Şimdi Ara

Üniversite Öğrencilerine Otomobil Tavsiyeleri (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
2
Favori
12.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

Arabaya göre adam seçen sığ zihniyetten dem vururken aynı sığ zihniyetin, aynı klasifikasyon silsilesinin kendinde de olduğunu ortaya koyan bir yazı olmuş.

İnsanları bahsettiğiniz sığ karılar da arabalarına göre sınıflandırıyor. Siz de öyle yapıyorsunuz. Bu çok banal, klişe ve tembel bir yaklaşım.

Zenginlik (daha doğrusu burjuvalık) 1-2 ve bazen 3'üncü kuşakta olunca görgüsüzlükler meydana çıkıyor. Rahatsız olduğunuz pahalı bir otomobille okula gelen gençteki görgüsüz davranışlar mıdır? Yoksa gencin pahalı bir otomobille okula gelmesi midir? Bunu kendinizde irdeleyin derim. Her evin bir otomobil paylaşım mantığı var. Kimi çocuğuna afilli araba alıyor. Kimi 3 araba alıp 3-4 kişi üçünü de ortak kullanıyor. Kimi elden düşme bir araba alıyor, bakıyor çocuk şımarmadı, araba kullanmayı da öğrendi, çekiyor altına afilli arabayı... Kimi aldığı elden düşme araba ile çocuğunu mezun ediyor. İşe girdiğinde de "sat o arabayı al sana 15 lira daha, üstüne de kredi çek, kendin öde" diyor. Kimi hiç araba almıyor. Kimi alamıyor. Bunun ne önemi var? Önemli olan o veledin efendi olup olmadığı, para ile artistlik yapacak çiğlikte olup olmadığı, hele ki ailesinin parası ile bu bayağılığı yapacak karakterde olup olmadığıdır.

------------------------------------

Ben çocukken abim Başkent elektroniğe burssuz girdi. İkinci yıl itibari ile başarı Bursu ile okudu. Birinci yılın başında 18'ini doldurdu. Annemin Suzuki Vitara'sı vardı. Annemle ortak onu kullandılar. Yıllar sonra ben lise sonda iken abim İstanbul'da aracın jantının kopması sonucu refüjlere vura vura spinler attı havaalanına giderken. Arabadaki 4 arkadaşı ve kendisi burnu kanamadan çıktılar. 2 gün sonra Ankara'ya geldiğinde anneannem kurban kesti. Kesilen kurbanın ahını almış olacağız, 4 gün sonra abim alkol muayenesinde sıra bekler iken, 150 promil alkollü bir amcanın arabasına arkadan çarpması neticesinde Saab'a da hasar vermiş oldu. Babam: "Yeter ulan! Bu araba sizin olsun, ben kendime yeni araba alacağım!" dedi. Pert olan Vitara yerine Opel Frontera aldı. Kendine Volvo S60 aldı. Saab'ın bagaj kapağı da tamir oldu ve Saab abimin oldu. 1994 model 2.0 Turbo 185hp, manyak bir araba... 1.5 yıl sonra ben üniversiteye girdim. Üniversiteye girdiğimde 16 yaşındaydım. 1.5 yıl sonra 18'imi doldurdum. Doldurduğum gibi ehliyetimi aldım. Acemiliğimi attığım araba Opel Frontera idi. Ben okula çamurlu arabası ile gelen, mohikan saçlı, yırtık pantolonlu, pejmurde çocuktum. Arabam Corsa olsa ne olurdu? Frontera olunca ne oldu? Hiçbirşey. Lütfen okuyunuz...

Araba kullanmayı Frontera ile öğrenmemin hemen ardından Saab'ı da kullanmaya başladım. Abim araba kullanmayacağı zaman Saab'ı alıyordum. Kullanacağı zaman anneme yamanıyordum, Frontera'yı alıyordum. Onun da işi varsa o zaman otobüse biniyordum, ki ikisinin aynı anda arabaya ihtiyaç duyduğu ayda iki olmuyordu... Okula iki farklı araba ile gidip gelmeye başladım... Ne oldu? Pejmurde Hüseyin BMW 3.28 tokatlayan arabaya konunca havalara mı girdi? Yooo... Karakter meselesi bu iş. Frontera da çamuruyla okula gelmeye devam ediyor bu arada. Her yağmurda araba ile araziye çıkılıyor falan...

