Şimdi Ara

Üniversitede Bilgisayar Bölümü Okumadan Yazılım Geliştirilebilir mi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
5
Favori
15.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Usta, biz senle anlasamiyoruz.

Bak ne diyorum, her sene yeni seyler ogreniyorum, ve eskiden yaptigim seylere baska aciyla bakiyorum. Bu yuzden halen ogrenciyim diyorum. Ayrica "COP" diye birsey yoktur, yetersiz ve kotu dizayn edilmis yazilim vardir, tecrube ve zamanla bunlar gelistirilir, ders alinir.

Diger bir konu ise sen acikca kendini gelistirmissin / gelistiriyorsun. Kisaca sen bir istisnasin, ama universiteye gitmeyip yazilimci olmaya calisan insanlarin cok buyuk cogunlugu tikanip kalirlar. Universite cogu insanda fark yaratir. Tek bir kalemde bunu silip atamazsin!
  • Hedeflerin çok büyük şeyler değil. Üniversite okunmadan yapılabilecek şeyler. Sen lojistikten devam et. Hobi olarak da yazılım işlerine atıl. Atıyorum boş vaktinde 2 saat oyun oynayacağına en az 1 saatini yazılım öğrenmeye ayır.
  • TSF Aristona T kullanıcısına yanıt
    2.de bahsettiğim istisnalar olabileceği konusunu 3. için de söylemeliydim haklısınız, ama ben genel olarak çevreme baktığımda bu durumu görüyorum, bilmiyorum belki sizin çevreniz mühendis olmayan ama kernel yazabilen insanlarla doludur(!) buna bir şey diyemem ve evet okulda kerneli sistem yazmasak da yeterince incelediğimizi düşünüyorum ayrıca.

Mühendis olunca dünya harikası program yazmak gibi bir zorunluluğu yok hiç kimsenin, olmayan insanların bunu bu kadar ütopikleştirmesine gerek yok(!) ayrıca hocamın bunu yazıp yazmaması da umrumda değil ama şundan eminim ki bilgisayar kavramının lisans seviyesinde bir bütün halinde işlenmesi oturup evinizden bir şeyler araştırarak ulaşılması çok zor bir nokta.

Belki siz fazla meraklısınızdır bilemem ayrıca ben bu merak olayını daha yazımın en başında ayrı bir köşeye koydum, buna da saygı duyarım. Ayrıca Churchill'in dediği çakma ya da orjinal mühendisler dışında herkesi için geçerli için teknik konuları geçtim üslup bile ifade eder bunu.

Edit: Yazınızın üst kısmını okumamıştım daha sonra okudum birkaç şey eklemek istedim.

Ben orada yazdığım hiçbir konuyu kişiselleştirerek, kendimi düşünerek yazmadım aksine çevremde gördüğüm projelere bu işin benden daha meraklılarına bakarak yazdım. Böyle iğneleyici bir dille ve varsayımlarla bir yere varabileceğinizi düşünmüyor. Ben ne kerneli yeniledim ne de uygulamalı olarak robotun kolunu kaldırdım henüz ama burdaki lablarda insanlar insan vücudundaki gözle görülemeyen renk değişiminden nabız hesaplamanın peşindeyse örneğin burasını hiçe saymak sadece kendinizi hiçe saydırır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucinius -- 30 Nisan 2014; 15:51:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Moribito

Usta, biz senle anlasamiyoruz.

Bak ne diyorum, her sene yeni seyler ogreniyorum, ve eskiden yaptigim seylere baska aciyla bakiyorum. Bu yuzden halen ogrenciyim diyorum. Ayrica "COP" diye birsey yoktur, yetersiz ve kotu dizayn edilmis yazilim vardir, tecrube ve zamanla bunlar gelistirilir, ders alinir.

Diger bir konu ise sen acikca kendini gelistirmissin / gelistiriyorsun. Kisaca sen bir istisnasin, ama universiteye gitmeyip yazilimci olmaya calisan insanlarin cok buyuk cogunlugu tikanip kalirlar. Universite cogu insanda fark yaratir. Tek bir kalemde bunu silip atamazsin!

Galiba.

