Şimdi Ara

Üniversitede Bilgisayar Bölümü Okumadan Yazılım Geliştirilebilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
5
Favori
15.699
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhabalar. yaşım 17. meslek lisesinde lojistik bölümü okuyorum. gün geliyor üniversite sınavları yaklaşıyor. benim aklımda hep bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği vardı çünkü bilgisayarları çok seviyorum haliyle küçüklüğümden beri aklımda olan meslek o. ama bu liseye başladığımdan beri lojistik sektörünün önünün çok açık olduğunu ve iyi kazanç getirebilecek bir meslek olduğunu anladım kafam bir taraftan lojistiğe kaydı. hem lojistik lisesi çıkışlı olduğum için ek puan alıyorum + sadece YGS puanı ile üniversiteye yerleşiyorum yani LYS'den kurtuluyorum. şimdi lojistik sektöründe de yazılım sektöründe de her şeyden önce ingilizce nin önemli olduğunu biliyorum. ingilizce seviyem yaşıtlarıma göre üst düzeyde ve her gün 1.5 saat ingilizce çalışıyorum artık günümün bir parçası oldu resmen 1-2 yıl sonra ingilizceyi tamamen konuşmayı, anlamayı hedefledim zaten bu yaz 3 aylığına dayımın yanına amerikaya gideceğim orada da gelişir ingilizcem. şimdi ben lojistiği okumayı kafaya koydum fakat aklımda bir soru oluştu. üniversiteye gitmeden, üniversitede yazılım temeli almadan, evde kitaplardan, internetten kaynaklardan yararlanarak, didik didik araştırarak iyi bir derecede yazılım öğrenebilir miyim ? araştırmayı ve öğrenmeyi seven birisiyim hele ilgilimi çeken konuları araştırmaktan öğrenmekten hatalarımı düzeltmekten vazgeçmem. kaliteli düzeyde web sayfaları yapmak, android veya ios için oyunlar, uygulamalar geliştirmek, gerekirse küçük çaplı bilgisayar oyunları yapmak istiyorum.( tabi ki bir ekip olursa ) bunları yapmam için mecburen üniversiteye yada kurslara gitmem gerekli mi yoksa gereken yazılım temelini ve bilgisini iyi bir araştırmayla ve kendini geliştirmeyle kazanabilir miyim ?

• Emin ol cok daha iyi kendini gelistirebilirsin ve ogrenebilirsin. Ornek: ben.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olabilir, neden olmasin.

Yinede universitenin yararlari var;
    - Teorik konulari ogretmek
    - Degisik bakis acisi saglamak
    - Disiplinli ve duzenli calisma sistemi
    - 100 lerce degisik proje yaptirmak odev olarak (evde oturupda kendi kendine devamli pratik yapmazsin, ama unide zorunlu not almak icin)
    - Sosyal ortamin genis olmasi, degisik insanlar degisik fikirler demek
    ...

@-w K-, hosgelsin yoktun aylardir
  • -konudisi-
    Hosbulduk Moribito artik geri gelme vakti.. malum kaynaklar sınırlı :)

unityden devam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • be anlamıyorum niye üniversite lazım ki o binanın içine girince noluyor büyü mü yapıyorlar size sadece lab dersleri için üniversitenin farkı olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cowboy_bebop

be anlamıyorum niye üniversite lazım ki o binanın içine girince noluyor büyü mü yapıyorlar size sadece lab dersleri için üniversitenin farkı olur.

Herkes program yazabilir 13,14 yasindaki cocuklar bile, hatta herkes yazilim yapabilir. Ama onemli nokta KALITE dir

Yillarini bu ise harcasmis profesorlerin birinci elden sana bir konuyu anlatmasi bambaskadir, internetten kitap okur gibi konuyu anlamak baskadir. Universite disiplin vardir, zorunlu odevler vardir, aklina hayailne gelmiyecek konular vardir.

Universitye gitmeyen adamin Java ogrenmesi:
    Java temelleri, if, while, loop, swing, data baglantilari, operatorler, hoooop java ne kolaymis beeaaa, dur 2d oyun yaziyim hemen, 6 ayda Java Profesoru

Universitye giden adamin Java ogrenmesi:
    Java Temelleri
    Object-Oriented Programming temelleri
    Design Patternleri
    Data Structures and Algorithms
    Unit Testing
    White/Black box texting
    TDD design
    ISO kanunlari
    Software Engineering (Agile, waterfall, iterative...)
    J2EE (Beans)
    Analiz teknikleri
    UML diagramlari

say say bitmez... 6 ayi birak 6 yilda uzman olmazsin!

