Şimdi Ara

UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar??? (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
364
Cevap
0
Favori
54.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

voltaj çarpar dien arkadaşlara soruyorum ben
    madem voltaj çarpıyor neden kuşlar çarpılmıyor die

AKIM ÇARPAR!!!!

quote:

Orijinalinden alıntı: alpyanar

yüksek gerilim hatlarında bulunun kuşların çarpılmamasının nedeni onalrın üzerinde akacak akımın bir yol bulamaması yani toprağa değmemeleri. akımın akabilmesi için devrenin tamamlanması gerekir ancak kuşlar üzerindeki devre tamamlanmadığı için çarpılmazlar. git sen de cık seni de carpmaz
    quote:

Orijinalinden alıntı: volt

!!!!!!akım insanı çarpar!!!!!!
    gerilimle bunun tek alakası maddenin gösterdiği dirençtir yani yüksek voltajda düşük dirençli bir maddeden daha yüksek akım geçer ama direnç değeri çok çok yüksek olursa akım azalır
    akım neden çarpar denirse??--elektrolizi hepimiz duymuşuzdur maddenin iyonlarına ayrılması demek vücudumuz iletken vücuttaki hücrelerdede anyon ve katyonlar var (kalsiyum,demir,sodyum gibi) bu madelerde elektroliz olur ve ısı meydana gelir
    her olayda olduğu gibi bu olay içinde zaman gerekir yüksek akım uzun süre geçerse hücreler elektroliz olur ve çok yüksek ısı çıktığı için canlı yanar
    aslında pilin iki ucunu tuttuğumuzda vücudumuzdan akım geçiyor ama biz hissetmiyoruz vücudun algıladığı eşik değerinden küçük olduğu için ama bu küçük akım yeteri kadar süre vücuda uygulanırsa yine elektroliz olur

voltaj çarpar dien arkadaşlara soruyorum -yüksek gerilim hatlarına tüneyen kuşlar neden çarpılmıyor o zaman?

• Benim direncim büyük olabilir ama benim direncim büyük diye kablodan geçen akım mı artacak.? Niye üstüme o kadar büyük gerilim düssün ki.Pek inandirici gelmedi bana.

Bu arada ben sadece bir teli kesip iki tarafından tutmayı kastetmiştim.Farklı iki teli kesip farkli telleri tutmak demek istemedim.Yüksek gerilim hatlarinda heralde 3 tel oluyor.Yüksek gerilim ise bu farkli 3 tel arasinda.Yanlış anlaşilmasın diye söleyim dedim.

Akım bana daha somut bi kavram gibi geliyor.Birim zamanda birim yüzeyden geçen yük miktari (i=dq/dt ).Gerilimin ise doğru dürüst bir tanımını bile bulamadım.(Bence insanlarin bazı şeyleri formüle edebilmek için uydurdukları bişey gerilim.tabii yanlış düşünüyor olabilrim ama kendi düşüncelerimi açıklıyorum ve benim amacım öğrenmek.)Ancak bazı benzetmelerle tanımlamaya çalışıyorlar.Su deposunun içindeki suyun yüksekliği vs.Ben gerilimi akım verebilme kapasitesi olarak tanımliyorum kendi kendime.Gerçi gerilimin elektrik akısına bağlı şöyle bir tanımı var : v=dO/dt. yani birim zamanda geçen elekrik akısı miktari.( burada O=fi . fi harfinin yazilişini bulamadim da) . Ama karşıma yeni bir tanım eksikliği çıkıyor:ELEKTRİK AKISI. Bunu kafamda canlandıramıyorum :)

• arkadaşlar sitede yeniyim ama ilgi alanıma giren bir soru bu.tek kelimeyke söylüyorum insanı ne akım nede volt carpar insanı titreten elektriksel enerjidir yani üzerinizde bir iş yapılmadan titremezsiniz.insanı güç çarpar ikisnede baglı bu iş p=i*v=i*i*r den çıkar bu iş yani carpılmayı hissedişiniz vucut direncinize de baglı dusunun en fazla carpılmayı direnciniz sıfır oldugunda yani tum akımı ustunuzden gecırdıınızde hıssedersınız en az carpılmayı da sonsuz direnç(volt metre gibi) gecen akım sıfıra yakınsar gene carpılma yasarsınız ama hıssetmezsınız yani cevap GÜÇ tür arkadaşlar bu konu burda bitsin....
  • kardeş bu yorumu sana değil de senın yorum yazdığın kişiye yazmıştım. yanlış anladın daha doğrusu ben yanlış ifade ettim
    quote:

aynı şeyi söylüyoruz

voltaj çarpar dien arkadaşlara soruyorum ben
    madem voltaj çarpıyor neden kuşlar çarpılmıyor die

AKIM ÇARPAR!!!!