Ben bunun tersini söylemiyorum zaten. Bazen günlük öğrendiğim şeyler bile düşüncelerimi değiştirebiliyor. Bana göre yetersiz, kötü dizayn edilmiş, spagetti, hiçbir mimariye bağlı kalmayan, hiçbir standarta uymayan, test edilmesi imkansız olan, geliştirilmesi ve bakımı son derece zor olan, deprecated API'lerin kullanıldığı her proje çöptür. Sana göre yetersiz gelebilir ama ben bu tür projelerin yama yapılarak düzeltebilineceğini inanmıyorum. Bana kalsa silbaştan yaparım hepsini ama genellikle firmalar bunu pek umursamıyorlar. İnsanların kredi kartı bilgilerini şifrelemeden tutan, hiçbiryerde SSL vb. kullanmamış, sorgularında SQL açığı bırakmış olan dünya kadar firma ve site biliyorum, hatta bu sitelerden birini ne zorluklarla geliştirdiğini bana böbürlene böbürlene anlatan kişi big. müh. yüksek lisans mezunuydu.

Ülkede işbilmezlik çok fazla. Belki ben şanssızım hep kötülerine denk geldim, bilmiyorum, ama kolay kolay kendine yazılım/bilgisayar mühendisi diyene güvenemiyorum.

Farkındaysan ben hiçbirşeyi bir kalemde silip atmıyorum. Yorumlarımda da genelleme kullanmıyorum. Benim asla seviyesine ulaşamayacağım mühendisler var ve onlara çok büyük saygım var, ama yüzlerce üniversitenin binlerce yazılım mühendisliği bölümünden (paran varsa sınavda boş kağıt versen bile seni mühendis yapacak özel okullar var) her yıl mezun olan bomboş bir mühendis yığını var ülkede ve ünvanları mühendis. Üniversitede gördükleri konuları son derece uçuk konular sanıyorlar.

Şurada bir nalbantın (bilmeyenler için atların ayağına nal çakan kişiler) 9 ay içerisinde nasıl yazılım geliştirici olduğu yazıyor.http://joshuakemp.blogspot.com.tr/2013/11/how-blacksmith-learned-to-code-and-9.html Kendisi blog yazmış ve kişisel öğrenmenin zorluklarından bahsetmiş. Ben bu adam mühendis olur demiyorum, ama bu adam kendini nasıl eğiteceğini öğrenmiş ve bu çok çok büyük bir avantaj. Senin üniversitede öğrendiğin konuları zamanla öğrenebilir. Roket bilimi değil öğrendiğiniz şeyler. Bu adama 4 yıl ver birçok mühendise taş çıkartır. Sonuçta 4 yıllık mühendissiniz, 30 yıllık profesör değil.

quote:

Orijinalden alıntı: Joffrey

2.de bahsettiğim istisnalar olabileceği konusunu 3. için de söylemeliydim haklısınız, ama ben genel olarak çevreme baktığımda bu durumu görüyorum, bilmiyorum belki sizin çevreniz mühendis olmayan ama kernel yazabilen insanlarla doludur(!) buna bir şey diyemem ve evet okulda kerneli sistem yazmasak da yeterince incelediğimizi düşünüyorum ayrıca.

Mühendis olunca dünya harikası program yazmak gibi bir zorunluluğu yok hiç kimsenin, olmayan insanların bunu bu kadar ütopikleştirmesine gerek yok(!) ayrıca hocamın bunu yazıp yazmaması da umrumda değil ama şundan eminim ki bilgisayar kavramının lisans seviyesinde bir bütün halinde işlenmesi oturup evinizden bir şeyler araştırarak ulaşılması çok zor bir nokta.

Belki siz fazla meraklısınızdır bilemem ayrıca ben bu merak olayını daha yazımın en başında ayrı bir köşeye koydum, buna da saygı duyarım. Ayrıca Churchill'in dediği çakma ya da orjinal mühendisler dışında herkesi için geçerli için teknik konuları geçtim üslup bile ifade eder bunu.

Edit: Yazınızın üst kısmını okumamıştım daha sonra okudum birkaç şey eklemek istedim.

Ben orada yazdığım hiçbir konuyu kişiselleştirerek, kendimi düşünerek yazmadım aksine çevremde gördüğüm projelere bu işin benden daha meraklılarına bakarak yazdım. Böyle iğneleyici bir dille ve varsayımlarla bir yere varabileceğinizi düşünmüyor. Ben ne kerneli yeniledim ne de uygulamalı olarak robotun kolunu kaldırdım henüz ama burdaki lablarda insanlar insan vücudundaki gözle görülemeyen renk değişiminden nabız hesaplamanın peşindeyse örneğin burasını hiçe saymak sadece kendinizi hiçe saydırır.

