Şimdi Ara

USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur? (Slax) (Güncellendi) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
2
Favori
52.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • chip dergisinin mart sayısında çok güzel anlatmışlardı bu mobile windows işini.ben de yapabildim ama sanırım usb yerine cd kullanmak daha mantıklı
  • slax kill bill edition yükledim. cd den gayet hızlı knoppix e göre bariz artısı var. usb memory ye de kurdum biraz ağır ama full sistemime kurulması 1-2 dk içinde oluyor ve full bir işletim sistemi karşınızda kde arayüzü wine,ofis, internet,acrobat, kopete (msn icq ve diğerleri..), oyunlar, jukebox vs.... ayrıca birçok anlamda kde 3.5 ile gelmesi yazılımların son versiyona çok yakın olmaları oldukça dikkat çekici. tek eksisi root olarak kullanılıyor ayarlar kısmından şifre değiştiremiyorsunuz yada bir kullanıcı ekleyemiyorsunuz. yaptığınız ayarlar (usb bellek için) keşke bir sonraki açılışta kalsa. 213 mb yer tutuyor ve daha yaklaşık 800 mb boş alan var malum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: uisik34

yaptığınız ayarlar (usb bellek için) keşke bir sonraki açılışta kalsa. 213 mb yer tutuyor ve daha yaklaşık 800 mb boş alan var malum.

http://forum.donanimhaber.com/m_7150218/tm.htm
  • quote:

Orjinalden alıntı: tumra

Slax'ı Gnome ile kullanmak istersek ne yapmalıyız? (yukarıdaki soru hala cevap beklemektedir, bilginize)

ilgili linkten gnome modülünü indirip yüklemen yeterli olacaktır. yaklaşık 85 mb bir dosya

http://slax.linux-live.org/modules.php?category=system
  • quote:

quote:

yaptığınız ayarlar (usb bellek için) keşke bir sonraki açılışta kalsa. 213 mb yer tutuyor ve daha yaklaşık 800 mb boş alan var malum.

http://forum.donanimhaber.com/m_7150218/tm.htm

evet mesajı attıktan sonra micro77 ile konuyu görüştük kendisi izah etti aynı bu şekilde. şimdi üzerinde çalışıyorum bakalım ilgili modüller insin.

• guzel anlatım .
  • quote:

slax kill bill edition yükledim. cd den gayet hızlı knoppix e göre bariz artısı var. usb memory ye de kurdum biraz ağır ama full sistemime kurulması 1-2 dk içinde oluyor ve full bir işletim sistemi karşınızda kde arayüzü wine,ofis, internet,acrobat, kopete (msn icq ve diğerleri..), oyunlar, jukebox vs.... ayrıca birçok anlamda kde 3.5 ile gelmesi yazılımların son versiyona çok yakın olmaları oldukça dikkat çekici. tek eksisi root olarak kullanılıyor ayarlar kısmından şifre değiştiremiyorsunuz yada bir kullanıcı ekleyemiyorsunuz. yaptığınız ayarlar (usb bellek için) keşke bir sonraki açılışta kalsa. 213 mb yer tutuyor ve daha yaklaşık 800 mb boş alan var malum.

Slax-6rc6 ile an itibariyle "ceremcem" kullanıcı adıyla giriş yapmış bulunuyorum. Hatta grafik arayüzle giriyorum. Yapılan ayarların kalıcı olması içinse (bkz. changes=slax/slaxsave.dat)

• quote:

Slax'ı indirip cd'ye yazdım ve bu cd'yi arkadaşın bilgisayarını açmakta kullandım, açıldı. Gayet güzel. Fakat benim bilgisayarın ekranı çok eski olduğu için normalde de çözünürlüğü 1024x768_60Hz ya da titreyen bir ekranı kabul ediyorsam 1024x768_70Hz lik ayarı kabul ediyor. Bunun üzerine çıkarsam (tazeleme hızı ya da çözünürlük olarak) ekran kapanıyor. OLMVS marka 14" bu ekranı windowsta ve linux ubuntu'da sorunsuz kullanıyorum ama Slax ile açarken en son root toor şeklinde giriş yapıp startx yazınca birkaç saniye sonra ekran benzer şekilde kapanıyor. Bunun o komut satırında kök iken hallolabileceği bir komut var mı? Ya da cd'yi baştan bir ayar yaptıktan sonra mı yazmam gerekiyor?