Umarim aciklayici olmustur. Herkes program yazar ama herkes ayni kalitede yazamaz!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Moribito -- 29 Nisan 2014; 13:07:28 >

• Moribitoya aynen katildigimi belirterek sunu da eklemek isterim. Universitede grup projeleri ve is bolumu ekip calismasi gibi kriterler cok fazla on plana cikiyor. Okul disinda ogrenenler genelde ekip calismasina entegre olmada ciddi sikintilar yasiyorlar. O yuzden sirkette 2 arkadas ile yollarimizi ayirma karari aldik. Futbol nasil bir takim oyunu ise kurumsal veya profesyonel is hayati da takim isidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bende duz lise bitirdim suanda 4 ay sürecek olan yazılım kursuna gidiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Moribito

quote:

be anlamıyorum niye üniversite lazım ki o binanın içine girince noluyor büyü mü yapıyorlar size sadece lab dersleri için üniversitenin farkı olur.

Herkes program yazabilir 13,14 yasindaki cocuklar bile, hatta herkes yazilim yapabilir. Ama onemli nokta KALITE dir

Yillarini bu ise harcasmis profesorlerin birinci elden sana bir konuyu anlatmasi bambaskadir, internetten kitap okur gibi konuyu anlamak baskadir. Universite disiplin vardir, zorunlu odevler vardir, aklina hayailne gelmiyecek konular vardir.

Java temelleri, if, while, loop, swing, data baglantilari, operatorler, hoooop java ne kolaymis beeaaa, dur 2d oyun yaziyim hemen, 6 ayda Java Profesoru

Java Temelleri
    Design Patternleri
    Unit Testing
    White/Black box texting
    TDD design
    ISO kanunlari
    J2EE (Beans)
    Analiz teknikleri
    UML diagramlari

Umarim aciklayici olmustur. Herkes program yazar ama herkes ayni kalitede yazamaz!

Genelleme yapmanıza katılmıyorum. Ben mühendislik eğitimi almadım (hatta şuan aöf'de öğrenciyim, yani öğrenci sayılırım) ancak bu konuların birçoğu, hatta daha fazlası hakkında bilgim var. Şuanda bu tür mühendislik konuları herkes tarafından kolayca öğrenilebilsin diye açık kaynaklı olarak geliştirdiğim bir e-kitap projem de var. En azından bilmeyenleri kötülemek yerine onların da kolayca bilgi edinmesini sağlamaya çalışıyorum.

Açıkcası ben bunun tam tersini düşünüyorum. Mühendislik eğitimi önemli, ancak birçok yazılım mühendisi bir şekilde mezun olup diplomanın üzerine yatmaya çalışan, her zaman onları eğitecek bir prof/öğretim görevlisi bekleyen tipler. Hatta okulda Java veya C# öğrenenler en kötüleri. Onların gözü malesef Java veya C# dışında hiçbir programlama dilini görmüyor. Ayrıca okulda bolca fizik, kimya, türk dili, inkılap tarihi, ekonomi gibi dersleri alıyorsunuz. (Türk üniversiteler için geçerli.) Kullandığınız ana programlama dilini bile 1 yıl anca kullanıyorsunuz, ki zaten ilk 2 yılınız programlamaya giriş derslerinden oluşuyor. 2 yıllıkların bile müfredatı mühendisliklerin ilk 2 yılının müfredatından iyi seviyede.

Say say bitmez dediğin şey sayarak biter. Hatta müfredatın çoğunu yazmışsın. Daha fazlasını vermiyorlar zaten.

Üniversitede bizim aklımıza hayalimize gelmeyecek ne tür konular vardır mesela, açıklar mısın? Yoksa boş kefeden sallamayı mı öğretiyorlar? Çözmek zorunda olduğunuz ödevler (çoğu zaman forumlarda yardım dilenerek, ama neyse) gerçek bir uygulama geliştirmekten komplex midir? Benim aklımın hayalimin alamayacağı ne tür bir proje geliştirdin bir örnek verir misin?

2 günlük tecrübesiyle kendini profesör zannedenlerden ben de nefret ediyorum, ama mühendislik eğitimini de çok önemli birşeymiş gibi görenlerden daha da fazla nefret ediyorum. Şuan herhangi bir üniversitenin yazılım mühendisliği bölümüne girebilmen için saçmasapan lise müfredatını ezberleyip, adı benim zamanımda ÖSS olan şuan ne olduğunu bilmediğim sınava girmen gerekiyor. Belli bir puanın üstüne çıkıp okula başladığında da, aşırı derecede aptal birisi değilsen zaten birşekilde okulu bitiriyorsun.

