Şimdi Ara

Ürün tercihinde kullanıcı yorumu ve inceleme siteleri sonuçlarının önemi nerede olmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bugüne kadar belki birçoğumuzun rastladığı bir durumdur bu. Bir ürünü kullanan birisinden dinlemek bir inceleme sitesinde okuyup gördüğümüz test sonuçlarından daha hoş geliyor çoğumuza genel olarak. Bir ürünü kullanmış olmak o ürün hakkında "doğru" bilgiler verebileceğinizi garanti edemez diyorum ! Eğer kullanmak o ürün hakkında doğru bilgi vereceğimizi garanti etse idi bugün araştırırsanız 300-500 liralık sınıfında benzerlerine oranla imaj kalitesi, iso başarımı vb. bir çok yönden zayıf olan cihazlar için çok iyi şeyler söyleyenlerin olduğunu görürsünüz. Eğer kullanıcı yorumlarına göre hareket edilmesini bekleyecek isek burada durum kullanıcının bilgisi ve sonra da kullanıcının ne denli objektif olabildiği durumuna göre bir ürünün ne kadar başarılı olup-olmadığına göre değişken bir durumda bir doğruya ulaşmayı beklememiz demek olurdu. En basiti ile bugün bir çok başlıkta en çok kıyaslanan giriş seviyesi Canon/Nikon d-slr modellerinde kullanıcı tecrübelerinin kıyaslanan her iki model için de %50/%50 olduğunu görebiliriz. Bir başka durum ise hiçbir kullanıcının inceleme sitelerindeki imkanlara ve donanıma sahip olmadığıdır. Doğruluğu kolayca inkar edilen inceleme sitelerindeki stüdyo test fotoğraflarının yakınından geçebilen hiç olmaz ise kıyasladığmız 2 modele ait, aynı şartlarda ve aynı iso ayarları ile çektiğimiz fotoğraflarımızı ortaya koyabiliyor muyuz ? Yok !.. Bu durumda ne yapıyoruz ? Diyoruz, "Siz benim dediğimi dinleyin" diyoruz. "Siz bana bakın, o incelemeleri falan boşverin" diyoruz. Mesela EOS M için 1 yada 2 başlıkta birkaç kullanıcısından AF hızının abartıldığı gibi yavaş olmadığını ve hatta iyi bile olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz. Diğer yandan bu konuda ilk makinasını kullanan biri olmayan ve bir çok inceleme yapan-tecrübeli olan birisinin yine laf değil bizlere göstererek yaptığı incelemesinde EOS M'in AF hızı konusunda kullanıcıların dediğinden daha önemli bir durumu olduğunu görerek öğrenebiliyoruz.

Bilgi var iken inkar edip "Kullandım" diyen veya "Kullanmakta" olan, bilgi ve tecrübesini bilemeyeceğimiz ve ayrıca ne denli objektif olduğunu da öğrenmemizin zor olduğu kişilerin yorumlarını ön planda tutmamızı istemek bana göre bilimsel, akılcı ve de mantıklı bir öneri değil. Sanırım uzunca bir süre bu forumda belli bir markanın d-slr like modellerinin Canon 600, 650D, Nikon D5100 gibi modelleri ile kıyaslandığı bir çok başlıkta bu ürünlerden iyi olduğunu müthiş saldırgan tavırlara varabilen şekillerde de dillendirdiğine şahit olan hayli üye vardır forumda. Benzer şekilde de bu iddialarını dile getirenler "kullanıyorum", "kullandım", "kullandın mı?" gibi ifadeler ile sözde kendilerinin kullanmış olmak ile doğrusunu söylediklerini kanıtladıklarını zannederler iken diğer yandan da kullanmadıkları için yanlış bilgi verdiğini iddia ettikleri üyeler vardı. Peki ne oldu ? Nasıl oldu da müthiş hararet ile, yeri geldiğinde saldırgan tavırları ile bu ürünlerin bahsettiğim modellerden daha iyi olduğunu iddia eden bu kullanıcılar bir anda ortadan kaybolmuşlardır ! ? Bu detayı da dikkate alırsa arkadaşlar ortaya çıkan tablo için şöyle demek gayet doğru olacaktır. En iyimser ve gerçek hali ile kullanıcı yorumu ölçülmesi (yani ne kadar doğru olduğu) mümkün olmayan kişisel tecrübelerdir. Kullanıcı yorumu ürünün salt başarısından ziyade ürünle ilgili yaşadığı bir çok değişkeni içine alarak ürüne sempati yada nefret duyması ile değişkenlik gösterebilir ! Nasıl ki bir markaya ait bir tek ürün kullanıp da ürünün hemen bozulması veya servisinin iyi işlememesi sebebi ile "Aman diyorum, bir daha mı, sakın almayın" vb. gibi yorumları da görüyor isek... Diğer bir yönü ise kullanıcı olduğunu iddia edenlerin ürünler hakkında bilinçli ve kasıtlı bir şekilde taraflı yorumlar yaptıkları gerçeğidir. Bakınız, ben burada bir şahsa, bir markaya, bir ürüne, modele dair herhangi bir durumdan söz etmedim. Şu iyi-bu kötü, O doğru ben yanlış da demedim. Yaşanmış ve yaşanan gerçekler ışığında arkadaşlarımıza görebilecekleri genel forum tablosunu göstermeye çalıştım. Hiçbir iddiam da yok. Fakat herhalde inkar edemeyeceğiniz bir çok kanıta dayandırdım sözlerimi. Eğer hepimiz bu yolu izlemeye çalışır isek hem kişisel çekişmeler içine düşerek yararlı olmaktan çok en azı ile birbirimize zararlı olmanın önüne geçeriz hem de ortam daha duru bilgi ile dolar. Ben de öğrenirim, bizler de öğreniriz, hepimiz faydalanırız. Bu forumu değerli bir kaynak yapmak hepimizin çabası ile olabilecektir. Eğer akılcı, mantıklı ve bilimsel yoldan uzaklaşarak bu yolları inkar ederek "DOĞRU" ya ulaşılacağını iddia ediyor isek varılacak yeri sanırım çoğumuz az-çok tahmin edebiliriz. Onlarca inceleme sitesi içinde herkesin bazı sebepler ile burun kıvırdığı siteler olabiliyor. Önceliğim zaten "Ben böyle diyorum" diyerek benim söylediğimin doğru kabul edilmesini istemek ve beklemek olmadığından ben vaktim var ise 1,2,3 farklı kaynak sunmaya çalışıyorum. Eğer bir arkadaş özellikle şahsi tecrübelerimden faydalanmak ister ise o zaman o duruma göre tecrübelerimi paylaşıyorum.