Teşekkürler.

xconf isimli komut bunu yapıyormuş :) Hatta birden çok masaüstü ortamı yüklüyse (xfce, kde, gnome, fluxbox, icewm vs...)
    xconf xfce
    şeklinde kullanmak istediğiniz masaüstü ortamını parametre olarak verince o startx komutundan sonra o masaüstü ile oturum açıyorsunuz. İsterseniz bunu yapmak için "xwmconfig" komutu da kullanılabilir.

• ben 2 yildir pebuilder ile hazirladigim cd yi kullaniyorum, standart 160-180mb lar civarinda
    tabi ben tikabasa doldurdum cd yi, kurtarma adina ne kadar aracim varsa,
    birazda editledim acilisini easyboot ile, hem dos hem pebuilder vsvs olsun die.

icindekiler biraz eskidi, ama olsun yinede tum islerimi goruyor.
    (Resimleri az once cektim, baska yerden getirmedik)
    (ayni easyboot u win98unattend, xp32unattend ve bartpe de kullandigim icin bu sekilde yapmistim)

USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur? (Slax) (Güncellendi)

ama birkac denememe ragmen flashdisk i yapamadim bootable.
    Sanirim bendeki flashdisk desteklemiyor. ahhhhhhhhh ah.
    (http://www.hepsiburada.com//productdetails.aspx?categoryid=970&productid=bd70571 )

hersey guzelde hangi flashdiskler bootable?
    sirf bu isler icin 1Gb yada 2GB lik bi kurtarma flashdiski fena olmaz
    bi tavsiyesi olan????

hatta bu is icin iyi bir mbr programi olursa Slax gibi programlarda icine konabilir????
    (bi ara nette iso imajlarini acabilen bi uygulama yazisi okumustum ama bi turlu bulamamistim, bu sekilde usb ye bi kac .iso koyar, acilista hangi .iso dan acilmasini istedigimizi soliyebilirdik)

Yarim kalan bi projem daha

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 27 Ekim 2007; 4:20:11 >

• quote:

(http://www.hepsiburada.com//productdetails.aspx?categoryid=970&productid=bd70571 )

bi tavsiyesi olan????

Yok öyle bir şey, birisi uyduruyor diye hemen inanmamak lazım. Ben de atladım ilk başta ama "sistem açma özelliği olmayan (bootable olmayan) flaş disk" diye bir şey yok. Tamamen uydurma...

Flaş bellekten sistem açamayan anakart diye bir şey var, ona diyeceğim yok. Onu da ön yükleme cd'si ile halledebiliyoruz. Neyse.

Flaş belleğin mbr'sine yüklenecek programdan bahsetmişsin. Evet, böyle bir şey var: Grub. Grub'u kuruyorsun mbr'ye, aynı mbr ile ister sabit diskteki Windows'u, ister Linux'u, ister flaş belleğe ne yüklediysen onu açıyorsun. Onu da yukarıda bir yerde anlatmıştım. Bir bakıver ;)

[Ekleme]
    "Uyduruyor", "muyduruyor" diye konuşmuşum, ayıp etmişim. Gerçekten de U3'lerde bu türden bir sorun gördüm. Henüz emin olmasam da sanıyorum "Her flaş bellek sistem açabilir olmayabilir" sözü şimdilik yanlış değil.
    [/Ekleme]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 21 Nisan 2008; 3:38:10 >

• quote:

quote:

bi tavsiyesi olan????

