Arkadaşlar başlık zaten sorunun kendisi gibi olmuş :) Bende şuan hem Ubuntu hem de Windows 10 yüklü ve SSD'de windows 10 var. Yapmak istediğim windows 10'u tamamen kaldırıp onun boşaldığı alana yani SSD'ye de şuanki Ubuntu'mu kurmak istiyorum. Sorum şu ki; Yerel Disk D'de 600 GB'lik dosyalarım var ve eğer ben windows 10 kaldırıp, ubuntuyu da kaldırıp sonra Ubuntu'yu sıfırdan SSD'ye kurarsam yerel disk D'deki verilerim kaybolur mu ? Sonuçta o alana dokunmayacağım ama bir sorayım istedim.
sanırım kaybolmaz ama önemli şeyleri bi hard diske yedeklersen iyi olur.
Ubuntu yüklerken disk bölümlemeyi iyi yaparsan sorun olmaz. Sanırım D sürücüsü dediğin mekanik disk yani HDD oluyor. Kurulumda bölümlemede SSD üzerinde otomatik seçeneğini seçersen tüm SSD'yi Linux'a uygun şekilde bölümleyebilir. Manüel yaparsan da yapacağın Windows'un bulunduğu bölümün boyutuna vs. iyi bakıp Ubuntu kurulumu esnasında bunu silmek ve alanı Ext4 ile formatlamak. Tabi UEFI ve swap alanları da oluşturman gerekiyor. D sürücüsünün de boyutune vs. iyi bak ve kesinlikle burayı silme veya hiç dokunma. Hani nasıl yaparsan yap işleme başlamadan önce bölümlemenin düzgün bir şekilde D sürücüsüne en ufak şekilde dokunmadan yapılacağından emin ol.
Çok önemli veriler varsa da her zaman için yedeklemek en iyisidir.
yerel disk d diyorsun eğer o ayrı bi hdd ise,yani sistemde 1 ssd 1 hdd var ise,hdd nin kablosunu çıkarıver ,ssd ye format at ne yüklersen yükle işin bitince hdd nın kablosunu geriye tak en garanti yöntem bu olur,diski format atılırken sistem görmeyeceği için silme gibi bi durumda olamaz