Şimdi Ara

USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur? (Slax) (Güncellendi) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
2
Favori
52.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • az onceki yazinizi okudum, kuruk harf kuralini uyguluyorum,

(hd0,0)/grldr
    (hd0,0)/MENU.LST
    (hd0,0)/hdboot/initrd.gz-slax-5.1.8 (dosyayi buraya koyup isim degistirerek)
    (hd0,0)/boot/vmlinuz-slax-5.1.8 (dosyayi buraya koyup isim degistirerek)
    (hd0,0)/slax/.........(imajdaki tum dosyalar icinde)

bu duzende menu.lst de

title Slax KillBill 5.1.8
    root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz-slax-5.1.8 vga=769 max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw
    initrd /boot/initrd.gz-slax-5.1.8
    boot

yapip usb diskten calistirdigimda
    slax calismaya basliyor sonra
    livecd.sgn bulamadigindan
    ash: cant access tty;.....

yaziyor, simdi ne yapmam lazim?????????
  • ayrica dedigin gibi puppy ve slax in
    vmlinuz'u ve init.gz leri farkli
  • ayrica menu.lst de
    /SLAX/boot/vmlinuz
    /SLAX/boot/initrd.gz

de yazdigimda kurulum ayni asamada takildi (cant load livecd.sgn)

yani illa da /boot/ a kopyalamak ve karışmasın die isim degisikligi yapmak sart diil sanirim

daha onceki denemelerimde psubdir=slax bi ise yaramadigindan
    benim gelebildigim en son nokta cheat kodlarda yazanlari bi sekilde kullanarak
    slax i root dizinin (hd0,0) diilde (hd0,0)/slax oldugu yonunde kandirmak

tabi linux ile ilk defa bu kadar sıkıfıkı oldugum icin epeeey zorlaniyorum.
    (2 gunde grub, menuleri, kurulumu, bootu ntldr den yapmak, ordan grubu acmak, menuleri duzenleme ile hasir nesir olmak ve tonlarca restart tan sonra epey yoruldum)

anladigim kadari ile cheat kodlarda menu.lst e yazilacak, grub uzmani sensin, yardim yardim die inliyorum.
    uzman gozu ile benim 1 saatte yapacagim isi 5 dkkada yaparsin, cunku deneme yanilma ile zaman sarfiyatin daha az olacaktir...

yarrrrrdım

• quote:

Orjinalden alıntı: Lancelot_Real

daha onceki denemelerimde psubdir=slax bi ise yaramadigindan
    benim gelebildigim en son nokta cheat kodlarda yazanlari bi sekilde kullanarak
    slax i root dizinin (hd0,0) diilde (hd0,0)/slax oldugu yonunde kandirmak

Slax için böyle bir kod belirtilmediğini göz önünde bulundurarak söylüyorum, Slax-5.1.8'i o şekilde kullanabileceğini düşünmüyorum. Slax-5.1.8'deki iso dosyasını içeriğini KÖK dizine kopyalaman gerekiyor. Slax-5.1.8'in çekirdeğil, livecd.sgn dosyasını kök dizinlerde aradığından eğer bu dosya herhangi bir alt dizindeyse bulamaması normaldir. Bu durumu nasıl halledebileceğimizi bilmiyorum (zaten sürekli söylediğim gibi; şu anda Slax-6rc6 kullanmakta olduğumdan bu durum zaten böyle)

Dolayısıyla en azından *şimdilik* kernel hariç tüm dosyaları kök dizine kopyalayıp o şekilde dene. Daha sonra Slax-6'yı indirip kullanmaya başladığında o sorun kendiliğinden çözülecek.

