Şimdi Ara

Üzgünüm ama ileride pc kullanamayacağız... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
0
Favori
1.952
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Birde,sen bu forumun kriter belirleyicisimisin?Hemen gereksiz olduğunu nerden buldun?Forum kurallarında böyle bir şey yok,güç tüketimleride donanım ile yakından alakalıdır.Ve herhalde türkiyede ilk defa ben böyle bir düşünceye kapıldım

Yoksa herkez cpu ve vga dışında başka şey düşünmez olmuş,sayfanın yarısı conroe diğer yarısı x1900xtx..

Yani anlamıyorum hep aynı konularmı konuşulmak zorunda?Bir allahın kuluda bunu merak etmemişmidir acaba,(Bu psu yetermi haricinde).ALLAH aşkına ödediğiniz elektrik faturalarını düşünmüyormusunıuz/düşünmeyecekmisiniz?

Ben kanıt veya bulgu getirmeklede mükellef değilim,ben bilgi aktarıcı değilim.Bilgi paylaşımı için buraya geldim,ve belkide bu konuyu benden başka birisi düşünüp "İşe yarar" blgiler ortaya koyar diye.Ben sadece geçen 5-10 yıllık zaman dilimine göre tahminlerde bulundum.Ama şu ana dek bu çıkmadığı gibi,birde senin gibi biri gelip konumu alt üst ediyor.

Senin buna hakkın yok.Ben istediğim gibi kendi düşüncelerimi açıklayabilirim.

• Arkadaşlar,düz mantık yürütmemin sebebi dediğim gibi şu son 5 senede gelişen olaylardır.Bakın işlemcilerin çektiği güçler,transistörlere göre nasıl artmış...

Ama şu anda 3800+,çok az güç çeken işlemcileri

n üretildiğini biliyoruz.Belkide,bundan sonrasında daha az güç çeken işlemcileri kullanacağız.1-2 sene geçmeden bunu anlayamayız.Sadece elinde bilgisi veya bu konuda hakkında bir araştırması olan varsa koysun diyecektim.

Benim söylediklerim tabiki hayal,dedim ya bunlar tahmin.Ancak ekran kartı üreticileri,azmaya devam ederlerse,işlemciler kendilerini kurtarsalarda,ekran kartlarının 5-10 sene sonra böyle felaket güçlerle çalışacağını tahmin etmek pekde zor olmasa gerek,değilmi?

Birde intel'İN moore kanununa uyması şart.18 ayda bir 2 ye katlanacak.Amd'de böyle bir durum yok henüz.Fakat 8 ay sonra çıkacak olan K8L'in,70-80W yakacağını kim garanti edebilir?
    quote:

catherham7 sbasol haklı...senin solediklerin biraz hayal gibi gorunuyo...insanoglu herbiseyin caresini bulmus ki bkdr enerji harcayan seyin caresini bulamasın.

Haklı yada haksız.Konumuz o değil baştan söylediğim gibi.Kendi kafama göre bazı hesaplamalar yaptım ve koydum.Bu işin varacağı yer budur diye.Ekran kartlarındaki güç grafiklerine bakarsanız anlayabilirsiniz.Teknoloji tabiki çözüm bulur,ama ben merak ediyorum bu tür konuları,oturduğum yerden"teknoloji buna çözüm bulur,sen kimsin bir şey öğrenmesende olur,meşgul etme,Conroe Vs. Fx 60 kıyaslaması yapıcam ben" demiyorum,araştırıyorum.İşlemcilerin ısıl ışı mı başka bir şeymi böyle bir değeri vardı,bunun hesaplamaları vardı.İşte onları hatırlayamıyorum.Biri çıkıp söylese keşke...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Catherham7 -- 7 Haziran 2006; 14:26:05 >

• quote:

Orjinalden alıntı: piXeLus

@Catherham7
    Arkadaşım o en üstte yazdığın yazıyı kim yazmışsa bu işlerden hiç anlamıyor. Senin yazdığını sanmam. Çünkü bu forumlarda azıcık takılan birinin öyle bir yazı yazmasına ihtimal vermiyorum.

AMD aynı hızda az güç tüketen işlemcilerini daha yeni duyurmadımı. İşlemci 3800+ tı sanırım. Normali 80W çekerken az güç çeken modeli 35W çekiyor.