Yıllar sonra Saab, Frontera, Volvo, hepsi eskimişti. Sırayla Frontera, volvo, saab gitti. Frontera yerine Ford S-max geldi. Volvo satılana kadar 6-7 ay Volvo'ya da bindim. Neticede 5 yıllık araba. Hala gayet afilliydi. Artistlik mi yaptım şimdi o arabaya binerek? Yooo... Müsait araba oydu, ona bindim. Kime ne arkadaşım? Babam Volvo yerine BMW z-4 aldı. Benim Saab yerine de Ford focus 1.6tdci geldi. Ben okuldan mezun olurken son yılımda Saab, Volvo, Frontera, BMW Z4, Ford S-max, Ford Focus ile okula gidip geldim. Ne oldu? Birşey değişti mi? Okula ilk girdiğimde otobüsle gidip geliyordum. O zamana göre davranışlarım değişti mi? Kendimi bir mok sanar hale mi geldim? Hayır. Saab gittiğinde 14 yaşında 300.000km'de idi. Arkasından gözüm doldu benim. İkinci el değeri bugünün parası ile 15.000TL falandı. Z4'e binerken Saab'ı özlüyordum.

Milleti bindiği arabaya göre klasifiye edeceksen ne farkın kaldı arabaya göre adam seçen ucuz karılardan? Etrafımda hiç böyle arkadaş tutmadım. Böyle çiğ insanlarla hiç muhatap olmadım, arkadaş olmadım. Hiç pişmanlığını da duymadım. Parası olup görgüsüz olmayan da bir o kadar insan var. Ancak gözler sadece görgüsüzleri seçtiği için, para ile ucuz hareketler yapanları denkleştiriyorsunuz. Ancak efendi insanlar parayı mesele etmiyor. Benim onlarca burslu arkadaşım vardı. Onların benden bir farkı olduğunu hiç düşünmedim. Para önemsizdir bizim gibiler için. Para az da olsa, çok da olsa, bir hayat standardın vardır, onu çok değiştirmezsin. Neticede okumuş adamsın. Senin hayat standardına yetecek parayı illaha kazanırsın. Hayat standardını neye bindiğin belirlemez. Bis'e de binsen hayat standardın değişmez. Arkadaşlarınla buluştuğun mekanlar, yaşadığın muhit, eve gidince bulduğun huzur, tatile çıkabilmek, iki yılda bir ufak bir yurtdışı tatili yapabilmek... Budur. Ben bunu ayda 3000TL ile yapabiliyorsam, 30.000TL kazanmak veya 5000TL kazanmak bana çok farklı değildir. O yüzden efendi, kaliteli adam için, bis'e binmek ile, Merco'ya binmek arasında çok bir fark yoktur. Günde 100-150km yol yapıyorsan, arabanın ne olduğu hayat kaliteni değiştirebilir. Orası ayrı. Ancak öğrenci iken hiçbirimiz öyle değildik.

Otomobillerle birlikte büyüdüğün için bazı şeyleri de biliyorsun. Artist oraya Q7 ile geliyor. Senin için arkadaşının Rover 200'ü çok daha kıymetli. O görgüsüz Rover'a binip onun muhteşem hissini yaşamış mı? Yok. Veya X5 ile gelen diğer artist... Başka bir arkadaşındaki Calibra'nın yerini tutar mı? Yok... Bertone Coupe vs. Chayenne? Kesinlikle Bertone... Otomobili bir imaj, para sembolü olarak görmeyen bir kesim ufak ufak oluşuyor. Bu nesil neyin değerli olduğunu da biliyor. Bu nesilden birinin anasının arabası Q7 ise ölsün mü la o çocuk? Nitekim böyle çok efendi kızlar, çok efendi oğlanlar tanıdım. Paşacanların oğlu ile Hamamönü ailesinin kızı evlendi yenilerde. Allah mesut bahtiyar etsin. Öğrencilik hayatımı düşünüyorum, güzelcecik bir kız, biniyor kazulet gibi Q7'ye. Ama bu kadar efendi bir kız olabilir. Aynı şekilde Paşacan abim. Efendiliğin şiarını yazmış bir arkadaştır. İkisini de orada burada artistlik yaparken görmüşlüğüm yoktur. Çocukta yanlış mı hatırlıyorum bilmiyorum BMW 5 vardı galiba. Davranışları ile öyle bir aklıma kazımış ki herif efendiliğini, ben evlenirken bütün beyaz eşyalarımı gittim adamdan aldım. Muhteşem çift. Talihsiz otomobil tercihleri bile uyumlu... Tamam tamam dalga geçmeyeceğim. Herkes hata yapar. Bak babama, geçmişte Frontera almış. Kafam girsin tekrardan...

Bestekarda pejmurde bir barda bir arkadaşım vasıtası ile tanıştığım bir çocukla sohbet ediyoruz. Nasıl efendi adam... Konuşması biraz garip. Öğrendim ki Baba Kıbrıslıymış. Bu çocuk İngiltere'de doğmuş büyümüş. Konu klasik arabalara geldi. Konuşuyoruz. Adam 67 mustang cabrio hakkında çok spesifik birşey söyledi. Afalladım. "Bunu çoğu kişi bilmez falan." konuşuyoruz. O noktaya kadar bizim otomobil koleksiyonumuz var demedi çocuk. "Bizde var bir tane, belki babam izin verirse çıkarırım bir gün" dedi. Ben hala imkan vermiyorum. Bir iki klasik daha garajlarında mevcutmuş; ama denk geldikçe söylüyor. Ağzından kerpetenle alıyorsun. Ben de mal meraklısı olduğumdan değil, klasik meraklısı olduğumdan soruyorum. Söylediği araçların hiçbiri 100 kağıt altı araba değil. En sonunda "Ayıptır sorması siz ne iş yapıyorsunuz?" dedim. Babası Meteksan'ın kurucu ortaklarındanmış. Ya işte, yüz milyonluk adamın oğlu ile Bestekarda su katılmış 5TL'lik bira içerken sohbet edebiliyorsun burjuva Hüseyin.

O yüzden her koyun kendi bacağından asılır. 200 liralık araba ile okula geliyor diye hava atan, artiz, karaktersiz, ucuz, maddiyatçı bir dangalak çıkacak diye birşey yok. Hoş, zenginlik Türkiye'de nispeten yeni olduğu için, evet, görgüsüz olma ihtimali yüksektir. Ancak %100 öyle olacak diye bir şey yok. Biz gene de genellemelerden kaçınmalıyız ki, iyi insanları tespit edebilelim.

Hocam yazını sabahın beşinde zevkle okudum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• KIz değil ,olsa olsa "motor" olur zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: Kızagan

quote:

Orijinalden alıntı: _Emir

Dün devlet üniversitelerinden birinde kız öğrencinin altında AMG Mercedes gördüm.paketli falanda değil ha, bildiğimiz AMG.
    şaşırdım tabiki bir kız AMG bir mercedes tercih ediyor başörtülü bir öğrenci, vallahi benim tanıdığım başörtülü kızlar genelde hızlı araçlardan korkan, sakin insanlardı.Araç modeline bir lafım yok çok iyi bir tercih olmuş yakışmışta doğrusu.ama amg yav dedim içimden 0-100ü 4sn bir araç.ben tereddüt ederdim performansından dolayı.cesareti ve temkinli, dikkatli sürüşünden, tabuları yıkan duruşundan dolayı helal olsun dedim.
    Bir silkindim yav.

Yolda 10 tane lüks araç görsem 7'sinin içinde başörtülüler oluyor.

Başörtülülerin lüks araç kullanması sorun değil ki? İşini yaparak kazandıysa hiç sorun değil hele.hadi işini düzgün yapmayı geçtim bari en azından iktidar partisinden faydalanmadan tamamen kendi çabalarıyla işlerini büyütmelerini takdir ederim.Hem partilerden faydalanmayıp hemde vergisini tam ödeyip, işçisinin haklarını koruyorsa,
    aslında olması gereken bu da malum ülkenin hali ortada,
    adamın hasıdır.
    Bu arkadaşımızında ne iş yaptığını bilmiyorum dolayısıyla tanımadığımız biri hakkında varsayımlarla konuşmak doğru olmaz.

Benim takıldığım yer böyle performanslı bir araç seçmesinin beni şaşırtması.

• Bir tane VW Polo - DSG - aracım olsa yeter... Aylık 2.000 lira kazanıyorum yaklaşık olarak , para kullanmayı bilmediğimden , 10.000 tl borc açtım başıma.Şimdi onu ödüyorum.Borcum bitsin , ya Erasmus için para biriktireceğim yada 30-35 bin liraya bir araç alacağım artık
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheMarjinaLs

Bir tane VW Polo - DSG - aracım olsa yeter... Aylık 2.000 lira kazanıyorum yaklaşık olarak , para kullanmayı bilmediğimden , 10.000 tl borc açtım başıma.Şimdi onu ödüyorum.Borcum bitsin , ya Erasmus için para biriktireceğim yada 30-35 bin liraya bir araç alacağım artık

