Şimdi Ara

USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur? (Slax) (Güncellendi) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
2
Favori
52.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Slax 5.. versiyonunu rahatça kurup kullanıyorum (yukarıda da belirttiğim gibi internete bağlanamadan..)
    Çok fazla vaktim olmadığı için çok uğraşamıyorum...
    Ama en azından geldiğim yere kadar gelmek istersen cnr0663 kısaca anlatayım sana...

birincisi şu dosyayı pcye indiriyoruz...
    MySlaxCreator

Daha sonra benim başarılı olduğum Slax 5.. veriyonlarından birini (killBill-Popcorn) download ediyoruz...
    Resmi sitesi: SLAX download sayfası

Bundan sonrası resimlerde ve çok kolay...

MySLaxCreator'ı pcye kuruyoruz. Çalıştırıyoruz... "next" butonuna basarak ikinci fotoğraftaki yere geliyoruz.

USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur? (Slax) (Güncellendi)

"Source Type" yazan yeri işaretliyoruz. "Selct an SLAX iso image" yazan yere tılayıp indirdiğimiz Slax versiyonunu daha önce kaydettiğimiz yerden buluyoruz. Ve "mount" tuşuna basıyoruz. İşlem tamamlandıktan sonra "USB Stick" tuşu aktif hale geliyor. Oraya basıyoruz...

Karşımıza bu ekran çıkıyor. USB diskimizi seçip, "Create USB Disk" tuşuna basıyoruz...

Biçimlendirme ekranı çıkıyor. Orada Fat 32 ve hızlı biçimlendir'i seçip devam ediyoruz. (DİKKAT--USB diskteki tüm veri uçuyor...)

Ve program kendisi bişiyler yapıyor...
    İşlem bittiğinde PC'yi yeniden başlatıyoruz. Bios ekranında f8-f9-f11 tuşlarından biri ile boot seçeneğine giriyoruz. (Benimkinde f9, biosa göre değişiyormuş galiba...) Boot from removable disk diyoruz... ve usb diskimizden boot ediliyor...

İşlemler bittiğinde bir ekran çıkıyor. Orada login kısmı var... login:root password:toor yazıyoruz...
    ve startx komutunu yazdığımızda linuxumuz açılıyor...

Dediğim gibi Slax 5 versiyonu benim anakartımı tanımadı galiba. Ethernet ve ses kartını aktifleştiremedim...

Bir zaman sonra bunları okuduğumda belki de nasıl kolay birşeyi beceremediğimi görüp gülücem belki ama. Olsun en güzeli öğrenmek...

@Lancelot_Real

Yazdığın yazıyı okumaya çalıştım... Fakat çok vaktim yok şu sıralar. İlk boş zamanımda anlattıklarını uyguluyacağım....

Teşekkür ederim ilgin için...

• ayni islemler slax6 da calisirmi bilemem
    senden duyduktan sonra MySlaxCreator sitesine sole bi baktim slax5 icin diordu,
    ama buyuuuuuk ihtimal slax6 dada calisir (verdigim linkte isosu icin link vermistim onu kullan)
    ve slax6 calisinca buyuuuuuuk ihtimal senin internette calisir (bende oyle oldu)

tahminen iso daki slax klasorunu ve boot klasorunu hazirladigin cddeki slax ve boot klasorlerine koyunca %88 calisir gibime geliyor. tabi klasorleri yedek alirsin onceden. :>.

o sitede usb de slax, yazilan yazilarin sadece bi bolumunde yaziyor, o yontemde root toor startx yapmanada gerek kalmiyor. :> bi bos vaktinde okursun artik. konu ile alakali oldugundan daha hizli anlayacagina eminim. yorumlarini yazarsin. bende MySlaxCreator ile slax6 kuruluyor mu ve nasil kuruluyor die bi inceleme yapayim dedim ama su siralar baska seylerle mesgulum.

• quote:

Orjinalden alıntı: MaviAteş

Şu yeni bölüm oluşturmadan, slax'ın ISO 'sunu açıp doğru yere kopyalayarak çalıştırma işi hoşuma gitti.
    Aynı hobi bende de var fakat vaktim yoktu. Galiba bende bu yöntemi deneyeceğim.

Şimdi bu Slax ISO 'sundan çıkan boot dizinini Pardus kurulu diskimde ki boot dizininin üstüne yazmam gerekiyor gibi bir şey anladım.
    O kısmı biraz daha açarak anlatabilir misiniz?

