Şimdi Ara

Varlık var mıdır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• varlık vardır vardır çünki o varlıktır varlıktır çünki vardır çünki vardır varlıktır

aristotales ve nitczhe ile

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • allahtan gayrısı yoktur hadi eyw.
  • yokluk yoksa olmayan sey nedir? dim dim dim tiss. Nerden buluyorsunuz boyle ici bos sorulari ?

• quote:

Orijinalden alıntı: retreat58

allahtan gayrısı yoktur hadi eyw.

Yanlış düşünüyorsun dostum Allahın yarattığı canlı ve cansız her şey varlıktır örnek: Dağlar, taşlar, bitkiler,hayvanlar ve insanlar

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Yokluğu varlığın zıttı olarak ele alıyoruz ama yokluğun olabilmesi için ilk önce var olabilmesi lazım. O zaman yokluk yoksa olmayan şey hiçliktir. Peki hiçliğin karşıtı nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-586DEFFE5 -- 3 Aralık 2017; 18:15:51 >
  • Varlık ispatlanabilir bir şey değildir. Elmaya bakıp buna var demek sanıldığı kadar kolay değilmiş maalesef. Elmanın varlığını ispatlamak için geçen sure belkide kainatın toplam suresinden fazla dahi olabilir.

Bu açıdan bir nesnenin yokluğunu ispatlamak varlığını ispattan kolaydır denebilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Değişime İnanan Var mı?
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Zıt kavramlar dunyevi olarak oluşması mumkun olmayan durumlardır. Yukarıda bir arkadaş bahsetmiş varlığın zıttı yok ise yokun her bir anı bakımından var denen zıtlığın oluşacağı bir mekan bulunamazdı.

Bu açıdan bu kavramlar birbirinden eksilir. Sevgi- nefret ayrıksı değil duygu denen halin gosterimidir. Yani zıtlıkla değil ana başlıkla değerlendirilmesi gerekiyor.

Yokluğun tanımsal olarak eril bireye denk duştuğunu ve bu bireyin zorlamalı turemesinin de varlığına ve yokluğuna rağmen tureyemediği dişil bireye hasrederiz.

İki kardeşten eril olan yoktur ve dişil olan erilin zıttı değil hiçliğe düştüğü andır denebilir.

• Teşekkürler gandalff, ilk paragrafta benim dediğim saçma sapan karışık şeyleri basite indirgemişsin. Ben bile anlamıyordum yazımı

Mizah bir yana, dualiter mantık ile kavramları algılayabilmemiz ne kadar doğru bilmiyorum ama hado'nun dediği gibi ana başlıkta değil de ikili olarak bakılması bana daha mantıklı geliyor. Lakin, konu hiçliğe geldiğinde bu ikilemi yapmak çok zor da olsa ikinci paragrafın bana bazı şeyleri düşünmemi sağladı.

"Hiçliğin karşıtı da, karşıt olduğu ölçekte, gitgide artacak bir varlık olsa gerek."

Tuvalde yarım kalmış bir resim ile tamamlanmış bir resim arasında hiçlik için fark olduğunu düşünmüyorum yazacaktım ilk önce ama sonra düşündüm ki eğer tuval sonsuz büyüklükte olursa ve çizilen resim sabit kalmaz ve biz bu çizimin nerede olduğunu kestiremez isek işte belki bu hiçliğe karşıttır. Sonsuzluktan bahsetmiyorum eğer sonsuzluktan bahsetseydim tuvali sonsuz yaptığım anda ona hiçliğin karşıtı derdim ama demek istediğim şey farklı. Tuvali sonlu yapıp çizilen resmi sona ulaştırmamak belki daha mantıklı ama yanılmıyorsam ikisi de aynı sonuca çıkıyor. Hiçlik nasıl bilinmezse sürekli ilerleyen ve nerede olduğu bilinmeyen bir yapı da ikileme uyacağından mantıklı geldi açıkçası dediğin.