Kullanıcı tecrübeleri ve yorumları tümü ile yanlıştır denilemez. Fakat bu yorumların içerdiği "doğru" oranı ve "givenilirliği" de hiç şüphesiz değildir. Buraya kadar söylediklerimde yanlış düşünüyor isem, yanlış yapmışsam buyursun arkadaşlar eleştirileri hep birlikte yapıp hep birlikte daha iyisine doğru adım atalım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 26 Mayıs 2014; 13:02:50 >

• Konu ile ilgili birkaç bilgi daha,
    https://blog.fotozeynep.com.tr/2016/03/19/kullanici-yorumlari-inceleme-ve-elestirilerindeki-degiskenler/

Başkalarının fikirlerini "doğru" diye kabul etmeden önce kendinize ait bir bilginiz olsun. Yoksa sırası ile her kişinin yada grubun (veya başlıktaki fanatiklerin) ölçüsüz sözlerine kanıp bir o yana bir bu yana ping-pong topu gibi seker duramazsınız !..
  • Bir örnek

quote:

Orijinalden alıntı: by_reso

Ben olayı kendi tecrübemle anlatayım. nx300 ve nx30 kullanıyordum daha önce. nx30 u çok beğenmiştim süper bi cihaz gerçekten. bi delilik yapıp canon 70d ye geçtim şunu açıkca söyleyebilirim 70d nx30'un yanından dahi geçemez.
    nx30 daki o hafiflik taşınabilirlik o hız o kolay hızlı ulaşılabilir menüsü ve tuşları hele hele o fotoğraf kalitesi 70d de kesinlikle yakalayamadım bi türlü. aynalıya geçtiğime de geçeceğime de bin pişman oldum ve hemen satılığa çıkardım cihazı. tam kare cihaza geçmezsem kesinlikle biran önce aynasıza geçicem. sürekli boynumda bir tank ile dolaşmaktan gına geldi artık. bari o taşımaya değip de kaliteli fotoğraf çekse dert yanmicam.
    sürekli nette aynasızları kötüleyip dslr öve öve bitiremeyen sözüm ona ustalar'ın yorumlarına aldanarak bi sevda ile dslr ye geçiş yaptık lanet olsun bi insan bu kadar da yanlış yönlendirilmez ki kardeşim..!! ayıptır ya..!! kullanmadığı bi cihazı kalkıp yerden yere vuruyorlar söz de ustalar..!! ne anlıyorsunuz şu marka fanatikliğinden anlamıyorum. ben samsung'u hiç sevmem sırf sevisi yüzünden de iyice nefret ettim hatta ama yine de yiğidi öldür hakkını yeme. body olarak 70d asla bi nx30 değildir olamaz da. ama samsung'un servisi ile yaşadığım sorundan dolayı samsung'a bi daha asla geçmem şahsen. sony a7r veya a7 m2 ye geçmeyi çok istiyorum ama epey pahalı fiyatları. a6000 çok övülüyor oda bazen kafamı karıştırmıyor değil ama onun da tipini hiç beğenmiyorum. teknosa da bi ara kurcalamıştım biraz cihaza kamera demeye bin şahit lazım
    tasarımından nefret etmiştim o gün ama kullanmadığım için kalkıp da cihaz hakkın da yorum yapmıyorum bazı söz de ustalar gibi.

Kaynak :http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=116299216

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.