Slax'ı her açmak istediğimde boot cd 'sine ihtiyaç duyacak mıyım?
    Slax'tan vazgeçtiğimde boot dizini sildiğimde elimde hiç boot dizini kalmadığı için bilgisayarım nasıl açılacak?

grub kullaniyorsan cozumu yazdim. windows kullanicisi olarak ben bile grub kullaniyorum.

quote:

yontemlerden biri bu, sadece biri :>. Bu yontem aslen biostan usb gorunmediginde usbdeki slax i acmak icin, tabi hd icinde kullanilir, ben hd icin kullanmiyorum :>.

quote:

Slax'tan vazgeçtiğimde boot dizini sildiğimde elimde hiç boot dizini kalmadığı için bilgisayarım nasıl açılacak?

boot dizinin ayni zamanda pardusu da aciyorsa (pardusu bilmyiorum) tabi pardusun acilabilmesi icin boot dizinini silmemen gerekir.

tavsiye:
    slax6 nin isosunu indir.
    isonun icindeki slax klasorunu pardus kurulu diskin icine koy (tahminen hd 0 0)
    isonun icindeki boot klasorunu hd ye kopyaladigin slax klasorunun icine koy.
    grub menu.lst ine sunlari ekle

title Slax6 (Cd modu, slaxsave.dat yuklenmiyor) 
    root (hd0,0)
    # find --set-root /slax/boot/vmlinuz
    kernel /slax/boot/vmlinuz vga=769 max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=xconf;kdm
    initrd /slax/boot/initrd.gz
    boot

title Slax6 (slaxsave.dat i yukluyor)
    root (hd0,0)
    # find --set-root /slax/boot/vmlinuz
    kernel /slax/boot/vmlinuz vga=769 max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=xconf;kdm changes=slax/slaxsave.dat
    initrd /slax/boot/initrd.gz

not: tumra boot dizinin harddiskin rootuna koyuyor, ben slax klasorunun icine koyuyorum.

baska bilgiler icin:
    http://forum.donanimhaber.com/m_19459587/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 9 Aralık 2007; 0:47:28 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Lancelot_Real

quote:

Orjinalden alıntı: MaviAteş

Şu yeni bölüm oluşturmadan, slax'ın ISO 'sunu açıp doğru yere kopyalayarak çalıştırma işi hoşuma gitti.
    Aynı hobi bende de var fakat vaktim yoktu. Galiba bende bu yöntemi deneyeceğim.

Şimdi bu Slax ISO 'sundan çıkan boot dizinini Pardus kurulu diskimde ki boot dizininin üstüne yazmam gerekiyor gibi bir şey anladım.
    O kısmı biraz daha açarak anlatabilir misiniz?

grub kullaniyorsan cozumu yazdim. windows kullanicisi olarak ben bile grub kullaniyorum.

Benim sorumun cevabını bulamadım, yerini tam işaret edebilir misiniz?
    Birde sorumu tekrarlayayım.

Bilgisayarımda XP ve Pardus kurulu. (hd0,7) 'de grub ve pardus sistem dosyaları bulunuyor.
    Şimdi slax'ı bu sürücüye slax/ dizini içine attım tamam ama bu indirdiğim yeni grub'u neden kendi grub'umun üstüne yazıyorum.
    Slax'ı kaldırırken GRUB dizinini silince bilgisayarım nasıl açılacak?

• sorularini anladim, toplu cevabimi anlamadigina gore adim adim gidip ole yardimci olalim..
    bilgisayarin acilirken menu secme ekrani (xp yada pardus die sececegin ekran) grubtan geliyor diil mi????
    eger grubtan geliyorsa, grub menu.lst dosyasi (bi text dokumanidir) o menunun icerigini olusturuyor. menu lst dosyasinin yeri de buyuk ihtimal pardus u yukledigin (hd0,7) nin icindedir, pardus kullanmadigim icin tahminen:
    (hd0,7)/menu.lst
    (hd0,7)/grub/menu.lst
    (hd0,7)/boot/grub/menu.lst
    (hd0,7)/boot/menu.lst

yada benzeri bisidir, dogru menu.lst i buldugunda ve icine bi text editor ile baktiginda bilgisayar acilirken cikan menuyu goruyor olman gerekir??

tabi menu.lst ini gorebilmen icin pardus u acmis olman gerekir. (tabi windowsa ext2 driveri filan yuklemedi isen lakin zannetmiyorum)

eger buraya kadar dogru geldi isek sonraki adima devam ederiz.
  • Buraya kadar doğru ve menu.lst 'yi nasıl değiştireceğimi iyi biliyorum.

