TUS’a Nasıl Çalışmalıyız: Anatomi Korkulu Rüyamız Olmaktan Nasıl Çıkar?
Sevgili arkadaşlar hepinize merhabalar,
Bu günden itibaren belirli aralarla sizlere bu köşeden “doğru adres”den seslenerek Anatomi ve özellikle de “TUS ANATOMİ’si” hakkında bildiklerimi ve tecrübelerimi paylaşacağım. İnşallah bu sayede beraberce anatomiyi -tabiri yerindeyse- “bir baş ağrısı” olmaktan çıkaracağız.
Kısaca kendimi tanıtarak yazıma devam etmek istiyorum. Bendeniz Süleyman Murat TAĞIL – kısaca “SMT” diyorlar bana- 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ilk TUS’umda bilerek ve isteyerek Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD’da uzmanlığıma başladım. 2003-2008 yılları arasında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’de Yrd. Doç. Dr. olarak 5 yıl çalıştıktan sonra Ocak 2009’da Doçentlik ünvanını alıp 2009 Ağustos’da da tekrar Ankara’ya dönerek şuan çalıştığım Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, Anatomi AD’nı kurmak üzere göreve başladım. Akademik hayatın yanı sıra 2004 yılından beridir de TUS’a hazırlanan pratisyen hekim arkadaşlara ve öğrencilerime, “TUS Anatomisi” hakkında gerek danışmanlık yaparak, gerekse seminerler ve konferanslar vererek Anatomi’yi severek kolayca nasıl akılda tutabileceklerinin yolunu göstermekteyim.
Bildiğiniz gibi TUS sınavı soruları tek tek irdelendiğinde zor sorulardan oluşmayan ancak 11 ayrı dersten aynı anda sınava tabi olma nedeniyle tüm dersleri aynı anda hafızada tutabilme açısından oldukça zor bir sınavdır. Çalışmaya ilk başlayan bir aday çalışma programında her derse 2 hafta süre ayırması durumunda 1 turun yaklaşık 5 ay zaman alacağı bir durum söz konusudur. Bir ders için 2 hafta çok uzun bir süre değildir. Çalışmanın doğru yaklaşımlarını yakalamış birisi mesela benim alanım olan anatomiyi 2 haftada büyük ölçüde halledebilir. Ancak sınav, dersin çalışıldığı o 2 haftanın hemen sonunda yapılmayacağı ve diğer 10 ders için 20 hafta çalışıldıktan sonra yapılacağı için sorun hemen kendini gösterecektir. O 20 hafta hiçbir şey çalışılmamış olsaydı bile çalışılanların yarısından çoğu unutulacaktı ki hele diğer derslere de aynı çaba gösterilince her şey üst üste binecek unutulma oranı daha da artacaktır. İkinci tekrar yapılsa ve bu sefer derslere 1 hafta ayrılsa bile bir tur 2,5 ay sürecektir ki bu da ‘normal bir insana göre’ unutmak için yeterince uzun bir zamandır.
Öyleyse ne yapılmalıdır?
Kanaatimce profesyonel destek şarttır. Bu ifademi bir takım hesapları gözettiğim için değil gerçekten inandığım için kullanıyorum. Bundan 7-8 yıl önce profesyonel destek alanların birkaç adım önde olduğu bir yarış söz konusu iken şimdilerde destek almayanların yarışa birkaç adım geriden başladığı yadsınamaz bir gerçektir.
Peki bu profesyonel destek nasıl olmalıdır?
Kesinlikle her açıdan güvenilir olmalıdır. Gerek kaynakları, ders editörleri, danışmanları gerekse ticari ahlakı güvenilir olmalıdır. Çünkü gerçekten önemli bir dönüm noktası ile karşı karşıya iken kişinin aklında her hangi bir endişe olmamalıdır.
Kendi alanım olan anatomiden örnekler vererek bahsettiklerimi biraz daha netleştirmek istiyorum.
Anatomi, pek çok hekimin okul yıllarında pek de iyi hatıralarla vedalaşmadığı derslerden biridir. Vedalaşmak fiilini kullandım zira anatomi eğitiminin verildiği yıllar olan okulun o ilk iki yılından sonra herhangi bir tıp öğrencisi anatomi ile çok az yerde karşılaşır. Kendine has da bir dili olan anatomi unutulmaya mahkumdur. İkiden üçe geçen öğrenci bir alt sınıfa ‘Al, sana 2 cilt atlas, para falan da istemem, yeter ki gözüm bir daha onları görmesin’ yaklaşımındadır ancak gün gelip çattığında –tabiri yerindeyse- tıraş gözünün önüne gelir, kurtuluş yoktur. Aklından bile geçirdiğinde o atlasları ve o tonlarca Latince kelimeleri içine bir karartı çöker ve boğazına da bir düğüm atılır sanki. Ve mümkün olduğunca kaçmak ister bu durumdan ancak kaçacak yer de yoktur. TUS gelip çattığında A kitapçığını eline alacak “Aha, Bismillah, Soru 1 ders Anatomi”. Nitekim anatominin ortalaması 2’lerde sürünmektedir.
O zaman yapılması gereken nedir?
Dilerseniz gelecek yazımda yapılması gerekeni size bir bir anlatayım. Hiç merak etmeyin anatominin şifreleri çözülmüştür. “Doğru Adres” i takip edin, dediklerimi yapın, 10 sorunun minimum 9’unu cepte bilin