Merhabalar, Yeni eve taşınacağım ve sokağımda fiber internet veren bir tek TurkTelekom ile KabloNet var. TurkTelekom kullanmayı seçtim, daha doğrusu düşnüyorum. Sorum şu: Ben TurkTelekom'un verdiği cihazlarla kullanmak zorunda mıyım interneti? Yani fiber internet hizmeti alıp, kendim de modem alsam (fiber destekli) kullanabilir miyim? TurkTelekom eve kadar fiber kablo çekiyor mu? Teşekkürler herkese şimdiden. |
TurkTelekom Fiber İnternet Hk.
-
-
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet, T.T, Ofdk'dan obk ile ont'ye sonlandırma yapıp, routerı kurup gidiyor.
Getirdikleri routerı kullanma zorunluluğu yok.
İstediğiniz router'ı alıp, pppoe seçip, bilgileri girildikten sonra (t.t tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre girilecek)
VLAN: 35
MRU/MTU: 1492
yazarak kullanılabilir, mac clone gerekmiyor.
teşekkürler hocam. kısacası hiçbir ara donanım almadan istediğim routerı alıp kullanabiliyorum?
önerebileceğiniz bi router var mı peki?
-
Yapmanız gereken ONT (küçük türk telekom yazılı cihaz) ile ROUTER arasındaki cat kablosunu, eski Router'in WAN portundan çıkarıp, yeni aldığınız routerin WAN portuna takmak, yukarıda verdiğim bilgileri, yeni alacağınız router'in arayüzüne yazmak olacak. Keenetic sprinter, hopper. Asus ax56u, ax82u (modem/routerdir.) biraz daha bütçe varsa ax5400, iş görür.
teşekkür ederim hocam cevaplarınız için.
iyi akşamlar dilerim.
-
Cat8 son kullanıcı için gereksizdir, fazladan para vermeye gerek yokki. Datacenter'larda kullanırlar genelde.
Cat7 bile gereksiz ki ieee standartı yoktur, özel üretimdir,
Cat5E bile yeter ont/router arasına.
Cat6 Hcs, nexans veya reçber istediği metreye göre alıp iki ucuna rj45 çakıp, nerdeyse ömür boyu kullanır.
Awg standart yüksek olan, dandirik cat kabloları da var :D
Awg standart ne kadar düşük olursa o kadar iyi, cat6 reçber 23awg standart, taş gibi.
Piyasada bulunan ucuz cat8ler, gerçek kaliteyi vermiyor zaten, 30 awg cat8ler bile var, iyi olanlar pahalıdır.
Cat7 tamamen bomboş zaten, herhangi bir standartı yok, cat7 kimseye önerilmez, özel üretimdir.
Standart bellidir. Cat5e, cat6 cat6a cat8. bunlar sertifikalıdır.
Cat5e ile bile zaten yakın mesafede 2.5g veriyi taşıyabilir.
Yani anlatmak istediğim şu, cat6 standart varken, dc'lerde kullanılan cat8ler ev kullanıcısı için bir anlam ifade etmez, son kullanıcı aradaki farkı anlayamaz zaten.
ONT'den router'a kısacık mesafede bırakın CAT7 kabloyu, en dandik Cat5e kabloyu kullansanız bile hayli hayli yeter. Piyasada satılan CAT7-8 kablolar tamamen para tuzağı. Taş çatlasın 3-5 metre mesafe için insanlara boşa para harcatmayın. 50-100 metre gibi mesafelerde kablo çekilecekse HCS gibi kaliteli CAT6 kablolar önerilir, onun haricinde kısacık mesafede Cat5e her türlü yeterlidir. CAT7 kablo uygulamasının günlük kullanımda yeri yok.
-
Aynen öyle, Cat7'lerin ieee standartı yoktur, özel üretimdir. Cat8ler zaten para tuzağı, her yerde söyledim, söylerim. Cat5e bile yetiyor kısa mesafede 2.5g veri taşıyor.
Cat6 üstü para tuzağıdır. Cat5e ile cat6 arasındaki Mhz farkını dahi, son kullanıcı anlayamaz.
İlginç..Ben de yıllardır bu işle uğraşıyorum. "cat 5e kablo ile gigabit hızlar mümkün değil" diyen birine ne denir bilemedim açıkçası. Bir de bu sektördeymişsiniz ayrıca sektör için üzüldüm. CAT5E ile 2.5G ve hatta kısa mesafede 10G hız da alınır diğer arkadaşın üstte belirttiği gibi. Kablo kalitesi tartışacaksak tartışalım, adı CAT6 olup da beş para etmeyen kabloları eleştireceksek eleştirelim ama siz toptan CAT5E standardını gömerseniz yanlış yaparsınız.
CAT7 veya CAT8 kabloların sıradan bir kullanıcı için, hele ki 1Gbps hızda hiçbir kullanım amacı yoktur. Uç örneklerde bile kaliteli bir CAT6 FTP kablo alır, uygun kaliteli jackla topraklar, 100+ metre mesafede bile gigabit hızınızı tertemiz alırsınız.