Poloyu aldıktan sonra DSG yüzünden bir 10.000 tl daha borca girmeniz kaçınılmaz :)
  • Bir gün şenliğe gidiyorum Saab'ımla... Babamdan 57'yi istemişim, vermemiş canım sıkkın. Tam şenlik alanının karşı çaprazında şans bu ya, yer buldum. Park edeceğim yerin önünde bir Pontiac Trans-Am, arkasında bir Ferrari Testarossa vardı. Saab + 30cm'lik boşluğa soktum arabamı kan ter içinde. Pahalı arabadan ziyade, özel arabalar bu yüzden de kötü. Sonra geliyor hüseyin geri vites kilidi bozuk Saab'ı ile, geri vites attıkça dayıyor Trans-Am'a. Allahtan Testarossa'ya dayamadım...

Hüseyinden inciler:

1) Çocuk okula Yükseltme kitli Lada Niva ile gelirse nasıl klasifiye edeceğiz? Offroad klubü başkanının arabası buydu.

2) Doğu kampüse geçmişte bir çocuk bir iki kere helikopterle gelmiş onu nereye alalım?

3) Jazz klubü başkanının impala coupesi vardı, zaten yakalasa tikicek gibi bakıyor. Bir de pimp arabası ile geziyor. Onu nereye klasifiye edelim?

4) Bir arkadaşımın 1980'lerden eski bir Porsche'u vardı. Arabanın o kadar çok masrafı vardı ki, en son dayanamadı, arabayı parça parça sattı. Kendine vosvos aldı. Prosche motor-şanzımanını vosvosa sapladı. 180hp mor bir vosvos'a sahip çocuğu nereye klasifiye edelim?

5) Calibra modifiye eden manyağı nereye sokalım mesela?

6) Ya otomatik corsa swing'ine yarış çizgisi, full body kit, egzoz modifiyesi yaptıran dangalağı nereye koyalım?

7) 1.6 otomatik Pug 307'sine (o zamanlar yeni çıkmıştı bu araba), çift egzoz taktıran, yay, 18" jant taktıran maldinyo arkadaşımı nereye koyalım?

Görüldüğü gibi çok sıradışı ve çok amele insanlar var. Ama sonra ne oluyor? Hepsi adam oldu abi. Pug'un sahibi çalışıyor 5 yıldır. Calibra modifiye eden arabayı duvarda patlattı, sağ çıktı içinden. Şimdi aşağılık bir arabaya tın tın biniyor. Hatırlamıyorum bile. Corsa swing'e bu acımasız modifikasyonları yapan çocuk heralde kurtarılamaz vaka idi, kendisini görmedim.

Neticede büyük çoğunluk zamanla adam oluyor. En sıradışı adamdan, en sıradan adam bir yerde benzerlik göstermeye başlıyor zaman içinde. O yüzden kimse kendini başkaları ne düşünür diye limitlemesin. Bence en karizmatiği okula bir klasikle gelmektir. Bütçeye göre bu bir vosvos da olabilir, Alfa Spider da olabilir...

• yazıyı okudum ve bir gülme hasıl oldu nedense.

Ulan biz üni deysen minibüste yer bulma ve 4-5km lik yolu yürüyerek gitme gibi seçeneklerimiz olurdu.

Yeni tr dedikleri piyasada porche, bmw, mercedes gibi arabalar kapının önüne koyulur oldu.

Bazen diyorumda suçum neydi benim diye.

Gerçekten öğrenciyken 10 k değerinde aracın olması iyi bir şey. Çünkü daha sonra olacak 100K LIK aracı kullanma fırsatın olmuyor dolu dolu. Yani ünide 10k lık araba sonraki 100k lık arabadan eftaldir derim ben.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kızagan

quote:

Orijinalden alıntı: _Emir

Dün devlet üniversitelerinden birinde kız öğrencinin altında AMG Mercedes gördüm.paketli falanda değil ha, bildiğimiz AMG.
    şaşırdım tabiki bir kız AMG bir mercedes tercih ediyor başörtülü bir öğrenci, vallahi benim tanıdığım başörtülü kızlar genelde hızlı araçlardan korkan, sakin insanlardı.Araç modeline bir lafım yok çok iyi bir tercih olmuş yakışmışta doğrusu.ama amg yav dedim içimden 0-100ü 4sn bir araç.ben tereddüt ederdim performansından dolayı.cesareti ve temkinli, dikkatli sürüşünden, tabuları yıkan duruşundan dolayı helal olsun dedim.
    Bir silkindim yav.