Yok öyle bir şey, birisi uyduruyor diye hemen inanmamak lazım. Ben de atladım ilk başta ama "sistem açma özelliği olmayan (bootable olmayan) flaş disk" diye bir şey yok. Tamamen uydurma...

Flaş bellekten sistem açamayan anakart diye bir şey var, ona diyeceğim yok. Onu da ön yükleme cd'si ile halledebiliyoruz. Neyse.

Flaş belleğin mbr'sine yüklenecek programdan bahsetmişsin. Evet, böyle bir şey var: Grub. Grub'u kuruyorsun mbr'ye, aynı mbr ile ister sabit diskteki Windows'u, ister Linux'u, ister flaş belleğe ne yüklediysen onu açıyorsun. Onu da yukarıda bir yerde anlatmıştım. Bir bakıver ;)

saol, eger dedigin i"""sistem açma özelliği olmayan (bootable olmayan) flaş disk" diye bir şey yok."" dogru ise ne ala, yarin ilk is bu konuya egilecegim,
    asus p5b kullaniyorum, onun flashtan acamama ihtimali oldugunu zannetmiyorum.

eger dedigin dogru ise super bi flash hazirlarim :)

• ustadim hakliymissin,
    (Win2003_64 kullaniyorum)

Yukardaki yazilageldigi uzere:
    "Bios-->Advanced-->USB Configuration-->Legacy USB Support" ozelligi vardi biosta ve auto konumuda idi (enable yaptim ne olur ne olmaz)
    Dos kurup denedim ("format c: /q /u /s" sys komutuda var ama diski de temizleyeyim dedim)
    "Bios-->Advanced-->USB Configuration-->Legacy USB Support-->
    USB Mass Storage Device Configuration-->Emulation Type-->Forced FDD"
    yapinca dostan acildi.
    (Buyuk ihtimal usbden puppy yi ayarladiktan sonra Harddisk yapmam gerekecek)

Sonra madem usb den acilacak disk yapabiliyorum yapmayabaslamisken multiboot olayini tavsiye ettigin uzere gruble deneyeyim dedim.
    5CEA3F8310F4E21B1D067BF8DC8BB822 *grub.exe ve menu.lst i indirdim
    ayrica "puppy-3.01-seamonkey.iso" yide indirdim

http://www.icpug.org.uk/national/linnwin/step1-9x.htm
    deki adimlari takip ettim
    once VMware ile xp32 de deneyeyim dedim, beceremedim, sonra vmware ile sorun olabilir diip kendi pcimde denedim, oda olmadi.
    Yaptiklarimi yazayim:
    puppy-3.01-seamonkey.iso nin icindekileri C:\temp e kopyalayip adlarini lowercase yaptim
    vmlinuz ve initrd.gz dosyalarini "C:\" ye koydum

boot.ini dosyasinda su anda yazan: (fat32 ye kurulu partition oldugundan onceden dos yukledigimden acilista dos mu windows mu secebiliyorum, 3. secenek olarak Start Linux eklemis oldum.

[boot loader]
    timeout=10
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    C:\ = "Microsoft Windows"
    c:\grldr="Start Linux"

Assagida yazdigim sekilde calismayinca sunuda denedim olmadi, ayni seyler oldu:

[boot loader]
    timeout=10
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition" /fastdetect
    c:\grldr="Start Linux"

pup_301.sfs ve zdrv_301.sfs dosyalarini "C:\puppy301\" ye koydum
    menu.lst ve grub.exe "C:\boot\grub\" a koydum
    menu.lst dosyasini notepad ile actim icine:
    1.durum:
    title Puppy Linux 3.01
    kernel (hd0,0)/vmlinuz PMEDIA=satahd PDEV1=sda1 psubdir=puppy301
    initrd (hd0,0)/initrd.gz
    boot

olmadi, sonra icine
    2.durum:
    title Puppy Linux 3.01
    kernel (hd0,0)/vmlinuz PMEDIA=idehd PDEV1=hda1 psubdir=puppy301
    initrd (hd0,0)/initrd.gz
    boot

yine olmadi.
    Vmware de her iki durumda da su hata cikti:

