Şimdi Ara

ultrasonik mesafe bulma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    ben ultrasonic mesafe ölçümü yapan bir sistem tasarlıyorum fakat benim ölçmek istediğim transmitter ile receiver arasındaki mesafe..
    bunu başarmak için önce ses dalgalarına oranla çok hızlı(ışık hızı) ile bir dalga gönderilir ile ses dalgası yollanır..radyo dalgası recevierın timerını çalıştırılır.. daha sonra gelen ses dalgası ise timerı durdur ve elde edilen zaman aralığı ile ses hızı çarpılarak mesafe bulunur.
    uzun süredir araştıma yapıyorum fakat daha çok iyi çalışan bir devre bulamadım..
    bu konuda bana yardım edebilecek birisi varsa(en azından birkaç link...)
    memnun olurum..
    not: aslında yukarıda anlattığım sistemden farklı bir şekilde de bu mesafe ölçülebilir.. verici yalnızca ses dalgası gönderir fakat birden fazla alıcı triangulization yaparak mesafeyi bulabilir.

• Hazır devre arıyorsun da ben yine de birkaç fikrimi söyleyeyim. İlla da düşük frekanslı radyo dalgasıyla yapılmasına gerek yok sanırım birbirlerini görüyorlar, o zaman ışıkla teknik olarak daha kolay yaparsın. Mesela televizyon uzaktan kumanda olayı buna bir örnek. Modüle edilmiş ışık gönderip algılayacak basit bir devre. Devreden kaynaklanan gecikmeyi de mesafeyi en az iki sağlam ölçüm yapıp bildiğimiz iki değişkenli denklem çözümüyle kolayca hesaplarsın.

Başka nasıl olabilir, mesela yansımayı güçlendirmeye ne dersin? İki taraf da alıcı verici sistem olsun. Hedef sinyali alır almaz geri sinyal göndersin orjinal sinyal mesafenin iki katını katetmiş gibi olsun.

Bir de sesin zayıflamasından çözebilirsin. Tabi yansıma filan yok diye varsayıyorum. Yansıma olayı nasıl elimine edilebilir, mesela yansımadan yaklaşık olarak eşit şekilde etkilenmeleri için birbirine yakın iki farklı frekans gönderirsin, hava bunları birbirlerine eşit oranda zayıflatmaz dolayısıyla bunların güçlerinin oranı da mesafe bilgisini sağlar.

Ama bütün bu yöntemlerde hava yoğunluğu önemli bir parazit fonksiyon. Hava sıcaklığı ve nem oranını hesaplayıp ona orantılı işlem yapman gerekebilir, yani çok hassas çözümler için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 26 Ocak 2007; 18:08:23 >

• çok zaman geçti acaba projeyı gerçekleştirebilinmi

buldugun kaynakları palaşman mümkünmü bende epey araştırım ama sadece yansımayı ölcen sistemler var

ilginize şimiden teşekürler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.