Son olarak Agile, Waterfall vb. yazılım geliştirme süreçleriyle alakalı olan yazılım geliştirme methodolojileri. Bunlar yazılım mühendisliğinin alt konuları. Klasik Java'cı, biliyor ama bildiği şeyin ne olduğunu bilmiyor.

quote:

Orijinalden alıntı: postapocalypticCOW

araştırmayı ve öğrenmeyi seven birisiyim hele ilgilimi çeken konuları araştırmaktan öğrenmekten hatalarımı düzeltmekten vazgeçmem. kaliteli düzeyde web sayfaları yapmak, android veya ios için oyunlar, uygulamalar geliştirmek, gerekirse küçük çaplı bilgisayar oyunları yapmak istiyorum.( tabi ki bir ekip olursa ) bunları yapmam için mecburen üniversiteye yada kurslara gitmem gerekli mi yoksa gereken yazılım temelini ve bilgisini iyi bir araştırmayla ve kendini geliştirmeyle kazanabilir miyim ?

Evet, ama bu çok zorlu bir süreç. Küçük çaplı bilgisayar oyunlarını yapman için ortalama bir yazılım mühendisinden daha fazla şey bilmen gerekiyor. Oyun geliştirme yazılımın üst düzey konularından. Bu kadar konuyu öğrenmeyi gözün alıyorsa yaparsın. Ancak, kafana göre önüne gelen her kitabı veya makaleyi okuma. Bilen birine danış ve kendine bir yol haritası çiz. Mesela kaliteli web sayfaları demişsin, sonra mobil oyunlar demişsin, sonra pc oyunları demişsin. Bunların hepsi farklı sektörler. Kullanılan programlama dilleri/uygulamalar çoğu zaman farklı. Daldan dala atlarsan biryere varamazsın.

Programlamayı öğrenmek için uygun bir C veya C++ kitabını alabilirsin. (yeni başlayanlara göre olsun ve kitabın yorumlarını incele) Eğer kısa vadede oyun geliştirmek istiyorsan Construct 2'ye göz at. En azından birkaç oyun geliştirip hevesini alırsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSF Aristona -- 30 Nisan 2014; 1:31:54 >

• Moribito kullanıcısına yanıt
    TSF Aristona gerekenleri yazmış ek olarak sedat kapanoğlu diye bi adam var araştırın bi...

ayrıca;
    http://shiftdelete.net/bill-gates-universiteye-gerek-yok-22824.html
  • Üniversitenin tabii ki yadsınamaz katkısı vardır ancak, programlamayı gözünde büyütmeye gerek yok.
    Hele hele 3-5 bin maaş alayım kafi diyorsan, kasmaya gerek yok. Bunun için inan okula da gerek yok.
    Biraz algoritma bilgisi ile, googledan da yardım alarak ortalama bir proje ekibinde yer alman zor değil...

10-15 bin üzeri bir şeyler istiyorsan işin rengi maalesef ki değişiyor. Bunun için mimari bilmek, orta katman bilmek, data yapılarını bilmek gerekiyor. Etiket burada en önemli konulardan biri. Mühendislik şart değil ancak okulun adı çok çok önemli.
    Büyük firmalar önce üniversitenin adına, sonra bölümün adına bakarlar.
    Hatta üniversitedeki notlarına kadar dikkat edenler de vardır.

Karar senin...
    Seçim senin..
  • Muhendislik ve yazilimcilik birbirinden cok farkli iki konsepttir.
    Yalnizca belirli bir programlama diline egilim gosterip uzun sure bu dili kullanarak pek cok universite mezununun universite bitirdikten sonraki seviyesinden daha cok sey bilirsiniz.
    Ancak, iyi bir universiteden mezun olup, muhendislik diplomasini cebine koyan ve yabanci diline hakim bir muhendis, yeni gelen "X" programlama dilini sizden cok daha kisa surede, cok daha yetkin seviyede kullanacaktir.
    Muhendislik bir disiplin isidir, optimizasyondur. Bunu bilgisayar mimarisi, algoritma ve DB yapilari, software engineering ve AI gibi konseptler ile birlestiginde kisinin ufku acilir, dusunce yetisi artar.
    Universite faktoru bu sebeple onemlidir.
    Isin bir de sosyal boyutu var. Sizin sira arkadasiniz 10 sene sonra bir yazilim firmasina patron olur, birlikte projeler gelistirebilirsiniz.
    Hocanizin destegi ile Yabanci Universiteler destegi ile Rubik Cube cozen robotun yapay zekasini gelistirebilirsiniz.
    Hayal gucunuz, icinde bulunacaginiz isler ve birlikte calisacaginiz yuzler, mezun olunan universitenize gore sekillenecektir.
    Orta seviye Java yazmak icin universiteye gerek yok.
    Ancak cok iyi seviyede Java yazabilmek icin gerek vardir.
    Egitim, hersey hakkinda hic bir sey bilmeyen bir insanin hicbir sey hakkinda herseyi bilinceye kadar yer aldigi surectir.
    Herhangi bir konuda sivrilmek icin, egitim sarttir ve hep de oyle kalacaktir, aksine inanmak cehalettir.