Kendi bilgisayarimda her iki durumda:
    ayni resimde hal.dll yerine ntoskrnl.exe yaziyordu. (her ikiside yerinde var her iki sistemde)

menu.lst un icindekileri bi sekilde bir secim ekrani cikip gormem gerekir die dusundum ama ole bi ekran hic cikmadi.

ilerde ayni usb ye kendi hazirladigim cd yi de koymak isterim, kaba bi sekilde .iso lari bi sekilde mbr ye koyup calistirabilmek guzelolurdu, bi zamanlar bununla ilgili grub.exe gibi bisi okumustum ama tum aramalarima ragmen bulamamistim. Neyse, madem ilacimiz grub.exe, onunla cozmeye calisacagiz tum dertlerimizi.

bi el atarsan sevinirim, arastirmalarim devam ediyor zaten, azim istek hirs var, tabi yardimlarada acigim.

ek: diskte 2 partitionum var.
    1. Primary, fat32
    2. Extended, tek parça, ntfs

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 28 Ekim 2007; 6:17:09 >

• Azim işte... ;)

Öncelikle grub.exe nedir, nereden çıktı şimdi; bilmiyorum. Hiç görmedim duymadım. Eğer diske, Windows üzerinden grub kurmada kullanılan bir şeyse tamam ama başka türlüsünü bilemiyorum. Zira grub'un kendi dosyalarında (stage1, xxx_stage_1_5 ve stage2) hiçbir uzantı yok. (sanırım unix ikilikleri bunlar)

Puppy'e yaptıkların gerçekten acımasızca. Hiç mi insaf yok sende? :)

----------------

Yapılacaklar:

Grub'un dosyalarını bir yerden bul. (Elinde Grub kullanan herhangi bir Linux dağıtımı varsa çalışan cd ile sistemi açtığında /boot/grub altında tüm dosyaları vardır. Böyle bir durumda /boot dizinini olduğu gibi diske kopyala. "Yok onu bulamam edemem ben şimdi" diyorsan ahanda ben benimkini vereyim:http://cerem.cshus.org/indir/linux/boot.tar.bz2 )

Bunu hangi diske grub kuracaksan oraya taşı.

Linux komut satırında "grub" yazarak grub komut satırına gir. (sonrası için bkz. grub kurulumu, birkaç konu üstte)

Sonra da menu.lst'yi isteğine göre değiştirebilirsin. Eğer Slax6rc6'yı indirirsen zaten ben gerekli işlemleri yaptım, tek yapman gereken slax.iso içeriğindeki slax isimli dizini diske kopyalamak...

Ha, diyelim ki puppy'yi kullanacaksın... O zaman kernel ve vmlinuz parametrelerinde puppy'nin kernelini ve vmlinuz'unu işaret etmen gerekir. (Aslında önce Puppy kullanıyordum ama şu anda Slax ile yeterince mutluyum, o yüzden de henüz grub ile Puppy'yi flaş bellekten açmayı denemedim)

Cd'ye grub kurulumunu henüz bilmiyorum, ama yakın zamandaki planlarım arasında onu öğrenmek de var.

(Biraz dağınık bir cevap oldu ama idare et artık. Tam olarak ihtiyacın olan soruyu sorarsan tam olarak ihtiyacın olan cevabı vermeye çalışırım. Malum, konu flaş belleğe işletim sistemi kurmak; C:\ nereden çıktı şimdi?)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 11 Kasım 2008; 18:39:21 >

• Oncelikle hatirlatayim ben windows kullaniyorum (mecburiyet iste)
    yani /boot dizini, vsvsvsvs yaramiyor bana,
    simdi dieceksin windows kullanan tarafta yaz die ama bu tur islerden anlamiyor onlar, zaten sorulan sorulari gorunce aglarsin,
    bu tur seylerde linux kullananlarin bilgilerine saygim sonsuz.