Bu arada doğru dizin
    (hd0,7)/boot/grub/menu.lst

Bundan sonra sadece menu.lst diye bahsedebilirsiniz. Teşekkürler.
  • guzel,
    once menu.lst e yukardaki 2 onceki mesajimda yazdiklarimi ekleyelim. (tabi windowsun kurulu oldugu hd nin 00 oldugunu kabul ederekten, diilse gerekli degisikligi yaparsin zaten)

sonra windows a gecelim (bu yontem kafandaki soru isaretleri icin daha iyi)

bilmedigim bi sebebten dolayi linux ta iso dosyasini disari cikaran program ile windowstaki daemon tools iso dosyasinin farkli formatlarini disari cikariyor, linuxta dosya ve klasor harfleri buyuk oluyor, windows ta kucuk.

windowsta daemon tools u da kullanarak (isobuster kullanirsan tabiki kucuk harfleri cikaracak bolumden cikararak)
    ***grub icin buyuk harf kucuk harf onemli***
    slax.iso nun icindekileri daha once anlattigim gibi
    C:\slax\
    C:\slax\boot
    olacak sekilde slax6 nin iso dosyasindan (slax5 de farkli) hd00 in icine koyalim.
    sonra bakbakalim slax6 calisiyor mu. :>. calisiyorsa yaptiklarinin kaydedilebilmesi icin son bir ayar daha soyliyecegim. (live cd modunda calisacaktir)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 9 Aralık 2007; 1:38:34 >

• quote:

Orjinalden alıntı: dersu_senus

Slax 5.. versiyonunu rahatça kurup kullanıyorum (yukarıda da belirttiğim gibi internete bağlanamadan..)
    Ama en azından geldiğim yere kadar gelmek istersen cnr0663 kısaca anlatayım sana...

Tesekkurler dersu_senus ve Lancelot_Real..

Anlattiginiz sekildede yaptim ama bende problem soyle, baska bir bilgisayarda F8,F9 gibi tuslarla boot menusunden yaptigim zaman calisiyor, sorun yok, ama benim bilgisayarimdaki anakartim bios uzerinden ayarlandigi icin, USB HDD yada USB ZIP olarak secsemde acilista bir turlu USB'den boot etmiyor :( Niye boyle oluyor anlamiyorum. Anakart Asus A7N8X Deluxe, kullandigim USB Disk Kingston 1 GB
  • quote:

Orjinalden alıntı: cnr0663
    quote:

Slax 5.. versiyonunu rahatça kurup kullanıyorum (yukarıda da belirttiğim gibi internete bağlanamadan..)

Anlattiginiz sekildede yaptim ama bende problem soyle, baska bir bilgisayarda F8,F9 gibi tuslarla boot menusunden yaptigim zaman calisiyor, sorun yok, ama benim bilgisayarimdaki anakartim bios uzerinden ayarlandigi icin, USB HDD yada USB ZIP olarak secsemde acilista bir turlu USB'den boot etmiyor :( Niye boyle oluyor anlamiyorum. Anakart Asus A7N8X Deluxe, kullandigim USB Disk Kingston 1 GB

ne kullandigini yazmamissin, bu forumun 1. sayfasinda linux kullaniyorsan tumranin aciklamalarini iyicene oku.
    Windows kullanicisi isen alttaki linkteki forumu iicene oku. sorun olursa mesaj atarsin.

• Tamamdir hallettim (slax kullaniyordum, en sonunda oldu)
    Sorun ise suymus, bir baska forumda usb'den boot ederken flash diskler icin usb zip'i ayaralayin diye okumustum meger yazan kisi yanlis bilgi vermis. USB HDD secince acildi cok sukur..
    Tesekkurler.
    quote:

Orjinalden alıntı: Lancelot_Real

quote:

quote:

ne kullandigini yazmamissin, bu forumun 1. sayfasinda linux kullaniyorsan tumranin aciklamalarini iyicene oku.
    Windows kullanicisi isen alttaki linkteki forumu iicene oku. sorun olursa mesaj atarsin.

