haline getirilir. Bu yüzden o yeni model ayfona veya Mustang'e olan arzu hiç dinmez. O yüzden tokluk nedir bilinmez, hep aç gezilir. Yani o 80 milyon insan ABD şartlarında yaşasa emin ol o görgüsüzlük zamanla kademe kademe azalırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 26 Kasım 2019; 20:18:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Abraxx

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    3 5 tane rengini alırlar dediğine katılırım. Cidden var ülkemde bir sıkıntı yok alt tarafı telefon la telefon. Ciğer satacak kadar neden tapıyor birileri.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

Bir şeyi sürekli gösterir ama onu ulaşılamaz kılarsan o şey değerli hale gelir ve hep istenir. Daha fazlası istenir, sürekli bu düşündürülür ve amaç/takıntı/hırs haline getirilir. Bu yüzden o yeni model ayfona veya Mustang'e olan arzu hiç dinmez. O yüzden tokluk nedir bilinmez, hep aç gezilir. Yani o 80 milyon insan ABD şartlarında yaşasa emin ol o görgüsüzlük zamanla kademe kademe azalırdı.
    Doğru hocam, mantıklı. Görmemişlikten kaynaklı olabilir bunlar.
  • Bu ülkenin yarısı Türk değil. Bazı milletlerin kültürünü iyi incelemelisin. Ürettiği şey sadece çocuk olan büyük bir kesim var.
  • kendimizi yerme konusunda katılıyorum, ama kıyaslama konusunda ayrıyız, eğer karşılaştırıyorsak avrupayla çarpışmalıyız, bilinçli tüketim orada, yoksa amerikalı ucuz kurubuz görsün onu alır stok yapar ihtiyacı olmadığı halde, tüketim alışkanlıkları bakımından amerikayla benzeriz, örnek almamız gereken avrupa, genelleme yapıyorum, her yerde ve her konuda olduğu gibi bunda da istisnalar olabilir..
  • herkesin 100tane range roverı peşin olarak trink ödeyerek alabilecek parası olsaydı range rover ile hava atılamazdı.yani türkler zenginleşse bu kadar hava atılmazdı. yada daha uçuk şeylerle hava atarlardı.altın çatalla yemek yiyerek örneğin yada villalarla. ben yurtdışındayım birazda zengin muhitteyim.burda adam pijamayla biniyo lüks arabaya fırına gidip geliyo. hertarafta volvo xc60 xc90 porsche range rover vs..içindeki de gayet normal biri hava atma dertleri yok zaten hava da atamaz aynı arabadan 10dakika içinde 20tane görüyorsun.

insanların telefonla araba ile hatta ev ile hava atmalarının sebebi, ona uzun süre ulaşamayıp ulaştığındaki mutluluktan kaynaklanıyor. bir zaferi kazanmış gibi oluyorlar.zamanında ezilmiş onun acısını çıkarıyor, ben savaşı kaybetmedim diyor.

zengin adamların hava atmaya ihtiyacı yok atmıyorlarda ama biz türklerin hepimizin bir ekonomik savaşı var. paramız olsa bile geleceğimiz meçhul bu nedenle panik ve ezik haldeyiz. bunu kabullenmek gerek.

diğer bir konu karanlık geleceği ve diğer tüm psikolojik yükleri alışveriş yaparak atma kendini motive etme isteği var.alışveriş çılgınlığı dünyanın heryerinde var.

• Rajeesh kullanıcısına yanıt
    Hoca sen olayı anlamak istemiyorsun. Her toplum tüketir. Mecburen tüketir

Senin tüketimin eğer üretiminden fazla ise tüketici toplumsun demektir.
    Amerikalılar çok daha kaliteli ve fazla tüketiyor olabilir. Ancak global üretici firmalara (özellikle teknoloji gibi anlık hazır pazarı ve yüksek fiyatı olan ürünler için)
    baktığında. Adamların tükettiğinden çok daha fazlasını ürettiğini göreceksin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Herasis

