Şimdi Ara

VDSL'e Geçiş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Suan kullanmakta oldugum internet degerlerim alttaki ilk resimdeki sekilde. Altyapi sorgulama siteleri 70-80 Mbps arasi hizlara kadar alabilecegimi soyluyor, bu degerleri sonuna kadar alamayacagim farkindayim.
    VDSL'e Geçiş

SNR degerime manuel mudahale ettigim halde bu sekilde. ADSL ayarlarindan Kararlilik ayari -4 dB olarak ayarli. Modemin ayarlariyla oynamadan onceki (default) degerlerim de bu sekilde.

VDSL'e Geçiş

Suana kadar basimdan gecen sureci kisaca ozetlersem; internetimde surekli kesilmeler oluyordu, bu sirada SNR 6-8 arasi dalgali idi, durumun SNR degeriyle iliskili oldugunu anladim, TTnet sorun bina ici kablolamada dedi, ankastreden evin icindeki prize kadar eksiz CAT6 kablo cektim, ordan da direkt modeme bagladim. Haliyle evdeki telefon hatti da bosa cikti. Yeni kablo sonrasi degerler yukaridaki ikinci resimdeki gibi.

CAT6 kablo sonrasinda SNR degerlerimde baya bir artis bekliyordum ama oyle olmuyormus anladigim kadariyla. DSL modulasyonum gordugunuz gibi ADSL2+ ve forumlardan gozlemledigim kadariyla bunu VDSL yaparsam SNR degerim yukselmekteymis. Bu dogru mu? sayet oyle ise suanki degerlerle VDSL'e gecis yapabilir miyim? (Sanirim bu sorumun cevabi hat zayiflamasi degerinde yatiyor) Gecis yaparsam sayet, bu degerlere bakarak herhangi bir sıkıntı olabilecegi simdiden ongorulebilir mi?

Kisa ve net sekilde ozetlemek istedim, buna ragmen uzun bir yazi oldu, simdiden zaman ayiran herkese tesekkurler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 15 saatte 681 CRC
  • Neden olabilir ve duzeltmek icin nasil bir yol izlemeliyim?

Edit: Arastirdim ve sanirim kablolardan olabilecek bir hata. Ilk mesajimda belirttigim gibi, ankastreden evin icindeki prize kadar yeni ve eksiz bir CAT6 kablo cektim, bunda herhangi bir sorun olmamali. En yakin zamanda bu prizden modeme kadar giden telefon kablosunu yenileyecegim -ki bu kabloda maksimum 5 yillik bir kablo olmali. Bilgisayar modem arasindaki kabloyu da apartmana yeni kablo cekerken degistirmistim artan CAT6 kablo ile.

Evin hemen onunde yolun karsisinda, aydinlatma direginden binaya kadar gelen bir kablo var. 5 katli bir binanin en ust katindayim, bu bahsettigim direkten gelen kablo binanin 3. katina baglaniyor. Baglanti yeri cok saglikli gorunmuyor ve acikta gibi. Bu kablo nedir, bundan olma olasiligi ve kimin ilgilenebilecegi hakkinda bilginiz var mi?

Edit 2: Bahsi gecen direk alttaki fotoda gordugunuz gibi, bunu bulmak isterken ikinci fotodaki, evin hemen onundeki telefon yazan kapak gozume carpti. Cok bir bilgim yok bu direk ve kapak konusunda ama bilgili arkadaslar aydinlatabilirse sevirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dusTOdust -- 21 Nisan 2020; 20:4:4 >

• Elektrik hattına yakın olmaz telekom kablosu genellikle. Binanıza ana hat nereden geliyor? Yeraltından binanıza mı geliyor havai şekilde mi? Gönderdiğiniz fotoğraflara baktım ama elektrik kablosu onlar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sanirim yer altindan geliyor. Yukaridaki fotolara ek olarak soyle farkli acidan atayim. Kapinin saginda gordugunuz kablo (dışı boru kaplı) yer altindan cikiyor ve binaya giriyor. Kapinin hemen arkasinda binanin ankastre kutusu var, oraya gidiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dusTOdust -- 21 Nisan 2020; 20:4:17 >
  • dusTOdust D kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle. Binanızda ankastre kutusu var. Bu kutudan itibaren ek olmadan dairenize kadar cat6 çıkıyor değil mi? Kutudan ölçüm yapıldı mı hiç telekom tarafından?
    Bölgenizde vdsl2 uygun ise paket seçip geçebilirsiniz. Modeminizi vdsl2 moduna almalısınız geçişten sonra.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 4 Nisan 2020; 21:16:51 >
  • Evet, bu kutudan eksiz bir sekilde odadaki prize kadar CAT6 kablo cektim. Yukarida iki onceki mesajimda belirtmistim ama gozunuzden kacmis olabilir, bu kismi tekrarlayayim; prize kadar CAT6 geliyor, prizden de modeme giden kisim, maksimum 5 yillik bir telefon kablosu var. Bu telefon kablosunun bir ucunu CAT6 kabloya bantladim, modeme giden ucuda RJ11 jackla modeme bagli. Simdi anlatirken bu prizden modeme giden kisim da (yaklasik 2 metre) gozume ek gibi gorundu, bunu da en yakin zamanda yenileyecegim.