Yukarıda ki yazıda yazdığı gibi düzmantık yok bu işte. Aslında seni şikayet etmek lazım böyle saçma bir yazıyı araştırma yapmadan foruma koyup milletin kafasını karıştırıyorsun diye.

Ayrıca 2 milyar 222 milyon transistörlü bir işlemci 2000W enerji harcasa o küçücük yonga anında erirdi. Adamlar mecburen öyle çok fazla enerji harcayan işlemciler yapamazlar çünkü enerji = ısı

O yazıyı ben yazdım.Ee o zaman 2 milyar 222 milyon transistörlü bir işlemci yapılamayackmı hiç?Teknoloji sınıramı geldi,5 sene sonra daha yeni işlemciler,anakartlar,ekran kartları üretilemeyecekmi?Bu günün şartlarıyla bakarsak silikon teknolojisi ile bu mümkün değil,benim tezim doğru.İşlemcileri 25Cm2 yaparlarsa o zaman çok büyür,risc'e geçiş zaten zor.Btx kasalar ortada yok,vs. bir sürü soru işareti var.Silikon teknolojisi bencede bitmek üzere.

• quote:

Orjinalden alıntı: Catherham7

Üslubunu beyenmiyorum.Kim olursan ol benim düşüncelerime karışamazsın,cevap vereceksen başdan adam gibi konuşsaydın.Yoksa kaale almayacam seni.Elimde kanıt veya dayanak olmasına ne gerek var?Şu son 4 senelik olaylara bakman en büyük kanıtdır zaten.Böyle devam ederse benim dediklerim geçerli olacak.

Bana bak.. Asıl sen üslubunu düzelt. Yoksa şikayet edeceğim seni konunu kapatacaklar...
    Sen beni kaale alsan ne olur almasan ne olur...
    Ben seni zaten kaale almıyorum..Yazdıklarından konuya vakıf biri olmadığın belli..
    Ortalığı bulandırmak için yazdığın belli..
    Kafandan atma hayallerinle baş başa bırakıyorum seni...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sbasol1981 -- 7 Haziran 2006; 15:05:13 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Catherham7

quote:

Orjinalden alıntı: piXeLus

@Catherham7
    Arkadaşım o en üstte yazdığın yazıyı kim yazmışsa bu işlerden hiç anlamıyor. Senin yazdığını sanmam. Çünkü bu forumlarda azıcık takılan birinin öyle bir yazı yazmasına ihtimal vermiyorum.

AMD aynı hızda az güç tüketen işlemcilerini daha yeni duyurmadımı. İşlemci 3800+ tı sanırım. Normali 80W çekerken az güç çeken modeli 35W çekiyor.

Yukarıda ki yazıda yazdığı gibi düzmantık yok bu işte. Aslında seni şikayet etmek lazım böyle saçma bir yazıyı araştırma yapmadan foruma koyup milletin kafasını karıştırıyorsun diye.

Ayrıca 2 milyar 222 milyon transistörlü bir işlemci 2000W enerji harcasa o küçücük yonga anında erirdi. Adamlar mecburen öyle çok fazla enerji harcayan işlemciler yapamazlar çünkü enerji = ısı

O yazıyı ben yazdım.Ee o zaman 2 milyar 222 milyon transistörlü bir işlemci yapılamayackmı hiç?Teknoloji sınıramı geldi,5 sene sonra daha yeni işlemciler,anakartlar,ekran kartları üretilemeyecekmi?Bu günün şartlarıyla bakarsak silikon teknolojisi ile bu mümkün değil,benim tezim doğru.İşlemcileri 25Cm2 yaparlarsa o zaman çok büyür,risc'e geçiş zaten zor.Btx kasalar ortada yok,vs. bir sürü soru işareti var.Silikon teknolojisi bencede bitmek üzere.

2 milyar 222 milyon transistörlü bir işlemci yapılacak ama asla 2000W enerji harcamayacak. Yine 70W - 80W arası enerji harcayacak.

