Şimdi Ara

TV Kalibrasyonu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
6.438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bilindiği gibi kullanmakta olduğumuz TV'lerden ne yazıkki istenilen ölçüde görüntüler elde edemiyoruz. Mağaza teşhir ortamında, spot ışıklar altında ayarları en yüksek seviyeye getirilmiş TV'leri büyük bir hevesle satın alıyoruz ve evimize getirdiğimizde sonuç hiç de istediğimiz gibi olmuyor. Bu çok yanlış bir satış stratejisidir ve oldukça aldatıcıdır.

Peki sorun TV'lerimizde mi dir?
    Hayır, sorun ayarlarımızın doğru olmamasıdır.
    Çünkü TV'ler belli bir standart a göre üretilir. Dolayısla izleme ortamı çok aydınlık olan bir kullanıcı ile izleme ortamı karanlık bir kullanıcı aynı standart a göre bu TV'leri izlemek zorundadır. İşte bu durumda ortam şartlarına göre bir takım ayarlamaların yapılması gereklidir. Ama çözüm yolu piyasa çeşitli isimlerle satılan kalibrasyon DVD'leri, tester programları değildir. Bunun adı kalibrasyon değildir. Tamamen ticari maksatlı satılan ürünlerdir.

Profesyonel TV-Ekran Kalibrasyonu nedir?
    TV’nizden en gerçekçi ve en net görüntüyü elde edebilmek için, ekran renk ölçüm cihazı, sinyal referans jeneratörü ve çeşitli yazılımları bilgisayar ortamında analiz ederek olması gereken set'lere çekilmesidir.
    tv menüsünde bulunan tüm set'ler ölçümlenip analiz edilip, olması gereken değerlere yani referans değerlere çekilmesi gereklidir. her bir rengin tonu,parlaklığı,doygunluğu, grayscale, gama, ve sizin yaşadığınız ortamdaki ışık şiddeti, kullandığınız kaynaklar göz önünde bulundurularak ve tek tek ölçülerek yapılmak zorundadır. Bütün bu değerlerin matematiksel hesabı vardır ve çıkan sonuçlara göre işlemler yapılır.

Bilindiği üzere artık yeni tip panellerin menüsünde ISF ccc (Certified Calibration Controls)- THX - UZMAN gibi Pitcure Modları bulunmaktadır. Bunun amacı Profesyonel Ekran kalibrasyonu yapılacaksa bu modları kullanınız demektir.

işin özünde yapılmak istenen işlem, doğal,pürüzsüz ve gerçeğe en yakın renkleri elde etmektir. Renk değerlerimiz ne kadar gerçeğe yakın olursa gözlerimiz o kadar iyi seçer, keyif verir ve haliyle gözlerimiz daha az yorulur.
    şunuda unutmamak gerekir kalibrasyon sayesinde panel tipine göre ortalama %40 civarında enerji tasarrufu sağlanıyor ve bunun bir avantajıda şudur panelimiz çok daha az ısınır ve haliyle ömründe artış sağlanır.

İlerleyen zamanlarda daha detaylı ve teknik bilgiler vereceğim.

NOT : Konuyu açmamdaki amaç kesinlikle ve kesinlike reklam yapmak değildir. Bu nedenle firma bilgisi vermek istemiyorum.
    Çok uzun yıllardır konu üzerinde çalışmalar yapmaktayım. ISF ve THX Calibration USA sertifikası sahibiyim, Color science eğitimi aldım. Bu işlemleri uzun süredir uygulamaktayım.
    Amacım konu ile ilgili merakı olan kişilerle birlikte paylaşımlar yapmak ve sormak istediğiniz sorulara elimden geldiğince cevaplar vermektir.

TEŞEKKÜRLER.

• yeni nesil led tv ler için model bilgileri ile ayrı ayrı kalibrsayon bilgilerini bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz...buradaki deneyimli dostlarla birlikte iyi bir sinerji çıkar...
  • arkadaşım konunla ilgilen bizlere yardımcı ol bizde teşekkuredelim
  • Arkadaşlar amacım daha önce kalibrasyon edilmiş TV lerin kalibrasyon ayarlarını yayınlamak değildir. Bazı forumlarda bu tip settings'ler yayınlanıyor zaten bu ayarları biryerlerden edinip girmeye kalktığınızda sonuç hep olumsuz olur. Bu olay zaten tamamen yanlış ve kalibrasyon ile uzaktan yakından alakası yoktur. Kalibrasyon kişinin bulunduğu ortamdaki koşullara bağlı olarak yapılanbilen, kişiye özel bir işlemdir. Mesela ben herhangi bir marka TV'nin kalibrasyon ayarlarını burdan yayınlasam izleme ortamı çok karanlık olan biriside bu ayarları girecek, aydınlık olan bir kişide bu ayarları girecek, ki zaten burda dikkate alınması gereken tek şey ortam ışık şiddeti değildir. Bir çok değişken vardır ve bunlar analiz edilmelidir.

Kalibrasyon işlemi TV’nizin bulunduğu ortamda yapılmak zorundadır. Çünkü ortamda bulunan aydınlatma lambasının ışık şiddeti, duvar ve zemin rengi, izleme mesafesi, TV'ye bağlı kaynaklar, Kablolar ve açı her ortamda farklıdır ve bu faktörler TV kalibrasyonu’nun belirleyici unsurlarıdır. Yani kalibrasyon kişinin yaşadığı ortamdaki faktörlere göre, ortama özel bir işlemdir.

Aynı marka aynı model TV'ler bile yanyana geldiğinde aynı görüntüyü veremiyorken ( gaz veya likit yoğunluk farklılıkları, kullanılan elektronik malzemelerin toleransları, işçilik hata payları, vs sebepler yüzünden) sabit olan ayarlamaların dağıtılması çok yanlış bir olaydır.

Aşağıdaki konu başlığında elimden geldiğince bilgilendirmeler yapmaya çalıştım, burdan da bakarsanız sevinirim.

http://resim.donanimhaber.com/m_27540960/mpage_6/f_/key_//tm.htm

• yeni nesil led tv.lerde de kalibrasyon gereklimidir.samsung 46"D8000 serisi aldım kurulum için servis bekliyorum.servisin kalibrasyon yapma bilgisi ve teknik ekipmanı varmıdır?
  • Kalibrasyon Yeni nesil yada eski model, Lcd,plazma,led,3d,projeksiyon,hatta bilgisayar monitörlerine bile uygulanabilir. Her modelin kendine özgü ayarlamaları ve matematiksel hesapları vardır.
    Servisin yapabileceği bir işlemdeğildir bu. servis gelir tv ni kurar garantini onaylar ve gider.

Bu işlem yatırım ve deneyim gerektirir,yurtdışında belirli bir eğitim süreci vardır ve sonunda sertifika alınır.
    Bu işlemi Türkiye'de profesyonel ekipmanlar kullanarak yapan tek firmaya sahibim. Ayrıca ISFccc yetkili çözüm ortağıyım.

Amacım reklam yapmak değildir. Yanlış anlaşılmasın diye firma bilgisi vermiyorum.
  • Merhaba,

İstanbulda bu hizmeti veren bir firma var mı?

Teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Vestel android TV TKGS sorunu
    3 yıl önce açıldı
    LG tv hdr ayarı
    3 yıl önce açıldı
    Axen Led tv ses sistemi sorunu..
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Düşünce güzel ancak çalışma görmek lazım.En kısa sürede marka ve modellerle alakalı kalibrasyon ayar değerlerini bekliyoruz.

Saygılar
  • Merhaba

Pro isf kalibrasyon hizmetini ülkemizde sadece biz uygulabiliyoruz. İstanbul da çok fazla sayıda kalibrasyon hizmeti verdik ve vermekte olacağız.

Konu başlığında da anlattığım gibi pro kalibrasyon, kişinin bulunduğu ortama göre yapılan bilen kişiye özel bir hizmet olduğunu için kalibrasyon değerlerini dağıtmak söz konusu değildir. zaten böyle bir uygulama teknik olarak yanlıştır. X bir kişiye yapılmış olan kalibrasyon Y bir kişide uygulanamaz. çünkü herkesin tv yi kullanma koşulları farklıdır.
  • @tvkalibrasyonu Arkadaşa bana olan tavsiyeleri ve önerileri için gerçekten çok teşekkürederim. Bu konu çok yararlı olmuş bence . Gözümün gördüğü inanılmaz görüntüyü bırakıp , bana söylenenler yüzünden kendimi acaba benmi aptalım demeye başlamıştım ama , @tvkalibrasyonu üstat içimi çok rahatlattı ve kafamdaki soru işaretlerini yok etti. Kendisine çooooook teşekkürederim . Saygılar.
  • Yurtdışında 200-300$ lara yapılan bu işlem her ne kadar pahalı olsa da, fabrika çıkışı uygulanan ayarlamalarla yetinmeyip tv'nin verebileceği potansiyele güvenip bunu görmek isteyenler için yaptırılabilecek bir uygulama;ülkemizdeki fiyatın uygunluğu oranında talebin artacağını sanıyorum...
  • Amacım Display (TV) Kalibrasyon konusu hakkında bilgiler vermek ve standart ayarlarla izlediğimiz TV'lerin kalibrasyon işlemi sonunda ortaya çıkan yeteneklerini anlatabilmektir.

Konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tvkalibrasyonu -- 3 Mayıs 2012; 22:29:28 >
  • merhaba arkadaşlar benim phılıps 227el marka 21.5 full hd monitörüm var ve ben bunun rengini ayarlayamıyor sönük bu monitörü nasıl canlandırırım kontrasat parlaklık ve rengini kaça ayarlayayım ne olur bi akıl verin
  • biz kendimizce yani basit sekilde nasil kalibre edebiliriz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmet 52

biz kendimizce yani basit sekilde nasil kalibre edebiliriz?