tabiki konu flashbellege isletim sistemi kurmak,
    ben hazir baslamisken bunu 1 adim ileri goturup flashdiske birden fazla isletim sistem kuriyim dedim,
    demiskende once kendi sistemimdeki ntldr yi kullanarak yapayim dedim.

bi onceki yazimda yazdigim problemi 5 dk once gectim.
    takip ettigim yontem
    http://www.icpug.org.uk/national/linnwin/step2-intro.htm
    kullandigim grub
    https://gna.org/projects/grub4dos/

su anda bulundugum asama su:
    C:\ nin icine su dosyalari koydum (linuxca hd0,0 dielim )
    grldr (alcaklar, takip ettigim yontemde bu yoktu, yada gozden kacti, o yuzden bi onceki yazimda olan hata cikti)
    grub.exe
    menu.lst
    initrd.gz
    vmlinuz
    boot.ini icine su satir eklendi: C:\grldr="Start Linux Loader (GRUB)"

menu.lst icinde yazan:
    title Puppy Linux 3.01
    kernel (hd0,1)/vmlinuz PMEDIA=satahd PDEV1=sda1 psubdir=puppy
    initrd (hd0,0)/initrd.gz
    boot

artik acilis presuduru basari ile gerceklesiyor, sadece pup_301.sfs dosyasini bulamadim die hata veriyor o kadar, onunda sebebinin raid0 kullanmamdan kaynaklandigina inaniyorum, bi ara bi arkadasta deneyecegim gorecegim, o yuzden windowsla birlikte katledilen puppy projeme simdilik ara verdim.

Gelelim usb ye isletim sistemi kurmaya:
    yukarda daha once yazdigin linuxta yapilan islemleri hali ile yapamiyorum,
    simdi dieceksin bootable linux ile yap, lakin windows altinda yapmak bi kac sebebten dolayi benim icin cok daha verimli olur,
    su anda uzerinde calistigim flashdiskin mbr sine ntldr yi yada grubu nasil yazarim? (windows yada dos kullanarak)
    bunu yaptiktan sonra da ilk isim birden fazla isletim sistemi ekraninda ovdugun slax i koyup calistirmak
    (slax-killbill-5.1.8.1.iso yu indirdim)
    sonrada daha onceleri hazirladigim kurtarma cdsini (ilk yazimda vardi) bu usb ye bu sekilde entegre etmenin yollarini aramak,

muacera sayende devam ediyor (bootable olmayan usb yoktur, olsa olsa anakart acamaz demenle)
    ama biraz bunaldim tabi.....
    yazdilarim arasinda yardim edebilecegin bi tavsiyen olursa seve seve okurum.
    (operada bi ton sayfa, oku oku oku demiş cebrail, ihya oldum valla)

• bi onceki mesajdaki problemlerin cogunu hallettim,
    usbden, (boot.ini den grub icin duzenleme yaptiktan sonra menu.lst ile oynayarak)
    artik grub ile disket imajlarini acabiliyorum
    :
    title Win98
    map --mem (hd0,0)/Win98.ima (fd0)
    map --hook
    chainloader (fd0)+1
    rootnoverify (fd0)
    map --floppies=1
    boot

ama ne yapti isem menu.lst e yazdiklarim ise yaramadi, ne puppy ne slacki acamadim

"Linux live scripts" ler bittikten sonra
    ash: cant access tty; jop control turned off

diyor ve ekran gelmiyor.