• Her zaman soylerim ki yazilimcilik yapmak isteyen 2 senelik programcilik okusun. Universitede gosterilen bilgiler sistematiktir. Kolay ogrenilebilir ve bir disiplinli bir egitimdir. Bundan faydalansin. Lakin sadece yazilim yapmayi dusunen birisinin bilgisayar muhendisligi veya 5 senelik bolumlerde vakit harcamasi yersiz. Universitenin kattigi en guzel seylerden biri arastirma yapmayi ogretmek , ogrenmeyi ogretmek ve ekip calismalaridir. Bu yuzden bende bilgisayar muhendisliginin sadece yazilim ile kiyaslanmasi konusuna karsiyim. Bir bilgisayar muhendisi maliyetlendirme , satinalma , database, analiz, network vs gibi pek cok alanda calisabilecek iken tutup safi yazilim yapmasi bence ziyandir.

• quote:

Orijinalden alıntı: TSF Aristona

quote:

quote:

Java Temelleri
    Design Patternleri
    Unit Testing
    White/Black box texting
    TDD design
    ISO kanunlari
    J2EE (Beans)
    Analiz teknikleri
    UML diagramlari

Genelleme yapmanıza katılmıyorum. Ben mühendislik eğitimi almadım (hatta şuan aöf'de öğrenciyim, yani öğrenci sayılırım) ancak bu konuların birçoğu, hatta daha fazlası hakkında bilgim var. Şuanda bu tür mühendislik konuları herkes tarafından kolayca öğrenilebilsin diye açık kaynaklı olarak geliştirdiğim bir e-kitap projem de var. En azından bilmeyenleri kötülemek yerine onların da kolayca bilgi edinmesini sağlamaya çalışıyorum.

Açıkcası ben bunun tam tersini düşünüyorum. Mühendislik eğitimi önemli, ancak birçok yazılım mühendisi bir şekilde mezun olup diplomanın üzerine yatmaya çalışan, her zaman onları eğitecek bir prof/öğretim görevlisi bekleyen tipler. Hatta okulda Java veya C# öğrenenler en kötüleri. Onların gözü malesef Java veya C# dışında hiçbir programlama dilini görmüyor. Ayrıca okulda bolca fizik, kimya, türk dili, inkılap tarihi, ekonomi gibi dersleri alıyorsunuz. (Türk üniversiteler için geçerli.) Kullandığınız ana programlama dilini bile 1 yıl anca kullanıyorsunuz, ki zaten ilk 2 yılınız programlamaya giriş derslerinden oluşuyor. 2 yıllıkların bile müfredatı mühendisliklerin ilk 2 yılının müfredatından iyi seviyede.

Say say bitmez dediğin şey sayarak biter. Hatta müfredatın çoğunu yazmışsın. Daha fazlasını vermiyorlar zaten.

Üniversitede bizim aklımıza hayalimize gelmeyecek ne tür konular vardır mesela, açıklar mısın? Yoksa boş kefeden sallamayı mı öğretiyorlar? Çözmek zorunda olduğunuz ödevler (çoğu zaman forumlarda yardım dilenerek, ama neyse) gerçek bir uygulama geliştirmekten komplex midir? Benim aklımın hayalimin alamayacağı ne tür bir proje geliştirdin bir örnek verir misin?

2 günlük tecrübesiyle kendini profesör zannedenlerden ben de nefret ediyorum, ama mühendislik eğitimini de çok önemli birşeymiş gibi görenlerden daha da fazla nefret ediyorum. Şuan herhangi bir üniversitenin yazılım mühendisliği bölümüne girebilmen için saçmasapan lise müfredatını ezberleyip, adı benim zamanımda ÖSS olan şuan ne olduğunu bilmediğim sınava girmen gerekiyor. Belli bir puanın üstüne çıkıp okula başladığında da, aşırı derecede aptal birisi değilsen zaten birşekilde okulu bitiriyorsun.

Son olarak Agile, Waterfall vb. yazılım geliştirme süreçleriyle alakalı olan yazılım geliştirme methodolojileri. Bunlar yazılım mühendisliğinin alt konuları. Klasik Java'cı, biliyor ama bildiği şeyin ne olduğunu bilmiyor.

quote:

Orijinalden alıntı: postapocalypticCOW

araştırmayı ve öğrenmeyi seven birisiyim hele ilgilimi çeken konuları araştırmaktan öğrenmekten hatalarımı düzeltmekten vazgeçmem. kaliteli düzeyde web sayfaları yapmak, android veya ios için oyunlar, uygulamalar geliştirmek, gerekirse küçük çaplı bilgisayar oyunları yapmak istiyorum.( tabi ki bir ekip olursa ) bunları yapmam için mecburen üniversiteye yada kurslara gitmem gerekli mi yoksa gereken yazılım temelini ve bilgisini iyi bir araştırmayla ve kendini geliştirmeyle kazanabilir miyim ?

Evet, ama bu çok zorlu bir süreç. Küçük çaplı bilgisayar oyunlarını yapman için ortalama bir yazılım mühendisinden daha fazla şey bilmen gerekiyor. Oyun geliştirme yazılımın üst düzey konularından. Bu kadar konuyu öğrenmeyi gözün alıyorsa yaparsın. Ancak, kafana göre önüne gelen her kitabı veya makaleyi okuma. Bilen birine danış ve kendine bir yol haritası çiz. Mesela kaliteli web sayfaları demişsin, sonra mobil oyunlar demişsin, sonra pc oyunları demişsin. Bunların hepsi farklı sektörler. Kullanılan programlama dilleri/uygulamalar çoğu zaman farklı. Daldan dala atlarsan biryere varamazsın.

Programlamayı öğrenmek için uygun bir C veya C++ kitabını alabilirsin. (yeni başlayanlara göre olsun ve kitabın yorumlarını incele) Eğer kısa vadede oyun geliştirmek istiyorsan Construct 2'ye göz at. En azından birkaç oyun geliştirip hevesini alırsın.

@TSF Aristona, slm

Aslinda haklisin, cogu seyi yuzeysel gecmisim, bazi konulara aciklama getirmem gerekirdi, elestirilerin icin sagol.

Programci Olmak
    Herkes programci olabilir, bunu tekrar yineliyorum, universite sart degildir, ama aradaki fark kalitedir.

Universite
    Yazdigim konularin hepsini yuzeysel bilmek vardir, birde o her konuya 6 ay harcayip, ozunu anlayip uzerlerinde proje yapmak vardir. (Birde Software Eng. ne oldugunu cok iyi biliyorum, sadece konu bakimindan yazdim). Mesala sen cok bilgim var hatta daha fazlasi hakkinda bilgim var diyorsun. Peki edindigin bilgilerin kalite duzeyi nedir, saydigim konularda ve fazlasinda pratigin ne kadar, kac yil harcadin bu konulara. Ben universiteyi bitireli 2 yil oldu, halen yeterince deneyime ulasmis hissetmiyorum 26 yasindayim, 8 yildir bu isi yapiyorum, Ingilterede okudum, IBM le calistim, degisik firmalarda gorev aldim, freelance calistim ... (otomasyon, oyun, web dizayn ... ).

Ama hicbiri yetmiyor ogrendikce aslinda bilgimin ne kadar yetersiz ve az oldugunu goruyorum. O yazdigim konulara her sene baska aciyla bakiyorum. Kendimi ne javaci, ne uzman, ne profestor ne de bilgin olarak goruyorum, ben halen bir ogrenciyim. "bildigim tek sey hiçbirşey bilmediğimdir" desem yeridir

Tezimi hazirlarken (8 ay lik bir program) 2 tane mentorum vardi biri Senior IBM muhendisi digeri Uniden bir profesor. Ben akil almaz hizla kod yazarken onlar durdurdu beni, bu olmamis, o olmamis, bu yanlis, burdaki sistem berbat, bu niye boyle, bir suru elestiri. 8 ayda bana bir programi yanlis yazmanin 8000 yolunu gosterdiler, tabi zamanla ogrendim. Universiteye gitmenin bir faydasidir bu. O programi ben 3 ayda bitirip teslim ederdip tek basima sikinti yoktu, ama o programdaki usability, maintainability ve flexibility berbat olurdu.

Farkli konular
    Isletim sistemlerinin yapilari, Problem solving, Bilgisarya etik (copyrights, dunyada kanunlar, cezalar), Human Computer Interaction, Interactin Design, IT guvenlik (encryptions, security, etc..), Data Mining, Natural Language Processing ve digerleri. Simdi diyebilirsin "ya ben bu konulari buliyorum, hepsinde bilgim var". Ben bu konularain hepsine 6 sar ay harcadim, 100 lerce makale okudum, pratik yaptim, bitirme odevi hazirlardim. Sence senin bilginle benim bilgim bir midir ?

SON SOZ
    Bakin, kimseye on yargi ile yaklasmiyorum. Ustune basa basa soyluyorum, UNIVERSITE SART DEGIL, universite ufkunuzu acar, yeni pratikler kazandirir, bir soruna 100 ayri aciyla bakmanizi saglar, ekip calismanizi gelistirir ve bircok baska seyi universiteye gitmeden anlayamazsiniz, ama gunun sonunda verilen bir projeyi universiteye gidende gitmeyende yapabilir, bu da bir gercek.

