arkadaşlar açıkça söyleyeyim başlık biraz dikkat çeksin istedim çünkü burada bana akıl danışmanlığı yapabilecek düzeyde birçok insan olduğunu düşünüyorum ama kim niye yapsın işte değil mi? her neyse, belki yine de bir koca yürekli insan çıkıp elimden tutabilir umuduyla foruma kaydoldum ve bir cevap bekleyeceğim. şimdi bir şeyler anlatacağım, eğer ilgilenirsen birazcık öğrenci profilimi anlamanı istiyorum yoksa yapacağın yorumlar için her ne kadar minnettar kalacak olsam da beni bilmeden yaptıysan pekte bir anlamı olmayacak diye düşünüyorum. umarım bunu mu okuyacağım lan demeyip okursun diyelim. öncelikle ben lisede tamamen uyuyan, kızların peşinde koşan, fizy yarışmalarına hazırlanan bir tiptim fakat her zaman kendime yazık ettiğimi düşünsem de tembelliğim dolayısıyla bir harekette bulunamadım. 11 ve 12. sınıfta ailemi zora sokup sene başında dershaneye yazılıp 1 ay sonra gitmeyi bırakıp yine de taksitleri ödemeye devam ettim. yani kısacası berbattım ve tek bir ders dinlediğimi bile hatırlamıyorum. bunu ısrarla söylüyorum çünkü sıfırın da sıfırı olduğumu anlamanızı istiyorum. biraz daha ilerleyecek olursak mezun yılıma geldiğimde artık bir şeyler yapmam gerektiğini fark ettim ve elime geçen bir miktar para ile bir dershaneye kaydoldum. karantina patlak verene kadar dershanede derslerimi hakkını vererek dinledikten sonra kütüphaneye çıkar 2 saat 3 saat çalışır eve döner uyurdum. açıkçası ilk zamanlar bunun bana yeteceğini düşünürdüm fakat dershanede rehberlik hocasının yaptığı programları bu saatlerde yapamamaya başladığımda demek ki az çalışıyorum dedim kendi kendime ve bir süre arttırmanın eşiğine geldim. bunlar olurken karantina patlak verdi ve bende artık kararımı vermiş günde 5 saat civarı çalışmaya başlamıştım. yine de çok sık olmasa da ara sıra 8 saat çalıştığım oluyordu fakat konularda ilerleme kaydettiğimi düşünüyordum. ama sanıyorum ki çalışma stilimde bir hata var çünkü ben 2 ay önce çalıştığım şeylerin yüzde ellisini hatırlamakta güçlük çekebiliyorum. lan ne anlatıyorsun hala deme, lütfen deme. beni çok iyi anlamanı istiyorum. dershanede takıldığım iki arkadaş var biri benden bi' tık daha iyi netlere sahip diğeriyse ondan bi' tık daha iyi. bugünden itibaren şuna emin oldum ki aslında bana motivasyon konuşmaları yaparken "üzerimde duygu seksi yapma" derler ya o misal üzerimden motivasyon seksi yapıyorlar. benden daha iyi oldukları için gelip kendilerini tatmin edip, beni demoralize edip gidiyorlar. kararımı aldım ve onlarla yolumu ayıracağım sert bir şekilde. şimdi tam şu anda olduğum profilden bahsedeceğim işte olay burada patlak veriyor. şu an size en son girdiğim denemenin sonuçlarını söyleyeyim. "TYT genel deneme: türkçe 24 net, matematik 12 net, fen 8 net, sosyal 6 net" halim bu işte. fakat burada kendime inancımı yükselten şöyle bir durum var. ben aslında bir türkçe denemesi alsam karşıma ve full odak kendimi kasmadan süreye fazla takılmadan çözsem aslında 28 neti muhtemelen görebilirim. matematikte örneğin süre kasmadan soru için 1 saat 30 dakika harcadığımda 21/30 gördüğüm oluyor. aynı şekilde türkçede ve sosyalde de bunu yapabileceğimi biliyorum. benim sorunum biraz kendine inanç eksikliği, biraz süre sorunu, biraz geçmiş yıllardan gelen tembellik, biraz kötü çevre, birazcık düzensizlik diyebilirim. hepsinin farkındayım ve hepsinin çözümü için bir şeyler yapma kararını vermiş bulunmaktayım. buraya kadar kendimi anlattım, ne yaptığımdan bahsettim. ayrıca hedefimde bana göre oldukça yüksek (ilk 50 bin sayısal istiyorum, benim için yüksek bir hedef) bunları okuduktan sonra eğer istersen senden cevaplamanı isteyeceğim bir iki soru var: 1 - dershaneye gidiyorsan bir dersi nasıl geçiriyorsun, o dersin tekrarını nasıl yapıyorsun? konuları dershaneyle mi götürüyorsun? teneffüsleri ve öğle aralarını nasıl değerlendiriyorsun? kısaca dershane işte. 2 - matematikte süre sorunumu nasıl aşabilirim? 3 - haftalık/günlük/aylık programlarımı nasıl yapmalıyım? 4 - hızlı bir TYT net artışı görmek istiyorum, bunun için bana tavsiyen ne olurdu? 