Bu kablolama isleminden sonra benim evde olmadigim bir gun ekip gelip kontrol etmis, sıkıntı yok demis. Once asagida ankastreye bakmislar sonra da ev icinden bir kontrol yapmislar. Acikcasi yanlarinda olup bu sureci gozlemlemek isterdim, gelip benim yeniledigim CAT6 kablodan eve cikan kismi mi yoksa kapinin onundeki kendi kablolarindan mi olcum yapmislar diye.

Edit: Altyapi sorgulama sitelerinde 70-80 Mbps arasi hiz alabilecegim gorunuyor, bu da sanirim VDSL paketi alabilecegim anlamina geliyor. Modem arayuzundede DSL modulasyonu Auto Sync-up olarak ayarli, VDSL'e gecis yaptigimda sanirim kendisi otomatik gecer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dusTOdust -- 4 Nisan 2020; 22:8:9 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Merhaba. Bahsettiğiniz mesajları da okudum, okumadım diye düşünmeyin.
    Cat6 nın ucuna da rj11 yapılabilirdi ek yapmanıza gerek yokmuş.
    İşletmecinizle konuşun, modeminizin desteklediğini teyit edin, bölgenizde vdsl2 olduğunu teyit edin ve paket seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

• Bir onceki mesajimin sonuna bir edit koydum VDSL yorumunuz icin, zahmet olmazsa onunla birlikte bu mesajima da cevap verebilir misiniz.
    Haklisiniz priz ve modem arasindaki ek kisima da gerek yok aslinda. Ama bu 2 metrelik ekin sebebi modemi evin daha merkezi bi yerinde konumlandirip, Wi-Fi sinyalini evin uc koselerinden alabilmek icindi. Sizce suan SNR'nin bu kadar dusuk olmasinin ve CRC hatalarinin nedeni bu ek olabilir mi?
    Son olarak da, sizce eger VDSL'e gecersem, bu SNR ve CRC sorunumda iyilesmeler gorur muyum?
    @XpressMusic34

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dusTOdust -- 4 Nisan 2020; 22:20:29 >
    VDSL2 paketine geçtiğinizde, ADSL2 sinyali kesilir, VDSL2 aktif olur. VDSL2 modem haricinde internete erişim sağlayamazsınız. Modeminiz destekliyorsa, sorun yok.

Modeminiz otomatik modda ise, sinyali almasını beklersiniz, almaz ise el ile VDSL2 seçersiniz.
    Evet, VDSL2 de değerler iyileşecektir. Aynen, o eke gerek yok onu kaldırabilirsiniz. Cat6 nın ucuna rj11 yapılabilir ama alırken yaptırsaydınız keşke. Şimdi jak pensesi gerekir, sizde varsa yapabilirsiniz, el becerinize güveniyorsanız tabi. Yoksa bir elektrikçi ile görüşün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 4 Nisan 2020; 22:53:41 >
  • Yorumlariniz ve zaman ayirdiginiz icin tesekkur ederim. 1-2 ay icerisinde bu konustuklarimizi uygulayip, sonucu buraya editleyecegim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dusTOdust -- 5 Nisan 2020; 19:2:12 >
    Tamamdır, dönüş yaparsınız. Rica ederim estağfurullah. Telekom ekibine arıza kaydı bırakırsınız ek kabloyu kaldırdıktan sonra. Hem binadaki kutudan hem de dairenizden ölçüm yaptırırsınız. Daireden kontrol ücretli olabilir, bunu sorun öncelikle.
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    ISP ile konuşup hat modülasyonumu ADSL2+'den VDSL2'ye dönüştürdüm, hızımı yükseltmek istemedim geçişte, hat değerlerini görmek için yaptım yani, güncel değerler aşağıya ekleyeceğim görseldeki şekilde; SNR değerim arttı, CRC hatalarım azaldı.
    VDSL'e Geçiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dusTOdust -- 21 Nisan 2020; 20:13:25 >
    Güzel olmuş bu şekilde.
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Sizce bu değerlere bakarak alabileceğim stabil ve maksimum hız kaçtır?
    35i alır hocam çok rahat şekilde. :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.