• Bence olayı doğrudan üniversiteye gidip ya da gitmeden yazılımcı olmaya bağlamak çok yanlış. Senin merakın varsa üniversiteye gitmeden de üniversiteye gidip merakı olmayan bir bilgisayar mühendisine göre çok fazla bilgi edinebilirsin, ancak 2 konumda da(gidip-gitmemek) meraklı insanların bulunduğunu düşünürsek o aradaki lisans eğitimi çok büyük farklar yapacaktır.

1.si çok yönlü düşünebilmek önemlidir, internette çok fazla kaynak var evet fakat özellikle bir şeyler öğrenmeye doğrudan uygulamalı derslerle giriyorsanız ezbercilikten öteye gitmeniz çok zor. Olayı sadece uygulamalı derslerle götürürseniz sürekli birisinin yazdığı kodları kopyalıyorsunuz ve birleştiriyorsunuz. Bu durumu doğru seçilmiş kitapları okuyarak bir nebze toparlayabilirsiniz belki.

2. olarak da olaya sadece yazılım boyutuyla baksak bile o da çok yönlüdür, gömülü sistemlere de yazılım yapabilirsiniz mobile de yazabilirsiniz. Lisans eğitimi almadan programcı olacak bir insanın bir classtan obje oluşturulurken değişkenlerin ya da diğer objelerin oluşturulma sırasını bilebileceğini pek zannetmiyorum ben açıkcası, istisnalar illa ki olabilir. Bu tarz durumlar başta baktığınızda pek önemsiz gibi gelir ama performans gibi bir önceliğiniz varsa hepsini göz önünde bulundurmalısınız.

3. ve son olarak uzatmayacağım bir yazılımcının fabrikası önündeki bilgisayarıdır ve o bilgisayarın daha nasıl bir çalışma sistemi olmadan onu yönetecek programlar yazması pek sağlıklı bir durum gibi gelmiyor bana. Olayın sadece hard diskte bilgi tutulur ekran kartı ekrana görüntü yollar gibi bir durum olmadığını birçoğumuz biliyoruzdur. Bu konularda da eğitim almak, sanal ortamda da olsa kendi küçük bilgisayarını yapmak insana çok farklı bakış açıları katacaktır emin olun.

Son olarak bir hocamın yakın zamanda söylediğini alıntılamak istiyorum "Mobil yazılımcı olmak istiyorsan oop öğrenirsin kullanacağın ortamı seçer dili öğrenir piyasada illa ki bir şeyler yaparsın, ama mühendis olamazsın" demişti ve bence gayet de haklı.

• quote:

quote:

Java Temelleri
    Design Patternleri
    Unit Testing
    White/Black box texting
    TDD design
    ISO kanunlari
    J2EE (Beans)
    Analiz teknikleri
    UML diagramlari

Çok doğru üniversite bittiğinde bile birçok şey öğrenmek sürekli günceli takip etmek gerekiyor ama temel çok önemli çoğu kişi temel bilgisi olmadan atlıyor ve yazılım geliştirmeyi web sitesi yapmak sanıyorlar evet web sitesi geliştirebilirsiniz ama profesyonel işlerde okulda gördükleriniz size yardımcı olacaktır kocaman 4 yıllık tecrübeyi bir kenara atmaya çalışan arkadaşlar okuyamadıklarından içlerinde kaldığı için mi böyle yapıyorlar sormak lazım.

• Universite okumadan muhasebeci olabilirsiniz. Universite okumadan isletmeci de olabilirsiniz
    Ticaret de yapabilirsiniz. Pekala yazilim da gelistirebilirsiniz. Sordugunuz sorunun cevabi evet.

Ama sorarsaniz ki nasil olur nereye kadar olur ne kadar surede olur. Bu kismi belirsiz

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Universite okumadan muhasebeci olabilirsiniz. Universite okumadan isletmeci de olabilirsiniz
    Ticaret de yapabilirsiniz. Pekala yazilim da gelistirebilirsiniz. Sordugunuz sorunun cevabi evet.

Ama sorarsaniz ki nasil olur nereye kadar olur ne kadar surede olur. Bu kismi belirsiz

Katiliyorum. Benim anlatmak istedigim de bu zaten. Belkide universitenin bir insana kazandirdigi en buyuk ozellik, neyi tam olarak bilip bilmedigini ayirt edebilmek ve buna gore yol cizebilmek.
  • yazılanları cok iyi okudum :) fakat bende bu isi yapabilir miyim diye merak ediyorum bu işe ilgim var fakat egitimim yok (universite iktisat bölümü okudum ) fakat kurslara gidip kendimi orada gelistirmek istiyorum belki ilerde 2 yıllık bir universite olabilir :) ama yasım 30 sizce bu dalda ne kadar ilerleyebilirim .amacım 3-5 bin tl ayda para kazanmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi riko21 -- 30 Nisan 2014; 12:46:26 >
  • quote:

@TSF Aristona, slm

Aslinda haklisin, cogu seyi yuzeysel gecmisim, bazi konulara aciklama getirmem gerekirdi, elestirilerin icin sagol.