quote:

yüksek gerilim hatlarında bulunun kuşların çarpılmamasının nedeni onalrın üzerinde akacak akımın bir yol bulamaması yani toprağa değmemeleri. akımın akabilmesi için devrenin tamamlanması gerekir ancak kuşlar üzerindeki devre tamamlanmadığı için çarpılmazlar. git sen de cık seni de carpmaz
    quote:

!!!!!!akım insanı çarpar!!!!!!
    gerilimle bunun tek alakası maddenin gösterdiği dirençtir yani yüksek voltajda düşük dirençli bir maddeden daha yüksek akım geçer ama direnç değeri çok çok yüksek olursa akım azalır
    akım neden çarpar denirse??--elektrolizi hepimiz duymuşuzdur maddenin iyonlarına ayrılması demek vücudumuz iletken vücuttaki hücrelerdede anyon ve katyonlar var (kalsiyum,demir,sodyum gibi) bu madelerde elektroliz olur ve ısı meydana gelir
    her olayda olduğu gibi bu olay içinde zaman gerekir yüksek akım uzun süre geçerse hücreler elektroliz olur ve çok yüksek ısı çıktığı için canlı yanar
    aslında pilin iki ucunu tuttuğumuzda vücudumuzdan akım geçiyor ama biz hissetmiyoruz vücudun algıladığı eşik değerinden küçük olduğu için ama bu küçük akım yeteri kadar süre vücuda uygulanırsa yine elektroliz olur

voltaj çarpar dien arkadaşlara soruyorum -yüksek gerilim hatlarına tüneyen kuşlar neden çarpılmıyor o zaman?

• Valla bence ikiside çarpar ikisi birden yüksek olursa dahada bir fena çarpar.
  • yazamadan edemedim.. nasıl gerilimi degiştiriyosun akım ve direncle..devreyi guc kaynagi ve bir R direnci düşünelim.istedigin kadar farklı direnç koy gerilim sabit kalicaktir.direncin üzerine düşen gerilim (v/r)*r dir.yani yine v dir..senin değiştirdigin tek şey akımdır.işin içine guc kaynaginin direncini de katarsak farklı olur ama o ic direnc insan vucudunun yaninda ihmal edilebilir.ayrica nasıl guc kaynaginin gerilimini degistirebilirsin.o zaman bi reostayla bi guc kaynagi yapalim oh ne ala. insallah yanlis anlamisimdir dedigini
    yoksa epey sallama bisey olmus kusra bakma.. gerilim tanimi da evlere senlik zaten..akım mı dover gerilim mi olmus..

quote:

Çarpma tamamen akımla ilgilidir. gerilim ise akıma karşı gösterilen dirençle akımın çarpımıdır. yani o dogrultuda büyüyen ya da küçülen bir değerdir. Akım ise vücuttan toprağa ya da topraktan vücüda akan elektron miktarıdır. ne kadar çoksa şiddeti okadar fazladır.
    yani çarpan akımdır (daha doğrusu elektrondur:))

• quote:

Orijinalinden alıntı: angebot

ne voltaj çarpar nede akım çarpar. elektron çarpar.

sizce akımın tanımı nedir.?????
    elekton akışı değilmi...!!!!
  • quote:

Orijinalinden alıntı: lftx

insanları aşşağılama

quote:

okuman pek yetmemiş

dan önce

quote:

GEREKLİ ŞARLAR OLUŞTUĞUNDA ÖLÜMCÜLDÜR
    BENCE ANLAYAN ANLAMIŞTIR .
    75 VOLT civarı vucuttn akım gecerse insan ölür.

kendine bak

burda herkes saygılı olduğu sürece doğru veya yanlış inandığını söylemekte özgür

senin 75 voltun vücüttan akacağına inandığın gibi

saygılar....

ortada aşağılama yok. birmiktar elektrik dersi almak konuya hakim olmak degil dir.
    burada konuşulan ; vucudun, toprak veya devresini tamamlayacak şekilde elektriğe maruz kalan insanın çarpmasınır.(anladıgın kadarıyla)

"minimum 75 volt civarı gerilim (o anda voltajı hatırladıgım kadarıyla demiştim) ile vucuttan gecen akım çarpar" . demek istedim orada
    tabiiki voltaj akmaz ,akım akar.
    bir arkadaşı ignenin vucuda batması örnegi güzel bir örnek.

• quote:

Orijinalinden alıntı: bunalmis

Elektrik akimi carparrrrrr. Voltaj, elektrik akimini doguran sebep sadece.

Peki sana son bir ornek daha, eger hala anlamazsan benden pas.

Simdi sana senaryo yazacagim.

Yalitkan bir halinin ustune cik ve bir sekilde statik olarak negatif yuklerle yuklen. (Yani birisi sana dokundugunda senden elektrik atlamasi olsun.)

Simdi bir miknatisi bir motora bagla ve motoru calistir. Vucudunda fazladan gelen negatif yukler yani elektronlar hareketli magnetik alan etkisinde ritmik olarak titresmeye baslar. Yani vucudundan akim akiyor, ustelik voltaj falan da vermedik.