Not: Ben de Linux uzmanı değilim, gözünde çok büyütme ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 31 Ekim 2007; 1:30:33 >

• hic kullanmadigim icin gozumde biraz buyuyor, fransadaki ilk haftam iste, fransiz kaldik.
    ayrica yukarda bi kac mesaj once yazdigim gibi zaten slax5 i roota koyup calistirabildim,
    slax in diil ama grubun bole bi ozelligi olmasini bekliyordum, yani olabilecek tum kurulumlari kandirabilmesi adina, kismet diilmis,
    puppy nin sitesinde ki aciklamadan heyecanlanmistim, o da kismet olmadi, ne puppy, ne de slax i calistiramadim o yontemle.
    (benzer bi komut windows cmd sinde ve dos ta var, linuxta daha gelismisi vardir die dusunmustum)

neyse konumuz slax i calistirma ve bu vesile ile yarina Slax-6rc6 yi su anda indirmeye basladim, yarim saate inmis olur.

slax6 yi nasil ayarliyacagimi (dosyalar nereye, ve en onemlisi menu.lst de ne yazdigini) yazarsan bu kadar birikimle hemen muaffak olurum sanirim. (tabi sanirim)
  • fransizcam biraz ilerlemis, slax6 yi basari ile kurdum
    simdi senin yaptigin gibi autologin ile kde ye gecmenin yolunu arayacagim
    (once yukarda yazdiklarini okuyim de, aralarinda yaziyordu sanki)
  • Selamlar,

Slax'ın hile kodlarına bakacak olursak işimize çok yarayacak birkaç kod görürüz:
    load=
    unload=
    autoexec= (slax-6'da)

Bu kodları biraz açıklayalım.

1. load
    -------------------
    Bu hile koduyla "options" dizini içerisinde bulunan herhangi bir modülü yalnızca o kodun kullanıldığı açılışta kullanmaya yarar.
    Mesela openoffice.lzm modülümüz olsun. Biz bu modülü her açılışta yüklemek istemiyorsak bu modülü optional dizinine koyarız. Diyelim ki Slax'ı açacakken "Bu açılışta OpenOffice'i de yükleyim" dedik. Hemen Grub ekranında "e" harfine basarak kernel satırına geliyoruz, "load=openoffice.lzm" diyoruz. Böylece o açılış için OpenOffice yüklenmiş oluyor.

Ben de dedim ki o zaman ben optional'ın içine bir dizin açayım, istediğim tüm lzm dosyalarını da o dizinin içine koyayım, böylece yalnızca dizin adını vermem yeterli olur... Mesela açılışta KDE'yi mi XFCE'i mi yükleyeceğimi belirlemek için ben load kodunu kullanıyorum. Nasıl?

optional/kde
    optional/kde/kde.3.5.lzm
    optional/kde/koffice.2_4_6.lzm (uyduruyorum sürümleri)
    optional/kde/k3b.2.5.lzm
    optional/kde/kde_dil_paketleri/
    optional/kde/kde_dil_paketleri/turkce_kde.3.5.lzm
    optional/kde/kde_dil_paketleri/turkce_koffice.lzm
    optional/kde/kde_dil_paketleri/turkce_k3b.lzm

Şimdi durum böyleyken "load=kde/kde.3.5.lzm;kde/koffice......." diye diye tüm yükleyeceklerimi yazmaktansa "load=kde" diyorum, böyece optional'ın altındaki kde dizininin içindeki tüm lzm dosyaları yükleniyor.

Sanırım şu anda "load=slax-killbill" komutu daha iyi anlaşılıyor... Tek yaptığım optional dizininin altına slax-killbill adlı bir dizin açıp, standart sürümün killbill sürümü olması için eklenmesi gereken tüm lzm dosyalarını bunun altına atmak...

2. unload
    -----------------------
    Bu kodla, modules içerisine konulan lzm dosyalarının yalnızca o açılış için yüklenmemesini sağlıyoruz... Ben henüz bu komuta ihtiyaç duymadım.

3. autoexec
    ----------------------
    Bu kodla, her açılıştan sonra yapmamız gereken standart işleri yaptırabiliyoruz. Mesela ben "autoexec=xconf;kdm" diyorum, böylece komut satırıyla hiç muhattap olmadan doğruca grafik arayüze giriyorum.