Yolda 10 tane lüks araç görsem 7'sinin içinde başörtülüler oluyor.

+1907 Mercedesler Audiler içinde cirit atıyorlar.Çoğunda paranın kaynağı belli.Kocası iktidar partisinin bilmem ne başkanıdır.

• Babam esnaf, araba sevdamı biliyor yaşım 20 araç aldık fiat punto evo 1.3 multijet hız düşkünlügüm yok sportif ve parçası rahat bulunsun dedim. Az yaksın istedim vergisi düşün olsun istedim bu aracı aldım.
    Memnun muyum ? Gayet.
    Kocaelinde oturuyorum normalde konyada okuyorum gidip geliyorum 65-70 lira arasında yakıyor.
    Zaten konya'da pek kullanmıyorum sürücüler baya degişik.
    Bu arada araca modifiye yaptım, 16 jant body kit vs. Ama kimseyi rahatsız etmem basmam sadece dış görünüşü güzel olsun istedim.
    Ben hangi sınıfa giriyorum ? Vergisini vs. cartunu curtunu kyk'nın verdigi 330 tl ile ödüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schneeflocke -- 24 Mayıs 2015; 14:13:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Needfordrive

Bu araç 40'lı yaşlarda Sportif tarza sahip ailesinin güvenliğini ve konforunu aynı zamanda kendi keyfini düşünen aile babası aracı sınıfına giriyor

bu tip arabalar hoşuma gidioo du
    bu tarz bişey olarak ne önerirsiniz. subaru wrx tarzı bieyler nasıl olur aslında.
  • quote:

Orijinalden alıntı: omcool

quote:

Orijinalden alıntı: Frank W.

hocam 2000 civic 1.6ies civic hangi sınıfa giriyor :)

FD6 kasa aşağısı tüm civicler gözümde apaçi.

fd6 bile apaçiliğe kayıyor gitgide
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Vay be abi tespitlerin içinden geçmişsin soluksuz okudum Senin yazından sonra yazılacak pek bir şey kalmamış

• oksemus O kullanıcısına yanıt
    Evli çoluk çocuğa karışmış adama Wrx gitmez Wrx 20'li yaşlarda Gece uyanıp aracına atlayıp gazlayan deli fişek genç aracıdırİsteklerinizi sıralarsanız tavsiye verebilirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Needfordrive

Evli çoluk çocuğa karışmış adama Wrx gitmez Wrx 20'li yaşlarda Gece uyanıp aracına atlayıp gazlayan deli fişek genç aracıdırİsteklerinizi sıralarsanız tavsiye verebilirim.

19-20 yaşlardayım
    performansı gayet iii hızlı
    bütçe 30-35 bin tl arası
    yakıt olarak maximum km 30-35 krş
    motor olarak max. 2,0
    bu arada subaru legacy kasası baya hoşuma gidioo.
    birde üni var tabii.
    sorunuz var ise sorabilirsiniz aklıma gelenler bunlar.
  • Yazı +1

Opel tigra 'yı nereye koyuyoruz 3. sınıf öğrencisi için
  • Kia sorento -> mütahit çocuğu 1-2 günlüğüne aracı almış
    clio, opel vectra(90-02),wv bora , golf5-6, leon mk1, toledo mk2 -> memur çocuğu
    s320(92-99),5.30i(90-03),540(90-03) ,730(90-02) -> çocuğa bulaşma ne olduğu belli değil
    106 , 306 , civic (07 öncesi özellikle 00 öncesi) , rs görünümlü clio , e30 , e36 -> Gereksiz bilimler fakültesi , sanayiden kopup kız yapmaya çalışan amele
    şahin , doğan vs kuş serisi -> pley(play değil) boylar , 95/2 tertip , yaralı ceylan
    Modifiyesiz son kasa a4,a6, s60, 3 serisi , 5 serisi kıvamındaki araçlar -> babası yaramaz oğlana güvenmiyor 1 sene içinde bir araç alınır...
    wv tosbağa yada bugy bugy nasıl tabir ederseniz -> şekil yapayım derken sanayiden kendini alamayan gencolar( kızlar fotoğraf çektiriyor arabayla oğlum..)