Al sana su anda vucudunda voltaj olmadan akim akiyor ve akim yeterince yuksek ise cazur cuzur yanarsin.

arkadaşım şunlar çelişkili değilmi :

"...vucudunda voltaj olmadan akim akiyor " ifadesinde gerilim yok diyorsun ama:
    "...Yalitkan bir halinin ustune cik ve bir sekilde statik olarak negatif yuklerle yuklen..." "negatif yukler" ifadesinin ADI =GERİLİM değilmidir
    "Voltaj, elektrik akimini doguran sebep sadece." === yukarda gerilim yok, akım akıyor.. gibi bir ifade kullandın... hani elektrik akımını voltaj oluşturuyordu.
    ifdelerin biraz tutarsız galiba . bilmiyorum fikrimi paylaşan varmı??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitachi30 -- 22 Ağustos 2005, 0:27:45 >

• Tabiiki akım çarpar..
    fakaaattt bir direnç üzerinden (vücuttan) geçen akımın yükseltilebilmesi için voltajı yükseltmek gerekir. yani düşük voltajlarla yüksek akımı vücuttan geçiremeyeceğiniz için voltajın yüksek olması gereklidir. fakatt örneğin 220V gerilimi çok zayıf bir akım kaynağından verirseniz insan çarpılmaz.
    Yani çarpan akımdır!!
  • yaw arkadaşlar bu olay niye bu kadar büyüdü ki? Akım çarpar bu kesin. Ama neden hala kalkmış akımın çarpması için voltajın yükseltilmesi gerek diyorsunuz. Akımın yükseltilmesi için direncin düşürülmesi gerekir. Çünkü akım belli bir kesitten saniyede geçen elektron sayısıyla alakalıdır. O sayı ne kadar coksa yani o elektronlara gösterilen direnç ne kadar azsa o kadar daha cok elektron geçer ve akımın şiddeti (elekron akımı, adı üstünde) okadar yüksek olur. Yani akım şiddeti tamamen dirençle alakalıdır. Gerilim ise ikisine bağlı olarak oluşur. bakınız--> V=I*R. Yeterince açık mı??? Bitsin bu konu artık yawwww
    quote:

Orijinalinden alıntı: sebebivar

Tabiiki akım çarpar..
    fakaaattt bir direnç üzerinden (vücuttan) geçen akımın yükseltilebilmesi için voltajı yükseltmek gerekir. yani düşük voltajlarla yüksek akımı vücuttan geçiremeyeceğiniz için voltajın yüksek olması gereklidir. fakatt örneğin 220V gerilimi çok zayıf bir akım kaynağından verirseniz insan çarpılmaz.
    Yani çarpan akımdır!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bakkal Gazi -- 22 Ağustos 2005, 11:20:45 >

• arkadaşlar bu soru "lambayı voltajmı yakar yoksa akımmı yakar" kadar saçma bir soru.

bu başlık altında cevap yazanlar bu soruya da cevap versinler.
  • elekrik çarpar eki eki eki
  • SUSMAZSANIZ BEN ÇAPICAM ŞİMDİ......

ZUHAHAHAH
  • quote:

Orijinalinden alıntı: makhan

akım çarpar.

+1
  • deneyli anlatım arkdaşlar çok kolay deneyin görün öncelikle bir 220 kablosu alıyoruz ee o ne demeyin elektrğe gerek kalmadan ben çarparım nese sonra prize giren değilde öbür tarafını yankeskişyle kesiyoruz bir tarafını prize takıp diğerinide salyalarla dolu dilimize tutyoruz pembeleşinceye kadar tutuyoruz dilimizde sonra anlıyoruz elektrikmi çarpıyo akım mı voltajmı sonra dünyanınn kaç amper olduğunuı hesaplamaya çalışıoruz başarılar :D
  • daha net söylemek gerekirse kalbin durması için 20 mili amper yeterlidir.hatta doktorların kullandıgı defibrilasyon cihazıda 20mili amper i vucuda veriyo diye veriyorum...hatta şöyle 35-40miliamperi sol el sag bacaktan boşaltabilmeyi başarırsanız anında gidebilirsiniz...Ayrıca daha öncede yazıldığı gibi önemli olan akımdır....mesela 10.000 voltu 10.000Mohmluk direncle beraber yani seri olarak akımın aktığı düşünülürse vucuttan 1micro amper gibi bir akım akar ve buda birşey yapmaz...
  • yaw yeter beee ne konuymuş bu yawww. bilen de yazmış bilmeyen de. bişey diyem mi: Buraya yazılan geyikler daha hoş duruyo teknik yorumlara göre. yani okadar sulanmış bir konu ve hala millet yaz<ıyo. yaw kapatın gitsin atık be yawww

• yanlış bilgi olduğu düşünen arkadaşlar hangi bilginin yanlış olduğunu ve doğrusunu yazarsa doğruları öğrenebiliriz...insanlık hali yanlış yazılmışsa herkez öyle öğrenmesin.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.