iste slax icin denedigim ise yaramayan menu.lst ler
    ---------------------------------------------------------------
    title Slax sata
    root (hd0,0)
    kernel (hd0,0)/vmlinuz PMEDIA=satahd PDEV1=sda1 psubdir=slax
    initrd (hd0,0)/initrd.gz
    boot

title Slax ide
    root (hd0,0)
    kernel (hd0,0)/vmlinuz PMEDIA=idehd PDEV1=hda1 psubdir=slax
    initrd (hd0,0)/initrd.gz
    boot

title Slax KillBill 5.1.8
    root (hd0,0)
    kernel Slax/boot/vmlinuz-slax-5.1.8 vga=769 max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw load=slax-killbill
    initrd Slax/boot/initrd.gz-slax-5.1.8
    boot

title 02. Slax KillBill
    root (hd0,0)
    kernel (hd0,0)/slax/boot/vmlinuz-slax-5.1.8 vga=769 max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw load=slax-killbill
    initrd (hd0,0)/slax/boot/initrd.gz-slax-5.1.8
    boot
    ---------------------------------------------------------------

menu.lst duzenlemede acemiyim, onerilere fazlasi ile açığım.
    (sizin yukarda yazdiginizi da denedim ama olmadi)
    slax in iso sunun icindekileri \slax klasorune koydum, (or: slax.ico nun yeri C:\slax\boot\slax.ico)
    ayrica initrd.gz+vmlinuz dosyalarida C:\ de
    grub la dosa cikip "C:\slax\boot\DOS\linux.bat" i da denedim,

offffffffff offffffffffff, cok yaklastim, ama nasil.

• az once slax in icindekiler usbdiske bosaltip, daha once hazirladigim dos imajini grubdan actiktan sonra
    C:\boot\DOS\linux.bat
    ile sonunda slax i usbdiskten actim,
    3. bi dos disket imaji hazirlatip icindeki autoexec.bat in icine C:\boot\DOS\linux.bat yazip grubtan bu 3. imaji sectigimde artik grub menusu ile 3 ayri acilis elde etmis oldum (Dos1, Dos2, Slax), mutluyum ama zafer kazanmadim henuz.

ama
    slax in usb diskin rootuna diil slax isimli bi klasorde olmasini istiyorum
    cunku bundan sonra bu diske puppy ve ***bartpe de koyacagim
    (not: C:\slax\boot\DOS\linux.bat calismiyorr)

bunun icin alttaki menu.lst i denedim olmadi

title Slax ide3
    root (hd0,0)/slax
    kernel (hd0,0)/vmlinuz PMEDIA=idehd PDEV1=hda1 psubdir=slax
    initrd (hd0,0)/initrd.gz
    boot

lutfen grub ustalari, yarrrrrrrdim, nasil Root\Slax klasorune koydugum slax i grub ile calistiririm??????????????????????
    tukendim artik.

• Selamlar,

Öncelikle boot ve slax dizinlerini yanlış koyduğunu mutlulukla belirtmek isterim. (Mutluyum, zira bunların yerini düzelttiğinde her şey bir anda düzelebilir)

Durumu hala anlayabilmiş değilim. Sürekli C:\... 'den bahsediyorsun, anladığım kadarıyla usb belleğe değil sabit diskte NTFS bölüte Slax kurmaya çalışıyorsun. (Aslında bu da usb belleğe kurulum yapmaktan farksız)

Şimdi bir konuyu açıklığa kavuşturduktan sonra o konuda atılan her taşla iki kuş vuracağız: C:\, D:\... demek, Linux'da /dev/hda1, /dev/hda2... demektir. (hda olmayabilir, sata'ysa sda olur, ikinci sata'ysa sdb olur...) Yine bu disk isimlendirmesi grub'da biraz daha farklıdır: (hd0,0), (hd0,1)... Şimdi ufak bir örnek tablo yapalım. Diyelim ki bilgisayarımıza 1 PATA (paralel ata - klasik ide disk), 1 SATA (serial ata), 1 de usb bellek takılmış olsun: (alt çizgileri ihmal et)

-______________________Windows____Linux________Grub
    - 1. pata'nın 1. bölütü______C:\______/dev/hda1_____(hd0,0)
    - 1. pata'nın 2. bölütü______D:\______/dev/hda2_____(hd0,1)
    - 2. sata'nın 1. bölüt_______E:\______/dev/sda1_____(hd1,0)
    - 2. sata'nın 2. bölütü______F:\______/dev/sda2_____(hd1,1)
    - 1. Flaş bellek ___________G:\______/dev/sdb1______(hd2,0)

Burada ben yalnızca denediğim flaş bellek için işlemleri sabit diskine benzeterek anlatacağım, sen istersen *aynılarını* istediğin diske uygulayabilirsin.