Bunlar bariz olan tipler bizim okul için bir genelleme yaptım söz meclisten dışarı

• C4 son kasa hangi grup kanka
    scirocco
    vw cc
    cla
    e
    3
    5 serileri bunlarida yaziver

• Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Bu forumda ilk defa bu kadar uzun bir yazıyı okudum. Niye, çünkü yazma üslubunuz yazdıklarınız falan 3 sayfa daha olsa okurdum muhtemelen.
  • Allaha sukurler olsun ailecek durumuz iyi babamda a6 ve vw amarok var.Kendisi sagolsun guvenir verir arabalari gezmem icin.Ben 19 olucam yakinda bu sene sinava 2.girisim insallah bi uniye gidecegim.Babam uniyi kazaninca arabalardan istedigini al git diyor hatta amaroku satip ustune ekleyip 3 serisi alalim diyor.simdi tamamen kendi goruslerimi yazcan kimseye havaci artist deneyecegim.

Ben babama bu lafindan dolayi kizdim ne arabasi dedim? ben oraya okumaya gidecigim ters bir durum olmazsa yurt-okul 10 dakka mesafe olacak ben ise paraya gelen kizlari kaldirmak icin,menfaatci kisiler tanimak icin, bir okulda "havam" olmasi icin
    arabayla gidecegim.isin ilginc yani arabayida babam kendi alin teriyle kazandigi parayla alacagim? Kimse kusura bakmasin bu durumu ben kendime yakistiramiyorum.Ha kendi paramla araba alirm arac brodway yada mercedes olur giderim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayGlock -- 24 Mayıs 2015; 2:00:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

Arabaya göre adam seçen sığ zihniyetten dem vururken aynı sığ zihniyetin, aynı klasifikasyon silsilesinin kendinde de olduğunu ortaya koyan bir yazı olmuş.

İnsanları bahsettiğiniz sığ karılar da arabalarına göre sınıflandırıyor. Siz de öyle yapıyorsunuz. Bu çok banal, klişe ve tembel bir yaklaşım.

Zenginlik (daha doğrusu burjuvalık) 1-2 ve bazen 3'üncü kuşakta olunca görgüsüzlükler meydana çıkıyor. Rahatsız olduğunuz pahalı bir otomobille okula gelen gençteki görgüsüz davranışlar mıdır? Yoksa gencin pahalı bir otomobille okula gelmesi midir? Bunu kendinizde irdeleyin derim. Her evin bir otomobil paylaşım mantığı var. Kimi çocuğuna afilli araba alıyor. Kimi 3 araba alıp 3-4 kişi üçünü de ortak kullanıyor. Kimi elden düşme bir araba alıyor, bakıyor çocuk şımarmadı, araba kullanmayı da öğrendi, çekiyor altına afilli arabayı... Kimi aldığı elden düşme araba ile çocuğunu mezun ediyor. İşe girdiğinde de "sat o arabayı al sana 15 lira daha, üstüne de kredi çek, kendin öde" diyor. Kimi hiç araba almıyor. Kimi alamıyor. Bunun ne önemi var? Önemli olan o veledin efendi olup olmadığı, para ile artistlik yapacak çiğlikte olup olmadığı, hele ki ailesinin parası ile bu bayağılığı yapacak karakterde olup olmadığıdır.

------------------------------------

Ben çocukken abim Başkent elektroniğe burssuz girdi. İkinci yıl itibari ile başarı Bursu ile okudu. Birinci yılın başında 18'ini doldurdu. Annemin Suzuki Vitara'sı vardı. Annemle ortak onu kullandılar. Yıllar sonra ben lise sonda iken abim İstanbul'da aracın jantının kopması sonucu refüjlere vura vura spinler attı havaalanına giderken. Arabadaki 4 arkadaşı ve kendisi burnu kanamadan çıktılar. 2 gün sonra Ankara'ya geldiğinde anneannem kurban kesti. Kesilen kurbanın ahını almış olacağız, 4 gün sonra abim alkol muayenesinde sıra bekler iken, 150 promil alkollü bir amcanın arabasına arkadan çarpması neticesinde Saab'a da hasar vermiş oldu. Babam: "Yeter ulan! Bu araba sizin olsun, ben kendime yeni araba alacağım!" dedi. Pert olan Vitara yerine Opel Frontera aldı. Kendine Volvo S60 aldı. Saab'ın bagaj kapağı da tamir oldu ve Saab abimin oldu. 1994 model 2.0 Turbo 185hp, manyak bir araba... 1.5 yıl sonra ben üniversiteye girdim. Üniversiteye girdiğimde 16 yaşındaydım. 1.5 yıl sonra 18'imi doldurdum. Doldurduğum gibi ehliyetimi aldım. Acemiliğimi attığım araba Opel Frontera idi. Ben okula çamurlu arabası ile gelen, mohikan saçlı, yırtık pantolonlu, pejmurde çocuktum. Arabam Corsa olsa ne olurdu? Frontera olunca ne oldu? Hiçbirşey. Lütfen okuyunuz...