Merak eden herhangi bir kişi de bilgisayarların nasıl çalıştığını ve işletim sistemlerinin nasıl yazıldığını araştırabilir. Örneğin Google'a yazarak bu kitabı buldum.
    http://books.google.com.tr/books?id=THie6tt-2z8C&lpg=PP1&dq=The+Elements+of+Computing+Systems:+Building+a+Modern+Computer+from+First+Principles&hl=de&pg=PP1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

2 yazarı da profesör. Bana söylermisin bu kitaptaki bilgilerin senin okulda öğrendiğin bilgilerden farkı ne?

Madem bu kadar mükemmel bir eğitimimiz var neden Türk üniversiteler dünya sıralamasına bile giremiyor? Neden hintli ve Türk mühendisler genellikle alay konusu oluyor? Neden sadece tek tük dünyaca ünlü mühendis çıkarabiliyoruz? Neden Türkiye eğitim kalitesinde hep son sıralara oynuyor? Neden iyi mühendisler hep yurtdışına kaçıyor? Ülke darphane gibi mühendis basıyor ve bazıları o diplomalara o kadar sıkı sıkıya sarılıyorlar ki, diplomaya güvenmekten kendilerine güvenmeyi unuyorlar.

Amacım kimse kötülemek, kırmak veya iğnelemek değil. (Yazma tarzım böyle malesef.) Hatta Moribito gibi kullanıcılar bu forumda saygı duyduğum nadir kişilerden, yaptıklarından ve yapmaya çalıştıklarından dolayı. Görüşlerimiz ters düşebilir ve bu normal birşey, ama bana kalırsa bu konu çok uzamaya başladı ve boşuna tartışarak vakit kaybediyoruz.

• Eğitim sistemimizi eleştirmek apayrı bir konu zaten benim de çokça zaman eleştirdiğim olur, haklısınız da bu konuda maalesef. Ben sadece kötü bile olsa eğitimi yeğlediğimi belirtmek istedim yoksa o diplomanın benim gözümdeki tek değeri hayatımda her şey ama her şey kötü gidip hiç tutunamadığım anda kpss ile devlete girmek derim hep kendime. Her neyse uzatmayalım, iyi günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucinius -- 30 Nisan 2014; 22:30:18 >
  • Ne ekerseniz onu bicersiniz diyerek bu konuyu kapatmak istiyorum. Ister okul ister is hayati ister bireysel tecrubeler olsun. Ne yaparsaniz ne ederseniz kendinize yaparsiniz. Okuyabiliyorsaniz okuyun okuyamiyorsaniz kendinizi gelistirin.

Is hayatinda kendini gelistirmis sanan alaylilardan da muhendislik bitirip de kendini aya roket gondermis sanan insanlardan da cok cektik. Sonunda koskoca sirkette bi ben bir de bilgisayar programcisi bir cocukla kaldik. Yetip artiyoruz bile. Isi yapani gectim bok etmesin yeter zihniyeti ile 2 kisi devam ediyoruz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bill gates mühendislik okudu mu?Steve jobs,Mark zuckerberg okudu mu?hepsi milyarder.başarılı işadamları.Yani anlayacağın bu işler okumayla alakalı değil.tamamen yaratıcılık ve kendini geliştirmenle alaklı.belki ilk denemelerinde başarısız olursun,ama pes etme,devamlı birşeyler yap.
  • -w K- - kullanıcısına yanıt
    ne kadar iyi olduğunu, neler yaptığını anlat da öğrenelim, örnek ol bize :)
  • arkadaslar neden kimse bana yardımcı olmuyor bende programlama yapmak istiyorum ama yasım 29 kasım aralık gibi kursa baslasam sonrasında is bulabilir miyim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: riko21

arkadaslar neden kimse bana yardımcı olmuyor bende programlama yapmak istiyorum ama yasım 29 kasım aralık gibi kursa baslasam sonrasında is bulabilir miyim?

