Şimdi Ara

Uzun yollarda kontak kapatma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
10.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar diyelim ki uzun yola çıktık 500-600 km lik bi mesafe. 200 km gittik ihtiyaç için 5-10 dk durduğumuzu varsayalım. Benzinli ve tüplü araçlar için konuşuyorum; sizce araç çalışır vaziyette mi bırakılmalı yoksa 5 dk da olsa motor dinlensin mantığıyla kontak kapatılmalı mı? Lütfen anlayanlar bilgisi olanlar yazsın.
    İlginiz için teşekkürler.

• parker48 kullanıcısına yanıt
    parker48 demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

Orijinalden alıntı: parker48

Motor kapatmanın hiç bir mantığı yok sürün gitsin. Canlı mı bu yorulsun dinlensin.

Ne alaka cevap. Adam mola verince Demiş, sen sür gitsin demişsin. Adam camdan mı işiyecek.
    Yapay Zekanın Yanıtı

Uzun Yolculuklarda Aracınızı Dinlendirme Kılavuzu

Uzun yolculuklar hem sürücü hem de araç için yorucu olabilir. Aracınıza uygun aralıklarla dinlendirmek, güvenli ve keyifli bir yolculuk için çok önemlidir.

Uzun Yoldan Sonra Araba Dinlendirme

• Uzun bir yolculuktan sonra aracınızı en az 30 dakika dinlendirmelisiniz.
    • Motoru kapatın ve aracın tamamen soğumasına izin verin.
    • Bu süre zarfında aracın elektronik sistemleri dinlenecek ve yeniden şarj olacaktır.

Uzun Yolda Araç Nasıl Dinlendirilir?

• Her 2-3 saatte bir veya 200-300 kilometrede bir mola verin.
    • Mola sırasında araçtan inin ve birkaç dakika yürüyün veya esneme hareketleri yapın.
    • Aracın kaputunu açıp motorun soğumasına izin verin.
    • Lastiklerin basıncını kontrol edin ve gerekirse ayarlayın.

Uzun Yolda Arabayı Dinlendirmek

• Mola yerleri olarak dinlenme tesisleri, benzin istasyonları veya güvenli park alanlarını tercih edin.
    • Aracınızı park ettikten sonra el frenini çekin ve vitesi park konumuna alın.
    • Motoru kapatın ve farları söndürün.

Uzun Yolda Aracı Dinlendirmek

• Uzun yola çıkmadan önce aracınızın bakımını yaptırın.
    • Yağ, hava filtresi ve fren balataları gibi kritik bileşenleri kontrol ettirin.
    • Lastiklerin basıncını ve diş derinliğini kontrol edin.

Uzun Yolda Motor Dinlendirme

• Motorunuzu aşırı zorlamayın. Yokuşlarda düşük vites kullanın ve motor devrini yüksek tutmaktan kaçının.
    • Motor ısınmaya başladığında mola verin ve soğumasına izin verin.
    • Soğutma sıvısı seviyesini düzenli olarak kontrol edin.

Uzun yolculuklarda aracınızı dinlendirmek, hem güvenliğinizi hem de aracınızın ömrünü korumak için çok önemlidir. Yukarıdaki yönergeleri takip ederek konforlu ve keyifli bir yolculuk geçirebilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Turbo olmadigindan dolayi bisi olmaz. Ancak 2 dk gibi surede rolantinde burakilarak kapanmasi daha iyi olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: GTS1907

Turbo olmadigindan dolayi bisi olmaz. Ancak 2 dk gibi surede rolantinde burakilarak kapanmasi daha iyi olur
    Motor ısınmış epey yol yapılmış. İstediğin kadar stop edip yeniden çalıştır ve ihtiyacını gider. Mantıklı düşünürsek aslında sonuca ulaşabiliriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HerkesMemnun

Motor ısınmış epey yol yapılmış. İstediğin kadar stop edip yeniden çalıştır ve ihtiyacını gider. Mantıklı düşünürsek aslında sonuca ulaşabiliriz.

Alıntıları Göster
    Motor kapatmanın hiç bir mantığı yok sürün gitsin. Canlı mı bu yorulsun dinlensin.
  • quote:

Alıntıları Göster
    uzun yolda motor ısınmaz bu yüzden bir problem olmayacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MB-CLS

uzun yolda motor ısınmaz bu yüzden bir problem olmayacaktır.

Alıntıları Göster
    Uzun yolda normal seyir hızlarında gidiyorsanız hava akımı uygun olacağı için motorun sıcaklığı şehir içi kullanıma göre daha düşük olur.
    Bu nedenle kontak kapatmakta bir sorun yok.
  • quote:

Turbo olmadigindan dolayi bisi olmaz. Ancak 2 dk gibi surede rolantinde burakilarak kapanmasi daha iyi olur

Turbolu araçlarda napmamız gerekiyo hocam
  • quote:

Orijinalden alıntı: CyberBot

quote:

Turbolu araçlarda napmamız gerekiyo hocam

1-2 dkka bekle öyle kapat.
  • quote:

Orijinalden alıntı: C4_1400

Uzun yolda normal seyir hızlarında gidiyorsanız hava akımı uygun olacağı için motorun sıcaklığı şehir içi kullanıma göre daha düşük olur.
    Bu nedenle kontak kapatmakta bir sorun yok.