• NTLDR ile ilgilenmenin, ona vakit harcamanın herhangi bir faydasını *ben* göremiyorum.

Yalnızca Windows olan bir sistemin mbr hatasını Windows kurulum cd'si ile açıp "fixmbr" diyerek düzeltebiliyoruz.

Grub, birçok dosya sistemine kurulabilen, bilinen bir çok işletim sistemini açabilen harika bir sistem açıcı. Flaş belleğe kurduğum Grub ile sabit diskimdeki Linux'u açabiliyorum, yine Linux kurduktan sonra kurduğum Windows XP nedeniyle silinen mbr'yi flaş bellekten kurabiliyorum.... Mesela bir sistemin mbr sorunu var ve sistem açılmıyor... Bu durumda o sisteme (Windows olsun, Linux olsun, farketmez) Grub kurulup sorun halledilebilir.

Diyelim ki sistemde yalnızca Windows var ve biz mbr'yi uçurduk. Aksilik ya, üstüne üstlük elimizde Windows XP cd'si de yok (ve bulamıyoruz). Ben olsam sistemi Linux ile açtıktan sonra Grub'u sabit diskete gizli bir dizine (sistem dizinine) atar, ondan sonra sabit diskin mbr'sine Grub'u kurar, menu.lst'de de bekleme süresini sıfır yapardım. Böylece kullanıcı hiçbir şey anlamazdı.

Yani diyeceğim o ki, Grub her şeye yeter, ntldr'a ne gerek var?

• NTLDR olayini bi koseye birakalim, kendi sebeblerim var ve zaten acikladim (fixmbr hatirlatmasi icin saol), onu bi koseye birakalim.

Neticede sen grubu seviyorsun, bende bu vesile ile grubla tanistim cooook sevdim, saol varol, bu muacera zaten bastan senin sayende basladi, bu vesile ile grub dahil cok sey ogrenmis oldum ogrenmeye devam ediyorum.

Yukarda yazdiklarini dikkatlice okuyup tatbik ettim, artik grafik arayuzune direkt cikiyorum, slaxsave.dat i kullanabiliyorum, klavye tr ayarini guzelce yaptim, txt editorde tr ayarini duzelttim, yani kisaca "I love slax6", beni slax6 ile tanistirdigin icin tesekkur ederim.

Konunun basligina (Slax-6rc6) eklemissin, lakin ana baslik usb bellege isletim sistemi koymak olduguna gore bu foruma ugrayanlar bilgilensinler die slax6 disinda bi kac linux acilisi daha yazip paylasayim dedim. (aslinda baska seyler ararken buldum, kismet nasip olayi)

-----------------------------------
    slax-killbill-5.1.8.1.iso
    nin icindekileri USB\slax5 klasorune kopyalayip
    sonra grubda menu.lst e su satirlari ekleyelim:

title Slax5-Killbill
    kernel /slax5/boot/vmlinuz probeusb vga=769 from=slax5 changes=slax5/slaxsave.dat max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw
    initrd /slax5/boot/initrd.gz
    puppy-3.01-seamonkey.iso
    nin icindekileri USB\puppy301 klasorune kopyalayip isimlerini kucuk harfle degistirelim (lowercase)

title puppy301
    kernel /puppy301/vmlinuz probeusb nopcmcia from=puppy301 changes=puppy301/puppy301save.dat max_loop=255 init=linuxrc load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=4444 root=/dev/ram0 rw
    initrd /puppy301/initrd.gz
    KNOPPIX_V5.1.1CD-2007-01-04-EN.iso
    nin icindeki "KNOPPIX" klasorunun icindekileri USB\knoppix klasorune kopyalayaylim
    sonra KNOPPIX_V5.1.1CD-2007-01-04-EN.iso icindeki boot klasorunu USB\knoppix klasorune kopyalayim
    (referans olsun die bagzi dosyalarin yeri: "USB:\knoppix\boot\isolinux\minirt.gz" , "USB:\knoppix\LICENSE.txt")

title KNOPPIX 5
    kernel /knoppix/boot/isolinux/linux ramdisk_size=100000 init=/etc/init lang=tr apm=power-off vga=791 nomce loglevel=0 quiet BOOT_IMAGE=knoppix
    initrd /knoppix/boot/isolinux/minirt.gz