• sevindim, bir kisi daha kazandik.
    tam olarak nasil yaptigini yazarsan sevinirim (linux ile daha hasir diilim, sen slax ile yapmissin)
    ext2 yapip mi kurdun, yoksa fat32 nin uzerinemi. fat32 nin uzerine yapti isen nasil yaptin (benimkinden baska bi yontemle mi) .zip dosyasindaki ayarlari kaydedilmesini saglayan sanal disk gibi (tumra daha iyi bilir) ortami yarattinmi??? vsvs
  • Selam, oncelikle flash diski HP'nin USB format programi ile fat32 olarak fortmatladim, sonrada myslax creator ile slax kilbill versiyonunu cesitli modullerle birlikte usb diske yazdirdim, Biostanda USB HDD olarak secip boot edince slax karsimdaydi :) Daha once okudugum yanlis bir bilgi yuzunden 2 gundur biosta USB ZIP olarak ayarliyordum ve dolayisiyla olmuyordu, meger USB HDD olarak ayarlanacakmis..:)

Simdiki ogrenmeye calistigim konu ise Slax kullanirken ayarlarimin kendim her seferinde konsolda yazmadan otomatik olarak kaydedilmesi ve bir sonraki acitigimda gene otomatik olarak yuklenmesi olayi, bunuda yapabilirsek guzel olucak insallah :) (tabii ancak sizlerin yardimiyla altindan kalkarim..)
  • quote:

Selam, oncelikle flash diski HP'nin USB format programi ile fat32 olarak fortmatladim, sonrada myslax creator ile slax kilbill versiyonunu cesitli modullerle birlikte usb diske yazdirdim, Biostanda USB HDD olarak secip boot edince slax karsimdaydi :) Daha once okudugum yanlis bir bilgi yuzunden 2 gundur biosta USB ZIP olarak ayarliyordum ve dolayisiyla olmuyordu, meger USB HDD olarak ayarlanacakmis..:)

Simdiki ogrenmeye calistigim konu ise Slax kullanirken ayarlarimin kendim her seferinde konsolda yazmadan otomatik olarak kaydedilmesi ve bir sonraki acitigimda gene otomatik olarak yuklenmesi olayi, bunuda yapabilirsek guzel olucak insallah :) (tabii ancak sizlerin yardimiyla altindan kalkarim..)

"myslax creator" u daha incelemeye firsadim olmadi.
    http://forum.donanimhaber.com/m_19459571/tm.htm
    hazirladigim forumda USB HDD yapilmasi gerektigi var, ayrica ordada hp nin programi kullaniliyor. ama gerisini "myslax creator" ile yapmissin. (daha kolaydir tabi, bende inceleyecegim en yakin zamanda, ben ugrasirken hic duymamistim "myslax creator" i)

sornun cevabi: (slax6 icin yaziyorum, farklili olabilir)
    slax klasorunun icinde slaxsave.zip isimli bi dosya var. onun icindekilerden istedigin boyuttaki dosyayi disari cikiyorsun. mesela bende save128.zip var. onu disari cikariyorum. sonra save128.zip in icindeki slaxsave.dat dosyasini da disari cikariyorum. (save128.zip i artiksilebilirsin) ici bos olan 128mb lik bi dosya oluyor :>. (sanki sanal disk gibi dusun) ondan sonra menu.lst dosyasinda gerekli degisiklikleri yapinca slaxta yaptigin degisiklikler oraya kaydediliyor.
    http://forum.donanimhaber.com/m_19459571/tm.htm
    i okursun. orda menu.lst de var. ayrica ben senin geldigin yere kadar "myslax creator" siz geldikten sonra bu forumda tumra arkadasa sordum senin sorularini. oda bana cevapladi. (ordaki menu.lst ler aslen burdan alinmistir) onunla yapilan mesajlasmalarida oku. sen okuduktan sonra soracaklarina ben severek cevap veririm.

• cnr0663, kafama takildi, MySLAX Creator u inceledim.

usb de resimdeki gibi dosyalar cikti, usb ye lilo bootmanager yuklendi.

tumra forumda slaxin liloyu kullandigini ama kendisinin grub kullandigini, linux ile nasil grub eklenecegini yazdi.
    bende birbilen olan tumraya danisarak yola ciktigim icin grub kullandim.
    grub da acilisi duzenleyen dosya menu.lst dosyasidir.

"MySLAX Creator" ise usb nin bootmanageri olarak lilo kuruyor ve acilista syslinux.cfg dosyasinin icerigini kullaniyor. bu sebeble her iki forumdada gecen grub->menu.lst tavsiyelerini lilo->syslinux.cfg olarak cevirmen gerekir. internette birinden digerine nasil yazilacagina dair guzel siteler var. kolay bi islemdir.

ayrica usb diskin icerigi seninkinden farkli.
    bende slax klasoru ve yaninda tumradan olmasini bekledigimden birkac fazla dosya var.
    yanlis bilmiyorsam tumrada da slax6 dan sonra benzer bisey vardi, onda slax ve boot klasoru ve bi kac dosya seklinde idi tahminen, ona bi sormak lazim.

eger syslinux.cfg dosyasinin icini editlemek sureti ile islerini goreceksen klasor konumlarina dikkat edersin.
    sordugun sorularin hepsinin cevabi ve fazlasi forumlarda yaziyor zaten.

