Şimdi Ara

Ulysess'ten Hiçbir Şey Anlamadım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu kitabı anlayan var mı? Ben James Joyce'un Ulysess kitabından hiçbir şey anlamadım.

Kitap şu;

Ulysess'ten Hiçbir Şey Anlamadım

• Bende bir yıldır resimdeki basımın aynısı var. 25'ime kadar da okumayı düşünmüyorum çünkü belirli bir bilgi, kültür ve deneyim seviyesine gelmeden okumaya cesaretim yok. Bu kitap edebiyat dünyasında en çok anlaşılamayan ve buna rağmen anlamış gibi yapılan kitaplardan biridit. Edebiyat çevrelerinde James Joyce'dan bahsetmek büyük bir caka atma malzemesidir ama herkes mış gibi yaptığı için kimsenin James'i ve bu kitabı anladığı yoktur. Bilinç akışı tekniği ile yazıldığı için anlaşılması bir hayli güçtür, Virginia Woolf da ayı teknikte yazar mesela.

Kısaca bu kitabı okuyup gerçekten "anlarsan" çok büyük bir iş başarmış olursun bizde sana hocam değil üstadım deriz
  • Okuması en zor kitaplar listesinde en tepededir bu kitap. Aklıma hep izafiyet teorisi hakkında söylenen "herkesin bildiği ama hiç kimsenin anlamadığı teori" gelir. Çevirilmesi bile yıllar sürmüştü sanırım. sırf bu kitabın nasıl okunması gerektiği ile ilgili Yabancı siteler var. Bir nevi okuma kılavuzu.
  • istemsizhareket İ kullanıcısına yanıt
    the little prince kullanıcısına yanıt
    Hocam kitap ortalarda birden kopuyor ve herhangi bir şeyin konuşturmasını yapıyor. Mesela ben bir eser yazıyorum , eserimde biberi patlıcanı konuşturuyorum sonra düdüklü tencereyi, bacayı konuşturuyorum bunun gibi. Kitapta her bir cisim konuşuyor mübarek. Sonlara doğru iyice garip bir hal alıyor kitap, bir yahudinin hipnoz sahnesini anlatıyor, kıyafetin daraldı mı diye soruyor yahudi kitapta ve doomsday diye bir şeyden bahsediyor. Acayip tırsmıştım ben bu kitabı okuduğumda, bir daha da anlamadım zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-55913A58C -- 4 Ocak 2017; 21:34:47 >
  • Anlayan sayisi cok az zaten
  • O kitabı anlayıp naapacaksin?

Ulysess okuyanların %99'u zaten anlamak için okumuyor. ' Evet ben Ulysess okuyan bir insanım' demek için okuyorlar.

Bazı yazarlar anlaşılmaz. Çünkü anlaşılırsa o yazarın anlattığı hikayenin hiç bir anlamı kalmaz. Borges, Joyce, Pamuk, Mann gibi yazarları büyük yazar yapan sır hikayenin ortasını yarıp içine aynayı yerleştirebilmeleridir.

Bir hikayeyi anlamak veya anladığını sanmak aslında dünyanın içine konumlandırdığın kendinin 'var'lığını hissetmektir. Daha ölmediğini hala o hikayeyi okuyan ve tabii ki 'anlayan' kişinin 'kendin' olduğunun farkına varmaktır. Bu büyük bir sır değil, hepimizin bildiği ama bilmezden geldiği sırdır.

İşte usta bir yazarı usta yazar yapan şey budur. Paradox, oyun. Bildiği bir şeyi bilmiyor-muş gibi yapmak bildiğini sandığın şeyi aslında bilmediğinin itirafı mıdır? diye sormaz büyük yazar, büyük yazar anlatısını yarıp taa Antik Çağ'da herkesin bildiği bir destanı en ufak bir değişikliğe tabii tutmadan alır senin karşına çıkarır ve şöyle sorar daha küçük gördüğün antik çağ insanının anladığı hikayeyi anlamıyor -muş gibi mi yapıyorsun? Anlıyor -muş gibi mi yapıyorsun?

Sen metni anlamaya çalışırken metin denilen yalanlar silsilesinin 'boş'luğuna işaret eder büyük yazar. Sen İbn-i Zerhani hazretlerini ararken aradan kendini çıkarmış sana kıs kıs gülüyordur bu tür kaşarlanmış yazarlar.

O yüzden boşver. Anlamayı istediğin şeyi zaten biliyorsun. Bu yüzden 'boş'a vaktini harcama.

İmza: Bu tür kaşar yazarlara tüm lise hayatını feda eden gariban okuyucu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• kapağındaki sadelik bile başka dünyadan olduğunu haykırıyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Edebiyat hocam söyledi.
    "Bunu düz oku hiç bir şey anlamazsın. Kendisi kadar bi sözlüğü var."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B15AE3FD1 -- 29 Ocak 2017; 23:38:52 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.