Şimdi Ara

Üst Yapı-Alt Yapı İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilindiği üzere marksist kuramda alt yapı üst yapıyı etkilemektedir. Alt yapı dediğimiz şey, sınıfların ekonomik ilişkilerini, üretim ilişkilerini yani maddi koşullarını ifade etmektedir. Üst yapı ise bu toplumun maneviyatını (din, sanat, politika, gelenekler vs.) ifade ediyor. Yani Marx'a göre üretim araçlarını, ekonomiyi yönetenlerin aynı zamanda toplumsal sınıfların dinini, düşünce dünyalarını ve ideolojilerini de belirlemektedir. Kısacası Marx, ideolojinin veya her türlü soyut inancın/düşüncenin kapitalist burjuvazinin egemenliğinde olduğunu bildirmektedir. Burjuvazi üretim araçlarını elinde bulundurduğu için tüm ideolojilere, fikirlere, kısacası felsefi olan her şeye hâkimdir. Yani marksizmde üst yapı (maneviyat) altyapının (maddiyat) kontrol ettiği bir şeydir.

Öte yandan Max Weber ise Marx'tan oldukça farklı bir bicimde, hatta tersini söyleyecek bicimde üst yapının alt yapıyı etkilediğini söyler. Weber'e göre toplumun dini inançları, gelenekleri; ekonomik hayatını, üretim ilişkilerini biçimlendirir. Örneğin Weber, Protestan Ahlaki ve Kapitalizmin Ruhu adli eserinde cok çarpıcı bir biçimde Batı'daki rasyonel Kapitalizmin, Protestanlığın -kalvinizm, püritenizm vs.- inanç öğretileri dolayısıyla ortaya çıktığını söyler.

Bu iki karşıt görüş hakkında siz ne düsünüyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schwartzenius -- 15 Aralık 2018; 3:57:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Max weber diyorum

• konu mesajını değerlendirirsem weber daha doğru gelmekte. yazılanları doğru kabul edersek.

bana göre alt üst katmanlar eskiden ayrılabiliken, günümüzde bu ayrım kalkmıştır. fakir inançsız da var, zengin dindar da değişmeyen tek şey değişim sloganının gerçeğe dönüşmüş veya dönüşmekte olduğunun göstergesi
  • Hizmet sektörü egemen olduğundan beri üst yapı daha bir önem kazandı

Bir eserin maliyetinin çoğu reklamlardan oluşmakla birlikte nesne etkileşimlerini de reklamlar kontrol eder

Ki bilim nezdinde de bir sektörün ivme kazanıp kazanmaması da esinlenmiş zihinlere bağlıdır
  • Teşekkürler cevaplarınız için. Ben Weber'i bu konudan ziyade genel olarak sosyolojik analizlerinde daha gerçekçi ve mantıklı görüyorum. Marx gibi determinist bir tarih anlayışı yerine daha rasyonel bir toplumsal analiz ortaya koydugunu dusunuyorum. Marx gibi tarihi evrelere bölmüyor.(toplayicilik>feodalizm>kapitalizm>sosyalizm) Weber, Marx gibi kapitalizmin henüz yeni bir şey olduğunu değil, ezelden beri var olduğunu ancak yalnizca Batı'da rasyonel bir biçim kazandigini söyler mesela. Kisacasi Marx'ın kendi teorisini diyalektik materyalizmle bilimselleştirmeye, tarihi bilimsel bir zemine oturtmaya çalışması yanılmasını kolaylaştırdı. Weber ise bu hataya düşmeyerek, determinist ve pozitivist paradigmalari bir kenara bırakarak daha konjonktürel bir sosyoloji ortaya koymuştur. En önemlisi de kapitalizmin Batı'daki gelişiminin sebeplerini daha sağlam temellendirmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schwartzenius -- 16 Aralık 2018; 1:29:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İnternet alt yapı sorunu
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.