Programci Olmak
    Herkes programci olabilir, bunu tekrar yineliyorum, universite sart degildir, ama aradaki fark kalitedir.

Universite
    Yazdigim konularin hepsini yuzeysel bilmek vardir, birde o her konuya 6 ay harcayip, ozunu anlayip uzerlerinde proje yapmak vardir. (Birde Software Eng. ne oldugunu cok iyi biliyorum, sadece konu bakimindan yazdim). Mesala sen cok bilgim var hatta daha fazlasi hakkinda bilgim var diyorsun. Peki edindigin bilgilerin kalite duzeyi nedir, saydigim konularda ve fazlasinda pratigin ne kadar, kac yil harcadin bu konulara. Ben universiteyi bitireli 2 yil oldu, halen yeterince deneyime ulasmis hissetmiyorum 26 yasindayim, 8 yildir bu isi yapiyorum, Ingilterede okudum, IBM le calistim, degisik firmalarda gorev aldim, freelance calistim ... (otomasyon, oyun, web dizayn ... ).

Ama hicbiri yetmiyor ogrendikce aslinda bilgimin ne kadar yetersiz ve az oldugunu goruyorum. O yazdigim konulara her sene baska aciyla bakiyorum. Kendimi ne javaci, ne uzman, ne profestor ne de bilgin olarak goruyorum, ben halen bir ogrenciyim. "bildigim tek sey hiçbirşey bilmediğimdir" desem yeridir

Tezimi hazirlarken (8 ay lik bir program) 2 tane mentorum vardi biri Senior IBM muhendisi digeri Uniden bir profesor. Ben akil almaz hizla kod yazarken onlar durdurdu beni, bu olmamis, o olmamis, bu yanlis, burdaki sistem berbat, bu niye boyle, bir suru elestiri. 8 ayda bana bir programi yanlis yazmanin 8000 yolunu gosterdiler, tabi zamanla ogrendim. Universiteye gitmenin bir faydasidir bu. O programi ben 3 ayda bitirip teslim ederdip tek basima sikinti yoktu, ama o programdaki usability, maintainability ve flexibility berbat olurdu.

Farkli konular
    Isletim sistemlerinin yapilari, Problem solving, Bilgisarya etik (copyrights, dunyada kanunlar, cezalar), Human Computer Interaction, Interactin Design, IT guvenlik (encryptions, security, etc..), Data Mining, Natural Language Processing ve digerleri. Simdi diyebilirsin "ya ben bu konulari buliyorum, hepsinde bilgim var". Ben bu konularain hepsine 6 sar ay harcadim, 100 lerce makale okudum, pratik yaptim, bitirme odevi hazirlardim. Sence senin bilginle benim bilgim bir midir ?

SON SOZ
    Bakin, kimseye on yargi ile yaklasmiyorum. Ustune basa basa soyluyorum, UNIVERSITE SART DEGIL, universite ufkunuzu acar, yeni pratikler kazandirir, bir soruna 100 ayri aciyla bakmanizi saglar, ekip calismanizi gelistirir ve bircok baska seyi universiteye gitmeden anlayamazsiniz, ama gunun sonunda verilen bir projeyi universiteye gidende gitmeyende yapabilir, bu da bir gercek.

Öncelikle bir konuyu açıklığa kavuşturayım. Ben kendinimi prof yada über bir yazılımcı olarak görmüyorum. Çok bildiğimi de iddia etmiyorum. Zaten tecrübe kazandıkça ne kadar az bildiğinin farkına varıyorsun, bu konuda hemfikiriz. İnsanların Github'da neler yaptığını görünce "Ben aptalım." hissine kapıldığım bile oluyor. Ben burada kendimi övmeye çalışmıyorum, ben sadece edindiğim tecrübeler doğrultusunda bir yorum yapıyorum ve genellemene karşı çıkıyorum.

Şuan mükemmel yazdığını mı sanıyorsun? Bence hala yazdığın şeyler çöp ama sana review yapacak bir profesör veya bir mühendis bulamadığın için iyi yazdığını sanıyorsun. Muhtemelen yaptığın 8000 hatadan sonra seninle fazla uğraşmak istememişlerdir. Burada herkesin yazdığı kodlar aslında çöp. Benimkiler dahil, ancak bazı mühendisler nedense özeleştiri yapabilecek seviyeye gelememişler görünüşe bakılırsa.