Araba kullanmayı Frontera ile öğrenmemin hemen ardından Saab'ı da kullanmaya başladım. Abim araba kullanmayacağı zaman Saab'ı alıyordum. Kullanacağı zaman anneme yamanıyordum, Frontera'yı alıyordum. Onun da işi varsa o zaman otobüse biniyordum, ki ikisinin aynı anda arabaya ihtiyaç duyduğu ayda iki olmuyordu... Okula iki farklı araba ile gidip gelmeye başladım... Ne oldu? Pejmurde Hüseyin BMW 3.28 tokatlayan arabaya konunca havalara mı girdi? Yooo... Karakter meselesi bu iş. Frontera da çamuruyla okula gelmeye devam ediyor bu arada. Her yağmurda araba ile araziye çıkılıyor falan...

Yıllar sonra Saab, Frontera, Volvo, hepsi eskimişti. Sırayla Frontera, volvo, saab gitti. Frontera yerine Ford S-max geldi. Volvo satılana kadar 6-7 ay Volvo'ya da bindim. Neticede 5 yıllık araba. Hala gayet afilliydi. Artistlik mi yaptım şimdi o arabaya binerek? Yooo... Müsait araba oydu, ona bindim. Kime ne arkadaşım? Babam Volvo yerine BMW z-4 aldı. Benim Saab yerine de Ford focus 1.6tdci geldi. Ben okuldan mezun olurken son yılımda Saab, Volvo, Frontera, BMW Z4, Ford S-max, Ford Focus ile okula gidip geldim. Ne oldu? Birşey değişti mi? Okula ilk girdiğimde otobüsle gidip geliyordum. O zamana göre davranışlarım değişti mi? Kendimi bir mok sanar hale mi geldim? Hayır. Saab gittiğinde 14 yaşında 300.000km'de idi. Arkasından gözüm doldu benim. İkinci el değeri bugünün parası ile 15.000TL falandı. Z4'e binerken Saab'ı özlüyordum.

Milleti bindiği arabaya göre klasifiye edeceksen ne farkın kaldı arabaya göre adam seçen ucuz karılardan? Etrafımda hiç böyle arkadaş tutmadım. Böyle çiğ insanlarla hiç muhatap olmadım, arkadaş olmadım. Hiç pişmanlığını da duymadım. Parası olup görgüsüz olmayan da bir o kadar insan var. Ancak gözler sadece görgüsüzleri seçtiği için, para ile ucuz hareketler yapanları denkleştiriyorsunuz. Ancak efendi insanlar parayı mesele etmiyor. Benim onlarca burslu arkadaşım vardı. Onların benden bir farkı olduğunu hiç düşünmedim. Para önemsizdir bizim gibiler için. Para az da olsa, çok da olsa, bir hayat standardın vardır, onu çok değiştirmezsin. Neticede okumuş adamsın. Senin hayat standardına yetecek parayı illaha kazanırsın. Hayat standardını neye bindiğin belirlemez. Bis'e de binsen hayat standardın değişmez. Arkadaşlarınla buluştuğun mekanlar, yaşadığın muhit, eve gidince bulduğun huzur, tatile çıkabilmek, iki yılda bir ufak bir yurtdışı tatili yapabilmek... Budur. Ben bunu ayda 3000TL ile yapabiliyorsam, 30.000TL kazanmak veya 5000TL kazanmak bana çok farklı değildir. O yüzden efendi, kaliteli adam için, bis'e binmek ile, Merco'ya binmek arasında çok bir fark yoktur. Günde 100-150km yol yapıyorsan, arabanın ne olduğu hayat kaliteni değiştirebilir. Orası ayrı. Ancak öğrenci iken hiçbirimiz öyle değildik.

