Şimdi Ara

Uzayın sıcaklığı kaç derece acaba?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
21.550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzay ne kadar sıcak? Güneşe doğru gittikçe sıcaklık artıyor mu? Eğer öyleyse ısınan nedir? kafama takıldı....

• Uzayın sıcaklığı 2.7 kelvindir (yıldızlardan ve galaksilerden uzak boşlukta) yani sıfır değil bunu da bazı bilimadamları bigbangden kalan bir background(türkçesini bulamadım) radyasyona bağlıyolar. Güneşe doğru gidildikçe sıcaklık artar arada hava olmasına gerek yoktur güneş bizi radyasyonla ısıtabiliyo ışıkta boşlukta ilerleyebiliyo zaten. (yalnış bilmiyosam) aşağıda cevabı var ingilizce yanlız.

http://www.faqs.org/faqs/astronomy/faq/part4/section-14.html
    Bunu da araken buldum ilginç bilgiler var :
    http://historicalsense.com/Archive/Fener7_4.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tyrael -- 27 Eylül 2005, 23:12:29 >

• bir sıcaklığın olması ilginç. bir madde olduğu söyleniyor uzayda belki sebebi odur.
    uzaydaki bir cismin ısınması tamamen radyasyonu çekmesine bağlıdır diyor. Yani radyasyondan korunursa bir uzaygemisiyle güneşin çok yakınına kadar gidilebilir
  • quote:

Bunu da araken buldum ilginç bilgiler var :
    http://historicalsense.com/Archive/Fener7_4.htm

Big bang sonrası bilgiler ilginç
    Bakış açısı son derece kaotik ....
  • güneşe yaklaştıkça sıcaklık artar.radyasyon ile ışınım sonucu senin vucuduna sıcaklık yansır.hava olmasına gerek yok
  • Ama benim vücudumda artar sıcaklık çünkü benim vücuduma ışınım olur .Işıma sonucunda enerji kaybı olduğuna göre bu olay enerjinin aktarımıdır sonuçta.
    Uzay boşluğunda ise ışıyacak (hava ) tarzında bir madde olmadığını düşünürsek sıcaklığın artmaması lazım.
    Aether teorisi uzayda türkçesi "esir" adında bir maddenin varlığını ortaya atmıştır...
  • Normalde uzayda sıcaklık yoktur. Yani uzayın kendi sıcaklığını ölçemiyoruz. Bunun nedeni; sıcaklığın ölçümü atom ve moleküllerin hareketi ile ilgilidir.

Uzaydaki sıcaklıktan ziyade uzaydaki atomların sıcaklığından ve uzayda hareket eden ışığın sıcaklığından bahsedebiliriz.

1965'de Penzias ve Wilson adlı iki bilim adamı tarafından Kozmik Arkaalan Radyasyonu(CBR) bulunmuştur.Buna göre 7.3 cm dalga boyunda 1.0 +- 3.5 K sıcaklık olduğunu bulmuşlardır.

(Kısaca böyle arkadaşlar detaylı bilgi edinmek isteyen arkadaşlar için kaynakları ilave ettim)

Kaynaklar
    http://www.madsci.org/posts/archives/may99/927626853.As.r.html
    http://www.dfi.uem.br/~macedane/history_of_2.7k.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seyyah_seyyare -- 28 Eylül 2005, 1:50:54 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kombi kaç derece olmalı
    11 ay önce açıldı
    Oda sıcaklığı normal mi???
    11 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • O zaman uzaya çıplak bir şekilde çıkabilsek üşümeyiz. Vücudumuzla ısı alışverişi yapacak bir madde olmadığından . Yani -270 derece sıcaklıkta üşünmeyebilir. Yanlış mıyım?
  • Vucud ısısı ortalama 36 derece. Farzedelim suya atladık, suyun ortalama ısıs 18 derece olsun. vucud ile su arasındaki fark sadece 18 derece olmasına ragmen, epey bi üşür insan.. fazla uzun süre kalırsak suyun içinde ölme ihtimalimiz çok çok yüksek.

şimdi -270 derece ve 36 derece arasındaki farkı görünce, söyleyebilirn ki. evet üşümeyiz. ne olduğunu anlarsak bile şanslıyız.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Lacrima

Vucud ısısı ortalama 36 derece. Farzedelim suya atladık, suyun ortalama ısıs 18 derece olsun. vucud ile su arasındaki fark sadece 18 derece olmasına ragmen, epey bi üşür insan.. fazla uzun süre kalırsak suyun içinde ölme ihtimalimiz çok çok yüksek.

şimdi -270 derece ve 36 derece arasındaki farkı görünce, söyleyebilirn ki. evet üşümeyiz. ne olduğunu anlarsak bile şanslıyız.

Su ve vücut ısı alışverişi yaparlar burada. Uzun süre kalınırsa vücut ısısı düşer ve ölürüz. Ama uzayda bir madde yoksa ısı alışverişi de olmayacaktır. Bu durumda hiç bir serinlik veya sıcaklık hissetmeyiz.
  • ısı, bir cismin molekullerinin titre$me hizinin buyuklugu buradan sıcaklık da maddede ki her bir moleküle düşen ortalama ısı hareketine denir.

şimdi hiç bir madde yoksa, -270C sıcaklık nasıl var. ve ortama bir şey 3 derecelik ısı verdiyse ortam bizi ısı kaynağı olarak neden kullanmasın ki. ama üşümeyeceğimiz konusuna hala katılıyorum. ne olduğunu anlarsak şanslıyız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 28 Eylül 2005, 12:37:30 >
  • Isının ne olduğunu biliyorum da anlatamadım galiba madde olmayan bir ortamda hangi molekül titreşekcek bizim vücudumuzdan başka?
    Isı sonuçta bir enerji ve bu enerji yok olmayacağına göre nereye geçecek. Ancak radyoaktif ışıma yoluyla kaybedebiliriz bu enerjiyi. bu ışımalar da çok düşük enerji (kütle) ile oluyor....

Bir de " 3 derecelik ısı" derken ne anlatmaya çalıştın anlamadım. Işıyan( mesela güneş) ışığının bir enerjisi var anladığım kadarıyla. Bu enerji çok düşük olduğundan sadece 3 Kelvinlik bir sıcaklık ölçülebiliyor. Bu "soğuk" ışınlar mı bizi donduracak ? O zaman çok ilginç olurdu dünayayı ısıtan güneş uzaya birışınıyla donduruyor bizi...
  • hayır çevre bizi ısı kaynağı olarak kullanacağı için enerji dolayısıyla ısı kaybedecez. evet bir tek vücudumuzun molekulleri titreşecek doğru söylemişsiniz bu sayede sürekli enerji kaybedecez ta ki ortamla aynı düzeye gelene kadar. sonsuza kadar enerjiyi-ısıyı koruyamayız..

hem ben ışın çarpar üşürüz falan da yazmadım niye böyle dalga geçer gibi bir havaya girdiniz anlamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 28 Eylül 2005, 15:40:15 >
  • Yok dalga geçmedim sadece anlayamadım söylediğini, güldüğüm şey de ortaya attığım olaydaki ironik durumdu. Verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum.

Maddenin olmadığı (vakum ) ortamında sıcaklıktan bahsedilemiyor. vakum içerisine hangi maddeyi koyarsak koyalım sıcaklığı sabit kalıyor. (Bu bir kabul)
    Uzayın bu vakum ortamından tek farkı (eğer eter maddesi yoksa) ışık ışımaları olması.

Tamam güneş ışıma ile enerji yayıyor. Peki bizim vücudumuz ya da herhangi bir madde ışıma ile ısı yayabilir mi ? Bunu merak ediyorum.
    quote:

Orjinalden alıntı: Lacrima

hayır çevre bizi ısı kaynağı olarak kullanacağı için enerji dolayısıyla ısı kaybedecez. evet bir tek vücudumuzun molekulleri titreşecek doğru söylemişsiniz bu sayede sürekli enerji kaybedecez ta ki ortamla aynı düzeye gelene kadar. sonsuza kadar enerjiyi-ısıyı koruyamayız..

hem ben ışın çarpar üşürüz falan da yazmadım niye böyle dalga geçer gibi bir havaya girdiniz anlamadım.

• Uzay Erzurum'dan bile soğukmuş, öyle söylüyorlar.
  • Uzay gölgede -100 lere kadar, güneş ışığı altında ise 200 300 derecelere kadar, yaklaştıkça ise 1000 lerce derecelere kadar çıkar anadımı. Uzayda mutlak noktasına çok yakın -272 derecelik alanlar keşfedilmiştir.
  • Peki uzayda madde yoksa sabit bir kuvvetin etkisindeki uzay gemisi neden ışık hızına ulaşamıyor?
  • quote:

Orjinalden alıntı: selsan

Peki uzayda madde yoksa sabit bir kuvvetin etkisindeki uzay gemisi neden ışık hızına ulaşamıyor?

ulaşabiliyor, mesela güneş yelkenleri...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Sauron®
    quote:

Orjinalden alıntı: selsan
    Peki uzayda madde yoksa sabit bir kuvvetin etkisindeki uzay gemisi neden ışık hızına ulaşamıyor?

ulaşabiliyor, mesela güneş yelkenleri...

Güneş yelkeni dediğin nedir?
  • güneş ışığından aldığı sabit ivme ile sürtünmesiz uzay boşluğunda sürekli hızlanma olayını yapan deney aşamasındaki cisim
    http://www.google.com/search?q=solar+sail <burada fotoğraflarıda var...
    discoveryde flan bayaa anlatıyorlar arada...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.