Aynı makaleleri muhtemelen ben de okudum. Hatta daha dün güvenlik konusunda okuduğum makalelerden birindeki yanlışlığı PHP'in çekirdek geliştiricilerinden olan Anthony Ferrara (Google'da mühendis) ile tartıştım ve bana hak verdi. Ne fark var? Çok über bir mühendis olmadıktan sonra (Linus, Jon gibi) genellikle yardımcı oluyorlar her konuda. Evet, tamamen bir code review yapmıyorlar ama onlardan edindiğin bilgiler ışığında yazdığın kodlara bakıp neleri geliştirebileceğini öğrenebiliyorsun. Bu yüzden daha önce bahsettiğim gibi, mühendislerin çoğu kendilerine "Yaptığın iş yanlış." diyecek birini beklerler. Araştıramıyorlar ve kabullenemiyorlar.

Ayrıca, bazı arkadaşlar mühendisliği alanında doktora yapmakla karıştırmış sanırım. Program yazarken harcanacak cpu cycleleri falan hesaba katmışlar. Senin okulda öğrendiğin şey assemblynin temelleriyle robotun kolunu aşağı yukarı kaldırmak ve bununla övünmek. Gören de linux çekirdeğini güncelliyorlar sanar.

Son olarak not düşeyim, belli bir seviyeye gelmiş gerçek mühendisleri ayrı tutuyorum, ancak birşey bilmeyenlerin çoğunlukta olduğu bir gerçek.

quote:

Orijinalden alıntı: Joffrey

Bence olayı doğrudan üniversiteye gidip ya da gitmeden yazılımcı olmaya bağlamak çok yanlış. Senin merakın varsa üniversiteye gitmeden de üniversiteye gidip merakı olmayan bir bilgisayar mühendisine göre çok fazla bilgi edinebilirsin, ancak 2 konumda da(gidip-gitmemek) meraklı insanların bulunduğunu düşünürsek o aradaki lisans eğitimi çok büyük farklar yapacaktır.

1.si çok yönlü düşünebilmek önemlidir, internette çok fazla kaynak var evet fakat özellikle bir şeyler öğrenmeye doğrudan uygulamalı derslerle giriyorsanız ezbercilikten öteye gitmeniz çok zor. Olayı sadece uygulamalı derslerle götürürseniz sürekli birisinin yazdığı kodları kopyalıyorsunuz ve birleştiriyorsunuz. Bu durumu doğru seçilmiş kitapları okuyarak bir nebze toparlayabilirsiniz belki.

2. olarak da olaya sadece yazılım boyutuyla baksak bile o da çok yönlüdür, gömülü sistemlere de yazılım yapabilirsiniz mobile de yazabilirsiniz. Lisans eğitimi almadan programcı olacak bir insanın bir classtan obje oluşturulurken değişkenlerin ya da diğer objelerin oluşturulma sırasını bilebileceğini pek zannetmiyorum ben açıkcası, istisnalar illa ki olabilir. Bu tarz durumlar başta baktığınızda pek önemsiz gibi gelir ama performans gibi bir önceliğiniz varsa hepsini göz önünde bulundurmalısınız.

3. ve son olarak uzatmayacağım bir yazılımcının fabrikası önündeki bilgisayarıdır ve o bilgisayarın daha nasıl bir çalışma sistemi olmadan onu yönetecek programlar yazması pek sağlıklı bir durum gibi gelmiyor bana. Olayın sadece hard diskte bilgi tutulur ekran kartı ekrana görüntü yollar gibi bir durum olmadığını birçoğumuz biliyoruzdur. Bu konularda da eğitim almak, sanal ortamda da olsa kendi küçük bilgisayarını yapmak insana çok farklı bakış açıları katacaktır emin olun.

Son olarak bir hocamın yakın zamanda söylediğini alıntılamak istiyorum "Mobil yazılımcı olmak istiyorsan oop öğrenirsin kullanacağın ortamı seçer dili öğrenir piyasada illa ki bir şeyler yaparsın, ama mühendis olamazsın" demişti ve bence gayet de haklı.

1. Kesinlikle.

2. Performansın sınıflarda obje oluşturulma sırası (ne alakaysa?) bir ilgisi yok. Varsa da bunlar mikro optimizasyon diye geçiyor ve yazılımcıların (pardon mühendislerin) korkması gereken baş şeytan.

3. Dayanaksız bir sallama. Nereden biliyorsunuz mühendis olmayanların bilgisayarın çalışması hakkında birşey bilmediğini? Kendiniz kernel mi yazdınız okulda?

Hocana "Peki biz mühendis oldukta ne yaptık?" diye sorsaydın. Belki sana öğrencilik hayatında geliştirdiğin dünyaca ünlü mühendislik harikası projelerini bir hatırlatırdı.

Neyse, ben fazla uzatmıyorum. Churchill demişya "The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter." diye, aynı şey çakma mühendisler için de geçerli. 5 dakika muhabbet etmen ve yazdıklarını okuman yeterli oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSF Aristona -- 30 Nisan 2014; 13:04:25 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.