Alıntıları Göster
    Benzinli araçta kesinlikle sorun yok ister anında stop et ister bekle. Turbolu araçta ise tam tersi beklemek zorundasın
  • Turbolar da 30 sn beklemek turbonun yararına olur. 1-2 dk lara gerek yok. Düsündügünüz arac turbolu.
  • biraz bekler öyle kapatırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mnr980

biraz bekler öyle kapatırım.
    Turbo olsun yada olmasın motoru biraz bekletip kapatın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgur_gs_91

Turbo olsun yada olmasın motoru biraz bekletip kapatın.

Alıntıları Göster
    Atmosferik ise stop edilir ama turbolu araç ise 5 dakika için stop etmem şahsen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: powermoon

Atmosferik ise stop edilir ama turbolu araç ise 5 dakika için stop etmem şahsen.

Alıntıları Göster
    turbolu yeni nesil aracın durdurulmaması gerektiğini düşünüyorum, uzun yolda wc için durduysam arabada birileri varsa kontak kapatmam çalışır vaziyette bekletirim
  • quote:

Ne alaka cevap. Adam mola verince Demiş, sen sür gitsin demişsin. Adam camdan mı işiyecek.
  • Bir soru da ben sorayım, diyelim uzun yoldayız arkadaş gibi gittim 200-300 km, yolda çalışma var trafik kapalı 15dakika boyunca, kontak kapamalı mı? Ya da ne kadar süreceği belli değil kontak kapattık diyelim baktık trafik akmaya başladı çalıştırıp hemen gitmemiz gerekecek(malum arkadakiler kornaya abanacaktır hemen yol almazsak)

Turbo motorlu araçlarda uzun süre kontak kapatmadan beklemek zararlı mı? Ne kadar süre kontak kapatmamak zarar vermez?
  • quote:

Orijinalden alıntı: InvisibleLord

Bir soru da ben sorayım, diyelim uzun yoldayız arkadaş gibi gittim 200-300 km, yolda çalışma var trafik kapalı 15dakika boyunca, kontak kapamalı mı? Ya da ne kadar süreceği belli değil kontak kapattık diyelim baktık trafik akmaya başladı çalıştırıp hemen gitmemiz gerekecek(malum arkadakiler kornaya abanacaktır hemen yol almazsak)

Turbo motorlu araçlarda uzun süre kontak kapatmadan beklemek zararlı mı? Ne kadar süre kontak kapatmamak zarar vermez?
    İhtiyaç için durduysak molada araba neden çalışır vaziyette kalsınki ?? 30 sn bekle stop et turbo normale dönsün yeter. Ha ben 1.000 km kesintisiz giderim diyosanda motoru dinlendirmek için durayım diye bir şey olamaz hararet göstergesine, motor uyarı ışıklarına bak yeter kesintisiz devam...
  • quote:

Orijinalden alıntı: sadri.abi

quote:

Sesli güldüm ++
  • quote:

Orijinalden alıntı: InvisibleLord

Bir soru da ben sorayım, diyelim uzun yoldayız arkadaş gibi gittim 200-300 km, yolda çalışma var trafik kapalı 15dakika boyunca, kontak kapamalı mı? Ya da ne kadar süreceği belli değil kontak kapattık diyelim baktık trafik akmaya başladı çalıştırıp hemen gitmemiz gerekecek(malum arkadakiler kornaya abanacaktır hemen yol almazsak)

Turbolu araçlar için stop etme olayı abartılıyor.

Arkadaşlar turbolu araçta yüksek devirlerde kullanım sırasında turbo devri yükselir. Araç yavaşlayıp turbo devri düşmeden stop edildiğinde yağ basıncı düşer ve turbo uzun vadede yıpranır. Bu durum genelde molalarda dikkate alınmalıdır. 100km'den yüksek hızlarda seyir ettikten hemen sonra hemen durup stop etmek zararlıdır.

Turbo devri yükseldikten sonra mola için bir yere girdiniz birkaç dakika sonra park ettiniz ve stop ettiniz. Bu süreçte geçen 2-3 dakikada zaten turbo devri düşer. Durup dakikalarca beklemenin hiçbir anlamı yok. Motor ısısı ile turbonun bir alakası yok. Şehir içinde de olsanız uzun yolda da olsanız sağlıklı motor sıcaklığı zaten sürekli sabittir.

Boşuna bekleyerek yakıt israfı yapmanıza gerek yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: CyberBot

Arkadaşlar diyelim ki uzun yola çıktık 500-600 km lik bi mesafe. 200 km gittik ihtiyaç için 5-10 dk durduğumuzu varsayalım. Benzinli ve tüplü araçlar için konuşuyorum; sizce araç çalışır vaziyette mi bırakılmalı yoksa 5 dk da olsa motor dinlensin mantığıyla kontak kapatılmalı mı? Lütfen anlayanlar bilgisi olanlar yazsın.
    İlginiz için teşekkürler.

Hocam uzun yollarda ben 200 + km durmadan gittiysem mola için durmadan 1 km kadar önce yada durduğumda arabayı benzine alıyorum ve kemerimi çıkartıp teyp far v.s kapatana kadar kısacası arabadan toparlanıp inene kadar benzinde çalışıyor ve öylece stop ediyorum daha sonra yola çıkarken yine benzinde çalışıyor ve yola başlayınca da gaz a alıyorum.

Bence olması gereken bu.
    Birde soğuk havalarda örn. akşam park edip eve gideceğim ve o gece yada 1-2 gün araba binmeyeceksem stop etmeden benzine alıyorum ve 30 sn kadar öyle çalıştırıp o şekilde stop ediyorum. Bu şekilde sabah çalışırken motorda benzin LPG karışımı değil de sadece benzin oluyor.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.