+1
    olarak konuyu merak ediyorum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: tvkalibrasyonu

Amacım Display (TV) Kalibrasyon konusu hakkında bilgiler vermek ve standart ayarlarla izlediğimiz TV'lerin kalibrasyon işlemi sonunda ortaya çıkan yeteneklerini anlatabilmektir.

Konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim.

Kısaca basit olarak amatörce biz nasıl yapabiliriz.

en basitinden bir anlatım rica etsek..
  • Arkadaşlar ,

Bu işi evde yapamazsınız. Hani basit görüntü ayarlarını yapabilirsiniz ama görüntü kalibrasyonu için size cihaz ve yazılım gerekecektir.

Kalibrasyon , özel bir kamera ile tv ekranındaki renk ile , olması gereken renk arasındaki farkın yazılım aracılığla tespit edilmesi ve bunun tvnin menüsündeki ince ayarlarından düzelterek olması gereken değere getirilmesidir. Her marka ve model tv (plazma veya lcd olması farketmez) renkleri bir miktar gerçeğinden farklı olarak üretir.

Bu özel kamera (Colorimeter) ve yazılımı internet üzerinden alsanız bile normal ev kullanıcısı için hem pahalı olacaktır hem de görüntü ve bunun değerlendirilmesi hakkında bilginizin olması gerekir.

Firma yetkilisi bu başlığı konu hakkında genel bilgi vermek ve para karşılığında bu işi yapacaklarını belirtmek için açmış. Firma, indirim yapmak haricinde size bu konuda nasıl yardımcı olabilir ? Hem basit bir iş değil , hem cihaz ve yazılım gerekiyor hem de firma bu işten para kazanıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ender123

Arkadaşlar ,

Bu işi evde yapamazsınız. Hani basit görüntü ayarlarını yapabilirsiniz ama görüntü kalibrasyonu için size cihaz ve yazılım gerekecektir.

Kalibrasyon , özel bir kamera ile tv ekranındaki renk ile , olması gereken renk arasındaki farkın yazılım aracılığla tespit edilmesi ve bunun tvnin menüsündeki ince ayarlarından düzelterek olması gereken değere getirilmesidir. Her marka ve model tv (plazma veya lcd olması farketmez) renkleri bir miktar gerçeğinden farklı olarak üretir.

Bu özel kamera (Colorimeter) ve yazılımı internet üzerinden alsanız bile normal ev kullanıcısı için hem pahalı olacaktır hem de görüntü ve bunun değerlendirilmesi hakkında bilginizin olması gerekir.

Firma yetkilisi bu başlığı konu hakkında genel bilgi vermek ve para karşılığında bu işi yapacaklarını belirtmek için açmış. Firma, indirim yapmak haricinde size bu konuda nasıl yardımcı olabilir ? Hem basit bir iş değil , hem cihaz ve yazılım gerekiyor hem de firma bu işten para kazanıyor.

Bilgiler için teşekkürler.

Bu işi Diyarbakır'da yapabilen var mı acaba? Birde tabii ki fiyatlarla ilgili genel bir bilgi verilebilirse çok sevinirim.

Tekrar teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: ender123

Arkadaşlar ,

Kesinlikle katılıyorum, ben arkadaşla iletişime geçtim. Samsung UE46D7000 TV kullanıyorum. Arkadaş salonda ışık vb. ölçümleri yaptı, ekipmanını kurdu ve yaklaşık 4-4,5 saat kalibrasyon işlemi uyguladı. İlk bir hafta alışamamıştım ama şimdi TV satın alırken neye kandığımızı anlıyorum. Aslında izlediğimiz renkler gerçek renkler değil, çünkü yıllarca en parlak ve en renkliyi biz doğru bilmişiz.

Ben de sizin sorduğunuz gibi bana yaptığı ayarları başkalarının TV'lerine de yapabileceğimi söylediğimde kalibrasyonun yanlızca o ortama ait(ışık değeri vs.) ölçümlerle doğru sonuca ulaşacağını ve değerlerin girilmesinin düzgün sonuç vermeyeceğini söyledi.

Kısacası ben yaptırmayı düşünenlere tavsiye ederim, film izlemek çok daha keyifli hale geldi. Arkadaş ilgili birisi fiyat konusunda da yardımcı oldu.

Bilginize

• Mehmet Bey imzamda bahsettiğim bu işi Uzmanıdır!

Gerekirse bana ulaşırsınız size onun bilgilerini verir ve size durumu anlatırım!
    Diğer forumda ayrıca bir başlık vardır,prof.ISF çok ciddi tavsiyemdir
    Ayrıca Hi-End BD/PJ v.s cihazlar da kalibre edilmektedir!

++
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.