• Valla arkadaşım eğer senin yaptığın yorumla pc teknolojileri üretenler yola çıkarsa.Bu dünya nın sonu demektir.Şu an için bile petrol yüzünden binlerce insan ölürken.Böyle bir enerji israfı mantığı bütün dünyayı tek bir seferde yok eder.Tek alternatifi ise şöyle olabilir.Nüklleer reaktörlü bilgisayrlar falan bunlar hikaye, yaptığın yorumun enerji sarfiyatı konusu külli yanlış.Ayrıca artık intel ve amd.Amd zaten başından beri düşük frkanslarda düşük güç tüketiyordu.İntelin ise yeni conroeları saat hızlarını düşürerek daha az güç tüketmeyi amaçlıyorlar.Ve her geçen gün yeni nesil işlemciler daha az güçle çalışılar

• bir de benim bildiğim transistörler arası mesafe azaldıkça işlemcinin çalışma voltajı dolayısı ile güç gereksini mi de azalıyor
    northwood işlemciler 1.5v prescott lar 1.4v ile çalışıyorlar conroe işlemciler ise sanırım 1.2v ile çalışacaklar ?
    değerlerden tam emin olamasam da sürekli bir düşüş var...
  • Pardon üstte yanlış yazmışım. Sen 7800gtx ile 7900gtx i karşılaştır, ne demek istediğimizi anlarsın. 7900 serisinde daha fazla transistör olmasına rağmen daha az güç tüketiyor ve daha az ısınıyor. Hatta 7900gt de basit bir fan kullanılıyor. Yani senin düz mantık yanlış.
  • Arkadaşımızın dediklerinde doğruluk payı var...İşlemciler güçlendikçe enerji ihtiyaçlarıda artıyor...Bu doğanın kanunu...İleride söylenenler kadar olmasada yine de dünyanın olduğu gibi işlemci ve ekran kartlarının da enerji tüketimi artacak...Fakat yeni teknolojiler orataya çıktıkça da bunlar karşılıklı olarak birbirlerini sönümleyerek gelişimlerini devam ettirecekler...Misal nanoteknoloji ve yeni yeni kullanılmaya başlanan bor teknolojisi...Benim kanımca özellikle bor teknolojisi önümüzdeki yıllarda bilgisayar endüstrisinde sıklıkla kullanılacak...Eğer ülkemiz bu konuda akıllı yatırımlar ve stratejiler uygularsa en karlı biz olabiliriz...
  • Tamam ama şu var,

Mesela nm değerleri küçüldükçe,otomatik olarak transistörler arası mesafe azalıyor bunlara gereken gerilim düşüyor.

Örnek vermek gerekirse,

Fx 5950 Ultra,6800 Ultra'dan daha az güç çekiyordu,6800 Ultra ile bu değer arttı,7800 gtx,6800 Ultradan daha az güç çekmesine rağmen,7900 Gtx,7800 gtx'den daha fazla güç çeker.

Anlatmak istediklerim anlaşıldımı?Yani şöyleki,güç tüketimi bir fırlıyor,bir düşüyor,sonra tekrar yükseliyor.

Peki ama Fx5950 Ultra ile 7900 Gtx aynı gücümü çeker?Hayır,7900gtx daha fazla çeker.Ancak aradaki fark 6800 Ultra ile Fx5950 Ultra arasındaki kadar değildir.

İşte işlemcilerde böyle,şimdi 70W'lık,x2 3800+ çıktığı söyleniyor,yarın bir gün tekrardan 140W çekmeyecekmi,veyahut K8L mimarili işlemcilerin,200W çekmeyeceğini kim garanti edebilir,bu günkü 35W işlemcilere bakarakmı(Üstelik mobil işlemciler)...
    quote:

bir de benim bildiğim transistörler arası mesafe azaldıkça işlemcinin çalışma voltajı dolayısı ile güç gereksini mi de azalıyor
    northwood işlemciler 1.5v prescott lar 1.4v ile çalışıyorlar conroe işlemciler ise sanırım 1.2v ile çalışacaklar ?
    değerlerden tam emin olamasam da sürekli bir düşüş var..

Doğru,üretim teknolojisi düştükçe gerilim de buna bağlı olarak düşüyor.Ancak konumuz o değil.

• />

7900 Gtx,7800 Gtx'den daha fazla güç çeker,"ısıl ışı değeri",daha az voltajla çalışması sayesinde daha az ısınsada,çektiği gücü görüyorsunuz.
    quote:

Pardon üstte yanlış yazmışım. Sen 7800gtx ile 7900gtx i karşılaştır, ne demek istediğimizi anlarsın. 7900 serisinde daha fazla transistör olmasına rağmen daha az güç tüketiyor ve daha az ısınıyor. Hatta 7900gt de basit bir fan kullanılıyor. Yani senin düz mantık yanlış.

• quote:

Orjinalden alıntı: ottoman_solider

Valla arkadaşım eğer senin yaptığın yorumla pc teknolojileri üretenler yola çıkarsa.Bu dünya nın sonu demektir.Şu an için bile petrol yüzünden binlerce insan ölürken.Böyle bir enerji israfı mantığı bütün dünyayı tek bir seferde yok eder.Tek alternatifi ise şöyle olabilir.Nüklleer reaktörlü bilgisayrlar falan bunlar hikaye, yaptığın yorumun enerji sarfiyatı konusu külli yanlış.Ayrıca artık intel ve amd.Amd zaten başından beri düşük frkanslarda düşük güç tüketiyordu.İntelin ise yeni conroeları saat hızlarını düşürerek daha az güç tüketmeyi amaçlıyorlar.Ve her geçen gün yeni nesil işlemciler daha az güçle çalışılar

İntel'in tekrardan saat düşürmeye gittiğini biliyorum fakat önümüzdeki günlerde 8 çekirdekli işlemciler göreceğiz bakalım nasıl olacak.Piyasada hmen 70W'lık dual-core'ler üretildi diye bu söylediklerim %100 yanlış olacak değiller.Silikon teknolojisi ile,transistörler bu şekilde artmaya devam ederse,o kadar abartı rakamlar olmasada emin olun daha fazla güç çekeceklerdir.

• Dediğim gibi,şu an conroe,Am2 gibi atılımlarla işlemcilerin çektikleri güçler azalsada,bu bir dalgalanma,sonuçta tekrardan artacak.Ancak 100W civarında gezineceğini hiç sanmıyorum,helede teknoloji bu hızla ilerlerken,zor gibi.

Ekran kartları için ise,bu gün ekran kartlarının muazzam güçler gerektirdiğini biliyoruz,ve bu rakam muhakkak artacak.İsteyen Fx 5950 Ultra,9800Xt,6800 Ultra,X850XT,X1800XT,7800GTX,X1900XTX VE 7900GTX'in çektiği güçlere bakabilirler.

http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

,ve birde ati'in Directx 10 atılımı olan R600 ile bu rakam iyice körüklenecektir,tahminim tek kart ile 200W,çift gpu'lu kartlarlada 300W barajı aşılacak.(Koyduğum testteki,264W çeken X1900XTX,CF'dir,single değil).

• quote:

Orjinalden alıntı: sbasol1981

Ama 1940-1950'nin bilgisayarları bugünün bilgisayarlarına oranlar çok daha az transistöre sahipti..Ama harcadıkları enerji devasa boyutlardaydı..

Evet

İlk bilgisayarın çalıştırılabilmesi için New York'un elektriğinin 3 saat kesildiğini unutmamak lazım
  • Eminim Üreticiler bu durumun farkında
    ve bence çözümlerde hazırlamışlardır
  • Birileri burayi fazla isitmis havalar zaten cok sicak yapmayin arkadaslar
  • quote:

Orjinalden alıntı: By_EsKiYa

Eminim Üreticiler bu durumun farkında
    ve bence çözümlerde hazırlamışlardır

bence çözüm diye bir şeyin peşinde koşmazlar..çünkü ortada sorun yok..yeni teknoloji birçok şeyler hesaplanarak çıkarılır..teknolojiyi takip edenler geçmişe bakarak geleceği tahmin etmenin ne kadar yanlış olduğunu bilir zaten..crt monitörler lcd monitörler misali..lcd lerde güç epey az..7800 ve 7900 misali..aynı güç tüketimi hatta daha az.. daha çok örnek veren olur...
    eğer çin nufüsu 20 yıl önce çoğaldığı gibi çoğlsaydı şimdi 8 milyar çinli olurdu..düz mantık yanlış burada helede teknoloji konusunda..
  • Sistemlerin güç ihtiyacı arkadaşımızın belirttiği gibi giderek artıyor. 300-350 derken günümüzde en az 500w istiyor kaliteli bir sistem.
    Fakat yine de bu teknolojinin tıkanacağı anlamına gelmiyor çünkü slikon teknolojisi de bu duruma çareler arıyor. ilerde slikon yerine başka maddelerden üretime geçilerek bu güçlükler de aşılacaktır.

• conroe ile umutlarımız yeniden yeşerecek az güç çok iş
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.