Otomobillerle birlikte büyüdüğün için bazı şeyleri de biliyorsun. Artist oraya Q7 ile geliyor. Senin için arkadaşının Rover 200'ü çok daha kıymetli. O görgüsüz Rover'a binip onun muhteşem hissini yaşamış mı? Yok. Veya X5 ile gelen diğer artist... Başka bir arkadaşındaki Calibra'nın yerini tutar mı? Yok... Bertone Coupe vs. Chayenne? Kesinlikle Bertone... Otomobili bir imaj, para sembolü olarak görmeyen bir kesim ufak ufak oluşuyor. Bu nesil neyin değerli olduğunu da biliyor. Bu nesilden birinin anasının arabası Q7 ise ölsün mü la o çocuk? Nitekim böyle çok efendi kızlar, çok efendi oğlanlar tanıdım. Paşacanların oğlu ile Hamamönü ailesinin kızı evlendi yenilerde. Allah mesut bahtiyar etsin. Öğrencilik hayatımı düşünüyorum, güzelcecik bir kız, biniyor kazulet gibi Q7'ye. Ama bu kadar efendi bir kız olabilir. Aynı şekilde Paşacan abim. Efendiliğin şiarını yazmış bir arkadaştır. İkisini de orada burada artistlik yaparken görmüşlüğüm yoktur. Çocukta yanlış mı hatırlıyorum bilmiyorum BMW 5 vardı galiba. Davranışları ile öyle bir aklıma kazımış ki herif efendiliğini, ben evlenirken bütün beyaz eşyalarımı gittim adamdan aldım. Muhteşem çift. Talihsiz otomobil tercihleri bile uyumlu... Tamam tamam dalga geçmeyeceğim. Herkes hata yapar. Bak babama, geçmişte Frontera almış. Kafam girsin tekrardan...

Bestekarda pejmurde bir barda bir arkadaşım vasıtası ile tanıştığım bir çocukla sohbet ediyoruz. Nasıl efendi adam... Konuşması biraz garip. Öğrendim ki Baba Kıbrıslıymış. Bu çocuk İngiltere'de doğmuş büyümüş. Konu klasik arabalara geldi. Konuşuyoruz. Adam 67 mustang cabrio hakkında çok spesifik birşey söyledi. Afalladım. "Bunu çoğu kişi bilmez falan." konuşuyoruz. O noktaya kadar bizim otomobil koleksiyonumuz var demedi çocuk. "Bizde var bir tane, belki babam izin verirse çıkarırım bir gün" dedi. Ben hala imkan vermiyorum. Bir iki klasik daha garajlarında mevcutmuş; ama denk geldikçe söylüyor. Ağzından kerpetenle alıyorsun. Ben de mal meraklısı olduğumdan değil, klasik meraklısı olduğumdan soruyorum. Söylediği araçların hiçbiri 100 kağıt altı araba değil. En sonunda "Ayıptır sorması siz ne iş yapıyorsunuz?" dedim. Babası Meteksan'ın kurucu ortaklarındanmış. Ya işte, yüz milyonluk adamın oğlu ile Bestekarda su katılmış 5TL'lik bira içerken sohbet edebiliyorsun burjuva Hüseyin.

O yüzden her koyun kendi bacağından asılır. 200 liralık araba ile okula geliyor diye hava atan, artiz, karaktersiz, ucuz, maddiyatçı bir dangalak çıkacak diye birşey yok. Hoş, zenginlik Türkiye'de nispeten yeni olduğu için, evet, görgüsüz olma ihtimali yüksektir. Ancak %100 öyle olacak diye bir şey yok. Biz gene de genellemelerden kaçınmalıyız ki, iyi insanları tespit edebilelim.

Hüseyin kardeşim burada gözlemlerimden bahsettim. Benim yaşantımdan değil. Güzel yazmışsın okudum ellerine sağlık ama bana vurduğun yanılgıyı yazı içerisinde kendinde yapmışsın.

Bu tarz adamları çevrende bulundurup bulundurmaman senin karakterindir. O insanların bu hayatta bulunup bulunmaması senin tercihin değildir. Bu hayatta iyi ve kötü insanlar var ve ben onları gözlemleyip kendime her gğn ders çıkarmayı amaç edinen biriyim. Bu yüzden karşımdaki rol yapmıyorsa ne yapmak istediğini anlarım hemen hemen.

Benim çevrem genelde umutlarla dolu insanlardı hep. Arabamız olsa evimiz olsa kiramız ödense gibi maddiyattan kendilerini soyutlayamazlardı çünkü memur çocuklarıydılar. O yüzden bu adamlardan bende bahsedemem.

Senin benim iyi temennilerimiz iyi düşüncelerimizle maalesef insanlar iyi olmuyor.

Adamlar yeni başlamış ve araba alacaklar bende mizahsen olarak yaklaşıp tavsiyelerde bulundum kesa yorumlarda daha da güzek örnekler gelmiş. Ben metrobüs kullanan adamım hayatta da o trafiği motorum yoksa çekmem mesela.

Yazılarının devamını da bekliyorum. İyi dileklerim seninle.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.