Hoca sen olayı anlamak istemiyorsun. Her toplum tüketir. Mecburen tüketir

Senin tüketimin eğer üretiminden fazla ise tüketici toplumsun demektir.
    Amerikalılar çok daha kaliteli ve fazla tüketiyor olabilir. Ancak global üretici firmalara (özellikle teknoloji gibi anlık hazır pazarı ve yüksek fiyatı olan ürünler için)
    baktığında. Adamların tükettiğinden çok daha fazlasını ürettiğini göreceksin.
    Aynen geçenlerde danimarka 'nın mı neydi hani erdoğan iskandinav ülkeleri battı hikayesi oldu ya ondan sonra iskandinav ülkelerinin ithalat ve ihracat verilerini görmeye başladım haber sitelerinde neyse danimarka olması lazım 3 milyar dolar aralarında fark vardı ithalat ile ihracat dengesinden hangisi fazla idi kalmadı aklımda sanırsam ihracatı fazla idi neyse ama o ülkeler 3 5 8 10 milyonluk ülkeler o yüzden kendilerine yetebiliyorlar ama ihracatı mı ne bizim ülke ile yakın değerde idi ama bizim ülke 80 milyon 5 10 kat daha fazla nüfusa sahip olduğumuz için yaptığımız ihracat bu ülkelerle aynı olsa bile ithalatımız 80 milyonluk ülkeye göre ve gelişmekte olan ülke de olunca paso ev araba telefona saldıran bir ülke oluyoruz dolayısıyla ithalat alıyor başını gidiyor tabi bunda da tüketici toplumu ve bilinçsiz toplum olduğumuzu gösteriyor. Bunu şuna benzetiyorum çocuğa eğitmeden eline tablet verirsen o tableti açılmaz hale getirir sana geri verir bu da buna benziyor biz bilinçli olmaz isek o bmw almış bu mercedes almış bende almalıyım itibar görmeliyim kafası ile gidersek almanya daha çok kazanır bizim sırtımızdan.

• Bilinçsiz tüketim toplumu konusunda katılıyorum. Ama şunu da belirtmek lazım kimse kimsenin tercihine veya alacaklarına karışamaz. O kişinin kendi bileceği iş. Sanane --- der geçer adam. Haklı da.
  • Bence erişememekle alakalı.

Arap geliyor dünyanın parasını veriyor karadenizdeki soğuğu hissetmek yeşili görmek için

Uzak doğulu on binlerce liralara varan parayı kapadokya yi görmek için harcıyor.

Kaçımıza Karadenizi veya Nevşehiri çok merak ettik bu zamana kadar. Bir çoğumuzun umrunda bile olmadı.

IPhone da 1800 lira olsaydı ve diğer telefonlar o oranlara göre daha uygun olsaydı yine herkesin elinde iPhone olmazdı bana göre. Bir çok insan 2000 lira telefona mi verilir. Bin liraya çok kral telefonlar var derdi.

• Türkiye'de orta gelirlilerden itibaren yukarı doğru her gelir grubunda bilinçsiz bir tüketim olduğunu ben de düşünüyorum. Hatta dar gelirlinin de imkanı olsa bu bilinçsizler havuzuna balıklama atlayacağını kesin olarak söyleyebilirim.

Ama örneği ABD'den vermek gülünç. Tüm düzeni tüketim üzerine kurulu olan, halkına doymak bilmez bir hırs, yarışma, rekabet hissi aşılayan ve bunu yücelten bir düzen. Tüketimin hası ABD'de. Iphone paketi var adamın. Sözleşme bitiş tarihi yeni telefonun çıkış tarihi. Eskisini veriyor, yenisini alıyor, aynı ücreti ödeyerek yeni iphone'u ile devam ediyor. "10'un nesi eksikti de ben 11'i aldım" demiyor. Yeni olan 11. Havalı. Alıyor.

Herşeyleri bu doyumsuzluk ve rekabete dayalı. Türkiye'de benim çevremde arkadaşlarımızın başarılarından gurur duyarız. Onlar adına seviniriz. Bir arkadaşım 100'e kurduğu şirketi 20.000'e satsa onun adına çok sevinirim. ABD'de ise onda var, bende yok, neden yok, ne yapsam da durumu eşitlesem, eşitleyemezsem haset etsem durumları var. Sohbetler para ile başlayıp para ile bitiyor.

Görgüsüzlüğün bini bir para. Avrupa'da ultra lüks muhitte kırmızı kıyafetli kapıcı dışarıda değil, içeride bekliyor. ABD'de kırmızı kıyafetli kapıcı dışarıda bekliyor. Gelene kapı açıyor. Bu evlerde yaşamak için kiracı sırasına giriyor insanlar, birbirinin boğazına çöküyor. En iyisinin en iyisine evi veriyorlar falan... Avrupa'da ise buna rağbet çok yok. Ev kiraya çıkıyor, 3 ay yattıktan sonra biri tutuyor. Çünkü kimsenin bir başkasına caka satma derdi yok.

