beyler benim hayalim uluslararası ilişkiler okuyup konsolos olmak bir sürü yazı,video gördum bunla ilgili işte okursan issiz kalırsın vb vb. harbiden de doğrumu bunlar
İlk olarak uluslararası ilişkiler okumana gerek yok. İşletme, iktisat veya kamu yönetimi gibi başka bir iibf bölümü de okuyabilirsin. İkinci olarak Dışişleri Bakanlığının meslek memurluğu veya konsolosluk ihtisas memurluğu sınavlarına gireceksin. Diplomatlık mesleği için meslek memuru olman lazım ilk başta. Onlar da katiplikle başlıyor. Konsolos olabilmek için Cumhur Başkanının ataması lazım. O da işte biraz zor iş. Üçüncü olarak da İngilizce, Almanca, Fransızca gibi dillerde sıralamaya girmen için o dilleri yalayıp yutman lazım. Sıralamaya girdikten sonra da şu an 3 tane yazılı 1 tane de sözlü sınav vardı galiba. Onların hepsinden geçmen lazım. Önceden daha fazlaydı sınav sayısı. Ve 20'de 1'in içine girebilmen lazım. Torpil olduğunu söylüyor bazı kişiler. Ama torpili yapan bile neredeyse anadili gibi yabancı dil biliyor. O yüzden hedefin dış işleri ise bir dil belirleyip onu yalayıp yutman lazım. Sonrasında sınavlarına hazırlanırsin bir şekilde. Yoksa hayalini bile kurabileceğin bir meslek değil. Ayrıca tek hedefin dış işleri olmasındansa diğer Kariyer memurlukları (uzman yardımcılığı, müfettişlik vb.) Ve akademik kariyer ile birlikte düşünülürse üzeceğini sanmıyorum. Ana hedef dışişleri iken çalışarak elde edeceğiniz yabancı dil ve uluslararası ilişkiler alanındaki akademik bilgi birikimi ile dışişleri olmazsa uzmanlık olur, o olmazsa akademisyenlik olur, o da olmazsa yurt dışına gidersin. Ama sadece diploma ile olabilecek işler değil saydığım işler. Uzun süre çalışman lazım. Eğer uluslararası ilişkiler alanı sana göre bir alansa eninde sonunda çalışmalarının karşılığını alırsın. Ama uluslararası ilişkiler alanındaki kitapları okurken okuduğunu anlamakta zorluk çekiyorsan imkansız. Bu arada eğer alanında en iyilerden birisi olursan hiç bir bölümde işsiz kalmazsın. Önemli olan uluslararası ilişkiler bölümü sana göre mi? Sen UAİ de en iyilerden birisi olabilecek misin? Bunun kararını verebilmek.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme