4925 sayılı karayolu taşıma kanunu kapsamında taşımacılık faaliyetinde bulunan ve yetki almış olan tüm işletmeler bir üst düzey yönetici ve orta düzey yönetici eğitimi ve belgesi almış bir personel istihdam etmekle mükelleftir. Üst düzey yönetici eğitimi alan kursiyerler eğitim sürecinden sonra sınava girerek başarılı olmaları halinde üdy belgesi almaya hak kazanırlar. ÜDY Belgesi Çeşitleri: ÜDY 1 Belgesi: Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Yapan Firmalarda Çalışılır. ÜDY 2 Belgesi: Ulusal Yolcu Taşımacılığı Yapan Firmalarda Çalışılır. ÜDY 3 Belgesi: Uluslararası Eşya/Kargo Taşımacılığı Yapan Firmalarda Çalışılır. ÜDY 4 Belgesi: Ulusal Eşya/Kargo Taşımacılığı Yapan Firmalarda Çalışılır. ÜDY Belgesi Nasıl Alınır? ÜDY Belgesi almak için şu adımları izlemek gerekir: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumuna kayıt olmak. Eğitim kurumunda verilen derslere katılmak ve eğitim programını başarıyla tamamlamak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği ÜDY sınavına girmek ve sınavda en az 70 puan almak. Başarılı olunan sınav sonucunda ÜDY Belgesi'ni almak. ÜDY Belgesi Ne İşe Yarar? ÜDY Belgesi, karayolu taşımacılığı sektöründe yöneticilik yapmak isteyen kişilere gerekli yetkinliği kazandırır. Bu belgeye sahip olan kişiler, firmaların faaliyetlerini yönetme, taşıma planlama ve organizasyonu yapma, personel istihdamı ve denetimi gibi konularda görev alabilirler. |
Bildirim