Verdiğim adresteki boot dizinini diskin köküne koy. Slax için açtığın "slax" isimli dizin de yine kökte olmalı, boot dizininin bir üstünde değil. Şu şekilde bir şey görmelisin:

C:\boot
    C:\slax

Önemli olan nokta şu ki; Linux'da küçük harf - büyük harf ayrımı vardır. Yani Boot ile boot aynı dizinler değildir. Lütfen küçük harf kullan.

Oradaki menü.lst biraz garip gelse de bir hayli tanıdık geldi :) Bir miktar değişiklik gerekiyor...

Slax-5.1.8'i (istediğin herhangi bir sürüm) ve Slax-6rc6'yı indirirsen aralarında bir farklılık olduğunu göreceksin.

Slax-5.1.8'de Slax'ın tüm dosyaları diskin kökünde bulunuyor:
    /boot
    /boot/vmlinuz
    /boot/init.gz
    /base
    /modules
    /optional
    vs. vs...

Dolayısıyla ben de aynen bu yerleşimde kullanıyordum. Yalnız boot dizinini çok amaçlı kullanmayı amaçladığımdan, karışmaması için vmlinuz ve init.gz dosyalarını, sonlarına "-slax-5.1.8" ekleyecek şekilde yeniden adlandırdım. Böylece aynen senin gibi, birçok işletim sistemini aynı sürücüye kurmaya kalktığımda init.gz ve vmlinuz'ların karışma ihtimali ortadan kalkacaktı.

Ben şu anda Slaxn6rc6 kullanıyorum. Bu sürümde dosya yerleşimi şöyle:
    /boot
    /boot/initgz-slax-6rc6 # Aynen öncekisindeki gibi, ben yeniden adlandırdım
    /boot/vmlinuz-slax-6rc6
    /slax
    /slax/base
    /slax/modules
    /slax/optional
    vs. vs...

Yani sana "slax'ın içeriğindekileri "C:\slax"a koy" derken Slax-6rc6'yı kullanacağını düşünmüştüm.

Ben ilk başta Slax-5.1.8 Standart Sürüm'ü kullandım. Sonra KillBill'i indirdim, sonra Popcorn... Baktım ki bunların birbirlerinden hiçbir farkı yok aslında. "Ayrıca başka bir şey yapıyorum, Grub ile sistemi açıyorum; bu durumda sistem daha açılmadan kernel'e verdiğim parametreleri düzenleme şansım var demektir" diyerek Slax-5.1.8 Frodo'yu (en temel sürüm - 58MB) indirdim. Daha sonra optional isimli dizinin içine "slax-killbill" isimli başka bir dizin açarak KillBill ile Frodo arasındaki farklılıkları bulup "slax-killbill" isimli dizine attım. Başlangıçta killbill'i başlatmak istiyorsam killbill modüllerini load= komutuyla yüklüyordum. Yani benden aldığın menu.lst'deki "load=slax-killbill"in amacı budur. Sende "slax-killbill" diye bir dizin yoksa bu, bir işe yaramayacaktır.

Bence Slax-6rc6'yı indir. Bu sürümde modüller ".mo" yerine ".lzm" kullanıyor. Ancak şimdilik Slax-6, mo modüllerini de kullanabiliyor. Bunu yapmak için basitçe mo uzantısını silip lzm yapmanı öneririm.

