EPOX 9NPA-ULTRA anarkartımda 2 sene önce USB sorunları başlamıştı. Flash bellek, usb mouse gibi kendinden enerji kaynağına sahip olmayan birimler çalışmıyorlardı. Ancak bataryası dolu bir mp3 player bağladığımda ya da adaptörlü bir harici disk bağladığımda sorunsuz çalışıyordu. 2 gün önce ps/2 girişli farem bozulunca bir usb mouse aldım ancak o da çeviriciyle ps/2 bağlantısı kuramadı ve mecburen USB çıkışlara tekrar yöneldim.
Acaba güç mü az geliyor diye kasaya bağlı 3 adet fana giden elektriği kestim ancak sorun hala devam ediyor. DVD-ROM'u devre dışı bıraktım yine bir değişme yok ve hatta sistemde bağlı olan 2. hdd'yi de çıkardım, power sadece işlemciye ve fanına çalışıyor ama USB'lere güç gelmiyor. Windows, Linux farketmiyor, USB'ler sorunlu! Tahminim anakartın bazı bağlantıları uçtu!
İşte soru; bu problemi biostan herhangi bir ayarla çözebilir miyim? ikinci soru; anakartı gözden çıkardık diyelim, (işlemcim amd althon xp 3200+ -sanırım soket939-) işlemcime uygun sıfır bir anakart bulabilir miyim? üçüncü soru; anakartı da işlemciyi de gözden çıkardık diyelim; alacağım yeni bir anakart ve işlemci ile DDR2 400 lük ramlerimi kullanabilir miyim? ne tavsiye edersiniz? (ucuzundan olsun mümkünse?) son sorum; makinemde bu haliyle şimdi Ubuntu kurulu bir de dandik ps/2 fare buldum, sorunsuz kullanıyorum. Ancak istiyorum ki Windows kurayım. Ethernet sürücüm olmadığından Windows ortamından nete giremiyorum. Anakartın cd'sini kaybettim ve EPOX'un sitesinden de sürücüleri indiremiyorum. (ftp'ye atmışlar ve şifrelemişler) Nette birkaç olası şifre buldum ancak yanlış çıktılar. Sürücüleri nereden bulabilirim?
939a asrcok un distributoru olan konttan isteyebilirsiniz. 939 icin 7050 gibi ucuk chiplerle 2 yil icinde uretim yapan tek firma asrcok.. diger turlu bulmaniz zor. Tabi bu anakarta ddr2 takamazsiniz. amd islemciler bellek kontrolculerini islemci icinde tasidiklarindan dolayi islemci ram secmekte. Tavsiyem konttan rica edin belki getirirler getirmeyeceklerse de 2. el bir kart isinizi fazlaca gorecektir. Bu arada anakartinizin usb icin guc yetistiremedigini var sayarsak oncelikle psu degistirip oyle deneyin. olmadigi taktirde usb 5v cikisi icin voltaj jumperlari varsa onlari ayarlayin. gene olmazsa usb 5v cikisi sizlere omur anakart icin ethernet surucusu icinde xp icinhttp://us.download.nvidia.com/Windows/nForce/15.23/15.23_nforce_winxp32_international_whql.exe anakart chipset driveri. uzerinde ne var ne yoksa kuracaktir.
Yalnız arkadaşın ramleri ddr400 olmalı. Anakartın sitesinde ddr2 desteği görünmüyor.
Arkadaşlar ilginize teşekkürler,
Anakartı da işlemciyi de gözden çıkarmadım ve sonuda sağlıklı bir sistem kurabildim. Linux üzerinden bir ftp programı ile epox'un sitesindeki Windows sürücülerini çekebildim. @01myavuz, dostum görünen o ki sistemi upgrade etmem bana biraz pahalıya mâl olacak, bir de ram'lerin problem çıkarma olasılığı varsa riske girmeye değmez. Halihazırda çalışan sistemle bu şekilde idare edeceğim. @exeter, dostum psu'm 400W'lık. Sistemi çıplak bıraksam da tam güç yüklensem de fark olmuyor. Başka bir psu ile de denedim, sonuç aynı. Ayrıca verdiğin sürücüleri de indireceğim, ne olur ne olmaz.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme