Şimdi Ara

UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar??? (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
364
Cevap
0
Favori
54.943
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar.. çarpan ve insna vücudunun içinden geçen akımdır..akımın olusması içinde bi potansiyel fark gerekir bunu olusturanda bi voltajdır..yani bi arkadsım güzel bi örnek vermiş..elimizle kolumuza bi bıcak saplasak ve bıçagı iktirsek ..acıyı veren bıcak mı olur yoksa bıcagı iktiren elimiz mi olur? aslında bakarsanız her ikiside akım çarpar ama akımın olusamsını potansiyel fark sağlar..
  • Yok ben taktım ya...

Adamlar akünün üzerinde yazan 12V ve 60A değerlerine takmışlar. Bunların ne olduğunu bile bilmiyorlar.

Neymiş? Aküye dokununca çarpıyor muymuş? Yuh!

İnsan bir düşünür. Hatta inamayan denesin: Akünün iki kutbundan tuttukları zamanda hem aküye voltmetre, hem de akım yoluna ampermetre bağlasınlar. 12Volt gerilim görülürken 60A ile alakası olmayan akım değerini okuduklarında ne düşünecekler acaba?

Ama nafile. Bu şekil düşünebilenlerin çoğu ne Voltmetrenin ne de Ampermetrenin nasıl bağlanacağını bilmez. Onları bilgilendiren ilkokul kitaplarında bu bağlantılar yazmaz çünkü

.oO°Oo.
  • Ben Yaklaşık 15 senedir elektrik ve elektroniğin içindeğim
    Herkes bu konu hakkında yorum yapmış birde ben yapayım dedim.
    Aslında birçok arkadaş çok güzel izahatlarda bulunmuş.
    Ancak hapsini okuma şansım olmadı ama çarpılmadaki etken bence dirençtir.
    eğer direnciniz yeterince fazla ise çarpılmazsınız.
    neden izolasyon malzemeleri kullanılır.
    dirençleri fazladır o yüzden.
    Ben Tv tamircisinde de çalıştım
    Tüpleri üzerimden Deşarj ederdim.
    Orada Voltaj Titretirdi
    Çünkü çok kısa süre bir gerilime maruz kalınıyor.
    Akım ile Gerilim Birbirlerine Direnç ile bağımlıdır
    lise ve üniversite kitaplarında biz böyle okuduk
    12 v 60 a akü neden çarpımıyor olayına gelince
    O bu aküden 12v ile 60 ampere kadar akım çekebilirsiniz demektir.
    yani akü uçlarına bağladığını yükün direnci 0,20 ohm a kadar indirseniz de voltajda herhangi bir azalma olmaz demektir. ancak daha fazla indirilirse voltaj düşer.yani burada akımı arttırırsanız bu sefer volt azalmaya başlar.
    İşi uzattım biraz Kısaca Volt Akım ve Direnç Birbirlerine bağlıdır.dirence bağlı olarak herikiside çarpar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morcin -- 2 Ağustos 2005, 10:06:57 >

• hepimizinde bildiği gibi V = I*R formuluyle bulunabilir formuldede açıkca belirtildiği gibi voltaj ve akım ne kadar büyük oluırsa o kadar etkiler (insan vücüdunun direncini 3,7 Ω sabit kabul edersek ) sonuç olarak insanı akım çarpar örneğin tvlerin içindeki tüpte 35000 volt gibi bir değer dolaşmakta ve ben 3 defa çarpılmama rağman hala ayaktayım çünkü 0.001 amper geçmekte

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sbabur -- 2 Ağustos 2005, 12:35:07 >
  • quote:

35000 volt gibi bir değer dolaşmakta ve ben 3 defa çarpılmama rağman hala ayaktayım çünkü 0.001 amper geçmekte

35000/0.001=35000000 Ohm. Hımmm ilginç bir canlı türü.
  • cevabına katılıyorum bunalmış kardeş
  • Dove yada Nivea ile kaybedilen nemim kazanılması lazım.
  • onlar bile kurtamaz ızlak zemine basması lazım
  • bir elektrik devresinde hareket eden aktif eleman elektronlardır elektronlar yaptıkları bu dolaşımla akımı oluştururlar. devreyi tamamlayan akımdır,voltaj sadece elekronların hareketine güç verir voltaj büyüdükçe devreden daha güçlü akım geçer dolayısı ile çarpan akımdır çarptıran ise voltajdır.çok teknik olmasda umarım anlaşılmıştır
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

35000/0.001=35000000 Ohm. Hımmm ilginç bir canlı türü.

formulde hata yapışım sorry V = I * R
    (insan vücudu 3.7 KΩ)
    V = I*R
    35000 = 3.5 kΩ * I
    I= 35000 / 37000
    I = 0.95 A
    ve hala ölmedim ben dehşet bir canlıyım herhalde baksanıza 0.95 amper beni öldürmüyor :D
  • çarpılma olayı aynen direncin yanması gibidir. direncin yanması ise gücüyle ilgilidir. güç=voltaj*akım=voltaj^2/direnç=akım*direnç olduğundan. dolayı voltaj ve akım çarpmaya neden olur. ne yalnız akım. ne de yalnız voltaj.
  • Gene olmadi, hic bir TVnin HV kati 0.95A verecek gucte degildir.
  • dolayısıyla akım çekince tv tüpü bu akımı veremiyeceğinden voltaj düşüyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: legendary

şimdi çarpılmamak için tele 2 elinle birden tutunman gerikir. 2 elinle birden tutunduğun takdirde senin vücut direncin telin direncinden daha büyük olacağından ve elektrik akımıda ilerlerken kendisine zorluk göstermeyen en kısa yolu seçeceğinden akım senin üzerinden değil tel üzerinden devresini tamamlayacaktır. şimdi sana soruyorum: 2 elinle tutunurken çarpılmadığın elektrik telinde elinin bir tanesini çektiğin anda mangal kömürü olacak kıvama gelirsin bunun mantığını açıklayabilirmisin? buna en güzel örnek kuşlardır. kuşlar tellere konarken 2 ayağını birden aynı anda tele koyar ve havalanırkende aynı anda kaldırır. bu sayede çarpılmazlar. ama küçük bir zamanlama hatası yapaıpta bir ayağını erken kaldırıp veya geç koyarsa aynen ruhuna fatiha. açıklayacak birisi varsa sevinirim

Hobaa!!! İşler iyice çığırından çıkıyo!!! Sanki söylediği şeyler doğruymuş gibi adam bir de "hadi açıkla bakalım" diyo ya İki elinle tutup çarpılmadığın bir tele dokunurken ellerinden birini bırak. Eğer çarpılırsan ailene bundan sonra ben bakacağım

• öncelikle akım çarpar. çünkü gerilim bir potansiyeldir. akım ise elektron hareketidir. yüksek akım daha çok elektron hareketidir. daha çok elektron hareketi de daha çok impulsdır ve çarpar. elektron hareketi çok hızlı olduğuna kanı pıhtılaştırır ve o noktadaki kan akışı durur. böylece ölüm meydana gelir. sol koluna elektrik ve sağ ayağına toprağı verirsen kalp üzerinden akım geçer. ve bu akım 25mA üzerimi (tam hatırlamıyorum) ne olunca kalp duruyor.
    denemiş gibi anlattım ama böyle bir şey vardı.

• evet arkadaşlar arkadaş kuyuya taş atmadıgı için çok şanslıyız :) yahu bu ne ya olmaz böyle birşey yok potansiyel fak yok atom hareketi ulan aranızdan bir iki günsonra sadece akım kaynagıda yapar abi ben bunu voltajdan ayırdım sadece insan çarpıyo yuh be hemen nobele olmaz böyle bir şey ya arkadaşlar insan vücudu direnç ise ne eksigimiz var V I bunlarda çalışan bir devrede birbirini tamamlıyorsa vardır abi bende akım var voltaj yok yokya yahu akım varsa nasıl voltaj olmaz arkadaşlar eger bunlardan biri varsa ikincisi yanındadır ayıramazsınız sizin buna gücünüz yetmez biri çarparsa öteki pataklar aman ya yapmayın.
  • leeon'a katılıyorum. Çarpmanın olabilmesi için ikisininde var olması ve belirli değerlerde olması gerekiyor.
    Örneğin ben Otomotiv sektöründe çalışıyorum ve punta dediğimiz aletler var bunların üzerinde ortlama 10 Kg civarı trafolar var. Bu trafolarında özelliği gelen 3 Faz 380 Volt'u 6 Volt ve yaklaşık 15000 Ampere dönüştürmek. Bu yüksek amper değerine rağmen trafonun her iki ucunuda tutsanız adamı etkilemiyor çünkü Voltaj değeri 6 Volt civarı.
  • Esas olarak akım çarpar 50-55 mA lik bir akim insan vücudu için tehlike sınırıdır.
  • Firas nerden uydurdun.

Ben hergün 12000 A gibi değerlere elimle dokunuyorum. Bi şey olmuyo
  • mantık olarak doğru ama 55 ma akabilmesi için de voltaj lazım yani ortalama 220v bu akımı sağlar buda tehlike demektir ki 110v bile çoğu insan için tehlike yaratır çarpma ölümle ve ya kalp durmasıyla sonuçlanabilir ama bu her insanda olacak diye birşey yok tabi.
  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.