Slax-5.x.x ile Slax-6 arasında KDE açısından bir fark var: Önceki sürümlerde KDE, /opt/kde altına kurulurken şu anda /usr altına kuruluyor. Dolayısıyla KDE ile ilgili indirdiğin eski modüller (dil dosyaları, temalar, ekran koruyucular, vs...) çalışmazsa üzülme, lzm2dir ile modülü dizine çevir, /opt/kde altındakileri /usr altına taşı (ya da o modülde /usr yoksa oluştur), sonra dir2lzm komutuyla tekrar paketle. Ben bu şekilde Slax-5 için hazırlanmış KDE Türkçe dil paketlerini Slax-6 için kullanılabilir hale getirdim.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 30 Ekim 2007; 23:35:33 >

• Şu andaki düzenimi bozmadan Puppy Linux'u flaş belleğe nasıl ekleyeceğimi düşünüyordum ancak henüz bunun bir yolunu bulamadım.

Puppy, dosya düzeni olarak şu şekilde yerleşmiş durumda:

/vmlinuz
    /init.gz
    /pup_301.sfs
    /pup_hedehödö.sfs
    ...

Bu durumda her şey ortalıkta duracak, bunu da istemiyorum.

Aslında vmlinuz'u ve init.gz'yi istediğim yere taşıyabilirim; zira Grub ile sistemi açtığımdan vmlinuz'u ve init.gz'yi istediğim konumdan işaret edebilirim. Bunun için:

root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz
    initrd /boot/initrd.gz
    boot

yapmam yeterli. Ancak geriye kalan dosyaları, kerneli yeniden (uygun parametrelerle) derlemeden herhangi bir yere taşıyabileceğimden emin değilim.

Yalnız dikkatimi çekti, sendeki puppy için olan kısımda bir takım parametreler var. Bunları nereden buldun? Eğer tahminim doğruysa "psubdir=" parametresiyle puppy'nin dosyalarını istediğimiz bir alt dizine koyabiliriz.

İşte aslında bu noktada demek istediğimi daha iyi ifade edebileceğim bir durum ortaya çıkıyor. Mesela Puppy ile Slax-6'yı aynı flaş belleğe kurmak istedik. Bunların vmlinuz ve init.gz'leri farklı şekilde derlenmiş olmalı. (Emin değilim, ama öyle tahmin ediyorum. Aynı derlenseydi aynı parametreleri verebilirdik, ama öyle bir şey yok) Peki ayrı dağıtımların kernellerini aynı boot dizinine nasıl atacağız? Bu yüzden sonlarına "-dağıtım-Sürüm.AltSürüm.AltSürüm" şeklinde bir şey ekliyorum.

Mesela sen Puppy için bulduğun Grub kernel parametresini slax için kullanmaya kalkmışsın. Allah bilir, kullandığın kernel de Puppy'nin kernelidir (vmlinuz ve initgz'den bahsediyorum).

Slax'ı açacaksan Slax'ın kernelini, Puppy'yi açacaksan Puppy'nin kernelini kullanmalısın. Ayrıca verilecek parametrelerde Slax'da farklı, Puppy'de farklıdır. Zaten bu yüzden Grub'a ihtiyacımız var :)

• Windows altında Grub kurulumuyla ilgili hiçbir çalışmam ya da merakım olmadı. Elimde bu kadar Linux cd'si varken... Anlayamadığım nokta, sistemi Linux-Çalışan Cd ile açmanın nasıl bir dezavantajı olacak ki? İçinde Grub olan bir Çalışan-CD dağıtımını kullanabileceğin gibi yalnızca Grub'u indirip (3,5 MB) bir cd'ye yazarak onu kullanabilirsin. (Süper Grub Cd'si için:http://supergrub.forjamari.linex.org/?section=download)

Windows altında Grub kurulumu konusunda seni engellemek ("Bırak Windows altında Grub kurmayı denemeyi, Linux altında kur" demek) istemiyorum, öğrenir ve burada anlatırsan teşekkür de ederim.

• windows altinda grub kurmakta basarili oldum, (neden ole yaptigimi yazmistim) onu zaten bu isi bitirince toplu bi yazi ile yazacagim, su anda tek derdim menu.lst yi duzenlemek
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.