5 - kimseye söylemem dediğin bir taktiğin varsa söyler misin? :D (nedense herkes bunu biliyormuş ama ben hala öğrenememişim gibi geliyor) 6 - iyi geçen bir günden sonra ertesi günü de iyi geçirebilmek için kendini nasıl motive ediyorsun? sorularım bu kadardı. bir de sana şu sıralar hangi konulara çalıştığımı (olduğum yeri anlaman açısından) söylemek istiyorum. TYT türkçe: klasik paragraf çözmekten başka bir şey yapmıyorum, dershanedeki dersleri dinliyorum. dersten sonra ne soru, ne tekrar yaptım bugüne kadar. TYT matematik: tüm konulara baktım, sadece PKOB kısmıyla alakalı bir çalışma yapmadım hâlâ hiç. TYT fizik: dalgalar ve optik hariç diğer konulara çalıştım. (%100'üm demiyorum, çalıştım sadece işte) TYT kimya: gereksiz bulduğum doğa ve kimya tarzı konular hariç çalıştım. (sanırım en iyi TYT dersim kimya) TYT biyoloji: ekosistem ekolojisini baya yüzeysel çalıştım onun haricinde diğerleri tamam ama nedense eski konuları tamamen unutmuş gibi hissediyorum. TYT sosyal: haftada 1 - 2 sosyal denemesi çözmek dışında bir icraat yok. AYT matematik: 2. der. denklemler, polinom, trigonometri, parabol, çarpanlara ayırma hakkını vere vere çalıştım bunlara şu sıralar dershanede logaritma görüyoruz ama ben daha çok fonksiyonlarla ve eşitsizliklerle uğraşıyorum şu aralar. AYT fizik: TYT-AYT ortak fizik konularını görüyoruz dershanede, karantinada öne geçmiştim ama dershane açıldığından beri çalışma saatlerim azaldığı için şu anlık ayak uyduruyorum. AYT kimya: sıvı çözeltiler ve çözünürlükteyiz, henüz bitmedi bundan önceki konuları da iyi hallettiğimi düşünüyorum. AYT biyoloji: sinir sistemine başladık, sistemleri anlamakta güçlük çekmeyeceğim gibi hissediyorum. kendimle alakalı güncellemeleri buraya aktaracağım, yazdıklarım anlamsız gelmiş olabilir çünkü bunlar 3 aydır içimde ve kimseye bahsetme fırsatım olmadı maalesef. bu yüzden yazdıklarımı okuyup bu ne saçmalıyor ya dedirttiysem affola. şimdiden bana belki bir iki tavsiye vereceklere teşekkür ediyorum şimdiden. |
TYT 35 Net, AYT 20 Netten Başlayanlar İçin Kılavuz
TYT'de 35 net, AYT'de 20 net civarında bir başlangıç ??noktanız varsa, hedeflerinize ulaşmak için uygulayabileceğiniz stratejiler mevcuttur. İşte adım adım bir kılavuz:
Hedef Belirleme:
- Netlerinizi artırmak için net bir hedef belirleyin. Örneğin, TYT'de 100 net gibi.
Eksikliklerinizi Belirleme:
- Mevcut netlerinize göre hangi konularda eksiklikleriniz olduğunu belirleyin. Bu, deneme sınavları veya öğretmenlerinizin geri bildirimleri yoluyla yapılabilir.
Zayıf Yönlerinizi Geliştirme:
- Eksik olduğunuz konulara odaklanın. Konu anlatımlarını tekrar edin, örnek sorular çözün ve öğretmenlerinizden destek alın.
Stratejik Çalışma:
- Çalışma programınıza sadık kalın ve düzenli olarak çalışın. Zor konulara daha fazla zaman ayırın ve anlamakta güçlük çektiğiniz konulara odaklanın.
Deneme Sınavları:
- Düzenli olarak deneme sınavlarına girmek, ilerlemenizi takip etmenize ve eksikliklerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
İnceleme ve Yeniden Çözme:
- Çözdüğünüz soruları ve deneme sınavlarını inceleyin. Yanlış yaptığınız soruları tekrar çözün ve hatalarınızdan ders alın.
TYT 20 Netten Başlamak:
- AYT'de 20 net civarında bir başlangıç ??noktanız varsa, önce TYT'ye odaklanın. TYT'de netlerinizi artırarak sağlam bir temel oluşturabilirsiniz.
TYT 30 Net Yapıyorum:
- TYT'de 30 net civarında net yapıyorsanız, eksik olduğunuz konuları belirleyin ve bu konulara odaklanın. Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler gibi temel derslere öncelik verin.
30 Netten 100 Nete:
- Netlerinizi 30'dan 100'e çıkarmak önemli bir hedeftir. Bu, düzenli çalışma, stratejik çalışma ve hedeflerinize bağlı kalma gerektirir.
Önemli İpuçları:
- Motivasyonunuzu yüksek tutun ve hedeflerinize ulaşmak için kendinize inanın.
- Başkalarıyla çalışmak veya çalışma grupları kurmak, motivasyonunuzu artırabilir ve eksikliklerinizi belirlemenize yardımcı olabilir.
- Düzenli ve kaliteli uyku, konsantrasyonunuzu ve öğrenme yeteneklerinizi artıracaktır.
- Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak, genel sağlığınız ve zihinsel odaklanmanız için önemlidir.