Özetle ABD verilebilecek en kötü örneklerden biri. Bizim durumumuz ABD'den iyi, Avrupa'dan bayağı kötü. Ne ara ayarlarımızı bozdular, böyle olduk bilmiyorum. Ama özümüze dönmemizi umarım. Sığ halk iyi bir şey değil. Derin düşünen, önemseyen, kucaklayan halk iyi. Böyle bir ortamda ömür geçirmek iyi. O yüzden çok net: Finlandiya iyi, Kanada iyi. ABD ise verilebilecek en kötü örnek belki de... Görgüsüzlüğün şahı. En net örneği de Paris'e yolunuz düşerse denk geleceğiniz ABD'li turistler... Abov!! İyi niyetliler ve kibarlar, orası ayrı. Sonuçta ABD'nin krem şantisi o turist... Ama yok böyle görgüsüzlük.

• Volta bisiklet indirimi geldi ilk alan 100 kişi sahibinden daha almadan ilan açtı. Sen onları kullanmak için alacaklarını sanıyorsan yanılıyorsun. Hepsi satmak için sırada. O önden atlayan dayının iphone için açma tuşunun nerede olduğunu bilmediğine eminim

• quote:

Orijinalden alıntı: Abraxx

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    O telefonları kullanmak için aldıklarını düşünüyorsan yanılıyorsun.Kutusunu açmadan 1k fiyat ekleyip satıyorlar.İphone veya arabası olan zengin olmuyor şu ülkede anlayın artık.Çık bak dışarı 1 caddede en az 10 tofaş araba görürsün.Yurtdışında en düşük araba golf falan.Bırak da insanımız onu da alsın yani.Sanırım yurtdışına çıkmadığın için oraları cennet sanıyorsun da burdan farklı değil oralar.Araba ucuz ama bir ev alsan dünyanın parası.Asgari ücretle ay sonunu göremezsin çoğu avrupa şehrinde.Türkiye istanbuldan ibaret değil.Şikayet ediyorsan doğu taraflarına gidebilirsin oralar ucuzdur birikim yapar ülkeyi terk edersin.

• Siz hiç Amerika'da yaşanan Black Friday izdihamı görmediniz galiba?

Tüketim konusunda çok bilinçli olduğumız söylenemez ancak Amerika'nın da bu konuda çok bilinçli olmadığına bizzat şahidim.

Özellikle yemek konusunda..

• Tüketim toplumu olduğumuz hakkında haklısın ama Amerika insanları çok da farklı değil. Şartlar insanları değiştiriyor.
    Sen iPhone alarak iPhone alamayan adama havanı atarsın. iPhone'u olan ya da istese alabilecek adama hava atamazsin. Yani kısaca herkes tarafından kolayca alınabilen şeylerle hava atılamaz. Adamlarda teknoloji ucuz, araba ucuz. Bunları herkes istese alabiliyor, çok uç noktalara kacmadiklari sürece.
    Telefon, araba gibi şeylerin statü göstergesi olması da aynı şey yukarıdaki anlattığimla. Aslında orada da statü göstergesi olabiliyor ama bizdeki kadar değil. Evet telefonla vs statü belirlemiyorlar ya da normal arabalarla statü belirlemiyorlar belki ama Ferrasisi olan adamla Ford focusa binen adamı da eş tutmuyorlardir diye düşünüyorum.

• Avrupada ve abdeki sartlar gokten zembille inmedi. Insanlar once guzelce egitim aldi, egitim sonucunda refah, mutluluk, bilinclenme ve her alanda mantik on plana cikti. Din, irk gibi kavramlarin yerini mantik, bilim aldi.

Sonucta 2000 birim kazanan adam 10.000 liralik bir telefon almak gibi bir aptallik yapmiyor. Yada 5 sene arac kredisi odemek gibi fantazilere girismiyorlar.

• Rajeesh kullanıcısına yanıt
    cok bos adamsin. Suan Kanada da yasiyorum abd de de yasadim. hic en son model iphonelu arkadasim olmadi. bir cogu hala iphone 6 falan kullaniyor genelde hatta android. 5 kullanan bile gordum gecen hafta. internette izledigin 2-3 videodan zannediyorsun ki herkes iphone 11 pro max kullaniyor :D o sirada maksimum 500 kisi var ve her sehirde her magazada oyle sira olmuyor. 350 milyon insandan 1 milyonu belki aliyor en son cikan iphone u ilk gununde.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.