(Knoppix5 in bir kusuru , restart yada shutdown yapinca usbflashdisk i devreden cikariyor, elle usb yi sokup bi daha takmak gerekiyor, bu konuda soru sormayin cunku knoppix uzerinde hicbisi yapmayi dusunmuyorum, ama cozum bilen varsa zevkle alirim)

(yukardaki aciklamalardaki Windowsca'mdan dolayi uzgunum, umarim hersey aciktir)

Bu arada baslikta HirensBoot cd yazmissin, ama zaten bu kadar sey bulduktan sonra onu calistirmak cocuk oyuncagi

Muacera Slax6 ile devam ediyor, yippiye
    Slax6, jmikron ile yaptigim raid0 i ve anakart uzerindeki seskartini goremiyor, muaceraya onlari tanitmaya calisarak devam ediyorum.
    (bu jmikron_raid0 olayi ilginc, en basit dosboot disketimle raid0 da fat32 yapilmis partitiona ulasabiliyorum, ama slax6 ile ulasamiyorum (slax5, puppy, knoppix, icinde ayni durum gecerli))

Neyse, konu basligindan fazla uzaklasmayalim, ne de olsa bu sorun linux ile ilgili.
    ___Bir daha saol varol, bu konuyu actigin icin.

• Simdi aklima geldi, Bartpe de driverlari search edebilsin die bikac klasor ayarliyorduk, barttada bu klasorlere basksin die ayar yapiyorduk, bart acilirken kendi database inde olmayan bi hardware ile karsilasinca o klasorlere bakiyordu ve ordan gerekli driverlari yukluyordu. (Windows a driver entegre etme ile ayni prosedur sayilir)

Slax ile mobil olacagimiza gore zaman icerisinde slax in goremedigi hardware lerin driverlarini bulup bi klasorde bartpe de yaptigimizi gibi biriktirmek mumkun mu? nasil?
  • Bir slax sorusu daha:
    yaptigim keyboard ayarlari anladigim kadari ile slaxsave.dat in icinde duruyor
    slaxsave.dat i yuklemedigimizde klavye us e donuyor
    grubda yapabilecegimiz bi ayarla acilistan klavyeyi tr ayarlamamiz mumkun mu?

tr ayari yaparken dikkatimi ceken bisi vardi

setxkbmap -model pc104 -layout tr -variant basic

bunu grubda autoexe e koyup
    autoexec=xconf;kdm;setxkbmap~-model~pc104~-layout~tr~-variant~basic
    yapmayi denedim, olmadi
    (cheatcodes.txt dokumaninda bosluk yazilacak yere ~ yazilmasi yaziyordu)

belki kde nin lzm sini duzenleyip yapmak lazim???
  • klavye sorusunu ilerde bu slax ile bootable-cd (tabi yine grub kullanarak) yapinca kullanmak icin soruyorum, ayrica ilk seferde tr acilmasi baskasina slax verirken cok faydali olur.
  • epey oldu hoca, slax+bart ayni cdde operasyonu beni sevmedigim bi şekilde de olsa başari ile sonra erdi. bart cd side hazir, tr modullerini de bugun yarin deneyecegim, geriye tek sorunum kaldi,

bartpe icin hazir paket driver seti ayarladim, herşey duzgun calisiyor, ince bi kusur disinda onun icinde bart icin bi plugin yakinda çıkar umarim.