Yani sonuç olarak yarım kalan tablo ile tamamlanmış arasında fark var ama fark olduğu bilindiği(hesaplandığı) anda bu onu yokun karşıtı olan "var" yapabilir. Ben hiçin karşıtını arıyorsam bu ancak ve ancak sonsuz ilerleyen ve bilinmeyen olması lazım. Uzay zaman tanımlamalara uyuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-586DEFFE5 -- 4 Aralık 2017; 14:17:0 >

• Evet, aynen öyle diyebiliriz. Belki de kapsayamaz demeliyiz. Mesajında tek düşündüğüm şey; örnek ne kadar anlatılmak isteneni mükemmel anlatsa da "kardeş" ismi bu konuyu anlatmak için fikrimce yetersiz ama senin amacın konuyu açıklığa kavuşturmaktı sanırım? O yüzden evet yazdığın her şey dediklerimi destekler durumda. Daha doğrusu senin ilk mesajını destekler durumdayız. Eğer sonsuza giden resim konusunda hemfikirsek tabi.
  • Felsefe yapıcam diye iyice saçmalıyorsunuz ya .

• quote:

Orijinalden alıntı: furandor

Felsefe yapıcam diye iyice saçmalıyorsunuz ya .

Sorma ya

• Yokluk ve onun zıttı olamayan varlık hiçliğe delalet edebilir. Eril evlat diğer dişil evlada göre yoktur dişil evlat erile göre hiçtir.

Bu sonuca gerçeğin ta kendisi bir teville hakka suresindeki hakikatten varıyoruz.

İnsan anne baba kardeş doğmamış evlat ve kendisi iken kendi dışında aradığı şey eşidir. Bir ilahı arıyor olamaz. Teist ateist denen karmanın ortak yönü budur.

İlahi kudretin varlığı ile ilgisi olmayan hakikatin ta kendisi budur.

........

Bu esemede iki kardeş aradığı hakikat bakımından birini yok sayarken diğerini hiçliğe iter.

........

İhlas suresindeki eşi yoktur denen meale göre insan ilahiyata veya dunyevi olana yonelir. Eş denk olan mıdır? Yoksa doğrulmamıştır doğurmamıştır yonelimi neticesinde zurriyet verecek olan mıdır?

Bu ayrım kitabı okuyanla okuduğunu zan eden arasındaki toplam ilahiyata bakış farkıdır.

..........

Zıtlık oluşamaz. Oluşan şey doygunluk değeridir bir teville yüksek karşıtlık da denebilir.

Nid ise benzer manada ilahın benzersizliğine vurgudur.

• PEKi sizce yokluk yok mudur
    Yokluk yok ise fakirler neden yokluk çekiyoruz derler
    Yokluk var ise neden kelime varlık değil de yokluk teşk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyaz Zenciii -- 5 Aralık 2017; 12:40:9 >
  • Beyaz Zenciii kullanıcısına yanıt
    yokluğun yok olup olmadığını tartışmak biraz kendini aşmak gibi olur.

zira tanımını oluşturmadan ya da tanım üzerinden gitmeden neye anlam verilecek açıkta kalır.

........................

konuda tartışılan yok kavramının zenginlikle ilgili olduğunu düşünmüyorum.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Bence siz felsefe yapamıyorsunuz

• Varolmuş ve yok edilemeyen; ezeli ve ebedi hiç birşey yoktur.

Hiç var olmamış olan ve dolayısıyla yok da edilemez.

Zaman duvarlarının yansımalarıdır.hepsi bir serap.

Varlık; Hiçlik Evren’inde zamansızlık düzleminde bilincin kendi döngüsünü tanımlamak için kullandığı ve asla çözemeyeceği bir argümandır. Benliğin narsizt ve şizofrenik hezayanıdır.

Ben yok edilemem çünkü ben zaten hiç var olmadım.senin var hiç olmadığın gibi.

• dohanmirza kullanıcısına yanıt
    Kafayı yemişsin

• Beyaz Zenciii kullanıcısına yanıt
    Felsefe yaptığımı kim söyledi. Bunlar hukuk.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Avukatları sevmem hep yalan söylerler

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.