• Merhaba, verdiginiz linkteki diger konuyuda takip ediyordum zaten ama o konu daha cok multi sistem hazirlancak sekilde anlatiliyor, menu.lst'de cd modunda yazilmis sanirim, yani ayarlari kayetmeden kullanmak icin. Ben slax 5 kullaniyorum, module destegi daha fazla ve slax6'ye gore forumlarda daha fazla bilgi var diye dusunuyorum. Bunda biraz kendimi alistirayim sonra slax6ya geceriz :)
    Neyse slax5 tede slaxsave dosyasi var, bende 128 yada 256 mb olanini cikarticam ama menu.lst'yi yeni olusturacagim icin kapatirken ayarlari otomatik olarak kaydedip acarkende ayarlari otomatik yuklemesi icin nasil bir sey hazirlayacagimi anlayamadim :(
    (dipnot: flash diskimde sadece slax 5 yuklu, baska bir sistem yuklu degil, sadece bunu kullaniyorum)
  • cnr0663
    orda ve burda slax icin sorularinin hepsinin cevabi yaziyor. iyi baksa idin hem cd modu hem diger modu gorurdun.
    yine orda ve burda hem slax6 icin hem slax5 yazilar var. slax5 icinde seninle paralel sebeblerden tavsiye ve bilgi mevcut.
    evet o yazinin tek konusu slax diil, ama icerikteki slax bilgileri senin sorularinin cevabinin iceriyor. okursun artik.
  • Slax 6 ile birlikte "configsave" eskidi, şimdi çekirdek parametresi olarak "changes=kayit/dosyasi" kullanılıyor. Ayrıntılar Slax cd'si içerisinde bulunabilir.
  • Herkese cvplar icin tesekkurler, benim gibi ugrasna arkadaslar varsa onlara faydali olamk acisinda ne yaptigimi yaziyorum. Slax5ten vazgecip slax 6yi usb bellegime kurdum :) ve ayarlarin kaydedilebilmesi icinde slax6daki slax klasoru icindeki slaxsave.zip içerisinden istediğim bir tanesini slaxsave.dat seklinde cikardim. sonrada cheatcodes belgesini notepad ile acip icindeki "changes=/path/file.dat" satirini "changes=slax/slaxsave.dat" seklinde degistridim ve sonuc guzel oldu :)
    Yardimci olan herkese tesekkur ederim
  • ya external hdd ye winxp kurma gibi bi şansım varmı
  • quote:

Orjinalden alıntı: mertkosova
    ya external hdd ye winxp kurma gibi bi şansım varmı

kursan bile sadece kendi anakartin-bilgisayarinda kullanabilirsin.
    tumra da duzeltir bu basligi yakinda

tumra:
    WindowsXP{yakında} yerine MS PE (XPPE ve VistaPE) de yazilabilir.
    VistaPE henuz hazir diil (buglari cooook fazla),
    XPPE yerinede Windows PE deniyor (official ismi) lakin XP PE demek daha akillica cunku:
    Windows PE yi Microsoft cikardi, (XP dosyalarindan yaratiliyor)
    Windows PE nin goruntusu consol goruntusu oldugu icin Bart ilk olmak uzere cesitli PE ler cikti.
    (Hatta Win commander kurtarma cdside aslen Windows PE nin modifiye hali)
    En son olarakta Vista dosyalarindan yaratilan Vista PE cikti.
    Yani su anda internette:
    Windows PE ve Windows PE den yaratilan modifikasyonlar
    Vista PE (yeni yeni yapilaniyor)
    var.
    ikiside Microsoft urunleri olan XP ve Vista dosyalari ile yaratildigi icin MS PE demek genel bir isim vermek oluyor.
    kisaca:
    WindowsXP{yakında} demek yerine MS PE (XPPE ve VistaPE) diyip sonrada
    benim yazimdan istedigin bolumu MS PE->XP PE Modifiyesi->Bart PE basligi altinda koyabilirsin, "Lancelot_Real in yazisidir" diye yazarsan sevinirim.
    Yada daha once beraber yapacagimizi soyledigimiz "USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur?" isimli yeni forum acarsin.

hepsi oneri, bence yapilmasida sart diil, neticede forumun sonundaki 2 mesaji yada sadece basligi okumayipta gercekten merakli olanlar bu forumu okuduklarinda neticeye ulasabilecegi tum bilgiler var (keske ben kurcalarken de olsaydi ).

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.