raid0 i slaxta nasil yaparim??? (hazir bi cozum olursa sevinirim, bart+grub+cd olayi beni çok bunaltti zaten)
  • Slax 6 rc7 yi harddiske gerçek kurulum nasıl yapacağız arkadaşlar bilginiz var mı?
  • Slax 6 rc6 kullaniyorum, fat32 de.
    tumra o konuda daha bilgili, sana epey bi yardimi olur.
    lakin sanirim onceki sayfada yazidigi aciklamada sana epey yardimci olmasi lazim,
    tumra 5 Eylül 2007; 16:56:06
    ayrica slaxin sitesinde de gerekli bilgiler vardi sanirim, bi bak once istersen.
  • ekbi bilgi:
    ben daha derli toplu olsun die boot dizinini slaxin altina koyup
    or:/ D:\slax\boot
    grub daki menu.lst i ona gore duzenledim.
  • Merhaba arkadaşlar...
    Windows kullanıcısı olarak (istemeden aslında zaman kısıtlılığından linuxa geçiş yapmayı bir türlü gözüm yemedi)
    flaş diskime bir linux sürümü kurmak istiyorum... Bütün gece uğraşmama rağmen bir sonuç elde edemedim...
    Uyguladığım yöntemler şunlar...
    Birinci Yöntem:
    ŞU sayfada anlatıldığı şekilde gerekli programları kurdum... boot98 dosyasını winimage programı yardımı ile bilgisayarımda bir klasöre çıkarttım. HP USB Disk Storage programı ile flaş diskimi boot98 dosyasını çıkarttığım klasör ile bootable olarak formatlayıp içine indirdiğim slax versiyonunu yine winimage programı ile attım...
    PCyi yeniden başlattığımda USB diskten başlamadı...Bunu birkaç defa denememe rağmen başarılı olamadım...

İkinci yöntem...
    BU adresteki gibi popcorn versiyonunu bilgisayarıma indirdim...
    USB içine açtım... initrd.gz ve vmlinuz dosyasını USB diskin ana dizinine kopyaladım. syslinux.exe programını cmd komutu ile çalıştırdım ve denildiği gibi oluşan syslinux.cfg dosyasını kök dizine kopyaladım...
    PCyi yeniden başlattım...
    Ama sonuç hüsran. Nerede yanlış yapıyorum? Neyi eksik yapıyorum anlamış değilim...

İş yerimdeki hantal vistalar yerine flaş diskimden herhangi bir linux sürümünü kullanmak istiyorum..
    Yardım lütfen.

• Slaxı kurmayı becerdim...(Myslax creator isimli programla becerdim...)

Fakat internete bağlanamıyorum... Ethernet kartımı görmüyor mu anlamış değilim...
    İnşallah çözümü bulurum...

not: konuyu iki yere de kopyalamıştım birini silicem...
  • Merhaba, sanirim windows uzerinden yaptiniz, nasil yapildiginiz biraz anlatirsaniz bende yapmak istiyorum? (ve ayni sekilde bende usb disk uzeirne kuracagim icin sizin gibi bircok denemem oldu ama her seferinde bir sekilde olmadi)

quote:

Orjinalden alıntı: dersu_senus

Slaxı kurmayı becerdim...(Myslax creator isimli programla becerdim...)

Fakat internete bağlanamıyorum... Ethernet kartımı görmüyor mu anlamış değilim...
    İnşallah çözümü bulurum...

not: konuyu iki yere de kopyalamıştım birini silicem...
  • dersu_senus, cnr0663:
    http://forum.donanimhaber.com/m_19459587/tm.htm

dersu_senus: yaptigin hata nin ne oldugu ordaki yaziyi okuyunca anlayacaksin. iyi yol almissin.
    dersu_senus: sonradan slaxi kurmussun, slax5 bendede etherneti otomatik taniyamadi, slax6 yi linkte verdigim yontemle yukleyince tanidi. tabi kendi driverimizi kendimiz eklemeyide bulmak lazim, ben daha acemiyim :>.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 8 Aralık 2007; 18:21:12 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.