Şimdi Ara

Uzayın en uzak noktaları görüntülendi !

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
2.256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Uzayın en uzak noktaları görüntülendi !

Uzayın şimdiye kadar elde edilen en geniş derinlikteki görüntüsünü oluşturuldu. İşte milyarlarca yıldızın yer aldığı 200 binden fazla galaksinin sığdığı inanılmaz manzara...

Vista, milyarlarca yıldız içeren 200 binden fazla galaksi (gökada) belirledi. Elde edilen veriler, evrendeki en uzak galaksileri incelemek isteyenler için bir hazine niteliğinde.

Şili'deki Paranal Gözlemevi'nde bulunan Vista teleskopu, en uzak gökadalardan gelen sönük ışığı toplayabilmek için gökyüzünün sürekli aynı bölgesini izledi. Poz süresi 55 saat olarak ayarlandı. Ultravista adı verilen bir tarama yöntemi kullanan ESO bilim insanları, 5 farklı filtre ile çekilen 6 bin ayrı pozu birleştirdi. Bu sayede ortaya çıkarılan tek kare, milyarlarca yıldızın yer aldığı 200 binden fazla galaksiyi sığdırabilecek inanılmaz bir derinliğe ulaştı.

Veriler ilk bakışta birkaç parlak yıldız gibi görünüyor. Aslında burada görülenler, Samanyolu'nun yıldızları değil, evrenin en uzak gökadaları.

Görüntü, ekranı dolduracak şekilde genişletilip yakınlaştırıldığında galaksilerin daha fazlası görülebiliyor. ESO'daki bilim insanları, kızılötesine oldukça duyarlı ve geniş görüş alanıyla Vista'nın erken evrendeki uzak gökadaları keşfetmek için eşsiz bir güce sahip olduğunu belirtiyor.

Vista taramasıyla elde edilen 6 terabayttan fazla görüntü, İngiltere ve Fransa'da işlendikten sonra gökbilimcilerin kullanımına sunulmak üzere ESO bilim arşivine aktarılacak. Astronomlar, bu verileri, galaksilerin nasıl oluştuğunu anlamada ve evrenin tarihi sürecini incelemede kullanacak.

Haber'in videosu

http://webtv.sabah.com.tr/webtv/videoizle/evrenin-en-uzak-galaksilerini-goruntulediler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 22 Mart 2012; 14:04:49 >

• ne şimdi bu _? bu görüntüleri zaten biliyoruz....olmadı
  • quote:

Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

ne şimdi bu _? bu görüntüleri zaten biliyoruz....olmadı

boşuna çalışmış para harcamışlar haklısın şu gözlemevinin telefonu var mı arayıp boşuna daha fazla zahmet etmesinler söyleyelim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

quote:

boşuna çalışmış para harcamışlar haklısın şu gözlemevinin telefonu var mı arayıp boşuna daha fazla zahmet etmesinler söyleyelim?

+56 2 463 3100 fax:+56 2 463 3101

http://www.eso.org/public/about-eso/contacts.html

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

quote:

+56 2 463 3100 fax:+56 2 463 3101

http://www.eso.org/public/about-eso/contacts.html

hey allahm ya araştırıp bulmuş =) hadi arayalım da boşuna uğraşmasınlar. buarada haberin videosunu da izle şuana kadar gördüğün evren haritasından farkı neymiş anlarsın ;) uzayın daha derinliklerindeki gözlemlenemeyen galaksilerin haritası bu.

• üstad bağışla beni. uzaya pek ilgim yok + hakatten farklı bir görüntü, cisim ya da benzeri birşey göremedim.

Konuya hakim arkadaşlar daha iyi değerlendirmede bulunacaklardır. Açıkçası burada dikkat çeken teleskobun verdiği görüntüden ziyade teleskobun kendisi. Oldukça gelişmiş bir teleskoba benziyor. Benziyor diyorum çünkü pek anlamıyorum
  • quote:

üstad bağışla beni. uzaya pek ilgim yok + hakatten farklı bir görüntü, cisim ya da benzeri birşey göremedim.

Konuya hakim arkadaşlar daha iyi değerlendirmede bulunacaklardır. Açıkçası burada dikkat çeken teleskobun verdiği görüntüden ziyade teleskobun kendisi. Oldukça gelişmiş bir teleskoba benziyor. Benziyor diyorum çünkü pek anlamıyorum

anladım önemli değil =) bende sadece paylaşmak istedim bu bölüm kültür bilim forumu eskiden böyle konulara ağırlık verilirdi doğal olarak bilim bölümü diye. şimdi KB siyaset konularından geçilmiyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok etkileyici gerçekten. Ne kadar da küçüğüz bu resme göre. En çok da acaba bu manzaranın içinde biryerlerde bizimki gibi bir hayat varmıdır diye merak ediyorum.
  • uzaylılar güneşe kilitlendiği için uzayın derinliklerinin bir anlamı kalmamış durumda. şu güneşi uzaylılar nasıl buluyor bu evrende acaba? neyse ben güneş için okyanusa atılmış bir iğne bile değil demiştim ayıp etmişim. toz zerreciği bile olamaz demeliymişim. hal böyle olunca uzaylı pek iç açmıyor ama forumu kurtarıyor gibi.. konu topone durumda keza.
  • Hubble ninde buna benzer derin alan çalışması vardı Yörüngede olma avantajına rağmen bu kadar odaklı ve fazla uzun gözlem yapmadı bir noktaya. Belki 1 karede birkaç foton yakalanıyor bunlar üstüste bindirilince fotoğraf ortaya çıkıyor. Evren akılalmaz büyük şu evrenin tam açıklamasını bilmeden ölmek istemem
  • quote:

Orijinalden alıntı: Drazy

Hubble ninde buna benzer derin alan çalışması vardı Yörüngede olma avantajına rağmen bu kadar odaklı ve fazla uzun gözlem yapmadı bir noktaya. Belki 1 karede birkaç foton yakalanıyor bunlar üstüste bindirilince fotoğraf ortaya çıkıyor. Evren akılalmaz büyük şu evrenin tam açıklamasını bilmeden ölmek istemem

Boşver, ölünde diğer tarafta kaç bucak olduğunu gösteriyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The souls migration

uzaylılar güneşe kilitlendiği için uzayın derinliklerinin bir anlamı kalmamış durumda. şu güneşi uzaylılar nasıl buluyor bu evrende acaba? neyse ben güneş için okyanusa atılmış bir iğne bile değil demiştim ayıp etmişim. toz zerreciği bile olamaz demeliymişim. hal böyle olunca uzaylı pek iç açmıyor ama forumu kurtarıyor gibi.. konu topone durumda keza.

bir de bu fotolarda yeni görüntülenen sadece 200bin küsür galaksi mevcut =) 100 milyardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor =) toz zerreciği tanımı bile yetersiz kalıyor

• Bu ne abi ya?
  • bu 200.000 galaksinin kimini hiç görmüyorduk kiminide yıldız sanıyorduk
    bir gök cismini yıldız sanıpta zamanla onun farklı birşey olduğunu farkettiklerinde bunlara yıldızsılar demişiz
    şimdi ise onların bize çok uzak galaksiler olduğunu biliyoruz
    (lise müfredatında "yıldızlardan yıldızsılara" konu başlığını görünce "yıldızsı ne lan" diyenlere açıklamadır)
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

Orijinalden alıntı: Drazy

Hubble ninde buna benzer derin alan çalışması vardı Yörüngede olma avantajına rağmen bu kadar odaklı ve fazla uzun gözlem yapmadı bir noktaya. Belki 1 karede birkaç foton yakalanıyor bunlar üstüste bindirilince fotoğraf ortaya çıkıyor. Evren akılalmaz büyük şu evrenin tam açıklamasını bilmeden ölmek istemem

Boşver, ölünde diğer tarafta kaç bucak olduğunu gösteriyorlar.

Hangi diğer taraf?
  • quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

bu 200.000 galaksinin kimini hiç görmüyorduk kiminide yıldız sanıyorduk
    bir gök cismini yıldız sanıpta zamanla onun farklı birşey olduğunu farkettiklerinde bunlara yıldızsılar demişiz
    şimdi ise onların bize çok uzak galaksiler olduğunu biliyoruz
    (lise müfredatında "yıldızlardan yıldızsılara" konu başlığını görünce "yıldızsı ne lan" diyenlere açıklamadır)

çok güzel anlatmışsın saol. yıldızsıları bende hatırlıyorum küçüklükten =)
  • Large JPEG
    253.5 MB
    http://www.eso.org/public/archives/images/large/eso1213a.jpg

Hiç yoktan muhteşem bir masaüstü resmi oldu.

8.8 MB
    http://www.eso.org/public/archives/images/publicationjpg/eso1213a.jpg
  • Gerçekten muhteşem görüntüler dostum paylaştığın için sağol.
    Fakat bir noktada takıldım,acaba bu görüntüler Evren'in en uzak noktasındaki kuasar adı verilen gök adaların içeriği mi?
  • http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KySThq5CxLI

Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. "Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" derler. Al-i İmran (191)
  • quote:

hee zaten başını kaldırıp bakınca da görüyon geceleri...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.