Zor biraz ama imkansiz degil. Azimle calisirsan olur. Yinede cok sey bekleme bence ortalama bir is anca

• amacım 10 bin tl degil sadece 2-5 bin arası maas alsam yeter :)
  • Kurslarla vs ile ilk etaplarda bu paralar zor. 1250 1500 e falan baslarsin kendini gelistirmen dogrultusunda bu biraz daha artar. Ama kariyer yollari kapali bir alan olur. Yani 34 binin ustu bence hayal olur 3 4 bini de en iyi ihtimalle 10 sene sonra gorebilirsin.

• ben şu an üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyorum diferansiyel sayısal analiz gibi derslerden yazılıma zaman kalmıyor.
  • Evde kendi kendine çalışarak bir bilgisayar mühendisinin(ODTU-ITU-Bilkent mezunu) bilgisine yeteneklerine ulaşmak çok zor.Kitap okurum ulaşırım diyenler o kadar kitabı okuyup İnşaat Mühendisi ya da Doktor da olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet okul çok önemlidir ama her şey demek değildir.iş tamamen insanın kendisinde hırsında çalışma azminde biter.en önemli şeylerden biriside ingilizcedir, hatta bence ilk adım ingilizcedir.ben de mühendis değilim ama plc yazılımcısıyım ve robot programı yazmayı da biliyorum.tamamen çalışarak kendim öğrendim iş yerindekilerin de yardımıyla.
  • Programlama ile mühendisliği birbirine çok karıştırıyorsunuz arkadaşlar.
    Programlama bilgisayar sektörünün ameleliğidir, işçiliğidir doğrudan.
    Çok rahat bir şekilde kitaplarla videolarla programlama öğrenebilirsiniz, ancak bu şekilde öğrenirseniz, mühendis olmuş sayılmazsınız, zira ne sistemin temellerini bilirsiniz, ne de yeni teknolojiler geliştirebilirsiniz.
    Bilgisayar mühendisliği sektörü inşaat sektörü gibi değildir, yani biri teknik kısımla ilgilenip diğeri işçiliği yapmaz, bilgisayar mühendisi hem tasarımla hem de işçilikle ilgilenir, doğal olarak da sadece programlama bilen birinin bu sektörde rakiplerine karşı tutunması mümkün değildir, inşaatta ise mühendis olmayan pek çok işçi görebilirsiniz.
    Neyse, sadece para kazanmak istiyorsanız belki bir şeyler ortaya koyabilirsiniz ancak başarılı yazılımlar geliştirilebileceğini zannetmiyorum.

Ayrıca genel olarak bu forumda sorduğunuz şeyi destekleyecek adamlar bulursunuz, ancak tavsiyem doğrudan bir iş verenle yada bölüm hocalarıyla vs konuşmanızdır.

• Neden olmasın ki ayriyeten Fatih513 kardeş haklı bu ikisi çok karıştırılıyo
  • quote:

Orijinalden alıntı: Moribito

quote:

Orijinalden alıntı: cowboy_bebop

be anlamıyorum niye üniversite lazım ki o binanın içine girince noluyor büyü mü yapıyorlar size sadece lab dersleri için üniversitenin farkı olur.

Herkes program yazabilir 13,14 yasindaki cocuklar bile, hatta herkes yazilim yapabilir. Ama onemli nokta KALITE dir

Yillarini bu ise harcasmis profesorlerin birinci elden sana bir konuyu anlatmasi bambaskadir, internetten kitap okur gibi konuyu anlamak baskadir. Universite disiplin vardir, zorunlu odevler vardir, aklina hayailne gelmiyecek konular vardir.

Universitye gitmeyen adamin Java ogrenmesi:
    Java temelleri, if, while, loop, swing, data baglantilari, operatorler, hoooop java ne kolaymis beeaaa, dur 2d oyun yaziyim hemen, 6 ayda Java Profesoru

Universitye giden adamin Java ogrenmesi:
    Java Temelleri
    Object-Oriented Programming temelleri
    Design Patternleri
    Data Structures and Algorithms
    Unit Testing
    White/Black box texting
    TDD design
    ISO kanunlari
    Software Engineering (Agile, waterfall, iterative...)
    J2EE (Beans)
    Analiz teknikleri
    UML diagramlari

say say bitmez... 6 ayi birak 6 yilda uzman olmazsin!

Umarim aciklayici olmustur. Herkes program yazar ama herkes ayni kalitede yazamaz!