Sizin ağzınız kalitesiz kablodan yanmış olabilir ama suç kablonundur, CAT5E veya CAT6 standardının değil. Günümüz dünyasında kaliteli bir CAT6 kablo, son kullanıcının bütün ihtiyaçlarına fazlasıyla yeterli gelir. İlerde 2.5G yaygınlaşırsa ona da hayli hayli yetecektir.
CAT6 kablodan ötesi tamamen para tuzağıdır, daha evinde 1Gbps bağlantı olmayan bilinçsiz kullanıcıları yok efendim ping düşürecekmiş, yok efendim internet hızını artıracakmış yalanlarıyla kandırmaktır.
Ayrıca, yukardaki mesajlarınızdan birin içeriği şu şekilde:
"OBK fiber kablo çekimini TT ekipleri ücretsiz yapıyor merak etmeyin. Size verdikleri ont cihazını kullanmanız şart. O cihaz fiber kablodan gelen ışığı dsl sinyaline çeviriyor. Oradan da kısa CAT kablo ile home gateway dedikleri router cihazına gönderiyor. Router da veriyorlar ama çıkarıp siz istediğiniz bir cihaz takabilirsiniz. Daha performanslı cihazlar var. Ara CAT kablo olarak da CAT8 kablolardan öneririm, sinyali neredeyse kayıpsız iletiyor."
8-10 yıl fiber sonlandırma işi yapıp da ONT cihazının DSL sinyaline çevrim yaptığını söylemeniz de ayrı bir garabet. 10 senede bu kadar öğrenebilmişsiniz ona da şükür. İmam hatip referansıyla girdiniz bu işlere herhalde.. :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 15 Temmuz 2024; 0:33:13 >
-
@Krone
hocam 10 yıldır faybır sonlandırma işindesiniz, 8 yıl önce neden dsl istatiğinizi atıp, değerler normal mi diye sordunuz :D yorum yazmak için yorum yapıyorsunuz.
Hakikten 10 yıldır faybır sonlandırma işinde olan adam, Ont'nin ne işe yaradığını bilmiyor la DSL'e çevirir yazınızı kaçırmışım :D Ont; Gelen sinyali ethernete çevirir, dsl'e çevirmez.
Pon, pasif bir ağ bütünü değildir, elektrikle çalışır diyin birde tam olsun puhahaha
Kedi 7-8 kablo faydalı olabilir; yüksek hızda. Orjinalini bulmak sorun; bir de ucuna takılan konnektörler uğraştırıcı ve pahalı. Kedi 5e de bence çok sağlıklı olmaz; Kedi 6a daha mantıklı.
Dsl denmesi doğru; aktarımın yapıldığı kablo kedi kablo yani bakır tel. Başlangıç fiber optik; sonlandırma fiber optik değil. Aynı fiber optik lnb gibi; fiber bir yere kadar geliyor sonra koaksiyel dönüştürücü ile uydu alıcısına yine koaksiyel kablo ile bağlanıyor. Üle fiber olmaz; yemişim fiberini. Hatta bilgisayarlarda da optik giriş olmalı; notebook da belki zor ama masaüstülerde olabilir.
-
Bir troll bir avukatı ne güzel mesken tutmuşlar buraları. Her neyse. Atılan her kemiğe heyecanlı heyecanlı koşan arkadaşları görmezden gelmek lazım.
Saa dii.
Ont'nin portu 1ge destekliyor, teknik olarak zaten gigabite çıkamıyorsun ki. Router ile ont arasına cat8 alsan değişen tek şey, category farkı, başka da birşey değişmez. Sanki 10g port ONT kullanıyoruz triplere bak la :D
10 yıldan fazla Faybır sonlandırma işi yapan eleman, yazdığı saçmalığın farkında olacak ki, yazısını kaldırmış. Ayrıca 8 yıl önce DSL istatiklerim normal mi diye açtığı konuyu söylediğim için, hesabını kilitlemiş, birde bloklamış..
Rivayete göre faybır sonlandırma elemanı, işinde o kadar iyimiş ki, Gözlerini kapatıp, iki farklı cat kabloyu sadece koklayarak hangi catergory olduğunu dahi anlayabiliyormuş. Fakat; Faybır sonlandırma elemanı olduğu için, DSL tarafa pek hakim değil, istatistikleri bilmiyor ama sıkıntı değil, adamın işi sadece PON altyapı..
Faybır sonlandırma elemanı, en çok hangi konuya yazdığına da baktım, "oyun" kategorisine yazmış, genel internet hakkında bilgin yok, doritos yiyip, evde oturan sivilceli eleman olduğunu biliyorum.
Kendini ö1f1 zannediyor eleman :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-61E52F41F -- 15 Temmuz 2024; 12:2:18 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- evimde mobil wifi
- ttnet ücretsiz modem değiştirme
- dsl bağlantısı yok
- los ışığı yanmıyor
- türk telekom dilekçe örneği
- kapanan hat nasıl açılır
- en hızlı internet
- 1 yıldan uzun taahhüt cayma bedeli
- hat takılı ama şebeke yok
- türk telekom e-sim ücretli mi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X