Arkadaş oldukça iyi açıklamış. Katılmayan arkadaşlar için biraz daha detaylandırmak istiyorum. Öncelikle yazılım geliştiricisi olmakla mühendislik eğitimi almak arasındaki büyük farkın ayrımında olmak gerekiyor. Mühendis genel itibariyle sunulan problemlere mevcuttaki kaynaklarla optimum çözümü sunan kişidir. Sıradan bir geliştiricinin aklına dahi gelmeyecek kaygıları olmalıdır bir mühendisin. Etkili bellek kullanımı gibi akla gelen kaygılardan da bahsetmiyorum, tasarlanan veri yapılarının çalışma zaman analizlerinden de. Bunların ötesinde kurgulanan sistemi bir bütün olarak analiz ederken en ufak detayı dahi atlamayacak bir çalışma disiplininden bahsediyorum. Bunları uzun uzun konuşabiliriz arzu edenlerle özelden. Genelleme yapmak yanlıştır evet, üniversiteleri de aynı şekilde genellememek gerekir.

Bunların haricinde birkaç soruya cevap vermek gerekirse; bazı mühendislik lisans ve yüksek lisans programlarında "çözmek" durumunda kalınan problemler günlük uygulama geliştiren bir geliştiricinin karşılaşacağı problemlerden fazlasıyla "kopleks"tir evet. Örnek isterseniz, bir kaşif robotu koridorda gezdirip lazer sensöründen gelen işlenmemiş veriyi normalize ederek 2 boyutlu kat haritası çıkarmanızı isteyebilirler. Ya da tasarlanacak insan-makine arayüzünün açık küme yüz tanıma sistemi tabanlı bir sezgisel öğrenme metoduyla ziyaretçilerin isimlerini yüzleriyle eşleştirmesini de isteyebilirler - ki bu bahsettiklerim "basit" birer "ödev"dir.

Ülkemizdeki kalitesi düşük bir takım lisans programları insanımızı üniversitelere karşı cephe aldırıyor maalesef. Üniversite öğrenimi çok önemli midir; kendi kariyerimi düşündüğümde benim için vazgeçilmezdir fakat herkes için böyle olmak zorunda değildir. Yıllardır bankacılık, güvenlik ve askeri sektörlerde geliştirme yapmış bir mühendis olarak size bu kadarını söyleyebilirim. Bu gözler milyonlarca satır kod gördü, kimilerini meslek yüksek okulu mezunları yazmıştı ki mühendis geçinen pek çoklarına taş çıkartacak kalitedeydi. Yine de bunun çok sık rastlanan bir senaryo olmadığının bilincinde olmak gerekir. Evet kalitesiz mühendis ve üniversite mezunu geliştirici çok fakat kaliteli eğitimsiz (profesyonel eğitim almamış/kendini eğitmiş) geliştirici de aynı ölçüde az.

Nihayetinde gerçekçi olmak gerekirse "kaliteli" bir geliştirici olmak için, "kaliteli" bir lisans programı işleri oldukça kolaylaştırır. Başka türlü olmaz mı, olur ama uzun yoldan dolanmak olur ve maalesef sektörde de arzu edilen yere sahip olmak pek mümkün olmaz ülkemiz şartlarında. Sadece bu sebepten ötürü bile İTÜ, ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi ve benzeri okulların lisans programlarını tavsiye ederim.

Haricen sorunuz olursa özelden yazarsanız mümkün mertebe cevaplamaya çalışırım. Ben de sizin yaşlarınızdan biraz daha gençken merak salmıştım bu işlere. 10 yılı aşkın bir süredir bu yolda olan ve hala öğrenmeye de devam eden biri olarak şu kadarını söyleyebilirim, gidecek çok yol, alınacak çok ders, öğrenecek çok şey var.

• quote:

Orijinalden alıntı: Fatih513

Programlama ile mühendisliği birbirine çok karıştırıyorsunuz arkadaşlar.
    Programlama bilgisayar sektörünün ameleliğidir, işçiliğidir doğrudan.
    Çok rahat bir şekilde kitaplarla videolarla programlama öğrenebilirsiniz, ancak bu şekilde öğrenirseniz, mühendis olmuş sayılmazsınız, zira ne sistemin temellerini bilirsiniz, ne de yeni teknolojiler geliştirebilirsiniz.
    Bilgisayar mühendisliği sektörü inşaat sektörü gibi değildir, yani biri teknik kısımla ilgilenip diğeri işçiliği yapmaz, bilgisayar mühendisi hem tasarımla hem de işçilikle ilgilenir, doğal olarak da sadece programlama bilen birinin bu sektörde rakiplerine karşı tutunması mümkün değildir, inşaatta ise mühendis olmayan pek çok işçi görebilirsiniz.
    Neyse, sadece para kazanmak istiyorsanız belki bir şeyler ortaya koyabilirsiniz ancak başarılı yazılımlar geliştirilebileceğini zannetmiyorum.

Ayrıca genel olarak bu forumda sorduğunuz şeyi destekleyecek adamlar bulursunuz, ancak tavsiyem doğrudan bir iş verenle yada bölüm hocalarıyla vs konuşmanızdır.

Aradan çok geçmiş ama varsın konu hortlasın. Size katılıyorum hocam.
    Mühendis üretir, programcı kullanır.
    Bir arkadaşım var, javascript çok iyi biliyor. Sınırları çerçevesinde herşeyi yapabiliyor. Çok da övünür uzmanım ben diye. Madem o kadar iyi biliyorsun, neden işlerinde google jquery kütüphanesi kullanıyorsun, bak orda kocaman çağırmışsın jquery.min.js diye dedim. Kendin yazsana öyle birşey. Yapması imkansız tabiiki.
    Aradaki farka küçük bir örnektir bu da.

• Oncelikle en iyi yazimi uretenler muhendislik mezunu degil bilgisayar bilimleri mezunudur.
    Ulkemizde maalesef bilgisayar muhendisi ve yazilim muhendisligi bolumleri cogunlukta. Su ornegi veriyim insanlar anlasinlar.
    Diyelim ki cok karisik OGS sistemi var. Her saniyede 10000 lerce kisi geciyor:
    Bilgisayar muhendisi mezunu:
    OGS sistemindeki gisedeki sensorun programlamasini yapar, en son olarak bu sensorun hangi araca ait oldugunu bilgisini lokal sisteme gonderir ve gelen fiyat cevabini (vs) ekrana yazdirir.
    Bilgisayar Bilimleri mezunu:
    OGS sistemindeki lokal sistemi ana sisteme baglar ve bununla ilgili gerekli cikislara bilgi gonderimi, paranin cekilmesi vs gibi sistemleri scalable bir sekilde halleder (ornegin 10000 lerce kisinin gectigi sisteme adam akilli cache, NoSQL (veya Lucene tabanli arama sistemi), fallbackli microservice architecture, kuyruk (queue) sistemi vs gibi birsuru sistemi bilir), gerektiginde araclarin analizini yapicak sistem yazarak (machine learning), gelecegi tahmin eden raporlari olusturur.
    Yazilim muhendisi mezunu:
    Bilgisayar muhendisi ve bilgisayar bilimleri mezunlarinin yazilimi nasil yaptigi, nasil daha verimlilikte yapacagi, genel anlamda destek ve yardimda bulunur.

Simdi gelelim ana konumuza. Maalesef piyasada boyle buyuk bir OGS sistemi yok, hatta saniyede 10000 lerce kisinin girdigi site bile cok nadir. Bizzat kendim anlik kullanici sayisi (saniyede giren kullanici degil) 200000 civari olan sitenin global siralamada 500. civari oldugunu biliyorum. Iste bu nedenden dolayi bu ustte saydigim 3 mezunda boyle sistemlerde "buyuk ihtimalle" calismayacagindan oturu yaptigi seyler ayni olur. Bunun nedenigenellikle bu tarz bolumlerin son 1 veya 1.5 yili farkli olup daha onceki gordukleri dersler genellikle ayni olur. Yani, zorunlu dersler + temel dersler + programlama derslerine kadar hemen hemen ayni egitimi gorurler (belki temel dersler farkli olabilir), ondan sonra ise bu temel + programlama bilgisinin spesifiklestigi alanla ilgili dersler gorurler. Iste bu nedenden oturu, piyasa sadece programlama dersleri kismina ihtiyac duyar. O yuzden, gidipte insanin kendi basina sadece programlama derslerine calismasi piyasa ortami icin yeterlidir. Ha bazilari der ki, temel + programlama + spesifik dersler sayesinde daha rahat bir teknoloji ogrenilebilir, bu yanlis bir aciklama degildir, ama piyasa maalesef "aman x,y ve z teknolojilerini/dillerini bilsin, gerisine onem yok" diyen is verenlerle dolu.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.